Oktobris 2016

 
Latvijas arhitektūras notikumu apkārtraksts

Arhitektūra Dizaina izstādē
 
Arhitektūras mēneša ieskaņā apmēram 20 tūkstoši cilvēku varēja iepazīt labākos sasniegumus Latvijas arhitektūrā, apskatot konkursa finālistu izstādi "Design Isle" Ķīpsalas izstāžu hallē.
NESEN
EM skaidrojumi par svarīgiem būvniecības jautājumiem
 
Ekonomikas ministrijas ir apkopojusi biežāk uzdotos jautājumus saistībā ar būvniecības procesu un sniegusi tiem savu skaidrojumu. Šeit var izlasīt ministrijas viedokli par šādiem jautājumiem:
* Par uzsāktu būvniecības procesu līdz 30.09.2014.
* Būvniecības ieceres dokumentācija
* Būvatļauja
* Apdrošināšana
* Pieņemšana ekspluatācijā
* Būvspeciālisti
* Citi jaunā būvniecības regulējuma aspekti
 
Vienkopus to var atrast LAS mājaslapā.
Gada balvas pasniegšana Rīgas arhitektūrā
 
3. oktobrī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā jau 11. reizi tika pasniegta Gada balva Rīgas arhitektūrā. No turpat 800 pagājušajā gadā ekspluatācijā nodotajiem būvobjektiem Rīgā, tālākai izvērtēšanai tika izvirzītas 32 būves.

Galvenā balva piešķirta LU Dabaszinātņu akadēmiskajam centram (arhitekte V.Polkovņikovai I.Kuļikovska, K.Bautrs, D.Zariņa, R.Liepiņš, M.Plāciņa, A.Jēkabsone un ainavu arhitektei I Rozentāle) – par inovatīviem tehniskajiem un iekštelpu organizatoriskiem risinājumiem, radot studēt vēlmi veicinošu un mūsdienīgu vidi.
 
Piešķirtas arī atzinības par izcilību atsevišķu objektu arhitektūrā.
Arhitektūras diena Kuldīgā
 
Saistībā ar Pasaules arhitektūras dienām 7. oktobrī Kuldīgā notika konference “Degradēto teritoriju integrēšana pilsētu vēsturiskajos centros”.

Kuldīgas novada pašvaldība sadarbībā ar Latvijas Arhitektu savienību bija sarūpējusi interesantu programmu. Pēc pasākuma un Latvijas Arhitektūras gada balvas 2016 izstādes atklāšanas arhitekte un plānotāja Ilma Valdmane sniedza pārskatu par degradēto teritoriju iespējām un šķēršļiem, savukārt būvniecības projektu attīstības konsultants Deniss Piļkevičs iepazīstināja ar Laikmetīgās mākslas muzeja novietnes meklējumos gūtajām atziņām. Vēlāk Kuldīgas pārstāvji aicināja uz ekskursiju iepazīties ar pilsētas veiksmes stāstiem kā arī vietām, kuru attīstībai vēl meklējami risinājumi.

Dienas otrā pusē dalībniekiem bija iespēja piedāvāt savu redzējumu Kuldīgas degradēto teritoriju tālākai attīstībai. Pēc ideju prezentācijas un apkopošanas diskusijā Kuldīgas arhitekte Jana Jākobsone dalībniekiem dāvināja grāmatu “Kuldīgas vecpilsētas apbūves noteikumi attēlos”, kas kļūs par noderīgu informācijas avotu visiem, kam interesē vēsturiskās pilsētvide.

Arhitektūras dienas izskaņā visi devās uz Ventspili, kur aicināja apskatīt strūklaku “Fregate “Valzivs”” pilsētas Lielajā laukumā.
Kopumā pasākumu apmeklēja vairāk nekā 130 cilvēki.

Nākamgad tiekamies Krāslavā!

Iznācis ilustratīvs materiāls vēsturisku ēku restaurācijai. Apskatīt un lejuplādēt to varat šeit.
BAUA Awards
 
7. oktobrī Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultātē notika BAUA konkurss BAUA Awards 16, kurā Baltijas arhitektūras skolu absolventu darbus izvērtēja starptautiska žūrija un noteica labākos bakalaura un maģistra darbu kategorijā. Uz laureātu godu pretendēja 16 studentu darbi, tostarp arī divi RTU diplomprojekti.
Maģistra darbu vidū 1. vietu ieguva RTU APF absolventes Andras Odumānes maģistra darbs „Cēsu alus brūža rekonstrukcija”.
Bakalaura darbu kategorijā starptautiskā žūrija par labāko atzina Viļņas Mākslas akadēmijas Kauņas fakultātes Arhitektūras nodaļas studentes Gabrieles Grušītes projektu „Berlin University Residences”.
Veicināšanas balvas žūrija piešķīra Tallinas Lietišķo zinātņu universitātes Arhitektūras un vides tehnoloģiju fakultātes Lietišķās arhitektūras nodaļas bakalaura programmas absolventei Anastasijai Malkovai un Igaunijas Mākslas akadēmijas Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultātes maģistra programmas beidzējai Līnai Līsai Pihu.

Ceļojošo studentu darbu izstādi RTU APF telpās var apskatīt līdz oktobra beigām.
 
Konkursa foto galerija šeit

Geniator XL 

8. oktobrī konkursa dalībniekiem – studentiem – bija iespēja piedalīties starptautiskā radošo ideju konkursā Geniator XL.

Geniator XL kuratori rīkoja sadarbībā ar projektēšanas un mērniecības biroju Livland Group, uzņēmumu Smart Energy un jauno arhitektu platformu Atelpa. Studentu komandas četru stundu ilgā meistarklasē izstrādāja priekšlikumus novietnes rekonstrukcijai Hospitāļu ielā 5. Pēc studentu domām, šajā vietā nākotnē varētu būt performanču centrs, kafejnīca, viesnīca, iestādes bērniem un arī pensionāriem.

Konkursa galerija šeit.

DRĪZUMĀ

Reinholda Šmēlinga konference – “Kā labi sajusties Rīgā?”

27. oktobrī notiks 4. Reinholda Šmēlinga konference ar devīzi “Kā labi sajusties Rīgā?”. Šogad tā tiks veltīta rīdzinieku iespēju un tiesību paplašināšanai, aktīvi iesaistoties pilsētas vides veidošanā un savas dzīves vides kvalitātes celšanā. 

Konferences laiks: ceturtdiena, 27. oktobris, 9:30 
Vieta: kinoteātris “K.Suns” Rīgā,  Elizabetes ielā 83/85
Reģistrēties, kā arī iepazīties ar konferences materiāliem un referentiem var šeit
Konferences kurators: Kristaps Kaugurs, mob. tālr. 28321777;
e-pasts: kristaps@urbaninstitute.lv
 
PROGRAMMA

1. daļa – Pilnvarošanas teorija
Šajā sadaļā tiks runāts par teorētiskiem modeļiem un referentu profesionālo pieredzi pilnvērtīgai un konstruktīvai sabiedrības iesaistei.

2. daļa – Kopīgi veidota attīstība
Sadaļa veltīta aizvadītajā gadā redzamākajiem sabiedrisko aktivitāšu piemēriem Rīgā, kā arī dažādām sabiedrības iesaistes metodēm.

3. daļa – Mainīgas sabiedrības nākotnes scenāriji  
Dānijas studenti prezentēs savu skatu uz Rīgas dzīvojamo rajonu attīstību. Dažādie nākotnes scenāriji atklāj padomju rūpnieciskā mantojuma lietojumu sociālās funkcijas stiprināšanai.

4. daļa – Pārliecināšana
Šajā sadaļā – par dažādiem pārliecināšanas veidiem: no mākslinieciskas vizualizācijas komunikācijā līdz pat veidiem, kā pašu pilsētvidi izmantot pozitīvu ieradumu veicināšanai.

Vairāk informācijas šeit.

Berči lasījumi “Telpa mūzikai. Rakursi”

Arī šogad Liepājā notiek tradicionālie Berči lasījumi. Šoreiz pasākumā tiks runāts par telpas un mūzikas mijiedarbību, koncerttelpu arhitektūru vēsturē un mūsdienās, Liepājas mūzikas dzīves vēsturi, koncertzāles “Lielais dzintars” priekšvēsturi un vietu reģiona koncertdzīvē.

Pasākuma laiks: 28.10. plkst. 11.00
Norises vieta: Liepāja, “Lielā dzintara” eksperimentālā skatuve (Goldes zāle)
Pasākuma ilgums: apm. 4 stundas
Ieeja – bez maksas

Vairāk šeit.

IZMAIŅAS
Izstāde “Arhitektūras vingrinājums” Liepāja

Atklāšanas datums pārcelts uz 28.10.
Norises vieta: Liepājas Dizaina un mākslas vidusskolas zāle Alejas ielā 28
Ekspozīcijā: Liepājas Dizaina un mākslas vidusskolas, RTU un RISEBA arhitektūras studiju darbi
Ieeja – bez maksas

Latvijas Arhitektu savienība
Torņa iela 11, Rīga, LV-1050
latarh@latarh.lv 
latarh.lv

facebook.com/latarh