Novembris

 
Latvijas arhitektūras notikumu apkārtraksts
DARBA LAIKS 

LAS birojs
LAS birojs darbojas attālināti un apmeklētājus klātienē pieņem tikai pēc iepriekšējas vienošanās. Kontakti: tel. 22457332 vai [email protected].
Pēc LAS kongresa birojs dodas brīvdienās un no 15. līdz 28. novembrim nestrādās.

LAS Sertificēšanas centra darba laiks
Pieņemšana klātienē nenotiek līdz 15. novembrim. Pēc šī datuma klātienes pieņemšana pēc iepriekšēja pieraksta personām, kas spēj uzrādīt sadarbspējīgu Covid sertifikātu. Pieteikties var, zvanot uz tālruni 26007083 vai rakstot uz [email protected].

LATVIJAS ARHITEKTU SAVIENĪBAS XXII KONGRESS
 
2021. gada 12. novembrī notiks Latvijas Arhitektu savienības XXII kongress. LAS biedriem dalība tiks nodrošināta platformā Zoom, citi sekot pasākuma norisei varēs tiešraidē LAS Facebook lapā.
Kad: 12. novembrī 10:30
Kur: tiešsaistē – Zoom vai LAS FB lapā
Darba kārtība
 
LAS biedriem dalību kongresā lūdzam apliecināt, norādot e-pasta adresi, uz kuru nosūtīt informāciju par piekļuvi balsošanas platformai un arī saiti uz kongresa norisi Zoom.
LAS biedriem, kuri paši nevar piedalīties, aicinām pilnvarot kādu citu LAS biedru balsošanai, līdz 2021. gada 9. novembrim aizpildot pilnvarojuma anketu. Tā kā balsošanu nodrošinās ārpakalpojums, pēc norādītā datuma pieņemt pilnvaras vairs nebūs iespējams.
Piezīme: LAS biedriem ar biedra naudas parādu nav balsstiesību, tāpēc aicinām laikus sazināties ar LAS administrāciju par parāda apmaksu.
LAS kontaktinformācija: tel. 22457332, e-pasts: [email protected]

PIRMSKONGRESA PASĀKUMI

Gatavojoties kongresam, LAS ir organizējusi tiešsaistes pirmskongresa pasākumu ciklu:
Arhitektu prakses pētījuma prezentācija  par 2019. un 2020. gadu
Arhitektu prakses grupas launags 
#RīgaiSavuKoncertzāli
* "Konkursi un iepirkumi. Konkursu prakse" notiks – 9. novembrī 17:00
   Vairāk informācijas

LAS TĀLĀKIZGLĪTĪBAS SEMINĀRI

Jaunākās video lekcijas lapā pkpp.lv:
"Pasaules Arhitektūras diena Jelgavas novadā 2021. gadā", 1,3 KP formālās izvēles pasākumu sadaļā
"Kā iegūt arhitekta prakses sertifikātu", lektore SC vadītāja Elīna Rožulapa
- Konferences "Pilsētas kvartālu attīstība – dzīvesstils, plānošana un tehnoloģijas" video lekcijas, lektori gan arhitekti, gan citu jomu pārstāvji, 1,7 KP formālās izvēles pasākumu sadaļā
"Būvprojektu ekspertīze. Teorija, prakse un padomi", lektors Andis Špaks, 1,3 KP formālās obligātās pasākumu sadaļas tēmā “Normatīvie akti”
"Pasīvo ēku projektēšanas un būvniecības pamatprincipi", lektors Ervīns Krauklis, 0,7 KP formālās obligātās pasākumu sadaļas tēmā "Ar būvju lietotāju drošību un veselību saistītie jautājumi (lietošanas drošība, darba drošība, vides pieejamība)" 

Drīzumā:
- 25. novembrī LAS FB lapā un vēlāk pkpp.lv sadarbībā ar "Saint-Gobain" "Fibo konstrukciju projektēšana (jaunā "Fibo" mezglu kataloga prezentācija)"
- "Kā uzturēt arhitekta prakses sertifikātu", lektore SC vadītāja Elīna Rožulapa
- "Ēku ugunsaizsardzība", lektors būvkonstrukciju ugunsaizsardzības inženieris Edvīns Grants

Vēlmi semināru informāciju saņemt e-pastā, jautājumus un ierosinājumus citiem semināriem sūtiet uz e-pastu [email protected]. Neskaidrību gadījumā zvaniet 20028097.
Lai pilnveidotu semināru piedāvājumu ar aktuāliem un interesantiem tematiem, aicinām pārdomāt tos profesionālos jautājumus, kurus jūs vēlētos apgūt padziļināti, un aizpildīt anketu, lai mēs varētu tos īstenot. 
Anketa

PASAULES ARHITEKTŪRAS DIENA JELGAVAS NOVADĀ

Svinot Pasaules Arhitektūras dienu, Jelgavas novadā notika pasākums “Reģiona atraktivitātes kods – vēsturisko ēku restaurācija – lauku teritorijas piesaistes atslēga”. Tajā bija apvienoti stāsti par Zaļās un Lielvircas muižas, Lielplatones muižas vešūža, Elejas tējas namiņa, Berķenes un Abgunstes muižas restaurēšanu.
Video no pasākuma
Lekcija pkpp.lv (dod 1,3 KP formālās izvēles pasākumu sadaļā)

LAS SERTIFICĒŠANAS CENTRA ZIŅAS
 
Atgādinājums par drošību
LAS SC vērš arhitektu uzmanību uz valdības pieņemtajiem lēmumiem, proti – no 15. decembra darba pienākumus klātienē varēs pildīt tikai personas, kurām ir sertifikāts par vakcināciju pret Covid-19 vai pārslimošanu. Lai gan arhitekti ir pierādījuši, ka lielu daļu darba var veikt attālināti, tomēr LAS SC atgādina, ka bez klātienes darba neiztikt autoruzraudzībā, objektu apsekošanā u.tml. Tāpēc aicinām būt atbildīgiem un rīkoties tā, lai pakalpojumi tiktu sniegti profesionāli rūpīgi, ievērojot valstī noteiktos ierobežojumus un neapdraudot nedz savu, nedz citu cilvēku veselību.
 
E-pasts saziņai paliek iepriekšējais
Lai gan LAS mājaslapā parādījusies jauna e-pasta adrese saziņai ar LAS SC, ar arhitektiem SC turpinās sazināties no sen zināmās adreses [email protected]. Arī arhitekti aicināti turpmāk izmantot šo pašu adresi, jo jaunā paredzēta galvenokārt saziņai ar pārvaldes iestādēm, pašvaldībām un sabiedrību.

EIROPAS ARHITEKTU PADOMEI JAUNA PREZIDENTE

29. oktobrī Eiropas Arhitektu padome tikās savā otrajā ģenerālajā asamblejā, un tajā notika organizācijas prezidenta un valdes vēlēšanas. Uz divu gadu termiņu, sākot no 2022. gada 1. janvāra, par ACE prezidenti kļuva Rūta Šagemane (Vācija).
Savukārt valdē darbosies: Rūta Leitanaite (Lietuva), Fulgencio Aviles (Spānija), Carl Bäckstrand (Zviedrija), Borys Czarakcziew (Polija), Daniel Fügenschuh (Austrija), Diego Zoppi (Itālija), Christos Christodoulou (Kipra), Pols Jeppesen (Dānija), Dubravko Bačiča (Horvātija) un Selma Haringtone (Īrija).

UIA VEBINĀRS PASAULES ARHITEKTŪRAS DIENĀ

4. oktobrī visas pasaules arhitekti svinēja savus profesionālos svētkus, kuru tēma šogad bija “Tīra vide veselīgai pasaulei”. Tādējādi UIA aicināja pievērsties globālajai diskusijai par attīstības programmu 2030. gadam. Šajā dienā UIA organizēja arī vebināru, kuram pievienoties varēja ikviens interesents, un tagad to var noskatīties ierakstā.
Vebināra video

UIA: 2022. GADS – VESELĪGA DIZAINA GADS

Pandēmija ir atklājusi, cik nozīmīga slimību kontrolē ir droša un veselīga vide un telpa, tāpēc UIA ir pasludinājusi 2022. gadu par Veselīga dizaina gadu. Lai vairotu izpratni par veselībai draudzīgu projektēšanu, UIA plāno īstenot virkni iniciatīvu, tostarp digitālās informācijas centru, starptautisku pētniecības programmu un atbalstu pētījumiem par veselīgu vidi.
Tāpat UIA izsludina logo konkursu par tēmu “Veselīga dizaina gads”. Uzvarējušais darbs gadu tiks izmantots kā zīmols UIA darbības veidošanai un popularizēšanai.
Nolikums
Piedāvājumu iesniegšana: līdz 2021. gada 15. novembrim
Vairāk informācijas

KONFERENCE “KLIMATA PĀRMAIŅAS UN BŪVĒTAIS MANTOJUMS”

Gaidot novembrī Glāzgovā plānoto Klimata pārmaiņu konferenci COP26, 28. oktobrī Eiropas Arhitektu padome (ACE) Briselē organizēja publisku konferenci, kurā apsprieda, kā arhitektūra var ietekmēt klimata pārmaiņas un palīdzēt sabiedrībai pielāgoties tām.
Konferences oficiālais ziņojums

DISKUSIJA PAR JAUNO EIROPAS BAUHAUS

25. oktobrī notika tiešsaistes saruna “Jaunā Eiropas Bauhaus principi: kā veicināt augstas kvalitātes dzīves vidi ikvienam?”. Ar prezentācijām uzstājās: Gunta Grikmane – OMC (Open Method of Coordination) ekspertu ziņojums, Ieva Zībārte – arhitektūras kvalitāte un klimata krīze, Evelīna Ozola – mūsdienīgi pilsētvides dizaina principi. Turpmākās diskusijas mērķis bija atbildēt – “kā veicināt augstas kvalitātes dzīves vidi ikvienam pašvaldības iedzīvotājam?”, un tajā piedalījās gan arhitektekti, gan pašvaldību pārstāvji.
Diskusijas video būs skatāms Latvijas Dizaina centra mājaslapā nākamnedēļ.

PĀRCELTS SEMINĀRS PAR BAUSKAS VECPILSĒTAS POTENCIĀLU

22. oktobrī “Arhitektoniskās izpētes grupa” bija plānojusi rīkot semināru un diskusiju par Bauskas vecpilsētas arhitektoniskajām vērtībām un to revalorizāciju pilsētas centra attīstības kontekstā, taču ieviesto ierobežojumu dēļ tas tika atcelts un notiks, kad atkal būs atļauta pulcēšanās.
Vairāk informācijas

RCK KONKURSA DEVĪŽU ATVĒRŠANA

8. novembrī notiks metu konkursa “Rīgas celtniecības koledžas nākotnes attīstības vīzija” devīžu atšifrējumu un kvalifikācijas dokumentu atvēršana.
Kad: 2021. gada 8. novembrī 14:00
Kur: tiešsaistē (LAS mājaslapā un FB, RCK konkursa mājaslapā)
Konkursa mājaslapa

KONKURSS PAR ANTĪKA TEĀTRA APKĀRTNI GRIEĶIJĀ

Grieķijā izsludināts starptautisks ideju konkurss antīka teātra apkārtnes projektēšanai. Antīkais brīvdabas teātris atrodas Larisā jeb ceturtajā lielākajā valsts pilsētā. Tas ir datēts ar 3. gadsimtu pirms mūsu ēras, un skatītāju ietilpība ir 10 000. Arhitekti tiek aicināti iesniegt priekšlikumus, kā šo vietu pārveidot par mūsdienu Larisas pilsētas vietzīmi.

Reģistrācija: līdz 2021. gada 19. novembrim
Reģistrēties
Piedāvājumu iesniegšana: 2022. gada 24. februāris
Konkursa mājaslapa

PIRMAIS “RAIL BALTICA” HAKATONS

“Rail Baltica” īstenotāji pirmo reizi organizē starptautisku hakatonu, kura mērķis ir panākt plašāku sabiedrības iesaisti un rast jaunas idejas. Hakatons uz 48 stundām pulcēs līdz 100 dalībnieku. Lai piedalītos, nepieciešama vien praktiska ideja un 3–8 cilvēku komanda, un piedāvājumam jāsasaucas ar kādu no trim jautājumu blokiem: savienojamība, ilgtspēja un vietējās kopienas.

Kad: 19. līdz 21. novembrī
Kur: tiešsaistē
Hakatona mājaslapa

KONFERENCE PAR TUKŠO ĒKU PAGAIDU IZMANTOŠANU

29. oktobrī biedrība “Free Riga” rīkoja konferenci par pašvaldības neizmantoto ēku atvēršanu publiskai pagaidu lietošanai. Tajā tika apskatīta Alīses ielas ūdenstorņa priekšizpēte kā priekšlikums pašvaldības īpašuma aktivizācijai, Briseles pašvaldības pieredze līdzīgu projektu īstenošanā, kā arī apzināta dažādu NVO un iniciatīvu kā pašvaldības partneru vajadzības veiksmīgai neizmantoto pašvaldības īpašumu atdzīvināšanai.
Konferences video

EXPO 2020 LATVIJAS PAVILJONS – DJA

Martā noslēdzās metu konkurss par labāko piedāvājumu Latvijas ekspozīcijas koncepcijai izstādei EXPO 2020 Dubaijā, un tajā uzvarēja apvienība “DJA, Solavi un AD Production”. Nesen autori ir prezentējuši ekspozīciju “Latvija – augsne inovācijām”. Tā veidota kā senatnes un nākamības simbioze, un tās pamatmateriāls ir kūdra, kura tiek izmantota kā audekls, uz kura stāstīt par Latvijas potenciālu.
Vairāk informācijas

VIEDOKĻI: RĪGAS PIETURVIETU DIZAINS

Septembra beigās Rīgas dome prezentēja jauno pieturvietu skices, par kurām savukārt uz viedokļu apmaiņu fold.lv aicināja arhitekti un urbānisti Evelīnu Ozolu, “H2E” līdzdibinātāju Holgeru Eleru, dizaineru Rihardu Funtu, “Alps” ainavu arhitektei Ilzi Rukšāni, “Associates, Partners et Sons” dizaineru Edgaru Zvirgzdiņu.
Viedokļi

SARUNA AR ARHITEKTŪRAS FOTOGRĀFU

Lai arī ar telefonu katrs var būt fotogrāfs, arhitektūras fotogrāfijā profesionāļu loma tikai pieaug. Starptautiskos konkursos objekti tiek vērtēti pēc attēliem, un fotogrāfs arhitekta darbam var piešķirt neesošu vērtību vai gluži otrādi – to pazudināt. Piedāvājam noklausīties Arhitektūras muzeja direktores Ilzes Martinsones interviju ar arhitektūras fotogrāfu Ansi Starku.
Intervija

Latvijas Arhitektu savienība
Torņa iela 11, Rīga, LV-1050
[email protected] 
latarh.lv

facebook.com/latarh