Oktobris

 
Latvijas arhitektūras notikumu apkārtraksts
DARBA LAIKS 

LAS birojs
LAS birojs apmeklētājus klātienē pieņem otrdienās un ceturtdienās no plkst. 10.00 līdz 17.00. Ārpus biroja pieņemšanas laika aicinām sazināties pa tālruni 22457332 vai rakstīt uz e-pastu latarh@latarh.lv.

LAS Sertificēšanas centrs
Sertificēšanas centrs apmeklētājus klātienē pieņem otrdienās un ceturtdienās no plkst. 10:00 līdz 17:00. Pieņemšana pie vadītājas notiek tikai ar iepriekšēju pierakstu. Kontakti: tel. 67221923, mob. 26007083, lietvedis@las-sc.lv.

NOSAUKTI LATVIJAS ARHITEKTŪRAS GADA BALVAS NOMINANTI

Latvijas Arhitektūras gada balvas konkursā ir noslēdzies pirmais posms – darbu beigusi atlases žūrija un paziņojusi, kuri pretendenti turpinās cīņu par augsto apbalvojumu. No 50 pieteikumiem fināla žūrijas vērtēšanai ir nodoti 9 darbi:
- Dzirciema aptieka (Substance)
- Ēku rekonstrukcija Miesnieku ielā (ARHIS Arhitekti)
- Go[a]t waste? (NOMAD Architects un Karina Armanda)
- Hagberg birojs (Goodpattern)
- Hanzas perons (Sudraba arhitektūra)
- Mazdzīvokļu ēku komplekss Koka Rīgā (Arhitekti Ārgaļi, Plio)
- Mellužu koncertdārza pārveide (Jaunromāns un Ābele)
- Privātmāja K_99 (Sintija Vaivade_ahitekte)
- Viesturdārza kvartāls (RUUME arhitekti)
Preses konferences video
Raksts laikrakstā Diena

Nākamajā posmā darbu vērtēšana tiek nodota fināla žūrijai, kurā darbosies – Octavio Mestre (Spānija), Andro Mand (Igaunija), Chris Luebkeman (Šveice), Gustė Kančaitė (Lietuva), kā arī atlases žūrijas priekšsēdētāja Brigita Bula.
30. oktobrī – nozares profesionāļu lekcijas un balvu pasniegšanas ceremonija H2O 6 kvartāla Aisteres zālē (pasākumu būs iespējams skatīties arī tiešsaistē).

EIROPAS ARHITEKTU SAVIENĪBAS UZSAUKUMS

Atbildot uz Urzulas fon der Leienas runu Eiropas Parlamentā par stāvokli ES (16.09.2020.), kurā arhitekta profesija minēta kā būtiska iesaistītā puse un būvniecības procesa līdzdalībniece, ACE aicina arhitektus un organizācijas apvienoties, lai kopā veidotu jaunu Eiropas Bauhaus.
Aicinājuma teksts

LAS TĀLĀKIZGLĪTĪBAS SEMINĀRI

Drīzumā:
- 12. oktobrī sadarbībā ar LEEA lekcija "Aktualitātes zibens un pārsprieguma aizsardzība projektēšanā un izbūvē", lektors: Einārs Rubenis
- 19. oktobrī sadarbībā ar "Brikers" bezmaksas lekcija par produktu aktualitātēm

Jaunākie pkpp.lv publicētie semināri:
Likumprojekts "Arhitektūras likums". Lektori: S. Voldiņš, G. Grikmane, E. Rožulapa; 0,7 KP ormālās obligātās pasākumu sadaļas tēmā “Normatīvie akti”
Būvtehniskā ugunsdrošība 1. daļa.  Lektors: V. Leitholds; 1,4 KP formālās obligātās pasākumu sadaļas tēmā “Ugunsdrošība" 
Būvtehniskā ugunsdrošība 2. daļa (jautājumi un atbildes). Lektors: V. Leitholds; 0,6 KP formālās obligātās pasākumu sadaļas tēmā “Ugunsdrošība”

Vēlmi semināru informāciju saņemt e-pastā, jautājumus un ierosinājumus citiem semināriem sūtiet uz e-pastu seminari@latarh.lv. Neskaidrību gadījumā zvaniet 20028097.

PROJEKTS “ARHITEKTS UN BŪVKULTŪRA. MEISTARKLASES”

Latvijas Arhitektu savienība realizē VKKF atbalstītu projektu “Arhitekts un būvkultūra. Meistarklases”. Tā mērķis ir aktualizēt un dokumentēt būvkultūras konteksta izpratni arhitektūras veidošanas ikdienas procesos un radīt saturu digitalizētam materiālam. Projekta laikā tiks apzināti studentu, biroju vadītāju un institūciju viedokļi, lai definētu lekciju moduļus un veiktu atbilstošu mentoru izvēli un piesaisti.
Aicinām gan praktizējošos, gan topošos arhitektus būt atsaucīgiem un iesaistīties kvalitatīva izglītojošā materiāla radīšanā.
Aptaujas veidlapa
Vairāk informācijas
ANGĻU VALODAS KURSS ARHITEKTIEM
 
LAS rīko angļu valodas kursu arhitektiem ar pamatzināšanām. Nodarbības vadīs Antra Roskoša – asociētā profesore, angļu valodas lektore ar ilggadēju pieredzi. Galvenais uzsvars tiks likts uz sarunvalodu. Katra nodarbība dod 1 KPK formālās izvēles pasākumu sadaļā.
Kad: trešdienās no 14. oktobra līdz 16. decembrim 12:30–14:00
Kur: Arhitektu namā  (nepieciešamības gadījumā – Zoom platformā)
Maksa: 9 nodarbības – 180 EUR+PVN; LAS biedriem – 135 EUR+PVN
Pieteikties
Vairāk informācijas
SERTIFICĒŠANAS CENTRA ZIŅAS
 
Pirms divām nedēļām LAS SC atkārtoti izsūtīja 2020. gada rēķinus kolēģiem, kuri tos nav apmaksājuši. Aicinām visus, kas vēl nav apmaksājuši rēķinu par sertifikāta uzturēšanu, to nekavējoties izdarīt, jo ar 15. oktobri LAS SC sāks sertifikātu apturēšanu kolēģiem, kuri to nebūs izdarījuši.
IZSTĀDE “ZIEMEĻVALSTU ILGTSPĒJĪGĀS PILSĒTAS”
 
Šodien ilgtspēja ir populārs temats. Ziemeļvalstis šai ziņā vienmēr bijušas pasaules līderu rindās, tāpēc no 1. oktobra Arhitektūras muzejā skatāma izstāde “Ziemeļvalstu ilgtspējīgās pilsētas”.
Kad: no 1. oktobra līdz 20. novembrim
Kur: Arhitektūras muzejā Mazajā Pils ielā 19
RĪGAS ARHITEKTŪRAS GADA BALVAS REZULTĀTI

No vairāk nekā 750 aizvadītajā gadā ekspluatācijā nodotajiem būvobjektiem Rīgā tālākai izvērtēšanai tika izvirzītas 33 būves. Šogad balvu “par inovatīvu pieeju un izsmalcinātiem arhitektūras risinājumiem, pārveidojot industriālo mantojumu par jaunu kultūras vietu Rīgā” piešķirta Hanzas peronam un tā autoriem.
Finālisti
Žūrijas vērtējums
Vairāk informācijas
MAD ARHITEKTŪRAS TELPA

Pasaules Tirdzniecības centra ēkā Elizabetes ielā 2 pēc arhitektu biroja NRJA iniciatīvas radīta jauna arhitektūras kultūrtelpa MAD, kurā katru nedēļu skatāmi jauni konceptuāli dažādu arhitektu un citu radošo personību darbi. 
MAD Arhitektūras telpā viesosies:
13.–17.10. Matīss Groskaufmanis
20.–24.10. Gaiss
27.–31.10. Biedrība Ķempes
03.–07.11. Cenzētā istaba
Vairāk informācijas
FORUMS “FORUM WOOD BUILDING NORDIC”
 
Visi interesenti aicināti pievienoties koka būvniecības forumam “Forum Wood Building Nordic 2020 Sustainable development in a new era”. Galvenās tēmas: kā sasniegt ilgtspējas mērķus, kā būs pēc koronavīrusa, NERO (gandrīz nulles enerģijas ēkas Ziemeļvalstīs) un arhitektūras projekti.
Kad: 13.–16. oktobrī no 9:30 līdz 11:30 (pēc Latvijas laika)
Kur: attālināti (notiek Tronheimā Norvēģijā)
Programma
Vairāk informācijas
IZSLUDINĀTS KONKURSS PAR JAUNBŪVI RĪGĀ, DZIRNAVU IELĀ 64
 
“Iela 3a” izsludinājusi atklātu metu konkursu “Ēkas jaunbūve Rīgā, Dzirnavu ielā 64”. Tā mērķis – iegūt kvalitatīvu, arhitektoniski pārdomātu un ekonomiski pamatotu apbūves ieceri, izmantojot radošu sacensību. Konkursa objekts – jaunbūves arhitektoniskie risinājumi un teritorijas ģenerālplāna koncepcija.
Nolikums
Iesniegšanas termiņš: līdz 2020. gada 14. decembrim
Konkursa mājaslapa
BKUS KONKURSA DEVĪŽU ATVĒRŠANA
 
Metu konkursa “Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas 21. korpusa pārbūve” devīžu atšifrējumu un kvalifikācijas dokumentu atvēršanas atklātā sēde notiks 14. oktobrī 9:00 BKUS telpās Vienības gatvē 45, zālē pie bibliotēkas un kafejnīcas.
Kontaktpersona – Dace Kalvāne, tel. 29480702
MIERA IELAS 30 KONKURSA DARBU IZSTĀDE

LAS zālē ir atklāta izstāde, kurā apskatāmi darbi, kas iesniegti metu konkursā “Daudzdzīvokļu dzīvojamā māja Miera ielā 30, Rīgā”.
Kad: līdz 16. oktobrim (O.,C. 10.00–18.00), iepriekš piesakoties pa tel. 22457332
Kur: Arhitektu namā Torņa ielā 11
KRASTA CITY KONKURSA REZULTĀTI
 
Noslēdzies metu konkurss “Krasta City teritorijas attīstības vīzija”, kura mērķis bija iegūt kvalitatīvus, arhitektoniski pārdomātus un ekonomiski pamatotus risinājumus “Krasta City” teritorijas attīstības vīzijai un biroju ēkas jaunbūvei Rīgā, Krasta ielā 1A. Tika iesniegti 13 priekšlikumi no piecām valstīm.
Protokols
1. vieta – darbs ar devīzi AA88 (Arrow Architects” ApS, Dānija)
2. vieta – darbs ar devīzi NM11 (“SARMA & NORDE”)
2. vieta – darbs ar devīzi TE10 (“RUUME arhitekti”, “K Forma”, Ansis Šinke)
3. vieta – darbs ar devīzi NL00 (“a part”, “Ozola&Bula arhitektu birojs”)
3. vieta – darbs ar devīzi NW25 (“OUTOFBOX”)
Vairāk informācijas
FESTIVĀLĀ RIGA IFF – FILMAS PAR ARHITEKTŪRU
 
Arī šogad norisinās kino festivāls "RIGA IFF", kas tradicionāli demonstrē arī filmas par arhitektūru. Šogad tiek piedāvātas 3 šādas filmas: “Pilsētu sapņotājas” (pēc tam diskusija – Viestura Celmiņa saruna ar Zaigu Gaili, Sintiju Vaivadi, Evelīnu Ozolu), “Pēdējie un pirmie cilvēki” un “Tas nav klusums”.
Vairāk informācijas
DOKUMENTĀLU FILMU CIKLS “CIEMOS PIE ARHITEKTIEM”
 
Arhitekti veido mājas. Viņi domā par materiāliem, par skaistumu, gaismu un izturību, lai radītu labas mājas citiem. Bet kā dzīvo viņi paši? Kā izskatās arhitektu mājās? LTV7 ir sākusi demonstrēt dokumentālo filmu ciklu “Ciemos pie arhitektiem”, kurā varēs iepazīt 6 Zviedrijas arhitektus, viņu mājokli un uzzināt par jaunāko laiku tendencēm.
Vairāk informācijas
100 G KULTŪRAS DISKUSIJA “ĒKAS NAV VAINĪGAS”
 
“100 g kultūras diskusija” nesen pievērsās tēmai “Ēkas nav vainīgas pie režīma nodarītā. Kā vērtēt padomju laika arhitektūru?” Tajā piedalījās: arhitekti Andris Kronbergs, Baiba Vērpe, Uldis Lukševics; Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes pārstāvis Jānis Asaris; mākslas zinātniece Inga Šteimane un LU Filozofijas un socioloģijas institūta pētnieks Kaspars Zellis.
Vairāk informācijas
Latvijas Arhitektu savienība
Torņa iela 11, Rīga, LV-1050
latarh@latarh.lv 
latarh.lv

facebook.com/latarh