Marts 2020

 
Latvijas arhitektūras notikumu apkārtraksts

SERTIFICĒTU ARHITEKTU IEVĒRĪBAI

2020. gada 15. aprīlī aprit pieci gadi, kopš stājušās spēkā prasības arhitektu tālākizglītībai un noteikta prakses un tālākizglītības satura pārbaude reizi piecos gados. Lielākajai daļai kolēģu šāda pārbaude ir sekmīgi pabeigta. Savukārt tos, kuriem tā vēl nav, informējam, ka līdz šī gada 15. aprīlim plānojam izskatīt LAS SC rīcībā esošos/pieejamos datus un pabeigt visu arhitektu prakses pārbaudi.
Ņemot vērā iepriekš minēto, lūdzam kolēģus, kam e-pastā pienāk kāda LAS SC sūtīta vēstule, pievērst tai uzmanību. Paziņojumi, kuri pienāk no LAS SC, ir adresēti tieši konkrētajam saņēmējam un satur svarīgu informāciju. LAS SC lūdz nekavēties ar vēstules izlasīšanu un reaģēt, sniedzot nepieciešamo informāciju.
Vēršam uzmanību, ka gadījumā, ja uz saņemtajām vēstulēm nebūs reakcijas un netiks saņemta prakses uzraudzībai nepieciešamā informācija, būsim spiesti izskatīt jautājumu par sertifikātu darbības apturēšanu.
 

LAS TĀLĀKIZGLĪTĪBAS SEMINĀRI

13. martā – sadarbībā ar REHAU seminārs “Logu sistēmas – drošība un raksturlielumi. REHAU interjera produkti
20. martā – sadarbībā ar "Exterus' seminārs "Fundermax – HPL paneļi"
27. martā – seminārs "Būvtehniskā ugunsdrošība", lektors Vigo Leitholds

LAS rīkotie profesionālās kvalifikācijas vērtīgākie semināri video formātā ir pieejami lapā PKPP.lv.

Informācijas saņemšanai par semināriem e-pastā, jautājumus un ierosinājumus citiem semināriem sūtiet uz e-pastu seminari@latarh.lv. Jautājumu gadījumā zvaniet 20028097.

ARHITEKTU FORUMS “CEĻOJUMS UZ OGRI – OGRES VĀRTI”

Ogres novada pašvaldība aicina piedalīties arhitektu forumam “Ceļojums uz Ogri – Ogres vārti”. Foruma dalībnieki tiks iepazīstināti ar arhitektūras attīstību novadā un pilsētas attīstības stratēģiju, kā arī aicināti diskutēt par inovatīvām arhitektūras tendencēm un projekta ieceri “Ogres vārti”, bijušo sūkņu staciju pārbūvējot par aktīvā tūrisma attīstības centru ar laivu piestātni.

Kad: 20. martā
Kur: kultūras centrā Ogrē, Brīvības ielā 15
Programma
Vairāk informācijas

ZINĀMI ŠĪ GADA PRICKERA BALVAS LAUREĀTI

Arī šogad ir nosaukti Prickera balvas ieguvēji, un par 2020. gada laureātēm ir kļuvušas “Grafton Architects” līdzdibinātājas Yvonne Farrell un Shelley McNamara. Balva pirmo reizi ir piešķirta sieviešu duetam, un viņas ir 4. un 5. sieviete, kas to saņēmušas 41 gada laikā. Žūrija īpaši uzteica viņu “spēju būt kosmopolītiskām un tajā pašā laikā respektēt katras vietas unikalitāti”.
Vairāk informācijas

Pirmā sieviete, kas izpelnījās šādu atzinību, bija Zaha Hadīda 2004. gadā. Lai arī viņa jau ir devusies mūžībā, nesen ir pabeigta un viesiem durvis vērusi jauna pēc viņas projekta celta ēka – viesnīca “Opus” Dubajā.
“Opus” foto

PIETEIKŠANĀS UIA ZELTA MEDAĻAI UN 5 BALVĀM

Var pieteikt kandidātus 2020. gada UIA zelta medaļai un balvām. Zelta medaļa ir izveidota 1984. gadā un tiek pasniegta arhitektam vai arhitektu grupai par izciliem sasniegumiem, ņemot vērā ilgākā laika posmā radītos darbus. Savukārt balvas piešķir piecās kategorijās: 1) par pilsētplānošanu un projektēšanu; 2) par tehnoloģiju izmantošanu; 3) par ilgtspējīgu un cilvēcisku vidi; 4) par ikvienam pieejamu arhitektūru; 5) par rakstniecību saistībā ar dažādiem arhitektūras aspektiem.
Balvu ieguvēji tiks paziņoti īpašā ceremonijā 22. jūlijā 27. pasaules arhitektu kongresa laikā Riodežaneiro.

Pieteikšanās: līdz 1. maijam
Vairāk informācijas

NOSLĒDZIES KONKURSS PAR BIROJU ĒKU MARIJAS IELĀ 2

Noslēdzies metu konkurss par biroju ēkas jaunbūvi Rīgā, Marijas ielā 2. Tā uzdevums bija iegūt apbūves ieceru piedāvājumus, kas atspoguļo labāko perspektīvās telpiskās attīstības koncepciju un arhitektonisko risinājumu šādai ēkai. Marta sākumā tika pabeigta piecu dalībnieku izvērtēšana un sagatavots atzinums. Žūrija nolēma piešķirt:
1. vietu – darbam ar devīzi MA969 (SIA”BB STUDIJA”)
2. vietu – darbam ar devīzi MA100 (SIA” Lauder Architects”)
3. vietu – darbam ar devīzi ML111 (apvienība “Sampling+” un Ilze Didrihsone)
Protokols

IDEJU KONKURSS PAR BAUA STENDU RIO

Rio ir pasaules arhitektūras galvaspilsēta, kurā šī gada 19.–23. jūlijā notiks 27. pasaules arhitektu kongress, un tā laikā būs arī specializēta arhitektūras un pilsētvides izstāde. Saistībā ar to LAS kopā ar Lietuvas un Igaunijas Arhitektu savienību, kas kopā veido Baltijas Arhitektu savienību asociāciju jeb BAUA, izsludina konkursu par labāko ideju BAUA stendam. Tai jāinterpretē kongresa galvenā tēma “All the Worlds. Just One World. Architecture 21”, un tā jāizvērš divos virzienos: 1) stenda dizains un 2) suvenīri apmeklētājiem.

Nolikums
Iesniegšanas termiņš: 27. marta 12:00
Vairāk par kongresu
Vairāk par izstādi

IZSLUDINĀTS KONKURSS PAR ENERGOEFEKTĪVĀKO ĒKU
 
Ekonomikas ministrija, VARAM un žurnāls “Būvinženieris” izsludinājis konkursu “Energoefektīvākā ēka Latvijā 2020”. Šis konkurss notiek jau astoto gadu, un darbus var iesniegt 5 kategorijās: energoefektīvākā atjaunotā daudzdzīvokļu ēka; energoefektīvākā daudzdzīvokļu ēka – jaunbūve; energoefektīvākā publiskā ēka; energoefektīvākā vienģimenes ēka; energoefektīvākā rūpnieciskā ēka.
 
Pieteikumu iesniegšana: līdz 15. maijam, sūtot uz dzivosiltak@em.gov.lv
Nolikums
Vairāk informācijas

"RĪGAS LAIKA" SARUNA – ARHITEKTS UZ PIENA CEĻA

Žurnāla "Rīgas Laiks" pagājušā gada novembra numurā tika publicēta saruna par augstāko izglītību arhitektūrā. Tajā piedalījās arhitekti Mihails Bogomoļnijs (Izraēla), Austris Mailītis, Vladimirs Neilands, arhitektu skolas МАРШ dibinātājs un rektors Jevgeņijs Ass (Maskava) un Arnis Rītups.
Citāts: “ Mūsdienu augstākajai izglītībai arhitektūrā nav nekā kopīga ar to, ko es uzskatu par arhitektūru. (..) Tāpēc, ka mūsdienu arhitekta izglītība vispār tika radīta mākslīgi. Pirms tam tā bija vienkārši daļa no universālās mākslas izglītības. (..) Bet tagad tas ir bizness.
Intervijas teksts

ZINĀTNISKĀ KONFERENCE "DESIGN. EXPERIENCE. CHALLENGES"
 
Dizaineru savienība sadarbībā ar LU rīko ikgadējo konferenci, kas veltīta aktualitātēm dizaina un ar to saistītajās jomās. Šī gada tēmas – spekulatīvais (kritiskais) un sociālais dizains. Dalībnieki no Latvijas, Lielbritānijas, Vācijas, Austrālijas, Krievijas un citām valstīm diskutēs par pilsētvides attīstību, tehnoloģiju nozīmi jaunajos ekonomikas, pakalpojumu un komunikācijas modeļos, kā arī indivīda un varas attiecībām kultūras, sociālo un vides problēmu kontekstā.

Kad: 27. martā
Kur: LU Akadēmiskais centrs Zinātņu mājā, auditorija Alfa
Konferences mājaslapa

VALENTĪNAS VOLBRUGES IZSTĀDE “ARHITEKTŪRA UN AKVAREĻI”

Arhitektu namā apskatāma arhitektes Valentīnas Volbruges personālizstāde “Arhitektūra un akvareļi”. Tajā eksponētie darbi tapuši laikā no 2013. līdz 2020. gadam un atspoguļo ceļojumu iespaidus – Eiropas kultūras mantojuma arhitektūru.

Izstāde apskatāma: līdz 13. martam
Kur: Arhitektu namā

FOTOIZSTĀDE “SEŠDESMITIE: SKATS UZ PILSĒTU”

Arhitektūras muzejā ir apskatāma izstāde “Sešdesmitie: skats uz pilsētu”, kas piedāvā palūkoties uz tā laika pilsētu, galvenokārt Rīgu, caur fotogrāfijas prizmu, atklājot gan raksturīgas detaļas un būtiskāko, gan laikmeta stilu, zīmes un estētiskos priekšstatus.

Izstāde apskatāma: līdz 20. martam
Vairāk informācijas

Latvijas Arhitektu savienība
Torņa iela 11, Rīga, LV-1050
latarh@latarh.lv 
latarh.lv

facebook.com/latarh