Maijs 2018

 
Latvijas arhitektūras notikumu apkārtraksts

ARHITEKTU SAVIENĪBAS XXI KONGRESS

20. aprīlī VEF Kultūras pilī notika Latvijas Arhitektu savienības XXI kongress, kurā bija pārstāvēti 188 biedri.
Sākumā visi sveica J.F.Baumaņa prēmijas ieguvēju Edvīnu Vecumnieku par augstu profesionālismu, aktīvu sabiedrisko darbību un ievērojamu ieguldījumu valstiski nozīmīgu memoriālu radīšanā. Delegāti noklausījās padomes prezidentes, valdes, Ētikas un Revīzijas komisijas ziņojumus, kā arī pētījuma “Tālākizglītības programmas pilnveides iespējas” prezentāciju (ar tās rezultātiem ikviens interesents varēs iepazīties maija beigās latarh.lv). Tāpat klātesošie pārsprieda topošā Arhitektūras likuma punktus un ievēlēja jaunu padomes, Ētikas un Revīzijas komisijas sastāvu

ARHITEKTŪRAS NEDĒĻA

No 14. līdz 19. maijam norisināsies ikgadējā Arhitektūras nedēļa. Arhitektūras nedēļas un Latvijas Arhitektūras gada balvas 2018 vienojošā tēma ir būvkultūra (Baukultur). Šīs idejas pamatā ir diskusija par to, kādēļ nepieciešama laba, kvalitatīva un kultūrvidei atbilstoša arhitektūra un kāda ir ikviena cilvēka nozīme apkārtējās vides veidošanā.

Vairāk informācijas
Pirmdien, 14. maijā
Jaņa Rozentāla laukumā pie Nacionālā mākslas muzeja tiks atklāta Latvijas Arhitektūras gada balvas 2018 konkursam nominēto darbu izstāde.
 
Trešdien, 16. maijā, plkst. 17.30
Publiska diskusija, kurā, tiks meklēta atbilde uz jautājumu “Vai laba arhitektūra ir nepieciešamība?”.
 
Ceturtdien, 17. maijā
Brīvdomīgās izglītības projekta “Skolnieks Pētnieks Pilsētnieks” organizētās bērnu balvas arhitektūrā žūrijas tikšanās un 2018. gada “Zirņa” izvēle.
 
Piektdien, 18. maijā, no plkst. 16.30
Fon Stricka villā plānotas publiskas arhitektu un arī citu nozaru profesionāļu lekcijas. Dalība tajās ir bezmaksas
Reģistrācija līdz 16. maijam
– "Gaistošā telpa” (latviski) par telpas organizācijas principiem, kas ir svarīgi gan teātrī, gan arhitektūrā – atlases žūrijas pārstāve un Jaunā teātra institūta vadītāja Gundega Laiviņas
– "Ekstra(ordinārs)" (angliski) – pašmāju arhitektes un vienas no Cīrihes “Hosoya Schaefer Architects” biroja vadītājas Dagnijas Smilgas pieredze, praktizējot Šveicē un Baltijā, kopīgās vadlīnijas un arhitektūras rīki, kas var palīdzēt Eiropas kopainā sasniegt augstas kvalitātes būvkultūru.
– “Spoguļu zāle” (angliski) par simtgades perspektīvu reģionālismā – par ceļu uz nacionālo identitāti un autentiskumu arhitektūrā – neatkarīgais arhitekts Gada balvas fināla žūrijas loceklis Linas Lapinskas.
– “Arhaiskā  modernitāte” (angliski) par otro modernisma laikmetu un to, ka inovācija ne vienmēr ir saistīta ar tehnoloģisko progresu – arhitekts, urbānists un Parīzē bāzētā biroja “Studio Muoto” vadītājs Yves Moreau.
 
18. maija vakarā 
Arhitektūras gada balvas svinīgā apbalvošana fon Stricka villas dārzā.

JAUNUMS – SEMINĀRI INTERNETĀ

Informējam, ka LAS rīkotie profesionālās kvalifikācijas pilnveides semināri turpmāk būs apgūstami neklātienē jums ērtā laikā video formātā internetā https://pkpp.lv. Semināru kolekcija tiek regulāri papildināta, un tos var izvēlēties gan pēc tēmas, kategorijas un punktu skaita, gan pēc kolēģu novērtējuma. Sistēma ir viegli lietojama gan datorā, gan arī mobilajās ierīcēs.
Veidotāji aicina vērtēt un komentēt seminārus un sistēmu, rakstot lapas saziņas rīkā vai e-pastā [email protected].
NB Informāciju par šādi apgūtajiem semināriem arhitektam pašam jāievada BIS sistēmā, pievienojot izsniegto apliecinājumu.
NB Tā kā nereti arhitekti nezina, cik punktu par tālākizglītību viņam ir, turpmāk tabula ar punktiem būs pieejama mājaslapā latarh.lv.

TĀLĀKIZGLĪTĪBAS SEMINĀRI

09.05. – sadarbībā ar “Monier”, BMI un “Būvkonsultants” seminārs BIM
11.05. – “Normatīvo aktu piemērošanas principi”, lektore Ilze Oša
25.05. – “Būves pamati”, lektors Aleksandrs Kapusts
30.05. – sadarbības seminārs ar “Funditus”
01.06. – sadarbības seminārs ar “Tarkett”

Plašāka informācija būs pieejama LAS mājaslapā. Informācijas saņemšanai par semināriem e-pastā varat pieteikties, rakstot [email protected].

EDGARS UN AINA ŠĒNBERGI – MODERNISTI
Arhitektūras muzejā skatāma izstāde „Edgars un Aina Šēnbergi. Modernisti”, kas atklāj arhitektu pāra profesionālo darbību padomju periodā. Arhitekti pagājušā gadsimta 50.–80. gados radīja virkni sabiedriski nozīmīgu objektu gan kopīgi, gan katrs atsevišķi, tostarp Bauskas restorāns "Pilskalns" un nemirstīgā Skrīveru kafejnīca "Klidziņa" bija kulta vietas arī tiem, kuri neko nezināja par arhitektūru. Izstāde apskatāma līdz 15. jūnijam.
AUSTRIS MAILĪTIS IEKĻAUTS “EUROPE 40 UNDER 40”
Latvijas Arhitektūras gada balvas 2017 ieguvējs un šī gada atlases žūrijas pārstāvis Austris Mailītis iekļauts “Europe 40under40” balvu ieguvēju sarakstā ar Šaoliņas lidojošo mūku teātri. “Europe 40\40” ir apbalvošanas programma, kuras mērķis ir dot plašāku atpazīstamību 40 daudzsološākajiem arhitektiem līdz 40 gadu vecumam, kuri strādā kādā Eiropas valstī.

Vairāk informācijas

VENĒCIJAS ARHITEKTŪRAS BIENNĀLE

Ir publiskotas visu trīs Baltijas valstu idejas Venēcijas biennāles paviljonam.
 
Latviju pārstāvēs paviljons “Together and Apart” (“Kopā un atsevišķi”). Ekspozīcija pievērsīsies daudzdzīvokļu namu arhitektūrai un lomai sabiedrības organizēšanā. Izstāde aicinās vērtēt, kā šī arhitektūras tipoloģija regulē dzīvi kopā un atsevišķi – kaut arī dzīvoklis sniedz iespēju norobežoties no ārpasaules, tas vienmēr ir arī daļa no kopīgas struktūras.
Vairāk informācijas

Lietuva piedāvā savu ekspozīciju “Purva paviljons” (The Swamp Pavilion). Pēc kuratoru domām, purvs ir ļoti laba metafora arhitektūras un apbūvētas vides stāvoklim mūsdienās. Pašlaik arhitektūra atrodas starp dabu un artefaktu, ekoloģiju un politiku, materiālo un nemateriālo, tāpat kā purvs ir gan ūdens, gan sauszeme.
Vairāk informācijas
 
Igaunijas ekspozīcija pētīs arhitektūras un politikas attiecības. Tās centrā būs pieminekļi un to arhitektoniskais iekārtojums. Kuratori uzskata pieminekļus par arhitektūrā marginalizētu tēmu un tās aktualizācijai izvēlējušies ekspozīcijas nosaukumu-oksimoronu – "Vājais piemineklis" (Weak Monument).
Vairāk informācijas
 
MADCITY
Visus, kam rūp pilsētu attīstība, atkal pulcēs hepenings MadCity. Tā tēma “Pilsēta un nauda” ļaus atklāt pilsētu vērtības, iepazīt jaunus finansējuma veidus un pārdomāt attiecības starp pilsētu un naudu.

Kad: 31. maijā un 1. jūnijā
Kur: “Godvil” un VEF Kultūras pilī
 
Programma
Vairāk informācijas

LEKCIJU CIKLS KALNCIEMA KVARTĀLĀ

Kalnciema kvartāla Koka arhitektūras centrs sadarbībā ar Rīgas pilsētas arhitektu biroju piedāvā otro ciklu par koka arhitektūras kultūras mantojuma saglabājamību. Šogad vēl ir iespējams apmeklēt Pētera Blūma lekciju – “Kā var nokaut autentiskumu? Tipiskās kļūdas, ko pieļauj atjaunojot un restaurējot”. 

Kad: 15. maijā 18:30
Vairāk informācijas

STARPTAUTISKA VASARAS SKOLA KAUŅĀ

Tā kā 2022. gadā Kauņa kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu, pilsēta organizē vasaras skolu arhitektūras un kultūras mantojuma saglabāšanas studentiem, kā arī saistīto jomu speciālistiem. Skolas dalībnieki koncentrēsies uz Kauņas pilsētas struktūru. Pēc vēsturisko daļu Žaliakalni un Naujamiesti iepazīšanas dalībnieki tiks aicināti sagatavot šīs teritorijas arhitektūras attīstības scenārijus. Dalībniekiem tiks izsniegts sertifikāts, studenti saņems 2 ECTS.
Kad: 25.–29. jūnijā
Kur: Kauņas Tehnoloģiskajā universitātē
Valoda: angļu
Vairāk informācijas

KONFERENCE – MODERNISMS, MODERNIZĀCIJA UN LAUKU AINAVA

Pētījumu projekts “Modscapes” aicina zinātniekus, praktiķus, lēmumu pieņēmējus un citus interesentus uz starptautisku konferenci “Modernism, Modernisation and the Rural Landscape”, kas veltīta modernai lauku ainavas atjaunošanai. Konferences mērķis: 1) gūt ieskatu pētījumos un pieejās, kas nav pārbaudītas projektā; 2) dalīties pētījuma starprezultātos; 3) stiprināt "Modscapes" starptautisko tīklu.
Kad: 2018. gada 11.–13. jūnijā
Kur: Tartu, Eesti Maaülikool Asamblejas zālē un Eesti Rahva Muuseum
Programma
Vairāk informācijas

ATDZIMS TRĪS KULTŪRAS PIEMINEKĻI PIE DAUGAVAS

Aprīlī ir noslēgta vienošanās par ERAF līdzfinansēta projekta īstenošanu „Kultūras mantojuma saglabāšana un attīstība Daugavas ceļā”. Pēc tā jaunu saturu un atjaunotas aprises iegūs trīs spilgti kultūras pieminekļi Daugavas krastos – Krustpils pils, Kokneses pilsdrupas un bijusī sanatorija “Ogre”. Atjaunojot unikālos kultūras pieminekļus un veidojot tajos jaunus pakalpojumus, pašvaldības paredzējušas veicināt reģionālo attīstību, dot jaunas iespējas uzņēmējdarbībai un palielināt tūrisma plūsmu Zemgales reģionā.

NOSLĒDZIES KONKURSS PAR LIDOSTAS VADĪBAS TORŅA TĒLU
Pasludināts uzvarētājs konkursā  „Rīgas lidostas satiksmes vadības torņa nākotnes vizuālais tēls”. Tajā bija iesniegti 9 darbi, kurus vispirms vērtēja tehniskā komisija, bet pēc tam žūrija. Par labāko tika nominēts darbs ar devīzi ATCT2020 (“ARHIS Arhitekti”), 2. – DOIT2020 (NRJA/CPMG), bet 3. – RLGT5417 (“Avotiņš, Vincents un partneri”, “Ivara šļivkas birojs”, “ARRA”).
Latvijas Arhitektu savienība
Torņa iela 11, Rīga, LV-1050
[email protected] 
latarh.lv

facebook.com/latarh