Maijs 2016

 
Latvijas arhitektūras notikumu apkārtraksts
Hronika                        
Latvijas Arhitektūras Lielo gada balvu 2016 saņem Latvijas Nacionālais mākslas muzejs
19.maija vakarā svinīgā apbalvošanas ceremonijā kinoteātra "Splendid Palace" telpās tika paziņoti Latvijas Arhitektūras gada balvas 2016 laureāti. Šogad Lielā gada balva piešķirta Latvijas Nacionālajam mākslas muzejam (autori: "Processoffice" UAB, Andrius Skiezgelas Architecture, SIA "Arhitektoniskās izpētes grupa"), savukārt Latvijas Arhitektūras gada balvas piešķirtas Liepājas daudzfunkcionālajam kultūras centram "Lielais dzintars" (autors Folkers Gīnke), Dzintaru koncertzālei (autors SIA "Arhitektu birojs Jaunromāns un Ābele") un Maltas vidusskolu rekonstrukcijai (autors SIA "SAALS").
Konkurss „Ilgtspējīgākā ēka un projekts 2016”
Jau ceturto gadu tiek izsludināts konkurss „Ilgtspējīgākā ēka un projekts”, kuram pieteikumi līdz 2016. gada 8.jūlijam tiek gaidīti trijās nominācijās: „Ilgtspējīgākā ēka”, „Ilgtspējīgākais projekts”, „Ilgtspējīgākā studentu ideja”.
Konkursa mērķis ir apzināt un izcelt Latvijā izstrādātus projektus un uzbūvētas ēkas ar ilgtspējīgas attīstības kritērijiem atbilstošiem parametriem, konkursa devīze: ilgtspējīgs = pārdomāts = pamatots.
Konkursa apraksts un nolikums.
Izstrādāta Latvijas Nacionālā mākslas muzeja mobilā aplikācija
Baltic International Bank ir kļuvusi par Latvijas Nacionālā mākslas muzeja patronu attīstībai līdz 2018. gadam, un pirmais šīs sadarbības ietvaros realizētais projekts ir jaunās mobilās aplikācijas izstrāde.
Mobilo aplikāciju, kuru Latvijas Nacionālais mākslas muzejs un Baltic International Bank izstrādājuši sadarbībā ar “CUBE Mobile”, sākot no 2016. gada 4. maija visi muzeja apmeklētāji varēs lejupielādēt vietnēs “GooglePlay” un “AppStore” latviešu, krievu un angļu valodā bez maksas, un tā kalpos kā interaktīvs gids ekspozīcijas un unikālās ēkas arhitektūras izzināšanā.


Šī gada 25. maijā RPAB kolēģijas sēdē norisinājās diskusija par Rail Baltica Rīgas pasažieru stacijas metu konkursa nolikumu un arhitektūras programmas projektu. 
Valsts SIA “Eiropas Dzelzceļa līnijas” sola visus neskaidros jautājumus konkursa nolikuma un programmas sakarā pilnveidot līdz jūlija sākumam. Kolēģijas locekļi pauda bažas par salīdzinoši īso priekšlikumu sagatavošanas termiņu (šobrīd plānots 4 mēneši) tik vērienīgam projekta, par plānoto žūrijas sastāvu, vērtēšanas kritērijiem un to īpatsvaru, kā arī nolikuma kvalitāti. Šobrīd izskatās, ka vēl ir daudz tehnisku, tiesisku un procesuālu jautājumu, kas projekta attīstītājiem būs jāatrisina, lai projekts ar izpratni tiktu uztverts no profesionālās sabiedrības un, realizēts veiksmīgi un atbilstoši iepriekš uzstādītajām ambīcijām, laika un budžetam.
Kopumā kolēģijas sēdē projekta attīstītājam tika ieteikts izvērtēt plānotā METu konkursa termiņu, žūrijas sastāva un nolikuma radītos riskus, veicināt caurspīdīgumu un tiekties uz rezultātu, kas ilgtermiņā nāks par labu gan projekta pasūtītājam, gan pilsētai.  
Vairāk: šeit.           


Video atskati                      
Latvijas Arhitektūras gada balva 2016: noslēguma ceremonijas video ieraksts.
Zilās Rīgas zaļie ķīļi
24. maijā Arhitektūras muzejā tika atklāta izstāžu cikla Rīga, kuras nav. Kartes un plāni otrā izstāde: Zilās Rīgas zaļie ķīļi. Izstāde būs atvērta apmeklētājiem līdz 19. augustam.
"Archi Tech Riga" atskata video.
Aprīļa sākumā interjera dizaina centrā “Xcelsior”, Uzvaras bulvārī 9, Rīgā, norisinājās arhitektūras un tehnoloģiju nedēļa ar mērķi iepazīstināt ar praktisku jauno tehnoloģiju pielietojumu, lai inovācijas no "laboratorijas nokļūtu līdz projektētājam".  

 
“Būvniecības nedēļa 2016”
Jūnija sākumā Rīgā noslēdzās Būvniecības valsts kontroles biroja rīkotā “Būvniecības nedēļa 2016”, kuras ietvaros vēsturisks notikums bija valdības un būvniecības nozares sadarbības memoranda parakstīšana. 
Latvijas Arhitektu savienība
Torņa iela 11, Rīga, LV-1050
latarh@latarh.lv 
latarh.lv

facebook.com/latarh