Februāris 2017

 
Latvijas arhitektūras notikumu apkārtraksts
NESEN

RISEBA bakalaura darbu aizstāvēšana

Pašās janvāra beigās Inženierzinātņu bakalaura grādu arhitektūrā aizstāvēja 15 RISEBA studenti. Jauno arhitektu darbos šajā gadā novietņu un tematu izvēlē dominē Liepāja (5 projekti) un Rīga (4 projekti). Pārējie atraduši savu specifisko interesi reģionu pilsētās – Tukumā, Ludzā, Jūrmalā, Aizkrauklē, Jelgavā, kā arī ārpus Latvijas – Samarkandā.

Marta sākumā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā tiks atklāta bakalaura darbu projektu izstāde un klajā nāks otrā „FAD Thesis Book” publikācija.

RTU APF diplomprojektu izstāde „29 arhitekti”

Arī šogad savus diplomdarbus aizstāvēja RTU APF studenti – pavisam 29 arhitekti. Šoreiz tie tika sadalīti trīs blokos – kultūras manto-juma saglabāšana un mūsdienu attīstība, apjomu arhitektūra jeb jaunbūves un teritoriju attīstība, un ģeogrāfiskais izvietojums ir ļoti plašs – no Liepājas līdz Abū Dabī.

Darbu izstāde "29 arhitekti" RTU APF 1. stāva Dizaina centra ātrijā (Ķīpsalas iela 6) apskatāma līdz 3. martam.

Mīsa van der Roes balvas pretendentu saraksts

Janvāra sākumā Eiropas Komisija un Mīsa van der Roes fords publiskoja Mīsa van der Roes balvas pretendentu sarakstu, un tajā šogad iekļauti 356 darbi.

No Latvijas pieteikti 8 objekti:
-  Apartamenti Kado Karim  (SZK un partneri) Jūrmala
-  Māja Vecrīgā (Jaunromāns un Ābele), Rīga
-  Ekziperī starptautiskā skola (8 A.M.), Piņķi
-  The Dune House (Archispektras), Pape
-  Dzintaru koncertzāle (Jaunromāns un Ābele), Jūrmala
-  Lielais dzintars (Volker Giencke & Company), Liepāja
-  Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (Processoffice), Rīga
-  CSDD biroju ēka (Arhis Arhitekti), Rīga
Pilns saraksts šeit.

Žūrija izvērtēs kandidātus, izvēlēsies 40 projektus un pēc tam 5, kurus apmeklēs aprīlī. Konkurss noslēgsies ar apbalvošanas ceremoniju 26. maijā Mīsa van der Roes paviljonā Barselonā.

Vairāk informācijas šeit.

DRĪZUMĀ

Pretendentu pieteikšana
Latvijas Arhitektūras gada balvai

Pirmdien, 13. februārī, tiks izsludinā-ta pieteikšanās Latvijas Arhitektūras gada balvai. Darbus var pieteikt gan pats autors, gan cita ar projektu saistīta persona, fiziska un juridiska persona, pašvaldības un sabiedriskās organizācijas. Iepazīties ar noliku-mu un vietējās žūrijas sastāvu varēs no 13. februāra.

Vairāk informācijas būs pieejams LAS mājaslapā www.latarh.lv.

Semināri

Latvijas Arhitektu savienība informē par plānotajiem tālākizglītības semināriem:
24.02. Cikla "Koks – XXI gadsimta materiāls" seminārs
03.03. Civiltiesiskās atbildības apdrošināšana
 
Plašāka informācija būs pieejama LAS mājaslapā. Pieteikties uz informāciju elektroniski var, rakstot uz e-pastu judite.skujina@latarh.lv.

Dizaina sarunas

Pērn novembrī Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs atklāja izglītības programmu cikla „Vārds dizainam” piekto sezonu. Arī šajā gadā notiek visplašāk apmeklētie pasākumi „Dizaina sarunas. Līdz šim notikušas jau divas sarunas: “Kā top? Arhitektūras un dizaina sintēze vidē” un “Kā top? Grafiskā identitāte”, un to ierakstus var noskatīties šeit.

Savukārt klātienē ir iespēja apmeklēt vēl divus pasākumus:
- 22. februārī plkst. 17.00–19.00 – „Kā top? No tekstila līdz tērpam” –
  modes dizaineri: Mārtiņš Blanks, Agnese Narņicka un Dace Zvirbule
- 29. martā plkst. 17.00–19.00 – „Kā top? Latvijas Gada balva dizainā”

Ieeja ir bez maksas. Pieteikšanās nav nepieciešama.

Vairāk informācijas šeit.

Uzziņas pa tālruni 67830917 vai e-pastu liene.granovska@lnmm.lv.

Fotoizstāde: Unikāli būvkadri jeb Projekts + būvniecība = arhitektūra! 

Aktīvs darbs pie ēkas noslēdzas piecas minūtes pirms celtnes atvēršanas publikai vai brīdi pirms tās nodošanas ekspluatācijā. Svinīgajā atklāšanā, kad tiek suminātas tikai ēkas estētiskās vērtības, rūpīgais ikdienas veikums bieži paliek neredzams. Fotogrāfu prasme ir apstādināt īsto mirkli, un no šiem mirkļiem top attēlu kolekcijas, kas atklāj ēkas uzbūvi.

Izstādi veido saistoši lielformāta foto kadri, papildināti ar mazāka izmēra attēliem, kas kopā ataino objekta tapšanas labākos mirkļus un veido fotostāstu. Kopā radīti 25 objektiem veltīti fotostāsti.

Arhitektūras muzejā izstāde apskatāma līdz 31. martam.

3. martā pasniegs Dizaina gada balvu

No 1. janvāra līdz 1. februārim varēja pieteikt darbus Latvijas Dizaina gada balvai (LDGB), kuru organizē dizaina birojs H2E sadarbībā ar Kultūras ministriju, Nacionālo mākslas muzeju un Mākslas akadēmiju.

Latvijas radošo industriju vidē ir tikušas pasniegtas vairākas balvas, taču Latvijas Dizaina gada balvas jaunievedums ir no līdzšinējās prakses atšķirīgā vērtēšanas kārtība un paplašinātā iespēja sabiedrībai iepazīties ar dizaineru darbiem. Apvienojot savu pieredzi un zināšanas, kompetenti žūrijas pārstāvji no Latvijas un ārvalstīm kopīgās diskusijās izvērtēs pieteikumus pēc vienlīdzīgiem kritērijiem, nedalot atsevišķās kategorijās.

No 10. februāra līdz 2. martam žūrija vērtēs pretendentus un finālam izvirzīs 20 labākos, savukārt apbalvošanas ceremonija notiks 3. martā.
No 4. marta līdz 9. aprīlim finālistu darbi publiskai apskatei tiks izstādīti Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, pēc 9. aprīļa – citviet Latvijā un ārzemēs.

Vairāk informācijas – šeit.

Tallinas arhitektūras biennāles vīziju konkurss

Tallinas arhitektūras biennāle 2017 ir izsludinājusi TAB 2017 vīziju konkursu, kurā arhitektiem, zinātniekiem un māksliniekiem tiek piedāvāts izstrādāt jaunas pilsētvides iespējas Tallinas Paljasāres pussalā – laikā, kad cilvēka iejaukšanās ir jūtama ikvienā ekosistēmā.

Pieteikšanās – līdz 2017. gada 25. aprīlim. 

Vairāk informācijas šeit.

 

Latvijas Arhitektu savienība
Torņa iela 11, Rīga, LV-1050
latarh@latarh.lv 
latarh.lv

facebook.com/latarh