Aprīlis

 
Latvijas arhitektūras notikumu apkārtraksts
DARBA LAIKS 

LAS birojs
LAS birojs darbojas attālināti un apmeklētājus klātienē pieņem tikai pēc iepriekšējas vienošanās. Kontakti: tel. 22457332 vai [email protected].

LAS Sertificēšanas centrs
LAS SC klātienē apmeklētājus nepieņem. Klātienes tikšanās iespējamas, ja objektīvi nav iespējams jautājumu atrisināt attālināti, un tikai ar iepriekšēju pierakstu. Kontakti: tel. 67221923, mob. 26007083, [email protected].

NACIONĀLĀS KONCERTZĀLES NOVIETŅU IZVĒRTĒŠANA – 2. POSMS

Nesen LAS pabeidza nacionālās akustiskās koncertzāles potenciālo novietņu analīzes 1. posmu, atlasot 11 kandidātus. Šobrīd notiek padziļināta salīdzinošā analīze, un to veic “MASH Studio” (Lietuva). “MASH Studio” uzdevums ir izstrādāt pētījumu, kas balstīts uz visaptverošu kvantitatīvo datu analīzi un fokusgrupu diskusiju rezultātiem, kā arī komunikāciju ar pasūtītāju.
Kā integrēta izvērtēšanas sastāvdaļa notiks arī fokusgrupu tematiskās darbnīcas, un tās organizēs “Grupa 93” (Latvija). Tajās tiks akcentēti jautājumi, kas svarīgi sabiedrībai, dažādām ieinteresētajām pusēm un profesionāļiem, lai kopīgi iztēlotos nākotnes koncertzāli Rīgas un plašākā kontekstā.
Plānots, ka 2. posms noslēgsies līdz maija beigām. Šī posma mērķis – nonākt pie 1–3 pamatotākajām novietnēm.
Vairāk informācijas

LAS ATBALSTĪTIE KONKURSI 2020. GADĀ

Neraugoties uz visdažādākajiem ierobežojumiem, konkursu praksē pērnais gads bijis veiksmīgs un daudzveidīgs. Virkne dažādu konkursu pērn notikusi ar LAS atbalstu, un informācija par tiem izlasāma marta žurnālā “Latvijas Architektūra”.
Pārskats

LAS TĀLĀKIZGLĪTĪBAS SEMINĀRI

Jaunākās video lekcijas lapā pkpp.lv:
–  "Telpu pārkaršana. Problemātika, normatīvās prasības, risinājumi", lektors: Andris Vulāns, 1,7 KP
– "Izaicinājumi un risinājumi koka konstrukciju projektēšanā", lektors: būvinženieris Pēteris Supe lekcija 0,2 KP formālās obligātās pasākumu sadaļas tēmā "Ugunsdrošība" un 1 KP formālās izvēles pasākumu sadaļā
‒ "Salaspils bērnudārzs", lektors: Miķelis Putrāms, 0,4 KP formālās obligātās pasākumu sadaļas tēmā "Ugunsdrošība" un 1 KP formālās izvēles pasākumu sadaļā

Drīzumā:
– 14. aprīlī 12:00 vebinārs "KINGSPAN augstas veiktspējas siltumizolācija – produktu aktualitātes un risinājumi", lektors: Reinis Neļķe
– 19. maijā vebinārs par aktualitātēm likumdošanā, lektors: Jānis Junkers
– "Ogres Centrālās bibliotēkas jaunbūve koka konstrukcijās", lektori: Valdis Onkelis un Rūdis Rubenis
– Projekta "Arhitekts un būvkultūra. Meistarklases" pirmais video "Problēma un risinājums", arhitekti: Arnis Kleinbergs, Reinis Prēdelis un Liena Šilina

Vēlmi semināru informāciju saņemt e-pastā, jautājumus un ierosinājumus citiem semināriem sūtiet uz e-pastu [email protected]. Neskaidrību gadījumā zvaniet 20028097.

SERTIFICĒŠANAS CENTRA INFORMĀCIJA

1. Drīzumā sāksies jauns prakses pārbaužu cikls. Pārbaudes tiks uzsāktas tiem, kam iepriekšējā "punktu skaitīšana" pabeigta 2017. gadā un 2018. gada sākumā. Tāpat kā iepriekš punkti tiks skaitīti proporcionāli laikam, kāds pagājis no iepriekšējās pārbaudes.
2. Aicinām pārbaudīt BIS ievietoto informāciju par tālākizglītību un pievienot ziņas par semināriem, kā arī neatlikt trūkstošās tālākizglītības apgūšanu uz pēdējo brīdi. Par praksi arhitektam pašam BIS jāievieto tikai tāda informācija, kas neparādās sistēmā kā būvniecības lieta ar izdotu būvatļauju vai saskaņotu apliecinājuma karti/paskaidrojuma rakstu.
3. Marta sākumā visi arhitekti saņēma 2021. gada sertifikāta uzturēšanas maksas rēķinus ar apmaksas termiņu 1. aprīlis. Aicinām tos kolēģus, kas apmaksu vēl nav veikuši, izdarīt to!

PILSĒTPLĀNOŠANAS HAKATONS "MĀJOKLIS UN JŪRA"

17. un 18. martā MadCity organizēja pilsētplānošanas hakatonu "Mājoklis un jūra", un tas bija veltīts tēmai "Mājoklis Latvijā (ārpus Rīgas metropoles areāla) – pārdroši sapņi vai reāla reģionu attīstības iespēja?". Pirmajā dienā eksperti izklāstīja savu redzējumu par jaunu mājokļu būvniecību ārpus Rīgas un diskutēja par dažu faktoru ietekmi uz sadarbības modeļiem. Otrajā dienā ekspertu komandas veidoja attīstības vīziju jaunam dzīvojamam rajonam Liepājā.
Video:
17. marts
18. marts

2. BALTIJAS KOKA BŪVNIECĪBAS FORUMS

Sākusies dalībnieku reģistrācija 2. Baltijas koka būvniecības forumam, kurš šogad norisināsies vebināra formā. Trīs dienas lektori no dažādām valstīm dalībniekus informēs par aktualitātēm koka būvniecībā, par realizētajiem projektiem un zinātniskajiem pētījumiem.
 
Kad: 2021. gada 14.–16. aprīlī no 9:00 līdz 16:00
Kur: Zoom platformā
Valoda: EN
Maksa: visas trīs dienas – 210 EUR; pirmajiem 300 – 100% atlaide
Detalizēta programma
Reģistrēties
Vairāk informācijas

KONKURSS PAR APARTAMENTU VIESNĪCU ZAĶUSALAS KRASTMALĀ

SIA "Katoļu 9" izsludinājusi atklātu apbūves ieceres arhitektūras risinājumu ideju konkursu "Apartamentu viesnīcas jaunbūve Zaķusalas krastmalā 21, Rīga". Uzdevums – radīt augstbūves veidola ideju un tās vizualizāciju pilsētvidē, balstoties uz objekta novietnes specifiku, kā arī pasūtītāja darba uzdevumu. Būtisks faktors augstas kvalitātes sasniegšanā, veicot vizuālās ietekmes analīzi no svarīgākajiem publiskās ārtelpas punktiem, ir vienota un unikāla Zaķusalas arhitektoniskā tēla izveide, kā pilsētbūvnieciskā akcenta ar augstbūvju identitāti raksturīgajos pilsētas skatu koridoros nosakot optimālu objekta būvapjoma augstumu un telpisko izvietojumu.

Konkursa noteikumi
Pielikumi
Piedāvājumu iesniegšana: līdz 2021. gada 28. maijam
Vairāk informācijas

KULTŪRAS PIEMINEKĻU RESTAURĀCIJAS PROGRAMMAS KONKURSS

Tiek pieņemti pieteikumi konkursā valsts finansējuma saņemšanai kultūras pieminekļu izpētei, konservācijai un restaurācijai. Līdzekļi tiek piešķirti objektiem, kas atvērti sabiedrības apskatei, un finansējuma piešķiršanas gadījumā īpašniekam tas jānodrošina vēl 25 gadus.
Maksimālā summa – 20 000 EUR.
 
Pieteikumu iesniegšana: līdz 2021. gada 19. aprīlim
Nolikums
Pieteikuma veidlapa
Vairāk informācijas
 
SĀCIES TAB 2022 INSTALĀCIJU KONKURSS

Tallinas arhitektūras biennāles jeb TAB rīkotāji izsludinājuši instalāciju konkursu “Slowbuilding”. Konkurss notiek divos posmos: pirmais beidzas 2021. gada 22. aprīlī, otrais – 2021. gada 10. septembrī. Uzdevums: izstrādāt publiskas pagaidu instalācijas dizainu ārtelpai pašā Tallinas sirdī – instalācijai jābūt neatkarīgam veidojumam aktīvajā publiskajā ārtelpā Igaunijas Arhitektūras muzeja priekšā.
 
Nolikums
Konkursa materiāli
Vairāk informācijas
GRĀMATA “MASS HOUSING”
Apjomīgais izdevums “Mass Housing” pievēršas pašam pretrunīgākajam modernisma mantojumam arhitektūrā – masveida mājokļiem, kas ne tikai atspoguļoja modernisma ideālus, bet arī kļuva populārs visā pasaulē. Grāmata izseko šo mājokļu vēsturei Eiropā, ASV, Padomju Savienībā un līdz pat Ķīnai un Austrumiem. Pētījumā arhitektūras vēsture apvienota ar plašākiem šādu mājokļu sociālajiem, politiskajiem un kultūras aspektiem.
Vairāk informācijas
APTAUJA: PANDĒMIJAS IETEKME UZ VIDI, DIZAINU UN SAZIŅU

Pandēmija ikvienam likusi mainīt paradumus un strauji pielāgoties jauniem apstākļiem. Daži šajā laikā ierauga iespējas veidot labāku nākotni, bet citi gaida atgriešanos pie ierastās kārtības. Martā Fold.lv apkopoja radošo industriju profesionāļu viedokļus (arī arhitektu) par to, kādu paliekošu ietekmi uz mūsu dzīves telpu, darba vidi, dizainu un komunikāciju atstās pandēmija.
Lasīt

STARPTAUTISKS DIGITĀLO LEKCIJU CIKLS

Studentiem tiek piedāvāts digitālo lekciju cikls “Entangled Modernities: Perspectives of a Global History of Architecture”. Šajās 11 lekcijās tiks uzsvērta globalizācijas un lokalizācijas procesu nozīme, kā arī dots to vērtējums vietējā, reģionālā un nacionālajā attīstībā. Ģeogrāfiski digitālais ceļojums vedīs no Osmaņu impērijas uz Dienvidaustrumāziju un Japānu un no Āfrikas uz Kaliforniju. Ir piesaistīti starptautiski eksperti, kas strādājuši pie globālām un starpkultūru attiecībām un mijiedarbību arhitektūras un urbānisma jomā. Viņu prezentācijas ilgs 45 minūtes, un tām sekos jautājumu un atbilžu sesija.

Kad: piektdienu pēcpusdienā
Programma
Vairāk informācijas

5. STARPTAUTISKĀ BAKU ARHITEKTŪRAS BALVA

Baku starptautiskā arhitektūras balva tiek pasniegta reizi divos gados, un tajā var piedalīties arhitekti, kuri ir kvalificēti arhitektūras praksei savā valstī. Dalība ir bez maksas, un šajā gadā konkurss notiks tiešsaistē. Darbus var iesniegt 7 kategorijās. Žūrijā darbosies UIA ieteikti profesionāļi, un apbalvotie projekti tiks publicēti katalogā.

Pieteikumu iesniegšanas termiņš: 2021. gada 1. septembris
Valodas: azerbaidžāņu, krievu, angļu
Vairāk informācijas

Latvijas Arhitektu savienība
Torņa iela 11, Rīga, LV-1050
[email protected] 
latarh.lv

facebook.com/latarh