Augusts 2016

 
Latvijas arhitektūras notikumu apkārtraksts
ATKALREDZĒŠANĀS jeb RE-VISITED.
Jaunākajā „Latvijas Architektūras” numurā
Atkalredzēšanos ar LAS Gada balvas pēdējo 20 gadu laureātiem piedāvā Velta Holcmane. Klāt neesošo Rīgas pilsētas mākslas muzeja autoru un direktoru Vilhelmu Neimani intervē Edvarda Šmite, bet Jānis Dripe atklāj lietuviešu “PROCESSOFFICE” arhitektu paveikto Latvijas nacionālā mākslas muzeja pārbūvi.. Varam ielūkoties arī Motormuzeja interjerā (“Arhis Arhitekti”, Arnis Kleinbergs, Jānis Zvejnieks, H2E, Holgers un Ingūna Eleri) un Art-Deco stila dzīvokļu ēkā Jūrmalā, Dzintaru prospektā (SZ&K, Andis Sīlis u.c.). Par jumtu ainavas pārvaldību Rīgā un Vīnē raksta Dāvis Barbars, bet par ēku atkārtotu lietošanu Francijā- Elēna Melzoba.Vecrīga nacistiskās okupācijas laikā ir Mārtiņa Mintaura izpētes objekts. Savs piedāvājums Rīgas vēsturiskā centrs bruģējuma sakārtojumam ir ceļu inženieriem Aivaram Treicim. To, ka padomju modernisms nav miris, pierāda Jura Skalberga 60-tajos projektētā Liepājas kluba apskats. Gunāra Birkerta Sandjego bibliotēkā redzama arhitekta prasme strādāt ar gaismu.
Enerģijas diena Liepājā
Šā gada 22. augustā Liepājas koncerzāles “Liepājas Dzintars” telpās notika Enerģijas diena, ko organizēja Liepājas pilsētas dome sadarbībā ar Latvijas Ilgtspējīgas būvniecības padomi (LIBP). Enerģijas dienas laikā dalībniekiem bija iespēja diskutēt ar pašvaldību pārstāvjiem, būvniecības politikas ekspertiem – renovācijas stratēģijas veidotajiem, ēku īpašniekiem un apsaimniekotajiem, kā arī būvindustrijas organizācijām par dzīvojamo un sabiedrisko ēku renovācijai aktualiem jautājumiem Liepājā un citās Latvijas pašvaldībās, nacionālās Renovācijas stratēģijas īstenošanu, finansējuma pieejamību renovācijai pašvaldībās, kā arī labajām praksēm citās Eiropas valstīs un reģionos. Pasākumā piedalījās valsts un pašvaldību organizāciju pārstāvji, būvniecības procesā iesaistītie pasūtītāji, uzņēmēji un eksperti, izglītības un nevalstisko organizāciju pārstāvji, kas diskutēja par ēku renovācijas politiku, finansējuma pieejamību, prasībām un standartiem, kā arī nepieciešamajām prasmēm, kvalifikāciju un sabiedrības informētību.
>>>Lasīt vairāk
Konkursa gaita un rezultāti: SIA DEPO DIY lielveikals, Jelgavā
Konkurss par SIA DEPO DIY lielveikala Cukura ielā 2, Jelgavā projekta skiču izstrādi arhitektūras idejām, ko SIA AURAS CENTRS vārdā rīkoja SIA EfTEN Capital, norisinājās no 2016.g. 29.aprīļa līdz 2016.g. 01. jūlijam. Tas bija atklāts konkurss vienā kārtā ar prēmiju fondu 10 000 eiro. Konkursa mērķis bija radošā sacensībā nodrošināt vispusīgu piedāvājumu salīdzinājumu un iegūt arhitektoniski augstvērtīgu ideju priekšlikumu un iegūt sadarbības partneri tālākai, detalizētākai būvprojekta Arhitektūras daļas izstrādei.:
Pirmo vietu un prēmiju EUR 5000,-, kā arī piedāvājumu noslēgt pasūtījuma līgumu par “SIA DEPO DIY lielveikala Cukura ielā 2, Jelgavā” arhitektūras idejas projekta skiču izstrādi, piešķirt darbam ar devīzi AAA111 (autori "Lauders Architecture" – Rita Laudere, Kārlis Lauders, Harijs Vucens, Inese Gusta, Betija Balode, Juris Lauris).

Otro vietu un prēmiju EUR 3000,-, piešķirt darbam ar devīzi R2D2 (autori SIA “ARH Stadija” – Aldis Polis, Kristīna Briķe, Indra Valtere, Kevins Jose, Evija Grišāne-Pinkule, Elita Pole, Ralfs Čiekurs).

Trešo vietu un prēmiju EUR 2000,-, piešķirt darbam ar devīzi MMS07 (autori Jānis Zirnis, Kristīne Riba).
Ķīnas arhitektu un uzņēmēju forums
12.augustā Latvijas Arhitektu namā norisinājās Latvijas – Ķīnas arhitektu un uzņēmēju forums, kurā Ķīnas delegācija tika iepazīstināta ar Latvijas arhitektiem un uzņēmējiem, kā arī sadarbības iespējām.Latvijas - Ķīnas arhitektu un uzņēmēju forumu organizēja Latvijas – Ķīnas Kultūras asociācija sadarbībā ar Latvijas Arhitektu savienību, "Sarma & Norde Arhitekti" un "ORDO Group".
Eiropas Arhitektu padomes komentārs par profesiju regulējuma apspriešanu
Eiropas Komisijas savstarpējās izvērtēšanas ietvaros pēdējo divu gadu laikā ir tikuši vērtēti noteikumi, kas reglamentē profesiju pieejamību ES valstīs. Izvērtēšanas rezultāts ir valsts rīcības plānu (NAP) publikācija. Šajos plānos dalībvalstis apraksta, kā tiks uzlaboti reglamentējošie noteikumi. Maijā Iekšējā tirgus, rūpniecības, uzņēmējdarbības un MVU ģenerāldirektorāts uzsāka sabiedrisku apspriešanu, aicinot ieinteresētās puses dalīties viedokļos par rīcības plāniem un regulējumu samērīgumu. Kaut arī Eiropas Arhitektu padome (ACE) uzskatīja, ka nav pieņemami izvērtēt tās dalībnieku rīcības plānus, padome iesniedza komentārus, lai paustu viedokli par profesiju regulējumu.
Savā komentārā par apspriešanu Eiropas Arhitektu padome atgādina: kaut arī arhitektūras nozarē regulējuma līmeņi ir līdzīgi, tiem ir atšķirīgas formas (ex ante un ex post) atkarībā no dalībvalstu vēsturiskās pieejas regulējumam. Arhitektu reģistrācija nodrošina sabiedrības veselības aizsardzību, drošību, labklājību, kā arī vienlīdzīgus konkurences apstākļus, saskaņotus standartus un pakalpojumu kvalitāti. Iestādes, kuras veic reģistrāciju, uztur reģistru ar kvalificētām personām, uzrauga viņu darbību, balstoties uz rīcības kodeksiem un sankcijām, paredz strīdu izšķiršanas kārtību un kontrolē prasības par profesionālās darbības civiltiesiskās atbildības apdrošināšanu un profesionālo pilnveidi.
>>>Lasīt vairāk
Latvijas Arhitektu savienība
Torņa iela 11, Rīga, LV-1050
[email protected] 
latarh.lv

facebook.com/latarh