Maijs 2017

 
Latvijas arhitektūras notikumu apkārtraksts

Latvijas Arhitektūras gada balva – darbu sākusi starptautiskā žūrija

Aprīlī, izvērtējot visus 36 pieteiktos darbus, darbu beidza vietējā žūrija, un šobrīd tās izvēlētos nominantus izvērtē starptautiskā žūrija.
Starptautiskajā žūrijā šogad strādā: Maarja Kask (Igaunija), Tomas Grunskis (Lietuva), Jacob Kurek (Dānija), Yoshiharu Tsukamoto (Japāna).

Visi pieteiktie darbi šeit.
Nominanti šeit.

Arhitektūras nedēļas pasākumi
PIRMDIENA, 15. MAIJS
Arhitektūras nedēļas un LAGB 2017 nominantu izstādes atklāšana
Vieta: LNMM ēkas parka puse
Arhitektūras nedēļa sākas 15. maijā, kad publiskā pasākumā pie pagājušā gada laureāta – Latvijas Nacionālā mākslas muzeja – tiks atklāta šī gada Latvijas Arhitektūras gada balvas nominantu izstāde. Tajā būs aplūkojami 18 nacionālās žūrijas atlasītie darbi, kas ir virzīti tālākai cīņai par Latvijas Arhitektūras gada balvu. Izstāde būs apskatāma līdz nedēļas beigām, arī Muzeju naktī.
OTRDIENA, 16. MAIJS
Dokumentālā filma „Inside Architecture: A Challenge to Japanese Society”
Vieta: kinoteātris "K. Suns", Elizabetes iela 83/85
Japānas dokumentālās filmas pirmizrāde un vienīgais seanss Latvijā, ko ievadīs starptautiskās žūrijas locekļa Yoshiharu Tsukamoto ievadlekcija. Filmā iekļautas intervijas ar Arata Isozaki, Toyo Ito, Tadao Ando, Rem Koolhaas, Peter Eisenman, Charles Jencks, un tajā tiek meklētas atbildes uz jautājumu – kāda ir nākotnes arhitektūra lielajās pilsētās.
CETURTDIENA, 18. MAIJS
Bērnu balvas arhitektūrā „Zirnis” žūrijas tikšanās
Vieta: Latvijas Nacionālais mākslas muzejs
Brīvdomīgās izglītības projekta „Skolnieks. Pētnieks. Pilsētnieks” audzēkņu žūrija tiksies muzejā, lai kopā ar arhitektiem iepazītos ar nominantu darbiem un izvēlētos savas balvas „Zirnis” laureātu. Bērnu žūriju veido 4.–6. klašu skolēni. Balvu tradicionāli pasniegs Latvijas Arhitektūras gada balvas ceremonijā.
PIEKTDIENA, 19. MAIJS
Vieslekcijas – Kengo Kuma, Jacob Kurek, Andis Sīlis
Vieta: Dzintaru koncertzāle Jūrmalā, Turaidas 1 
Reģistrācija šeit. Katram jāreģistrējas individuāli
Lekciju apmeklējums ir bez maksas. Vietu skaits ierobežots



Plkst. 16:30
Lektors:
Jacob Kurek
Nosaukums: “Human Interaction Through Architecture"
Valoda: angļu (bez tulkojuma)
Arhitekts un biroja „Henning Larsen Architects” partneris runās par arhitektūru, kas veidojas uz pierādījumiem balstīta dizaina rezultātā un kas ir cieši saistīta ar cilvēkiem, telpu un dienas gaismu. Argumentēs, kāpēc nākotnes ēku un vides radīšanas priekšnoteikums ir cilvēku mijiedarbība un spēja radīt rezonējošu publisko jomu. Pamatos, kāpēc arhitektūras attīstība atkarīga no atrašanās vietas, kultūras un klimata un ka, ņemot vērā šos apstākļus, var atvieglot tās izmantošanu un padarīt par neatņemamu sabiedrības daļu.




Plkst. 17:30
Lektors:
Andis Sīlis
Nosaukums: “Arhitektūra
kā domāšanas process"
Valoda: latviešu
Arhitekts lekcijā aicinās domāt par cēloņsakarībām ideju ģenerēšanā un uztverē. Stāstīs arī par arhitektūras formālās izpausmes emocionālo un intelektuālo komponentu atšķirībām plašākā nozīmē un virknē realizētu projektu. Apskatīs arī tēmu par subjektīvo un objektīvo autoru un lietotāju domāšanā un spriedumos par arhitektūru.




Plkst. 18:30
Lektors:
Kengo Kuma
Nosaukums: "Driving Forces Behind Architecture of Smallness"
Valoda: angļu (bez tulkojuma)
Tēma ir cieši saistīta ar vairākkārtējā Prickera balvas nominanta Kengo Kumas pārstāvēto arhitektūras virzienu, kurā viņš neatzīst spēcīga un liela mēroga struktūras un atbalsta ideju par nelielu, dabīgu arhitektūru un cilvēcisku mērogu. Galvenā uzmanība tiks pievērsta motivācijai un lēmumu pieņemšanas procesam. Arhitekts runās par lēmumiem, kas atvieglo arhitektūras sašķelšanu mazākās daļās un procedūrās, kādas kultūras tendences un iesaistītās personas uzsāk un uztur šīs idejas.
Apbalvošanas ceremonija
Latvijas Arhitektūras gada balva ir nacionālas nozīmes apbalvojums un Latvijas arhitektūras gada lielākais notikums, un konkursa noslēguma ceremonijā tiks svinīgi paziņoti nozares augstākās atzinības – zelta un sudraba ananasu – ieguvēji. Ceremoniju organizē Latvijas Arhitektu savienība sadarbībā ar Kultūras ministriju.

Nokļūšanai uz Jūrmalu un atpakaļ uz Rīgu tiek organizēti autobusi.
Rezervēt vietu autobusā uz Jūrmalu – šeit.
No Dzintariem uz Rīgu autobusi pēc ceremonijas kursēs reizi 30 minūtēs, un rezervācija nav nepieciešama.

Konkurss par jaunbūvi Krāsotāju ielā 8/10

Vēl līdz 12. maijam var iesniegt darbus arhitektūras ideju konkursā „Daudzstāvu daudzdzīvokļu dzīvojamās ēkas ar komerctelpām pirmajā stāvā jaunbūve Rīgā, Krāsotāju ielā 8/10 (34. grupa, 152. grunts)”.

Konkursa noteikumi šeit.
Papildinformācija – pie Mārtiņa Ulāna: 26406119, [email protected]

Semināri

Latvijas Arhitektu savienība informē par plānotajiem tālākizglītības semināriem:
 * 12. maijā Ekoloģiskā būvniecība, lektors Varis Bokalders
 * 23. maijā Ventilējamās fasādes sadarbībā ar "Eternit Baltic"
 * 26.maijā Termokoksne, lektors Ivans Savinskijs sadarbībā ar "Jaunpuntuži"
Plašāku informāciju meklējiet LAS mājaslapā. Pieteikties uz informāciju elektroniski var, rakstot uz e-pastu [email protected].

Atklāts metu konkurss
ar uzaicinātiem dalībniekiem

SIA ”Merks” ir izsludinājis atklātu arhitektūras metu konkursu teritorijai Rīgā, Rūpniecības ielā 25, Rūpniecības 27, Rūpniecības 33 un zemes vienībā bez adreses, ar uzaicinātiem dalībniekiem.

Konkursa priekšmets ir arhitektūras mets daudzdzīvokļu dzīvojamām ēkām ar autostāvvietām Rīgā, kvartālā starp Rūpniecības, Pētersalas un Katrīnas ielu.

Nolikums šeit – konkursa nolikums
Iesniegšanas termiņš: 2017. gada 30. jūnijs līdz 17:00
Iesniegšanas vieta: SIA „Merks” biroja telpās Rīgā, Skanstes ielā 50

Papildinformācija – pie Arņa Ivuškāna: tālr. 26 557 524 vai [email protected]
Situācijas plānā izmantota informācija no www.bing.com/maps

Latvijas Arhitektu savienība
Torņa iela 11, Rīga, LV-1050
[email protected] 
latarh.lv

facebook.com/latarh