Oktobris

 
Latvijas arhitektūras notikumu apkārtraksts
DARBA LAIKS 

LAS birojs
LAS birojs darbojas attālināti un apmeklētājus klātienē pieņem tikai pēc iepriekšējas vienošanās. Kontakti: tel. 22457332 vai latarh@latarh.lv.

IZMAIŅAS – LAS Sertificēšanas centrs pieņem klātienē
Ar 2021. gada 5. oktobri LAS SC atjauno klātienes pieņemšanu otrdienās un ceturtdienās no 10:00 līdz 17:00; ir iespējams vienoties arī par citu laiku ar individuālu pierakstu.
Atgādinām, ka personām, kas nevar uzrādīt derīgu Covid-19 sertifikātu, jālieto sejas maska un jāievēro 2 m distance.
Kontakti: tel. 67221923, mob. 26007083, lietvedis@las-sc.lv.

4. OKTOBRĪ – PASAULES ARHITEKTŪRAS DIENA

Sveicam!
Latvijas Arhitektu savienība sirsnīgi sveic visus arhitektus profesionālajos svētkos! 

Pasaules arhitektūras diena: “Tīra vide veselīgai pasaulei”
Šogad Pasaules arhitektūras diena tika svinēta 4. oktobrī, un tās tēma ir “Clean environment for a healthy world”. Tēma izvēlēta saistībā ar Covid-19 pandēmiju, kas atklājusi, cik nozīmīga slimību kontrolē ir droša un veselīga vide un telpa, tāpēc UIA dalībvalstu arhitekti tiek aicināti veidot veselīgu vidi gan ēkās, gan pilsētās, izmantojot uz pētījumiem balstītu dizainu. Tādējādi UIA vēlas sniegt savu leptu globālajā diskusijā par attīstības programmu 2030. gadam un koncentrējas uz trim jomām: mājokļi, sabiedriskā telpa un to saistība ar klimata pārmaiņām.
UIA uzsaukums

Ministra apsveikums
Latvijas Republikas kultūras ministrs sveic visus Pasaules arhitektūras dienā!
Apsveikums

Logo konkurss
UIA izsludina logo konkursu par tēmu “Year of design for health” (“Veselīga dizaina gads”). Uzvarējušais darbs tiks paziņots 15. decembrī, un gadu tas tiks izmantots kā zīmols UIA darbības veidošanai un popularizēšanai.
Nolikums
Piedāvājumu iesniegšana: 2021. gada 15. novembris
Vairāk informācijas

PASAULES ARHITEKTŪRAS DIENA JELGAVAS NOVADĀ

LAS sadarbībā ar Jelgavas novada domi 8. oktobrī organizē Pasaules arhitektūras dienu “Reģiona atraktivitātes kods – vēsturisko ēku restaurācija – lauku teritorijas piesaistes atslēga”. Pasākumi klātienē - ar derīgu Covid-19 sertifikātu, kas apliecina vakcinēšanos pret Covid-19 vai pārslimošanu.
Tāpat līdz 8. oktobrim Zaļenieku muižā būs skatāma RTU Arhitektūras fakultātes ceļojošā izstāde “Jaunie arhitekti – Latvijai”.
Visām lekcijām tiks nodrošināta filmēšana, lai pēc tam izveidotu video “Latvijas arhitektu dienas Jelgavas novadā”, kas vēlāk būs pieejams PKPP.LV vietnē.
Tā kā rīkotājiem jānodrošina epidemioloģisko prasību ievērošana, pasākumu drīkstēs apmeklēt tikai 100 cilvēki. Šīs vietas tika rezervētas rekordātri, taču piedāvājam piereģistrēties rezerves sarakstā – arī tur pārmaiņas notiek katru dienu.

Kur: Zaļenieku (Zaļajā) muižā
Kad: 8. oktobrī
Pieteikties rezerves sarakstā
Vairāk informācijas

LAS ARHITEKTU PRAKSES PĒTĪJUMS 2019–2020
 
4. oktobrī notika Arhitektu prakses pētījuma prezentācija par 2019. un 2020. gadu. Pētījumu veica SIA “Virtu” un SIA “Excolo Latvia” pēc Latvijas Arhitektu savienības pasūtījuma sadarbībā ar Kultūras ministriju.
Pētījumā apskatīti šādi jautājumi:
- Uzņēmējdarbība (uzņēmumu skaits, apgrozījums, atalgojums u.c.)
- Arhitekti (nodarbinātības slodze un veids, darba struktūra u.c.)
- Iepirkumi (skaits, summas, noslogotākie izpildītāji u.c.)
- Covid-19 ietekme uz nozari
Pētījums
Pētījuma prezentācija
Dati par 2019
Dati par 2020
ŅUJORKĀ – IZSTĀDE PAR LATVIJAS ARHITEKTŪRU

6. oktobrī Ņujorkā tiks atklāta izstāde “The power of vulnerability, architecture of renovations in Latvia” / “Jūtīguma spēks, renovācija Latvijas arhitektūrā”, kas būs skatāma festivāla Archtober laikā līdz 15. oktobrim. Izstāde ļaus Latviju iepazīt caur foto, video un intervijām ar arhitektiem.
Vairāk informācijas
LAS TĀLĀKIZGLĪTĪBAS SEMINĀRI

Jaunākās video lekcijas lapā pkpp.lv:
- līdz 8.oktobrim “Soprema” inovatīvie un ilgtspējas risinājumi jumtiem un tiltiem”, 1 KP neformālās izvēles pasākumu sadaļā
“Kā iegūt arhitekta prakses sertifikātu”, lektore SC vadītāja Elīna Rožulapa
- Konferences “Pilsētas kvartālu attīstība – dzīvesstils, plānošana un tehnoloģijas“ video lekcijas, lektori gan arhitekti, gan citu jomu pārstāvji, 1,7 KP formālās izvēles pasākumu sadaļā
“Būvprojektu ekspertīze. Teorija, prakse un padomi”, lektors Andis Špaks, 1,3 KP formālās obligātās pasākumu sadaļas tēmā “Normatīvie akti”
“Pasīvo ēku projektēšanas un būvniecības pamatprincipi”, lektors Ervīns Krauklis, 0,7 KP formālās obligātās pasākumu sadaļas tēmā “Ar būvju lietotāju drošību un veselību saistītie jautājumi (lietošanas drošība, darba drošība, vides pieejamība)” 
“Būvniecības procesa tiesiskā regulējuma aktuālie jautājumi”, lektors Jānis Junkers, 1 KP formālās obligātās pasākumu sadaļas tēmā “Normatīvie akti”

Drīzumā:
- 10. oktobrī lekcija “Ventilējamo fasāžu risinājumi esošo sērijveida dzīvojamo ēku siltināšanai” sadarbībā ar "Saint-Gobain"
- 18. oktobrī lekcija “Kingspan siltumizolācijas materiāli”
- 24. oktobrī lekcija “Akustika, estētika un ilgtspēja ar CEWOOD apdares plātnēm”
- “Kā uzturēt arhitekta prakses sertifikātu”, lektore SC vadītāja Elīna Rožulapa

Vēlmi semināru informāciju saņemt e-pastā, jautājumus un ierosinājumus citiem semināriem sūtiet uz e-pastu seminari@latarh.lv. Neskaidrību gadījumā zvaniet 20028097.
Lai pilnveidotu semināru piedāvājumu ar aktuāliem un interesantiem tematiem, aicinām pārdomāt tos profesionālos jautājumus, kurus jūs vēlētos apgūt padziļināti, un aizpildīt anketu, lai mēs varētu tos īstenot. 
Anketa

ARHITEKTU PRAKSES LAUNAGS

Ir jautājumi, kas praksē, normatīvos un sistēmā traucē ikdienas arhitekta darbā, tāpēc tos ir vērts apspriest profesionāļu vidū. Vienots nozares viedoklis ir lielāks spēks un iespēja ietekmēt normatīvo darba vidi un praksi. Aicinām piedalīties arhitektu prakses launagā oktobra trešajā trešdienā – 20. oktobrī – 17:00. Pieteikšanās un tēma tiks izsludināta tuvākajā laikā.
ARMANDA BISENIEKA JUBILEJAS IZSTĀDE

Arhitektūras muzejā notiks arhitekta Armanda Bisenieka jubilejas izstāde “Koncepts – konteksts 50”. Arhitekts profesijā darbojas gandrīz piecdesmit gadus, un izstāde iepazīstina ar aptuveni trešdaļu no viņa darbiem, kuru kopskaits sasniedz vairāk nekā simts objektus. Izstādē eksponētas ēku fotogrāfijas, maketi un mēbeļu dizaina paraugi, kuriem pievienoti arhitekta komentāri.
 
Kad: 12. novembrim
Kur: Arhitektūras muzejā Mazajā Pils ielā 19
Vairāk informācijas

“RUUKKI” KONKURSS SNIEGA MUZEJAM

“Ruukki” rūpējas par ilgtspējīgu attīstību un šīs rūpes ar produktu, rīcības un izvēles palīdzību vēlas uzsvērt arī konkursā, tāpēc jaunajiem un nesen absolvējušajiem arhitektiem rīko 2021. gada neticamā izaicinājuma jeb Unbelievable Challenge ideju konkursu Sniega muzeja projektam Rovaniemi pilsētā. Uzvarētājs iegūs ne tikai pieredzi un publicitāti, bet arī 6 mēnešu praksi arhitektu darbnīcā WXCA Varšavā un 1000 eiro lielu godalgu.

Ideju iesniegšana: līdz 2021. gada 3. novembrim
Nolikums un papildu materiāli
Vairāk informācijas

RUUKKI® PLANA LOKSNES – JAUNUMS RUUKKI® PRIMO SAIMĒ
REKLĀMA
 
Ruukki® Plana apšuvuma loksnes sniedz izmaksu ziņā efektīvu iespēju izveidot lielas un gludas fasādes virsmas. Montāžai gatavās apšuvuma loksnes rūpnīcā top no alumīnija kompozītmateriāla loksnēm. Unikālas divkārša locījuma malas garantē labāku izturību. Līdzīgi kā Ruukki® Primo apšuvuma paneļiem Ruukki® Plana plakanajām apšuvuma loksnēm ir regulējams salaiduma platums. Ja kādai loksnei rodas bojājumi, to var aizstāt ar jaunu.
Vairāk informācijas
 

RĪGAS PILSĒTAS ARHITEKTA KOLĒĢIJAS SĒDE

19. augustā notika Rīgas pilsētas arhitekta kolēģijas sēde, kurā tika skatīti sabiedrībā plaši apspriesti un nozīmīgi jautājumi: arhitektūras risinājumi kvartāla projektā Kalnciema, Daugavgrīvas un Meža ielā un Raņķa dambī, kā arī Zolitūdes piemiņas vietas konkurss.
Sēdes protokols

PAPILDINĀTS MĪSA VAN DER ROES BALVAS PRETENDENTU SARAKSTS

Publiskots Mīsa van der Roes balvas pretendentu saraksta papildinājums. 1. sarakstam ir pievienoti vēl 85 objekti, tāpēc tagad uz Eiropas Savienības laikmetīgās arhitektūras balvu – Mīsa van der Roes balvu pretendē 532 objekti.
No Latvijas tagad ir 10 balvas kandidāti: Filozofu rezidencesSāls māja Pāvilostā (privātmāja)MM – māja Mārupē (privātmāja)Apartamentu māja Kuģu ielāRiver Breeze ResidenceAptieka Dzirciema ielāHilton Garden Inn RigaHanzas perons, PIEVIENOTIE: Dziesmu svētku estrādeRīgas Mākslas un mediju tehnikuma jaunais korpuss
Visi pieteiktie objekti

MADCITY RIGA 2021 HAKATONS

Jau piekto gadu notika starptautiskais pilsētplānošanas pasākums “MadCity Rīga”, un šogad tā galvenā tēma ir “Rīga / Daugava 2026”. Uzmanības lokā – Daugavas krastmala un ilgtermiņa mērķis – padarīt to par vietu, ko iemīļojuši vietējie un kas patīk arī tūristiem, par interesantāko krastmalu Ziemeļeiropā.

1. dienas lekcijas un diskusijas
2. dienas prezentācijas
Vairāk informācijas

ARHITEKTA ARMANDA BISENIEKA PIETURU DIZAINS

Tā kā Rīgā ir plānots nomainīt vairākumu sabiedriskā transporta pieturu, tika izsludināts attiecīgs dizaina konkurss, un tajā uzvarēja arhitekts Armands Bisenieks. Tagad arhitekts ir sagatavojis trīs dizaina variantus, un, lai izvēlētos labāko, līdz 15. oktobrim iedzīvotāji aicināti nobalsot par sev tīkamāko.
Balso

Latvijas Arhitektu savienība
Torņa iela 11, Rīga, LV-1050
latarh@latarh.lv 
latarh.lv

facebook.com/latarh