Decembris 2018

 
Latvijas arhitektūras notikumu apkārtraksts

PAŠVALDĪBU ARHITEKTU DISKUSIJA

LAS aicina pašvaldību arhitektus apmeklēt kopsapulci un diskusiju "Arhitektoniskās kvalitātes princips – būvvaldes loma, iespējas un problēmas tā nodrošināšanā".

Kad: piektdien, 2018. gada 7. decembrī, 14:15
Kur: RTU Arhitektūras fakultātē Ķīpsalas ielā 6
Reģistrēties

Arhitekti aicināti runāt par aktuālajām problēmām būvvaldēs attiecībā uz arhitektoniskās kvalitātes principu. Dotais laiks – 10 min. Iepriekšēja pieteikšanās, rakstot uz LAS biroju – latarh@latarh.lv

Pasākumu būs iespējams skatīt arī tiešsaistē
Vairāk informācijas

LAS PADOMES SĒDE 29.11.

2018. gada 29. novembrī notika LAS padomes sēde, kurā tika uzņemta jauna biedre – Agnese Lāce. Valdes loceklis Viktors Valgums jun. sniedza izsmeļošu pārskatu par Eiropas Arhitektu padomes (ACE) ģenerālo asambleju, kas notika 23. novembrī Nīderlandē, Leuvārdenā. Sēdē tika apstiprināts SC nolikums.
Juris Poga informēja par Starptautiskās Arhitektu savienības (UIA) I un II reģiona plānoto tikšanos un konferenci Rīgā 2019. gada novembrī. LAS padome atbalstīja konferences rīkošanu, kā arī vienbalsīgi atbalstīja ideju par UIA restrukturizāciju, rodot iespēju Latvijai, Lietuvai un Igaunijai tuvoties mērķim – tikt iekļautām UIA I reģiona sastāvā, būt vienā reģionā ar Rietumeiropas un Ziemeļeiropas valstīm atbilstoši šodienas ģeopolitiskajai situācijai.

Nākamā sēde un jauno biedru uzņemšana – 2019. gada 22. janvārī 16:00.

SENIORU ZIEMASSVĒTKI

Visi LAS biedri seniori tiek aicināti apmeklēt Ziemassvētku sarīkojumu, kas notiks 19. decembrī plkst. 14.00 Arhitektu nama lielajā zālē.

SEMINĀRI INTERNETĀ

Lai arī iespēja klātienē apmeklēt Arhitektu savienības organizētos seminārus tagad būs tikai janvārī, atgādinām, ka LAS rīkotie profesionālās kvalifikācijas vērtīgākie semināri ir pieejami video formātā lapā PKPP.lv.

SKOLĀ MĀCĪS ARHITEKTŪRU

Atbilstoši valstiska līmeņa pārmaiņām mācību saturā pēc projekta “Skola 2030” arhitektūra ir iekļauta pamatizglītības standartā. Tas nozīmē, ka, sākot ar 2020. gadu, vispārizglītojošajās skolās tiks mācīta arī arhitektūra. Paldies SPP aktīvistiem un citiem iesaistītajiem par ieguldīto darbu, un sveicam ar panākumiem!

ATKLĀTĀ VĒSTULE PAR RAILBALTICA

Vairākas sabiedriskās organizācijas Valsts prezidentam, Satiksmes ministrijai, VARAM, Rīgas domei, kā arī Saeimā iekļuvušajām partijām uzrakstījušas atklātu vēstuli “Par ātrāku RailBaltica projekta realizāciju un Latvijas interesēm”.
Vēstules teksts

SVINĪGI APBALVOS TABFAB VĪZIJU KONKURSA UZVARĒTĀJU

Augustā “Valsts nekustamie īpašumi” izsludināja metu konkursu “TabFab radošā kvartāla pilnīgas izbūves arhitektoniskā vīzija”. Uzvarētāji svinīgi tiks izziņoti 7. decembrī, un apbalvošanā piedalīsies arī Dānijas kroņprincis.

ŠMĒLINGA KONFERENCES MATERIĀLI INTERNETĀ

Oktobra sākumā notika gadskārtējā Reinholda Šmēlinga konference, kas šoreiz bija veltīta tēmai “Rīdzinieks un osta. Mentālās un telpiskās pārmaiņas 100 gados”. Tai bija 4 daļas: 1) Rīgas pilsētas un ostas saistītā vēsture, 2) Pilsēta, osta un ražošana, 3) Sabiedrības iesaiste pilsētas, ostas un uzņēmējdarbības veidošanā, 4) Rīga + Osta = Love /// rīdzinieku, uzņēmēju un ostas ideju ātrais randiņš.

Rīgas pilsētas arhitekta biroja mājaslapā ir iespēja noskatīties visu uzstāšanos video

BALTĀ DŪNA 2018

1. decembrī norisinājās arhitektu lielais ziemas pasākums “Baltā dūna 2018”. Dalībniekiem bija organizēta ekskursija pa nominētajiem darbiem, bet noslēgumā uz būvobjektu – jaunā Ventspils mūzikas skola un koncertzāle. Vakars aizritēja Jaunrades namā, kur arī tika sadalītas balvas “Zoss” un “Aitas un Auni”.
 
Titulu “Zoss” ieguva ventspilnieks Imants Baņķis, Saulrieta ielas auto stāvlaukuma un kāpu takas projekta autors
Balvas “Aitas” un “Auni” ieguva
Uģis Kaugurs, Vita Salode, Nora Saulespurēna un Juris Rozīte, Rihards Rozīte, Artis Rozītis, Marina Mihailova un Agris Lērums, Dace Skrube, Leons Semjonovs, Vita Balode un Inta Lazdiņa.

Vairāk informācijas

KONFERENCE PAR TELPISKO DOMĀŠANU

Decembra sākumā VARAM rīko konferenci “Telpiskā plānošana”. Plānošana nav viena aktiera teātris, tajā vienmēr ir iesaistītas vismaz trīs vai vairāk puses – pats plānotājs, adresāts (sabiedrība, uzņēmēji, mākslinieki, arhitekti, mākleri, seniori, nākamās paaudzes utt.) un, protams, lēmumu pieņēmēji – deputāti, politiķi. Katram ir sava unikālā pieredze, stāsts un lietu uztvere, un tajā ir vērts dalīties ar citiem.

Kad: 6. decembrī
Kur: “People Work” telpās Rīgā, E. Birznieka-Upīša ielā 21
Programma un reģistrēšanās

ATSKATS UZ BALTIJAS DIPLOMDARBU KONKURSU

18. un 19. oktobrī Tallinā notika Baltijas valstu arhitektūras augstskolu labāko diplomdarbu konkurss (BAUA balva), kas šogad noritēja jau sesto gadu. Šī gada pasākums izcēlās ar rekordlielu Latvijas studentu apmeklējumu – uz Tallinu bija aizbraukuši 30 studenti un 8 mācībspēki. Latvija pasākumā piedalījās, pateicoties LR Kultūras ministrijai un SIA “KNAUF”.

Apbalvoto darbu katalogs

TURPINĀS DAUGAVPILS NOVADPĒTNIECĪBAS MUZEJA KONKURSS

Vēl dažas dienas var iesniegt darbus Daugavpils domes izsludinātajā metu konkursā „Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja kompleksa pārbūves, atjaunošanas un restaurācijas projekta meta izstrāde”. Tā mērķis – iegūt pilsētbūvnieciski, arhitektoniski un funkcionāli augstvērtīgu projekta priekšlikumu kompleksa pārbūves iecerei. Prēmiju fonds – 11 000 eiro.

Nolikums
Papildmateriāli: ilga.leikuma@daugavpils.lv, tālrunis 65404329
Metu iesniegšanas termiņš: 2018. gada 14. decembra 10:00

TAB 2019 VĪZIJU KONKURSS “NEW HABITATS, NEW BEAUTIES”

Turpinās darbu pieteikšana Tallinas Arhitektūras biennāles izsludinātajā vīziju konkursā “New Habitats, New Beauties”. TAB galvenā tēma “Beauty Matters: the Resurgence of Beauty” tiks saistīta ar Kopli, kas ietilpst Tallinas ziemeļu rajonā Kalamajā. Kuratores komanda aicina neveidot standartizētus piedāvājumus un rast jaunas koncepcijas, kas atbilst šejienes iedzīvotāju alternatīvajam dzīvesveidam.

Nolikums
Konkursa materiāli
Iesniegšanas termiņš: 2019. gada 16. janvāris
Vairāk informācijas

RADOŠO PERSONU ATBALSTA STIPENDIJAS

Oktobrī stājās spēkā grozījumi Radošo personu statusa un profesionālo radošo organizāciju likumā. To mērķis – pilnveidot regulējumu attiecībā uz personām, kas sasniegušas pensijas vecumu vai saņem izdienas pensiju, kā arī noteikt, ka radošā persona var saņemt atbalsta stipendiju, ja tās ienākumi triju mēnešu laikā pirms stipendijas pieprasījuma vidēji mēnesī nesasniedz 75% no valstī noteiktās minimālās algas.

Radošo personu atbalsta stipendija 1290 EUR
Radošo personu atbalsta stipendija pensionāriem
Vairāk informācijas

GRĀMATA “AUGSTĀK PAR ZEMI”

Iznākusi grāmata, kurā literārās pasakas formā stāstīts par Rīgas virsotnēm, to arhitektūru, kā arī vēsturi. Ceļojumā pa Rīgas virsotnēm lasītājs dodas kopā ar mazliet ērmīgu trīsbērnu ģimeni. Ar šo grāmatu Rīgu var apceļot arī katrs pats – uzkāpt skatu tornī, atrast slepeno lodziņu Stikla kalnā vai uzlēkt augstāk par zemi (vismaz ar acīm)…

Vairāk informācijas

Latvijas Arhitektu savienība
Torņa iela 11, Rīga, LV-1050
latarh@latarh.lv 
latarh.lv

facebook.com/latarh