Janvāris 2020

 
Latvijas arhitektūras notikumu apkārtraksts
LAS DARBA LAIKS 15.–24.01.

Laikā no 15. līdz 24. janvārim LAS birojs pieņem apmeklētājus iepriekš norunātā laikā, zvanot uz tālruni 26393136.
LAS TĀLĀKIZGLĪTĪBAS SEMINĀRI

17. janvārī – sadarbībā ar "Krimelte Latvia" seminārs "CETRIS cementa skaidu plākšņu izmantošana būvniecībā – priekšrocības un risinājumi"
24. janvārī – seminārs par BIS praktisko lietošanu arhitektiem – lektores Elīna Rožulapa, Elīna Kreice un Anna Kuļikova
29. janvārī – sadarbībā ar SIA "ARTIVA" un "Zehnder Baltics OU" seminārs "Energoefektīvi un inovatīvi risinājumi veselīgam iekštelpu klimatam"
 
LAS rīkotie profesionālās kvalifikācijas vērtīgākie semināri ir pieejami video formātā lapā PKPP.lv.

Informācijas saņemšanai par semināriem e-pastā, jautājumus un ierosinājumus citiem semināriem sūtiet uz e-pastu [email protected]. Jautājumu gadījumā zvaniet 20028097.

NOTIKUSI LAS PADOMES SĒDE

2019. gada 19. decembrī notika LAS padomes sēde. Tās darba kārtībā bija šādi punkti – biedru uzņemšana, valdes ziņojums, Latvijas paviljons EXPO2020, nolikuma projekts par darba grupu, kas izvirza kolēģus apbalvojumiem.
VIDEO – UIA TIKŠANĀS UN MIGRĀCIJAS ARHITEKTŪRAS KONFERENCE 

2019. gada novembrī Rīgā notika starptautiska konference "Architecture of Migration". Lektoru uzstāšanās un paneļdiskusijas tagad pieejamas LAS Facebook lapā.
VIDEO
IZDEVUMS PAR ARHITEKTŪRAS POLITIKU – DIGITĀLĀ FORMĀ

LAS darba grupā (projekta koncepcijas autore Ilze Miķelsone) šajā gadā ir izveidots informatīvs materiāls “Latvijas arhitektūras politika 2020” (LV, papildināts EN), mērķis – apkopot un vizualizēt pašreizējo arhitektūras kultūrpolitiku Latvijā. Darba ierosinātājs un finansiālais atbalstītājs Kultūras ministrija un Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Informācija strukturēta piecās nodaļās:
- pirmajā apkopotas svarīgākās nozares kultūrpolitikas definīcijas un stratēģijas prioritārie virzieni
- otrajā  – būtiskākā informācija par nozares tiesisko pamatu
- trešajā apkopotas mērķtiecīgi veidotas institucionālās iestādes un nevaldības organizācijas
- ceturtajā - informācija par profesionālās izglītības ieguves iespējām Latvijā
- piektajā – atainoti svarīgākie notikumi arhitektūras vērtību komunikācijā ar plašāku sabiedrību

Izdevuma digitālā versija
RTU IZLAIDUMS UN DIPLOMPROJEKTU IZSTĀDE
 
Šogad maģistra grādu arhitektūrā un profesionālo kvalifikāciju iegūs 20 absolventi, bet 4 studējošie, kuri kvalifikāciju ieguvuši jau agrāk, saņems maģistra diplomu. Jaunie arhitekti diplomprojektos izvērtējuši un līdzsvarojuši dažādus, pat savstarpēji pretrunīgus vidi ietekmējošus faktorus – atzītā un neērtā vēsturiskā mantojuma perspektīvas, dzīvojamās vides un urbānās publiskās telpas revitalizāciju un pat dzīvestelpas paplašināšanu aiz mūsu planētas robežām. Tāpat viņi drosmīgi izmanto jaunas pieejas un digitālos rīkus. Aicināti uz izstādi “100% organiski arhitekti”!
 
Kur: RTU Arhitektūras fakultātē Ķīpsalas ielā 6
Izlaidums: 24. janvārī 17:00 zīmētavā 4. stāvā
Izstādes atklāšana: 24. janvārī 19:00 ātrijā
Izstāde apskatāma: 24. janvāris–29. februāris
SEMINĀRU CIKLS REĢIONOS PAR INOVATĪVIEM MATERIĀLIEM
 
"BuvBaze.lv" aicina uz bezmaksas semināru ciklu Latvijas reģionos: “Mūsdienīgi un inovatīvi celtniecības materiāli un to risinājumi no konstrukcijām līdz apdarei”, kurā runāsim par mūsdienīgiem celtniecības risinājumiem, kvalitatīvu un atbildīgu būvniecību. Apmeklētājiem tiks nosūtīts apliecinājums par semināra noklausīšanos.

Cikls tiek rīkots 2 apļos:
1. apļa programma
2. apļa programma
Kad: no 22.01. līdz 27.02.
Kur: Liepāja, Ventspils, Daugavpils, Valmiera, Madona, Jelgava
PIETEIKTIES
Kontakttālrunis 28 680 222
BIS – VIDEO PAMĀCĪBAS

No 2020. gada 1. janvāra BIS lietošana kļuvusi obligāta visiem būvniecības procesā iesaistītajiem. Lai palīdzētu tajā orientēties, Būvniecības valsts kontroles birojs ir izveidojis detalizētas video pamācības.
 
Video pamācības
BIS lietotāju atbalsta dienests 62004010
KONKURSS “BIROJU ĒKAS JAUNBŪVE RĪGĀ, MARIJAS IELĀ 2”

Turpinās darbu pieņemšana metu konkursā “Biroju ēkas jaunbūve Rīgā, Marijas ielā 2”. Uzdevums – izveidot apbūves ieceri, kas atspoguļo labāko perspektīvās telpiskās attīstības koncepciju un arhitektonisko risinājumu. Konkursā iegūtais labākais priekšlikums tiks ņemts par pamatu būvniecības ieceres izstrādē.

NOLIKUMS
Darbu iesniegšana: līdz 10. februāra 17:00
Reģistrēties konkursa dokumentācijas saņemšanai
Vairāk informācijas

KONKURSS “OSKARA STROKA VASARAS KONCERTZĀLE DAUGAVPILĪ”

Joprojām var iesniegt piedāvājumus metu konkursā “Oskara Stroka vasaras koncertzāle Daugavpilī”. Mērķis – iegūt arhitektoniski un funkcionāli pārdomātu, prasībām atbilstošu un ekonomiski pamatotu Oskara Stroka vasaras koncertzāles metu, ko izmantot par pamatu būvprojekta izstrādei.

Nolikums un informatīvie materiāli
Darbu iesniegšana: līdz 6. marta 15:00

KONKURSS “YOUNG EUROPEAN ARCHITECTS (YEA)"

Lai pārskatītu pilsētplānošanas un arhitektūras pieņēmumus, Venēcijas arhitektūras studija CA’ASI veicina dialogu starp mūsdienu arhitektūru un mākslu, kā arī starp dažādu paaudžu un tautību arhitektiem un māksliniekiem. 2020. gadā 17. arhitektūras biennāles laikā CA'ASI rīko starptautisku konkursu “Young European Architects (YEA)”. Tā mērķis ir izcelt jauno talantīgo Eiropas arhitektu paaudzi, kas ir gatava apliecināt savu apņēmību un prāta kustīgumu, pārstāvot jauno Eiropas arhitektūras ainu.

NOLIKUMS
Pieteikšanās termiņš: 14. februāris

GEMOSS VEIKALA-STUDIJAS SLĒGTĀ KONKURSA REZULTĀTI

Noslēdzies metu konkurss ar aicinātiem dalībniekiem “"Gemoss” veikals-studija Rīgā, Brīvības Ielā 111”. Tajā žūrija izskatīja 3 piedāvājumus un par labāko atzina darbu ar devīzi “Just Nature”, kura autors ir arhitektu birojs NRJA. Tāpat konkursā startēja darbs ar devīzi “gemHAUS” (Andis Sīlis, Linda Leitāne, Reinis Jansons) un TTR111 (Gatis Didrihsons kopā ar Dmitriju Averjanovu, Sergeju Šaplovski, Līgu Balceri).
PROTOKOLS

CEĻOJOŠĀ IZSTĀDE “VIETAS, KO MAINA BŪVES”

Izstāde vairo izpratni par sarežģītiem būvniecības procesiem un to ietekmi uz ikdienas dzīvi. Tā ir izglītojoša, viegli uztverama, interesanta un saprotama gan profesionāļiem, gan plašai sabiedrībai. Galvenais vēstījums ir par būvēm, kuras uzlabojušas vides kvalitāti vai pozitīvi ietekmējušas ekonomiskos procesus.

Izstāde vēl pieturēs:
- no 8. janvāra līdz 9. februārim – TC “Sky&More”
- no 9. februāra līdz 9. martam – TC “mc2”
- no 9. līdz 20. martam – kultūras pilī "Ziemeļblāzma"
- no 20. marta līdz 30. aprīlim – RTU APF
Vairāk informācijas

PIETEIKŠANĀS REZIDENCEI AUSTRIJĀ 

“ORTE Architekturnetzwerk Niederösterreich” ir arhitektūras platforma, kas koncentrējas uz konkrētu dzīves vidi un lokālo mijiedarbību, nevis uz teorētiskiem pētījumiem. Tāpēc katru gadu tā izvēlētiem māksliniekiem, kas darbojas arhitektūras jomā, piešķir darbam studijas tipa dzīvokli Kremsā, kā arī Lejasaustrijas provinces finansētu stipendiju (1300 EUR mēnesī). Uzturēšanās ilgums: no viena līdz trim mēnešiem.

Vairāk informācijas un lejupielādes pieteikuma veidlapa
Pieteikšanās 2021. gada stipendijai: līdz 2020. gada 31. maijam

Latvijas Arhitektu savienība
Torņa iela 11, Rīga, LV-1050
[email protected] 
latarh.lv

facebook.com/latarh