Marts

 
Latvijas arhitektūras notikumu apkārtraksts
DARBA LAIKS 

LAS birojs
LAS birojs darbojas attālināti un apmeklētājus klātienē pieņem tikai pēc iepriekšējas vienošanās. Kontakti: tel. 22457332 vai latarh@latarh.lv.

LAS Sertificēšanas centrs
LAS SC klātienē apmeklētājus nepieņem. Klātienes tikšanās iespējamas, ja objektīvi nav iespējams jautājumu atrisināt attālināti, un tikai ar iepriekšēju pierakstu. Kontakti: tel. 67221923, mob. 26007083, lietvedis@las-sc.lv.

TURPINĀS NACIONĀLĀS KONCERTZĀLES NOVIETNES MEKLĒJUMI

Latvijas Arhitektu savienība, atsaucoties kultūras ministra Naura Puntuļa aicinājumam, ir veikusi nacionālās akustiskās koncertzāles potenciālo novietņu analīzes pirmo posmu, atlasot 11 novietnes turpmākajai padziļinātai analīzei pēc vienotiem un salīdzināmiem kritērijiem. No 36 novietnēm, kuras tika identificētas pēc LAS aicinājuma visiem interesentiem iesūtīt ierosmes koncertzāles potenciālajai lokācijai, tālākajai analīzei LAS izveidotā komisija virza (alfabēta secībā):

– AB dambis (kad. nr. 01000492064),
– Andrejsala, Andrejostas iela 17 (kad. nr. 01000112059),
– Elizabetes iela 2 (kad. nr. 01000100042001) un Kronvalda bulvāris 6 (kad. nr. 01000100099001),
– Ķīpsalas pludmale (kad. nr. 01000622016),
– Parka teritorija starp Raņķa dambi, Slokas ielu un Aleksandra Grīna bulvāri (kad. nr. 01000490137)
– Rūpniecības preču tirgus teritorija starp Gaiziņa, Prāgas un Turgeņeva ielu (kad. nr. 01000040012, 01000040009, 01000040010, 01000040007, 01000040008),
– Teritorija pie Spīķeriem un Kārļa baseina (kad. nr. 01000040069),
– Teritorija Salu tilta ZA galā (kad. nr. 01000439999),
– Torņakalns (kad. nr. 01000540039, 01000540029)
– Skanstes iela 28 (kad. nr. 01000242114) un Skanstes iela b/a (kad. nr. 01000240230, 01000240254, 01000242148),
– Zaķusala (kad. nr. 01000510012, 01000510159, 01000510004).

Nākamais posms KM sadarbībā ar LAS ir iepirkuma procedūrā piesaistīt profesionāļus atlasīto novietņu padziļinātam izvērtējumam pēc vienotiem un salīdzināmiem kritērijiem, kā arī nodrošināt saistīto nozares ekspertu, gala lietotāju, plašākas sabiedrības un lēmējinstitūciju iesaisti, organizējot sabiedrības un ieinteresēto pušu darbnīcas un fokusgrupu diskusijas.
36 piedāvātās novietnes
Mediju pasākums par pirmo posmu

LAS TĀLĀKIZGLĪTĪBAS SEMINĀRI

Jaunākās video lekcijas lapā pkpp.lv:

– "Izaicinājumi un risinājumi koka konstrukciju projektēšanā", lektors: būvinženieris Pēteris Supe lekcija 0,2 KP formālās obligātās pasākumu sadaļas tēmā "Ugunsdrošība" un 1 KP formālās izvēles pasākumu sadaļā
‒ "Salaspils bērnudārzs", lektors: Miķelis Putrāms, 0,4 KP formālās obligātās pasākumu sadaļas tēmā "Ugunsdrošība" un 1 KP formālās izvēles pasākumu sadaļā
‒ LAGB 2020 atvērtās lekcijas
  - "Neparedzamās sekas – skolu arhitektūra" (EN). Andro Mands, Igaunija
  - "Jaunu identitāšu meklējumi UNESCO aizsargājamām teritorijām (Neringa)" (EN). Guste Kančaite, Lietuva 
  - "Vēsturisko ēku atjaunošana, jaunas iespējas jaunai pilsētai" (EN). Oktavio Mestre, Spānija
0,3 KP formālās izvēles pasākumu sadaļā un 1 KP neformālās izvēles pasākumu sadaļā

Drīzumā:
‒ “Telpu pārkaršana. Problemātika, normatīvās prasības, risinājumi”, lektors: Andris Vulāns
‒ “"Remmers" hidroizolācija ārdarbiem”, lektors: Raivis Karitons, "Remmers" tirdzniecības speciālists
‒ 31. martā vebinārs par aktualitātēm likumdošanā, lektors: Jānis Junkers

Vēlmi semināru informāciju saņemt e-pastā, jautājumus un ierosinājumus citiem semināriem sūtiet uz e-pastu seminari@latarh.lv. Neskaidrību gadījumā zvaniet 20028097.

VIDEO LEKCIJA PAR KOKA KONSTRUKCIJU PROJEKTĒŠANU

LAS sadarbībā ar biedrību “Zaļās mājas” aicina attālinātās tālākizglītības vietnē PKPP.lv noskatīties video lekciju “Izaicinājumi un risinājumi koka konstrukciju projektēšanā”. Tajā būvinženierus Pēteris Supe iepazīstina ar likumdošanu un koka konstrukciju aktualitātēm un šādu būvju optimālu ģeometriju. Detalizēti ar piemēriem tiek skatītas strukturālās shēmas. Tāpat analizēti aspekti, ar kuriem jārēķinās, strādājot koka konstrukcijās, un sniegti ieteikumi produktīvākai sadarbībai.
Cena: līdz 2021. gada 8. aprīlim – 10 EUR
Lekcija dod 1,2 kompetences paaugstināšanas kredītpunktus: 0,2 formālās obligātās pasākumu sadaļas tēmā “Ugunsdrošība”; 1 formālās izvēles pasākumu sadaļā.
Lekcija

SERTIFICĒŠANAS CENTRA INFORMĀCIJA

2021. gadā 157 arhitekti izvēlējušies sertifikātu uzturēt ar atvieglotām prasībām, t.i., samazinātu gada uzturēšanas maksu un mazākām profesionālās pilnveides prasībām. Lai nākamgad, saņemot rēķinu, nerastos rūgta vilšanās, LAS SC aicina pievērst uzmanību A piezīmes nosaukumā ietvertajam objektu sarakstam – tas ir izsmeļošs!
 
Sertifikātu ar atvieglotām prasībām drīkst uzturēt, kamēr projektē:
– 1–2 dzīvokļu dzīvojamās ēkas – neatkarīgi no būvniecības veida (atjaunošana, pārbūve, jaunbūve utt.) un procesa (apliecinājuma karte, būvatļauja, paskaidrojuma raksts);
– 2. grupas lauksaimniecības un ražošanas ēkas, arī noliktavas – neatkarīgi no būvniecības veida (atjaunošana, pārbūve, jaunbūve utt.) un procesa (apliecinājuma karte, būvatļauja, paskaidrojuma raksts);
– atsevišķu dzīvokļu daudzdzīvokļu ēkas vienkāršotu atjaunošanu vai pārbūvi;
– tāpat var darboties arī ar 1. grupas ēkām, kurām normatīvie akti arhitekta iesaisti pat neprasa, kā arī ar labiekārtojumu un piezīmē uzskaitīto ēku palīgbūvēm. Var veikt profesionālo darbību, kam nav nepieciešams arhitekta sertifikāts (plānošana, konsultācijas, interjers, administratīvais darbs būvniecības kontroles institūcijās, pedagoģiskā darbība u.tml.).

Savukārt darbošanās ar publiskām ēkām būs pamats atvieglotu uzturēšanas prasību atļaujas anulēšanai. Netiek akceptēta nekāda veida profesionālā darbība, kur nepieciešams arhitekta sertifikāts, neatkarīgi no būves grupas, darbu apjoma, administratīvā procesa un būvniecības veida.
LAS SC skaidro, ka profesionālā darbība ar piezīmē neietvertiem objektiem nav disciplinārpārkāpums, par kuru var piemērot sodu – brīdinājumu vai sertifikāta apturēšanu. A piezīmē noteiktā objektu klāsta ievērošana ir tikai un vienīgi noteikums, lai sertifikātu varētu uzturēt ar atvieglotiem nosacījumiem. Attiecīgi, ja tas netiek ievērots, atvieglotās prasības tiek atceltas.
Lai nerastos pārpratumi – ja ir šaubas par kāda objekta atbilstību A piezīmei, aicinām pirms darba uzņemšanās konsultēties ar LAS SC.

ĀTRĀ APTAUJA PAR BIS

Šogad paredzēts atjaunot tīmekļa vietnes www.bis.gov.lv sākumlapas informāciju un veikt vizuālus uzlabojumus. Lai izmaiņas atbilstu jūsu vajadzībām, Būvniecības valsts kontroles birojs aicina izteikt viedokli, piedaloties aptaujā. Tā ir anonīma, un tās aizpildīšanai nepieciešamas aptuveni 5 minūtes.
 
Kad: līdz 10. martam!
Piedalīties

PIRMIE PRETENDENTI UZ MĪSA VAN DER ROES BALVU

Ir publiskots pirmais saraksts ar darbiem, kas pretendē uz 2022. gada Eiropas Savienības laikmetīgās arhitektūras balvu – Mīsa van der Roes balvu, un tajā ir iekļauti 449 objekti. Septembrī šiem darbiem pievienosies otrā pretendentu grupa.
No Latvijas pirmajā sarakstā ir 8 objekti: Filozofu rezidences, Sāls māja Pāvilostā (privātmāja), MM – māja Mārupē (privātmāja), Apartamentu māja Kuģu ielā, River Breeze Residence, Aptieka Dzirciema ielā, Hilton Garden Inn Riga, Hanzas perons.

Viss saraksts
Vairāk informācijas
ĶIEĢEĻU ARHITEKTŪRAS KONKURSS BRICK AWARD 22

Kopš 2004. gada reizi divos gados “Wienerberger” rīko starptautisku ķieģeļu arhitektūras konkursu “Brick Award”, kura mērķis ir ar godalgu izteikt atzinību pirmklasīgai, modernai un novatoriskai ķieģeļu arhitektūrai. Šogad darbus iespējams iesniegt piecās kategorijās: māju izjūta; kopdzīve; kopdarbs; publiskās telpas sadale; atjautīgi būvniecības risinājumi.

Nolikums
Iesniegšanas termiņš: 2021. gada 8. aprīlis
Darbu iesniegšana: elektroniski
Vairāk informācijas
ZINĀMI EP AINAVAS BALVAS FINĀLISTI

Šogad Eiropas Padomes Ainavas balvas nacionālajā konkursā tika saņemti pieci pieteikumi:
- Multifunkcionāla velo parka izveide un teritorijas attīstīšana Esplanādē Daugavpilī;
- Pastaigu takas un rekreācijas vietas izveide gar Ventas upi Skrundā;
- Projekts “Ainavas runā. Dabas daudzveidība Latvijas ainavās”;
- Tepera ezera Smiltenē hidrotehnisko būvju rekonstrukcija un ezera tīrīšana;
- Tūrisma objekta rekonstrukcija pie Daugavas Jaunjelgavas vēsturiskajā centrā.
Atlasē lielāko punktu skaitu un tiesības pārstāvēt Latviju konkursa finālā ieguva Dabas fonda pieteikums “Ainavas runā. Dabas daudzveidība Latvijas ainavās”.

Nacionālās atlases prezentācijas
Visu valstu finālisti
Vairāk informācijas

ARHITEKTU PODKĀSTI

ACE jeb Eiropas Arhitektu padome publicējusi podkāstus, kuros arhitekti runā par to, kāds ir bijis viņu profesionālais ceļojums un kā viņi iesaistījušies Eiropas finansētajos inovāciju un izglītības projektos. Viņi skaidros pētījumus un to izmantošanu un nozīmi praksē.
Klausīties

IGAUNIJAS ARHITEKTŪRAS GADA BALVA
 
Arī Igaunijā pērn tika rīkots Gada balvas pasākumus, taču tas, kā zināms notiek pēc citiem principiem – tajā savas balvas piešķir Igaunijas Kultūrkapitāla fonds, Arhitektu savienība, Interjera un arī Ainavu arhitektu savienība. Piedāvājam 2020. gada uzvarētāju sarakstu.
 
Visi darbi
Vairāk informācijas
 
I-PORTUNUS DOTĀCIJAS ARHITEKTU MOBILITĀTEI
 
i-Portunus ir programma, kas ar dotācijām atbalsta dažādu mākslas virzienu profesionāļu pārvietošanos starp valstīm. 15. janvārī tika izsludināta pieteikšanās arhitektu mobilitātei. Mobilitātes galvenie mērķi: 1) starptautiskā sadarbība, 2) uz radīšanu orientētas rezidences, 3) profesionālā pilnveide (darbnīcas, meistarklases u.c.).
 
Realizācija: līdz 2021. gada 30. novembrim
Ilgums: 7–60 dienas
Pieteikšanās: līdz 2021. gada 14. martam
Vairāk informācijas

5. STARPTAUTISKĀ BAKU ARHITEKTŪRAS BALVA

Baku starptautiskā arhitektūras balva tiek pasniegta reizi divos gados, un tajā var piedalīties arhitekti, kuri ir kvalificēti arhitektūras praksei savā valstī. Dalība ir bez maksas, un šajā gadā konkurss notiks tiešsaistē. Darbus var iesniegt 7 kategorijās. Žūrijā darbosies UIA ieteikti profesionāļi, un apbalvotie projekti tiks publicēti katalogā.

Pieteikumu iesniegšanas termiņš: 2021. gada 1. septembris
Valodas: azerbaidžāņu, krievu, angļu
Vairāk informācijas

Latvijas Arhitektu savienība
Torņa iela 11, Rīga, LV-1050
latarh@latarh.lv 
latarh.lv

facebook.com/latarh