Decembris

 
Latvijas arhitektūras notikumu apkārtraksts
DARBA LAIKS 

LAS birojs
LAS birojs darbojas attālināti un apmeklētājus klātienē pieņem tikai pēc iepriekšējas vienošanās. Kontakti: tel. 22457332 vai latarh@latarh.lv.

LAS Sertificēšanas centrs
Klātienes pieņemšana pēc iepriekšēja pieraksta personām, kas spēj uzrādīt sadarbspējīgu Covid sertifikātu. Pieteikties var, zvanot uz tālruni 26007083 vai rakstot uz lietvedis@las-sc.lv.

LATVIJAS ARHITEKTU SAVIENĪBAS XXII KONGRESS
 
12. novembrī norisinājās XXII LAS kongress. Tas pirmo reizi aizritēja virtuālā vidē, un tajā piedalījās 171 arhitekts. Atbilstoši izsludinātajai dienas kārtībai kongresā tika nolasīti 5 ziņojumi par LAS pārskata perioda darbību (2018–2021), notika LAS padomes, Ētikas un Revīzijas komisijas locekļu vēlēšanas, kā arī debates par situāciju profesionālajā jomā.

VĒLĒŠANU REZULTĀTI
Padome
Revīzijas komisija
Ētikas komisija
KONGRESA VIDEO
1. daļa 
2. daļa

LAS vadība pateicas visiem delegātiem, kuri piedalījās un kuru darbošanās mūsu pirmo virtuālo kongresu ļauj uzskatīt par veiksmīgu – gan saistībā ar neierasto balsošanas sistēmu, gan ar piedalīšanos debatēs. Tiekamies nākamajā kongresā pēc 3 gadiem – biedrības dibināšanas simtgadē.

PASĀKUMS "KONKURSI UN IEPIRKUMI. KONKURSU PRAKSE"

Dažas dienas pirms LAS kongresa – 9. novembrī – notika pēdējais pasākums pirmskongresa pasākumu ciklā – Konkursi un iepirkumi. Konkursu prakse.
Video
Vēl šajā ciklā tika organizēti šādi pasākumi:
Arhitektu prakses pētījuma prezentācija  par 2019. un 2020. gadu
Arhitektu prakses grupas launags 
#RīgaiSavuKoncertzāli

LAS TĀLĀKIZGLĪTĪBAS SEMINĀRI

Jaunākās video lekcijas lapā pkpp.lv:
- līdz 10. decembrim – Fibo konstrukciju projektēšana (Jaunā Fibo mezglu kataloga prezentācija), lektori Andris Lujāns, Enriko Urbiņš un Andris Vulāns, 0,5 KP formālās izvēles un 1 KP neformālās izvēles pasākumu sadaļā
- LVM klientu centra ēka Dundagā, Jelgavā, Valmierā, lektore Ija Rudzīte, 1 KP formālās izvēles pasākumu sadaļā
- Kā uzturēt arhitekta prakses sertifikātu, lektore SC vadītāja Elīna Rožulapa
Kā iegūt arhitekta prakses sertifikātu, lektore SC vadītāja Elīna Rožulapa
Pasaules Arhitektūras diena Jelgavas novadā 2021. gadā, 1,3 KP formālās izvēles pasākumu sadaļā
- Konferences Pilsētas kvartālu attīstība – dzīvesstils, plānošana un tehnoloģijas video lekcijas, lektori gan arhitekti, gan citu jomu pārstāvji, 1,7 KP formālās izvēles pasākumu sadaļā
Būvprojektu ekspertīze. Teorija, prakse un padomi, lektors Andis Špaks, 1,3 KP formālās obligātās pasākumu sadaļas tēmā “Normatīvie akti”

Drīzumā:
- Ēku ugunsaizsardzība, lektors būvkonstrukciju ugunsaizsardzības inženieris Edvīns Grants

Vēlmi semināru informāciju saņemt e-pastā, jautājumus un ierosinājumus citiem semināriem sūtiet uz e-pastu seminari@latarh.lv. Neskaidrību gadījumā zvaniet 20028097.
Lai pilnveidotu semināru piedāvājumu ar aktuāliem un interesantiem tematiem, aicinām pārdomāt tos profesionālos jautājumus, kurus jūs vēlētos apgūt padziļināti, un aizpildīt anketu, lai mēs varētu tos īstenot. 
Anketa

ES PADOMES ATZINUMI

ES Padome 30. novembrī pieņēma dokumentu ar atzinumiem par kultūru, kvalitatīvu arhitektūru un apbūvēto vidi kā galvenajiem Jaunā Eiropas Bauhaus elementiem. Tajā uzsvērts, piemēram, ka:
- arhitektiem ir galvenā loma visos kvalitatīvas arhitektūras un dzīves vides attīstības posmos, tāpēc viņi var sniegt būtisku ieguldījumu sabiedrības dzīves uzlabošanā;
- kultūra, kvalitatīva arhitektūra un apbūvētā vide daudzos veidos sekmē ANO ilgtspējīgas attīstības mērķu sasniegšanu, kā arī var virzīt Eiropas zaļo kursu un tā mērķi līdz 2050. gadam padarīt Eiropu par pirmo klimatneitrālo kontinentu.
Vairāk informācijas

UIA AICINA UZ VEBINĀRU “AFFORDABLE HOUSING”

Starptautiskā Arhitektu savienība jeb UIA rīko diskusiju Affordable Housing un aicina pievienoties ikvienu interesentu. Galvenie runātāji: 2018. gada Pritzker balvas ieguvējs Balkrišna Vitaldass Doši (Indija) un Sāra Topelsone de Grīnberga (Meksika).

Kad: 2021. gada 15. decembrī 15:00–17:00 (pēc LV laika)
Kur: UIA FB lapā
Reģistrēties
Vairāk informācijas

ŅUJORKĀ IZSTĀDE PAR LATVIJAS ARHITEKTŪRAS RENOVĀCIJĀM

Oktobrī Ņujorkā arhitektūras un dizaina festivāla Archtober laikā tika atklāta izstāde The Power of Vulnerability. Architecture of Renovations in Latvia / Jūtīguma spēks. Renovācijas Latvijas arhitektūrā. Šī ir plašākā izstāde par Latvijas arhitektūras renovācijām. Tā runā par jūtīguma tēmu un tā izpausmēm, autentiskumu un dabiskumu, parādot tos kā aspektus, kas veido kultūras identitāti Latvijā.
Izstādes iniciators – LAS. Kuratores – Dr. arch. Ilze Paklone un Dr. arh. Dace Penke, filmas autors – Ēriks Božis. Atbalsta VKKF, Latvijas Ārlietu ministrija un Latvijas vēstniecība Vašingtonā, Latvijas pastāvīgā pārstāvniecība ANO, kā arī bijušais Latvijas goda konsuls Ņujorkā Daris Dēliņš.
Filma
Vairāk informācijas

LAS SERTIFICĒŠANAS CENTRA ZIŅAS

Tuvojoties gadu mijai, LAS SC atgādina, ka jaunā gada sākumā ir vērts veltīt nedaudz laika sertifikāta uzturēšanas jautājumiem.

1. Lūdzu, pārskatiet savus BIS pieejamos datus par patstāvīgo praksi. Ja nepieciešams, papildiniet tos ar ziņām par praksi, kas veikta ārpus būvprojektu izstrādes un autoruzraudzības: projektēšanas sagatavošana, darbs teritorijas plānošanā, būvvaldēs, interjera projektēšanā, konsultācijās u.c., kā arī ziņas par projektiem, kuru izstrāde ir uzsākta, bet vēl nav izdota būvatļauja. Tāpat aicinām iesniegt informāciju arī par praksi projektos, kur attiecības ar būvvaldi tiek organizētas papīra procesā.
LAS SC vērš uzmanību, ka informācija par tām būvniecības lietām, kuras pilnībā risinās BIS un kurās ir izdots pirmais pozitīvais būvvaldes lēmums (t.i., izdota būvatļauja, akceptēta apliecinājuma karte vai paskaidrojuma raksts), LAS SC ir pieejama BIS, un arhitektam pašam šie dati prakses grāmatā nav jāievada, ja vien nevēlaties sniegt papildu informāciju.

2. Ja arhitekts projektē tikai informatīvajā piezīmē A norādītos objektus (viena un divu dzīvokļu dzīvojamās ēkas, daudzdzīvokļu ēkās esošu atsevišķu dzīvokļu atjaunošanu un pārbūvi, 1. un 2. grupas ražošanas un lauksaimniecības būvju projektēšanu) un plāno arī turpmāk strādāt ar šādiem objektiem, viņam ir tiesības lūgt atvieglotas sertifikāta uzturēšanas prasības un A piezīmes piešķiršanu. Atviegloto prasību gadījumā ikgadējā sertifikāta uzturēšanas maksa ir 100 EUR un tālākizglītība 5 gadu laikā jāapgūst tikai 8 punktu apmērā.
NB Atviegloto prasību gadījumā pieļaujams strādāt tikai ar piezīmē uzskaitītajiem objektiem, kā arī to palīgēkām, taču nav paredzēta nekāda veida darbošanās ar publiskām būvēm.
LAS SC atgādina, ka tiem arhitektiem, kam jau piešķirta A piezīme un atvieglotas uzturēšanas prasības, atkārtoti iesniegums nav jāiesniedz.

LATVIJAS PAVILJONU VENĒCIJĀ APMEKLĒJUŠI APTUVENI 290 000

No 2021. gada 22. maija līdz 21. novembrim notika Venēcijas biennāles 17. starptautiskās arhitektūras izstāde, kurā šogad piedalījās 46 valstis. Latvijas ekspozīcijā NRJA komanda tēmu Kā mēs kopā sadzīvosim? aplūkoja caur tehnoloģiju un indivīda mijiedarbību arhitektūras kontekstā, pētot akūtu problēmu – cilvēku pretestību tehnoloģijām. Klātienē Latvijas paviljonu apmeklēja aptuveni 290 000 viesu, savukārt vairāki tūkstoši skatījās tā digitālo atklāšanu vai īpaši paviljonam veidoto īsfilmu.
Biennāles galveno balvu – Zelta lauvu – saņēma Apvienotie Arābu Emirāti.
Īsfilma par Latvijas paviljonu
Vairāk informācijas

BAUHAUS: KĀ VEICINĀT AUGSTAS KVALITĀTES VIDI IKVIENAM?
25. oktobrī dizaina un arhitektūras profesionāļiem bija iespēja piedalīties sarunā ar pašvaldību pārstāvjiem par Jaunā Eiropas Bauhaus principu īstenošanu, atbildot uz jautājumu – kā veicināt augstas kvalitātes dzīves vidi ikvienam pašvaldības iedzīvotājam. Tai bija trīs daļas: 1. daļa – ekspertu prezentācijas (Gunta Grikmane, Ieva Zībārte, Evelīna Ozola), 2. daļa – pašvaldību pieredze, 3. daļa – diskusija.
Latvijas Dizaina centra rīkotā nākamā saruna par Jauno Eiropas Bauhaus notiks 2022. gada janvārī.
1. daļa – ekspertu prezentācijas
2. daļa – Pašvaldību pārstāvju pieredzes stāsti
3. daļa – Diskusija

KONFERENCE “IEKĻAUJOŠA DIZAINA IZAICINĀJUMI PILSĒTVIDĒ”

24. novembrī norisinājās konference Iekļaujoša dizaina izaicinājumi pilsētvidē. Dažādu nozaru profesionāļi runāja par to, kā veicināt tehnoloģiski pielāgotas vides un infrastruktūras, t.s., IKT pieejamību ikvienam, ar mērķi respektēt ikviena sabiedrības locekļa tiesības justies pieņemtam, iederīgam un līdzvērtīgi izmantot dažādas iespējas.
Video

NOSLĒDZIES LINSTOW BIROJU KOMPLEKSA KONKURSS

Vasarā Linstow Baltic izsludināja metu konkursu Biroju ēku kompleksa izveide Rīgā, kvartālā starp Elizabetes, Ernesta Birznieka-Upīša, Dzirnavu un Satekles ielu, un tajā tika iesniegti 6 priekšlikumi.
Žūrijas ziņojums
Projektu risinājumi/vizualizācijas
1. vieta – apvienība Lauder Architects, Sarma&Norde Arhitekti
2. vieta – MARK Arhitekti
3. vieta – ARPLAN
Tāpat ir iespēja apskatīt arī visu tajā iesniegto darbu izstādi.
Kur: RTU Arhitektūras fakultātē
Kad: no 2021. gada 25. novembra
Vairāk informācijas

BAUHAUS INTERVIJĀS

Jaunā Eiropas Bauhaus tēma kļūst aizvien populārāka un tās iedzīvināšana – sabiedrībai aizvien nozīmīgāka. Piedāvājam izlasīt 2 intervijas, kurās skarta arī šī tēma: ar arhitektu un uzņēmēju Uldi Pīlēnu un ar skandināvu dizaina filozofi Mirku Kulbergu.
Ulda Pīlēna intervija
Mirkas Kulbergas intervija

Latvijas Arhitektu savienība
Torņa iela 11, Rīga, LV-1050
latarh@latarh.lv 
latarh.lv

facebook.com/latarh