Aprīlis 2017

 
Latvijas arhitektūras notikumu apkārtraksts

Latvijas Arhitektūras gada balva – zināmi nominanti

Gada balvas konkursā šogad tika iesniegti 36 darbi un ir pārstāvēta ļoti plaša objektu ģeogrāfija – pieteikti arī Latvijas arhitektu darbi Tallinā un Ķīnā. Vietējā žūrija savu darbu ir pabeigusi – ir nosaukti nominanti, un darbu sākusi starptautiskā žūrija: Maarja Kask (Igaunija), Tomas Grunskis (Lietuva), Jacob Kurek (Dānija), Yoshiharu Tsukamoto (Japāna).
Svinīgā apbalvošanas ceremonija un starptautiskās žūrijas lekcijas notiks 19. maijā Dzintaru koncertzālē Jūrmalā.

Visi pieteiktie darbi šeit.
Nominanti šeit.
Savukārt Tallinas Arhitektūras muzejā atklāta pērnā gada Latvijas arhitektūras gada balvas pusfinālistu izstāde, kas pēc tam ceļos arī uz Viļņu.

Noskaidroti žurnāla "Latvijas Būvniecība" konkursa uzvarētāji

6. martā Čehova Rīgas Krievu teātrī notika žurnāla „Latvijas Būvniecība” gada balvas konkursa noslēguma ceremonija.

Uzvarētāji:
* Grand Prix – Rīgas Doms
* Tehnoloģiju un dizaina inovāciju balva – Ventspils Lielais laukums un strūklaka „Fregate „Valzivs””
* Fasāžu renovācija – Rīgas 1. slimnīca Bruņinieku ielā
* Jauna inženierbūve – gājēju tilts pār Mūsu, Bauska–Bērzkalni
* Inženierbūves rekonstrukcijaBiķernieku sporta bāzes sacīkšu trases posms
* Jaunbūve dzīvojamā ēkaMājas Dzirnavu ielā Rīgā
* Jauna sabiedriskā ēka„Place Eleven” Sporta ielā Rīgā
* Koka būveLatvijas Valsts mežu biroja ēka Dundagā
* Publiskā ārtelpa – Rīgas 84. vsk. sporta un aktīvās atpūtas laukums
* Ražotnerūpnīcas „Kohila Veneer” paplašināšanas 2. kārta Kohilā Igaunijā
* Rekonstrukcijaēkas pārplānošana un piebūves izveide Jēkaba ielā 6/8 Rīgā
* RestaurācijaLudzas Lielā sinagoga

Vairāk informācijas šeit.

Informācija par Rail Baltica
 
Saistībā ar konkursu „Rail Baltica Rīgas dzelzceļa tilta un Rīgas centrālā multimodālā sabiedriskā transporta mezgla kompleksa apbūve” 22. martā svinīgā pasākumā tika paziņots lēmums – Centrālās stacijas pārbūve, jauna Daugavas tilta izveide un pilsētas daļu savienošana, demontējot uzbērumu no Dzirnavu līdz Krasta ielai, īstenos pēc meta, kuru izstrādājis arhitektu birojs „PLH Arkitekter” sadarbībā ar COWI (Dānija).

Visi darbi apskatāmi šeit.
Vairāk informācijas šeit.

Rail Baltica tēmai bija veltīts arī sižets raidījumā „Kultūršoks” ar Latvijas arhitektu un žūrijas locekļu komentāriem. To varat noskatīties šeit

Konkursā par ēkas metu K. Barona ielā 73 otrais protokols
Šī gada 28. janvārī noslēdzās arhitektūras ideju konkurss par daudzdzīvokļu ēkas ar komercplatībām pirmajā stāvā metu Rīgā, K. Barona ielā 73, un par uzvarētāju tika atzīts darbs ar devīzi TEGULE (autori – Arhitektu birojs „Jaunromāns un Ābele”, Mārtiņš Jaunromāns).

Sakarā ar vēlāk iesniegtajiem jautājumiem par uzvarētāja darba atbilstību Rīgas domes saistošajiem noteikumiem žūrija tos izskatīja vēl vienā sanāksmē.
2. protokols – šeit.

UIA konference

No 21. līdz 23. aprīlim UIA darba programmas „Spiritual Places”, ko atbalsta Polijas Arhitektu savienība un Bjalistokas Tehniskā universitāte, rīko starptautisku zinātnisko konferenci „Architecture of Local Cultures of the Borderland”, apakšnosaukums – „The Sacred – The Profane – The Sacred. Conversions and Reconversions of Sacred Architecture and Art XX–XXI cc.” Pasākumi notiks Varšavā, Bjalistokā un Supraslā.
 
Par nepieciešamajiem dalības dokumentiem – šeit.
Vairāk informācijas var iegūt Arhitektu savienībā: pa tālruņiem 67212802, 26393136 vai e-pastā: [email protected]

Konkurss par jaunbūvi Krāsotāju ielā 8/10

Vēl līdz 12. maijam – var iesniegt darbus arhitektūras ideju konkursā „Daudzstāvu daudzdzīvokļu dzīvojamās ēkas ar komerctelpām pirmajā stāvā jaunbūve Rīgā, Krāsotāju ielā 8/10 (34. grupa, 152. grunts)”.

Konkursa noteikumi šeit.
Papildinformācija un materiāli – pie Mārtiņa Ulāna: 26406119, [email protected]

Aicina iesūtīt referātus Šmēlinga konferencei

2017. gada Reinholda Šmēlinga konferences uzmanības centrā ir temats „Kā veidot arhitektūru un pilsētvidi veiksmīgai zināšanu ekonomikas attīstībai”. Tāpēc Rīgas pilsētas arhitekta birojs aicina iesniegt referātus, tēzes un labos piemērus par ļoti plašu tēmu loku, detalizētāk – šeit. Referāta nosaukumu un kopsavilkumu (līdz 2 lpp.) sūtiet uz [email protected].
Iesniegšanas termiņš – 24. aprīlis.

Vairāk informācijas šeit.
Jautājumi adresējami Aleksandram Feļtinam ([email protected];
tel. 67848034)

Semināri

Latvijas Arhitektu savienība informē par plānotajiem tālākizglītības semināriem:
- 28. aprīlī cikla "Koks - XXI gadsimta materiāls" seminārs
- 12. maijā – Eko būvniecība
 
Plašāku informāciju meklējiet LAS mājaslapā. Pieteikties uz informāciju elektroniski var, rakstot uz e-pastu [email protected].

Latvijas arhitektūrai veltīta izstāde Tokijā

Turpinot sadarbību ar prestižo japāņu žurnālu "Architecture and Urbanism" no 7. līdz 27. aprīlim Tokijas Tehnoloģiju institūtā skatāma izstāde "Latvia. Architecture at Convergence". Izstādes autore un kuratore ir Dr. arch. Ilze Paklone, un tā ir kā turpinājums 2016. gada nogalē klajā nākušajam žurnāla "a+u" decembra speciālizlaidumam Nº555 "Feature: Latvia — Architecture Unfolding".

Izstāde iecerēta kā viena no Latvijas vēstniecības Japānā atbalstītajām kultūras aktivitātēm, lai popularizētu mūsu valsts dizainu un arhitektūru un veicinātu plašāku Latvijas tēla atpazīstamību. Izstāde ir arī viena no Latvijas simtgades svinībām veltītās programmas prioritātēm Japānā. 8. aprīlī notika atklāšana un nozares profesionāļiem veltīts simpozijs, kuru atklāja Latvijas vēstnieks Japānā Normans Penke.

Pēc 27. aprīļa ekspozīcija ceļos uz citām Japānas pilsētām.

Foto: Nao Takahashi

Lucid Architecture 2017

No 12. līdz 13. maijam Porto Universitātes Arhitektūras fakultātē Portugālē norisināsies IV arhitektūras izglītības, telpas un ierīču sanāksme, dēvēta Lucid Architecture. Divu dienu laikā profesionāļi no dažādām jomām pievērsīsies tematiem, kas ir būtiski ne tikai arhitektiem, māksliniekiem, pedagogiem un studentiem, bet arī profesionāļiem, kas ikdienā saskaras ar izglītojošo rotaļlietu ražošanu un izplatīšanu.

2017. gada pasākums turpinās Playground Group iepriekšējos gados padarīto un ir sadalīts divos galvenajos tematiskajos blokos, savienojot izglītību un arhitektūru: didaktiskās ierīces un izglītojošās telpas un aktivitātes.

Vairāk informācijas šeit.

Starptautiskā darbnīca jaunajiem arhitektiem un studentiem

No 2. līdz 9. septembrim Grieķijā, netālu no Volosas pilsētas, Grieķijas Arhitektu asociācija (SADAS-PEA) organizē starptautisku astoņu dienu darbnīcu jaunajiem arhitektiem un arhitektūras studentiem. Tā ir veltīta videi draudzīgas arhitektūras principu popularizēšanai, un tās galvenā tēma – dabīgas tradicionālajā būvniecībā balstītas būvniecības tehnikas (Natural Building Techniques inspired from Traditional Constructions).

Darba valoda: angļu
Vairāk informācijas šeit.

Latvijas Arhitektu savienība
Torņa iela 11, Rīga, LV-1050
[email protected] 
latarh.lv

facebook.com/latarh