Jūlijs 2019

 
Latvijas arhitektūras notikumu apkārtraksts
IZMAIŅAS LAS BIROJA DARBA LAIKĀ

Informējam, ka laikā 15. jūlija līdz 19. augustam Latvijas Arhitektu savienības birojs strādās vasaras režīmā:
   - otrdienās 10:00–17:00
   - ceturtdienās 10:00–17:00

ARHITEKTU SAVIENĪBA IZĪRĒ TELPAS

No septembra īrei būs pieejamas telpas Torņa ielā 15 Rīgā.
1. stāvs, viena telpa 39,2 m² platībā, ir atsevišķa ieeja.
Īres maksa – 480 EUR mēnesī plus komunālie izdevumi.

Fotogrāfijas
Vairāk informācijas pa tālruni 26393136

STARPTAUTISKA KONFERENCE “MIGRĀCIJAS ARHITEKTŪRA” RĪGĀ

Migrācija ir sena parādība, tomēr tieši pēdējos gados tā radījusi vislielākos izaicinājumus visā pasaulē. Nosakot konferences tēmu, Latvijas Arhitektu savienība vēlas iezīmēt Rīgu kā vitālu starptautisko sakaru centru globāli nozīmīgu tēmu risināšanā. Konferencē uzsvars tiks likts uz Baltijas jūras reģiona valstu kopējo ekosistēmu, kā arī tiks izcelta citu valstu unikālā pieredze izpratnes veidošanai par procesiem, ko iniciē mobilitāte – cilvēku, transporta, preču, pakalpojumu, datu un citas plūsmas.
Konferenci organizē Baltijas Arhitektu savienību asociācija – Latvijas Arhitektu savienība sadarbībā ar Lietuvas un Igaunijas Arhitektu savienību. Divu dienu programmu papildinās Starptautiskās Arhitektu savienības I un II reģiona pārstāvju tikšanās, ikgadējā Baltijas Arhitektu savienību asociācijas arhitektūras skolu absolventu balvas pasniegšana, diskusijas un citi pasākumi nedēļas garumā.

Aicināti visi interesenti
Kad: 7. un 8. novembrī
Kur: Rīgā, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā
Pirkt biļeti (līdz 14. augustam early birds cenas)
Vairāk informācijas

LAS TĀLĀKIZGLĪTĪBAS SEMINĀRI

LAS rīkoto profesionālās kvalifikācijas pilnveides semināru sezona ir noslēgusies, taču vērtīgāko semināru video pieejami lapā PKPP.lv. Jaunākie:
- “Arhitektoniskā izpēte”, Ilmārs Driveiks (1 KP: 0,2 formālā obligātā un 0,8 formālā izvēles sadaļa)
- “Koka būvizstrādājumi”, Antra Viļuma (1,2 KP formālās izvēles sadaļa)
- “Būvprojekta pārvaldības rīki”, Kristaps Kuzņecovs (1 KP formālās izvēles sadaļa)
- “Norobežoto konstrukciju siltuma caurlaidības koeficients”, Anatolijs Borodiņecs (1 KP: 0,5 formālā obligātā un 0,5 formālās izvēles sadaļa)

Semināru informācijas saņemšanai e-pastā, jautājumus un ierosinājumus citiem semināriem sūtiet uz e-pastu seminari@latarh.lv.

LINDAS LEITĀNES PĒTĪJUMS PAR ARHITEKTŪRAS KONKURSIEM

LAS valdes locekle Linda Leitāne ir veikusi vērienīgu pētījumu par arhitektūras konkursu praksi Latvijā, uz kuru balstoties ieguvusi doktora grādu. Sveicam Lindu ar doktora grāda iegūšanu! 
Pētījums

EIROPAS ARHITEKTŪRAS POLITIKAS KONFERENCES VIDEO

EFAP un ES kopīgi rīkotās konferences ir būtisks aktuālās arhitektūras politikas informācijas avots un diskusiju platforma. Konference tiek rīkota divas reizes gadā prezidējošajā ES dalībvalstī. Nesen konference ar nosaukumu “Nākotnes veidotāji” notika 12. jūnijā Bukarestē (Rumānijā).
Pasākuma video

BAKU DEKLARĀCIJA

No 7. līdz 9. jūnijam Azerbaidžānā notika Starptautiskais arhitektūras forums “Masu tūrisms vēsturiskajās pilsētās”. Pasākumā tika pieņemta Baku deklarācija, kas uzsver nepieciešamību izstrādāt arhitektūras projektēšanas un plānošanas kvalitātes principus, kā arī dizaina vadlīnijas arhitektūras mantojumam, tāpat nepieciešamību ieguldīt sabiedrības, īpaši jauniešu, izglītošanā par arhitektūras un mantojuma nozīmi.
Deklarācijas teksts

RISEBA FESTIVAL'AND 2.0

No 25. jūlija līdz 2. augustam RISEBA Arhitektūras un dizaina fakultāte sadarbībā ar Valmieras vasaras teātra festivālu jau otro gadu šajā pilsētā organizē starptautisko vasaras skolu “FestivaL'and 2.0”, kuras laikā Valmieras vasaras teātra festivāla centrs – Vecpuišu parks – iegūs jaunus un interesantus vaibstus. Šī gada tēma: “Bērni un ģimenes – mājas centrs”.

Programma
Vairāk informācijas

KONKURSS TŪRISMA UN DABAS IZZIŅAS OBJEKTIEM DAUGAVPILĪ

Turpinās darbu iesniegšana Daugavpils pilsētas dome izsludinātajā metu konkursā „Tūrisma un dabas izziņas objektu izveide un teritorijas labiekārtojums Latgales zoodārza teritorijā Vienības ielā 27, Daugavpilī”. Mērķis: iegūt arhitektoniski augstvērtīgu un funkcionāli pārdomātu un ekonomiski pamatotu objektu un teritorijas labiekārtojuma metu.
 
NOLIKUMS UN PAPILDMATERIĀLI
Darbu iesniegšana: līdz 2019. gada 12. augusta 15:00
Jautājumi sūtāmi rakstveidā uz e-pastu: ilga.leikuma@daugavpils.lv
Vairāk informācijas

STARPTAUTISKS IDEJU KONKURSS SOMIJĀ

Konkursa mērķis ir aptuveni 40 ha teritorijā radīt jaunu un ekoloģiski ilgtspējīgu pilsētas rajonu ar augstas kvalitātes arhitektūru, kas atbilst 21. gadsimta vajadzībām. Pašlaik tas ir unikāls rajons ar brīnišķīgiem skatiem uz ezeru pilsētas centrā, bet tur atrodas arī notekūdeņu attīrīšanas iekārta.

Nolikums
Kur: Tampere, Somija
Kad: 1. posms: 2019. gada 15. maijs – 27. septembris
        2. posms: 2019. gada 15. novembris – 2020. gada 14. februāris
Vairāk informācijas

MINSKAS STARPTAUTISKĀ JAUNO ARHITEKTU BIENNĀLE LEONARDO

VIII Minskas starptautiskā jauno arhitektu biennāle “Leonardo 2019” ir guvusi starptautisku atpazīstamību, tajā tiek pieteikti ap 300 darbi no 28 Eiropas un Āzijas valstīm. Piedalīties konkursā aicināti arhitekti līdz 40 gadu vecumam ar darbiem divās kategorijās: uzceltās būves un projekti. Šogad izveidota arī jauna kategorija “Bis!”, kurā darbus aicināti pieteikt arhitekti, kas no 2005. līdz 2017. gadam jau ir piedalījušies šajā biennālē.
2017. gadā arhitekts Austris Mailītis saņēma Leonardo Grand Prix par Šaoliņas Lidojošo mūku teātri.
 
Kad: 2019. gada 10.–12. oktobrī
Kur: Minska (Baltkrievija)
Reģistrēties līdz 10. septembrim
Vairāk informācijas

STARPTAUTISKAIS SEMINĀRS – ARHITEKTŪRA VISPĀRĒJAM LABUMAM

Novembrī Helsinkos tiek rīkots starptautisks seminārs “Architecture for Common Good”, un tā pasākumi notiks 40. gadu somu modernisma ēkā Bio Rex. Seminārā aicināti piedalīties lēmumu pieņēmēji, eksperti un citi jomas pārstāvji. Galvenā tēma – arhitektūras potenciāls radīt vispārēju labumu, apvienojot kultūras, sociālos, ekonomiskos, vides un tehniskos aspektus ar apbūvēto vidi. Programmā ir arī arhitektūras ekskursija 13. novembrī.

Pirms semināra, 10.–11. novembrī, notiks starptautiska konference “Creating the Future III – Creative Education via Architecture”.

Kad: 12.11.2019.; ekskursija – 13.11.
Kur: Bio Rex Helsinkos (Somija)
Reģistrācija tiks atklāta un programma tiks publicēta septembrī.
Vairāk informācijas

FESTIVĀLS “EKO-KRASTS”

Augusta izskaņā Krievijas pilsētā Ufa notiks IX starptautiskais arhitektūras festivāls “Эко-берег”.

Kad: 22.–24. augustā
Kur: Art-KVADRAT Ufā (Krievija)
Reģistrēties festivālam
Vairāk informācijas

AINAVU ARHITEKTŪRAS KONKURSĀ SĀKAS OTRAIS POSMS

Pirmajai Latvijas Ainavu arhitektūras balvai bija iespējams iesniegt pieteikumus trīs nominācijās: “Ārtelpa”, “Personības” un “Procesi”. Lai aptvertu pieteikumu dažādību, katrā tika izveidotas 23 kategorijas, piemēram, ilgtspējīgas ārtelpas, īslaicīgas izmantošanas ārtelpas, vides dizains, inženierbūvju dizains, sociāli nozīmīgas ārtelpas, pētījumi, raidījumi, studentu projekti. Pavisam šogad vērtēšanai iesniegts 81 pieteikums. Uzvarētāju paziņošana gaidāma 13. septembrī. 
Visi pretendenti
Latvijas Arhitektu savienība
Torņa iela 11, Rīga, LV-1050
latarh@latarh.lv 
latarh.lv

facebook.com/latarh