Novembris

 
Latvijas arhitektūras notikumu apkārtraksts
DARBA LAIKS 

LAS birojs
LAS birojs darbojas attālināti un apmeklētājus klātienē pieņem tikai pēc iepriekšējas vienošanās. Kontakti: tel. 22457332 vai latarh@latarh.lv.

LAS Sertificēšanas centrs
LAS SC klātienē apmeklētājus nepieņem. Klātienes tikšanās iespējamas, ja objektīvi nav iespējams jautājumu atrisināt attālināti, un tikai ar iepriekšēju pierakstu. Kontakti: tel. 67221923, mob. 26007083, lietvedis@las-sc.lv.

PASNIEGTAS LATVIJAS ARHITEKTŪRAS GADA BALVAS
 
30. oktobrī ar svinīgo ceremoniju H2O 6 kvartāla Aisteres zālē noslēdzās konkurss “Latvijas Arhitektūras gada balva”. Balvas pasniegšanā klātienē šoreiz piedalījās tikai nominanti un abu žūriju dalībnieki, citi interesenti pasākumu skatījās tiešsaistē.
 
Lielā gada balva 2020 jeb Grand Prixēku rekonstrukcijai Miesnieku ielā (ARHIS Arhitekti)
Žūrija: “Par delikātu iejaukšanos vēsturiskajā substancē un tās apstrādi. Par Vecrīgas atdzimšanas veicināšanu un gudru dialogu starp vēsturisko un mūsdienu arhitektūru. Kā arī par meistarīgu plānošanu un sarežģītu detaļu izstrādi vēl sarežģītākā situācijā.”
 
Gada balvas 
- Viesturdārza kvartāls (RUUME arhitekti)
Žūrija: “Par spēju izveidot daudzpusīgu kvartālu, iesaistot jaunu nordisko kvalitāti un funkcionalitāti, pretēji ierastajai dekoratīvajai un uz peļņu balstītajai pieejai, kura vērojama pēdējā laikā būvētajās ēkās Rīgas vēsturiskajā centrā.”
- Hanzas perons (Sudraba arhitektūra)
Žūrija: “"Tieši laiks, ko esi veltījis savai rozei, padara tavu rozi tik svarīgu.” (Citāts no “Mazā Prinča”.) Par veco ziloni, kurš vienmēr atrodas modernajā čūskā. Par sarežģītu detaļu izstrādi un uzmanīgu pieeju vēsturiskajai substancei.”
- Privātmāja K_99 (Sintija Vaivade_arhitekte)
Žūrija: “Par mijiedarbības izcelšanu starp oriģinālā darba nospiedumu un apkārt esošo dabu. Par augsta līmeņa funkcionalitāti un detaļām fantastiskajā interjerā, kurš šķiet kā daļa apkārtējās ainavas.”
 
Speciālās balvas:
- Izglītības projekta “Skolnieks Pētnieks Pilsētnieks” žūrija Bērnu balvu “Zirnis” pasniedza “Hanzas peronam”.
- Interjera salons "Krassky" savu balvu pasniedza objektam “Hanzas perons”.
- “Velux” savu balvu pasniedza “Hagberg” birojam.
- Sabiedrības balsojumā portālā "Delfi" lielāko balsu skaitu ieguva “Hagberg” birojs.

ARHITEKTŪRAS NEDĒĻAS PASĀKUMI

Arī šogad ar dažādiem pasākumiem tika svinēta Arhitektūras nedēļa. To mērķis bija izcelt pēdējā gada sasniegumus arhitektūrā un rosināt diskusiju par nozares aktualitātēm.
 
26. oktobrī atklāja Arhitektūras gada balvas nominantu darbu izstādi
Kā katru gadu arī šogad pilsētvidē bija apskatāma Arhitektūras gada balvas nominantu darbu izstāde. Šogad tam tika izmantoti JCDecaux reklāmas stendi.

28. oktobrī norisinājās diskusija “Neparedzamās sekas”
Pandēmijas dēļ dažādas vietas un to funkcijas ir kļuvušas neizmantojamas, ieguvušas citu nozīmi vai kļuvušas pieprasītas. Tās ir objektu tapšanas laikā neparedzamas sekas. Diskusijā piedalījās atlases žūrijas pārstāvji: arhitekti Artūrs Lapiņš, Brigita Bula, Ināra Caunīte, arhitektūras kritiķis Vents Vīnbergs.
Diskusijas video
 
30. oktobrī notika fināla žūrijas pārstāvju lekcijas
- Andro Mands (Igaunija) – "Neparedzamās sekas – skolu arhitektūra"
- Guste Kančaite (Lietuva) – "Jaunas identitātes meklējumi UNESCO aizsargājamām teritorijām (Neringa)"
- Oktavio Mestre (Spānija) – "Vēsturisko ēku atjaunošana, jaunās iespējas jaunai pilsētai"
Lekciju video

LAS TĀLĀKIZGLĪTĪBAS SEMINĀRI

Drīzumā 
- “Privātmāju pamatu izbūve un hidroizolācija” – sadarbībā ar "Saint-Gobain" 
LAGB 2020 lekcijas:
- Neparedzamās sekas – skolu arhitektūra / Unexpected consequences – school architecture – Andro Mands, Igaunija
- Jaunas identitātes meklējumi UNESCO aizsargājamām teritorijām (Neringa, Lietuva) / Seeking new identities in UNESCO protected areas (Neringa, Lithuania) – Guste Kančaite, Lietuva
- Vēsturisko ēku atjaunošana, jaunas iespējas jaunai pilsētai / Refurbishing old buildings and new facilities for a new city – Oktavio Mestre, Spānija

Jaunākie pkpp.lv publicētie semināri:
Likumprojekts "Arhitektūras likums". Lektori: S. Voldiņš, G. Grikmane, E. Rožulapa; 0,7 KP ormālās obligātās pasākumu sadaļas tēmā “Normatīvie akti”
Būvtehniskā ugunsdrošība 1. daļa.  Lektors: V. Leitholds; 1,4 KP formālās obligātās pasākumu sadaļas tēmā “Ugunsdrošība" 
Būvtehniskā ugunsdrošība 2. daļa (jautājumi un atbildes). Lektors: V. Leitholds; 0,6 KP formālās obligātās pasākumu sadaļas tēmā “Ugunsdrošība”

Vēlmi semināru informāciju saņemt e-pastā, jautājumus un ierosinājumus citiem semināriem sūtiet uz e-pastu seminari@latarh.lv. Neskaidrību gadījumā zvaniet 20028097.

SCHÜCO PLUS JAUNĀKĀS TENDENCES
 
APMAKSĀTA REKLĀMA
Uzņēmums “Schüco” piedāvā iepazīt "Schüco Plus" piedāvājumu, kur uzmanības centrā ir jaunākās tendences un labākie risinājumi nākotnes projektiem:
- logu sistēmām (askētiska dizaina, antibakteriāli un slēdzami logu rokturi)
- fasādes sistēmām (paaugstinātas drošības panorāmas logi)
- bīdāmajām sistēmām (maksimāls stiklojuma laukums)
- noēnošanas sistēmām (jaunu materiālu kolekcija)
- ugunsdrošības sistēmām (jauni efektīgi 90 mm profili)
 
Semināru plānu var apskatīt pēc reģistrēšanās.
Reģistrēties
“Schüco” mājaslapa
SERTIFICĒŠANAS CENTRA ZIŅAS
 
Tā kā pašlaik intensīvi turpinās piecgades prakses pārbaude arhitektiem, kuri noteiktajā termiņā nav spējuši izpildīt profesionālās pilnveides prasības, LAS SC ir izstrādājis īpašu eksāmenu kārtību. Lai maksimāli izslēgtu personu kontaktēšanos, eksāmeni turpmāk tiks organizēti vienlaikus tikai vienam arhitektam un uzraugošā persona neatradīsies vienā telpā ar eksaminējamo.
Arhitektiem, kuri tomēr uzskata, ka atrašanās eksāmenā nav droša, joprojām ir iespēja līdz noteiktajiem eksāmenu datumiem profesionālās pilnveides prasības izpildīt attālināti. Neklātienes apmācību piedāvājums arvien ir plašs, kā arī var izmantot pkpp.lv iespējas.
LAS SC brīdina, ka nekādas atlaides profesionālās pilnveides prasību izpildei epidemioloģiskās situācijas dēļ netiks dotas.
PROJEKTS “ARHITEKTS UN BŪVKULTŪRA. MEISTARKLASES”

Latvijas Arhitektu savienība realizē VKKF atbalstītu projektu “Arhitekts un būvkultūra. Meistarklases”. Tā mērķis ir aktualizēt un dokumentēt būvkultūras konteksta izpratni arhitektūras veidošanas ikdienas procesos un radīt saturu digitalizētam materiālam. Projekta laikā tiks apzināti studentu, biroju vadītāju un institūciju viedokļi, lai definētu lekciju moduļus un veiktu atbilstošu mentoru izvēli un piesaisti.
Esiet atsaucīgi – iesaistieties kvalitatīva izglītojošā materiāla radīšanā!
Aptaujas veidlapa
Vairāk informācijas
IZSTĀDE “ZIEMEĻVALSTU ILGTSPĒJĪGĀS PILSĒTAS”
 
Šodien ilgtspēja ir populārs temats. Ziemeļvalstis šai ziņā vienmēr bijušas pasaules līderu rindās, tāpēc vēl līdz 20. novembrim Arhitektūras muzejā apskatāma izstāde “Ziemeļvalstu ilgtspējīgās pilsētas”.
Kad: līdz 20. novembrim
Kur: Arhitektūras muzejā Mazajā Pils ielā 19
IZSLUDINĀTS KONKURSS PAR JAUNBŪVI RĪGĀ, DZIRNAVU IELĀ 64
 
“Iela 3a” izsludinājusi atklātu metu konkursu “Ēkas jaunbūve Rīgā, Dzirnavu ielā 64”. Tā mērķis – iegūt kvalitatīvu, arhitektoniski pārdomātu un ekonomiski pamatotu apbūves ieceri, izmantojot radošu sacensību. Konkursa objekts – jaunbūves arhitektoniskie risinājumi un teritorijas ģenerālplāna koncepcija.
Nolikums
Iesniegšanas termiņš: līdz 2020. gada 14. decembrim
Konkursa mājaslapa
KONKURSS PAR KIMMEL KVARTĀLA ATTĪSTĪBAS VĪZIJU
 
“Eastnine Kimmel” izsludinājis starptautisku arhitektūras metu konkursu “Kimmel’ kvartāla Rīgā, Bruņinieku ielā 2, Stabu ielā 1, attīstības vīzija”. Mērķis – iegūt kvalitatīvus, arhitektoniski un pilsētbūvnieciski pārdomātus risinājumus teritorijas telpiskās attīstības vīzijai. Konkursa objekts – projekta teritorijas telpiskās attīstības vīzija ar kopējā ģenerālplāna koncepciju, arhitektoniskajiem risinājumiem biroju ēku jaunbūvēm un vēsturisko ēku rekonstrukcijai.
 
Nolikums
Papildu materiālus iespējams saņemt pēc reģistrēšanās
Reģistrēties
Darbu iesniegšanas termiņš: 2021. gada 1. marts
Konkursa mājaslapa
NOSLĒDZIES KONKURSS PAR ĒKU MIERA IELĀ 30
 
Noslēdzies atklātais metu konkurss “Daudzdzīvokļu dzīvojamā māja Miera ielā 30, Rīgā”. Tā mērķis bija iegūt pilsētbūvnieciski un arhitektoniski augstvērtīgu skiču priekšlikumu apbūves iecerei/metam atbilstoši nolikumam, objekta novietnei un projektēšanas uzdevumam. Izvērtējot iesniegtos piedāvājumus, žūrija piešķīrusi šādas vietas.
1. vieta – darbam ar devīzi TT102 (G. Saknes arhitektu birojs)
2. vieta – darbam ar devīzi PE463 (Teeja arhitekti)
3. vieta – darbam ar devīzi OO000 (Free Architecture)
MAD ARHITEKTŪRAS TELPA

Pasaules Tirdzniecības centra ēkā Elizabetes ielā 2 pēc arhitektu biroja NRJA iniciatīvas darbojas jauna arhitektūras kultūrtelpa MAD. Tajā katru nedēļu skatāmi jauni konceptuāli arhitektu un citu radošo personību darbi. MAD Arhitektūras telpa atvērta O.–S. 10:00–19:00.
Vairāk nformācijas
ĪSFILMA “KAS IR AMI?”
 
AMI jeb arhitektoniski mākslinieciskā izpēte ir likumā noteikta pieeja kultūrvēsturiska objekta izziņai, to analītiski dokumentējot un tādējādi pamatojot un informatīvi atbalstot tā saglabāšanu un atjaunošanu. Īsfilmā "Kas ir AMI?” rādīts, ko ietver arhitektoniskās izpētes process un kāda ir tā loma vēsturisko vietu izpratnes veicināšanā un būvkultūras stiprināšanā.
Ir notikušas 2 īsfilmas prezentācijas, taču, ņemot vērā lielo atsaucību, vēl viena tiek plānota 13. novembrī. Detalizēta informācija tiks izziņota tuvākajā laikā.
Īsfilmas treileris
Vairāk informācijas
IZSTĀDE “MADERNIEKA STILS”
 
No 5. novembra skatāma vērienīga izstāde “Madernieka stils”, kas veidota par godu latviešu lietišķās mākslas un dizaina pamatlicēja Jūlija Madernieka 150 gadu jubilejai. Jūlijs Madernieks pavēris ceļu latviešu dizainam, veidojot nozīmīgus sabiedriskos interjerus un mēbeles, radot metus tekstila dizainam, strādājot grāmatu un lietišķajā grafikā, kā arī būdams talantīgs pedagogs un mākslas kritiķis. Šodienas skatījumā – novators, reformators, jauno mākslinieku mentors un viens no pirmajiem profesionālajiem latviešu dizaineriem.
 
Kad: līdz 2021. gada 28. februārim
Kur: Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā
Vairāk informācijas
Latvijas Arhitektu savienība
Torņa iela 11, Rīga, LV-1050
latarh@latarh.lv 
latarh.lv

facebook.com/latarh