Oktobris 2017

 
Latvijas arhitektūras notikumu apkārtraksts

Semināri

Latvijas Arhitektu savienība informē par tālākizglītības semināru:

-  13. oktobrī seminārs „Hidroizolācijas projektēšana un ierīkošana”,
   lektors Aleksandrs Kapusts

Plašāka informācija būs pieejama LAS mājaslapā. Informācijas saņemšanai par semināriem e-pastā varat pieteikties, rakstot judite.skujina@latarh.lv.

LAS pret būvkomersanta nodevu arhitektu birojiem

Jau iepriekš ziņots, ka LAS izteikusi savus iebildumus pret Ekonomikas ministrijas ieceri likt būvkomersanta nodevu maksāt arī arhitektu birojiem. Lai gan aktīvā LAS darbība nav bijusi šķērslis ministrijai turpināt virzīt noteikumu projektu, tomēr ir samazinātas maksājamās summas. Tā kā grozījumi MK noteikumos „Būvkomersantu reģistrācijas noteikumi” 26. septembrī ir apstiprināti, aicinām ņemt vērā, ka 2018. gadā, iesniedzot ikgadējās ziņas par uzņēmumu, būs jānomaksā arī valsts nodeva.
LAS kopā ar citām nozares organizācijām turpinās cīnīties par nodevas atcelšanu, kā arī pieprasīt EM atskaiti par nodevā iekasēto līdzekļu izlietojumu.

Grozījumi Būvkomersantu reģistrācijas noteikumos

Pasaules arhitektūras dienas notikumi nedēļas garumā

Tradicionāli oktobra pirmajā pirmdienā tiek svinēta Pasaules arhitektūras diena. Latvijā to svinēja visu nedēļu, kad norisinājās dažādi ar arhitektūru saistīti pasākumi.
 
Pirmdien, 2. oktobrī
* LU Dabaszinātņu akadēmiskajā centrā tika pasniegta Gada balva Rīgas arhitektūrā. To 11 finālistu konkurencē ieguva Pullman viesnīca Jēkaba ielā 24.
Vairāk informācijas
 
* Rīgas pilsētas arhitekta birojā notika LAS izglītības projekta "Skolnieks Pētnieks Pilsētnieks" seminārs Latvijas mākslas skolu pedagogiem.
Vairāk informācijas
 
* Arhitektu namā izstādes Ziemeļu kvartāls/Nordic Block kuratoru priekšlasījumi un diskusija un pēc tam izstādes atklāšana.
Vairāk informācijas
 
* Daugavpils dizaina un mākslas vidusskolā notika pasākums
„Koks Daugavpilī” – VIDEO.

Ceturtdien, 5. oktobrī
* LNB notika Šmēlinga konference „Kā veidot arhitektūru un pilsētvidi veiksmīgai zināšanu ekonomikas attīstībai Pārdaugavā”. Uzstāšanās VIDEO (pieejams no 13.oktobra).
Vairāk informācijas

* Piektdien, 6. oktobrī
Krāslavas kultūras namā tika svinēta Pasaules arhitektūras diena ar semināru, priekšlasījumiem un ekskursiju pa pilsētas vēsturisko centru, kā arī LAS prezidente Gunta Grikmane atklāja Latvijas Arhitektūras gada balvas 2017 nominantu izstādi.
Ielūgums
Izstāde Ziemeļu kvartāls/Nordic Block

"Ziemeļu kvartāls/Nordic Block" ir izstāde, kas pievēršas pilsētas kvartāla attīstībai Ziemeļu un Baltijas valstīs. No katras valsts izvēlēti trīs projekti, kas raksturo mūsdienu identitāti un arī senāki piemēri. Izstāde līdz 01.12. bez maksas apskatāma Arhitektūras muzejā.
Vairāk informācijas

PASĀKUMI RTU ARHITEKTŪRAS FAKULTĀTĒ

1. Baltijas valstu arhitektūras doktorantu seminārs

12. oktobrī RTU Arhitektūras fakultātē notiek 1. Baltijas valstu doktorantu seminārs, kurā par saviem darbiem stāstīs arhitektūras doktora studiju programmas studenti no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas.
Kad: 2017. gada 12. oktobrī no plkst. 9
Kur: RTU Arhitektūras fakultātē Ķīpsalas ielā 6, 306. auditorijā 
PROGRAMMA

RTU konferences sekcija Arhitektūra un pilsētplānošana
13. oktobrī aicinām ikvienu interesentu kuplināt RTU 58. starptautiskās zinātniskās konferences sekcijas Arhitektūra un pilsētplānošana klausītāju rindas. Ar referātiem uzstāsies fakultātes pētnieki un doktoranti, kā arī viesi no Lietuvas, Igaunijas, Ukrainas, ASV un Meksikas.
Kad: 2017. gada 13. oktobrī no plkst. 9
Kur: RTU Arhitektūras fakultātē Ķīpsalas ielā 6, 115. auditorijā
PROGRAMMA

Konkurss par studentu mājokļu kompleksa jaunbūvi

SIA „EBU 19” izsludinājusi atklātu arhitektūras metu konkursu „Studentu mājokļu kompleksa jaunbūve Ernesta Birznieka-Upīša ielā 19, Rīgā” ar mērķi radīt mūsdienīgu, funkcionālu ēku, kas organiski iekļaujas esošajā kultūrvēsturiskajā pilsētvidē.
Prēmiju fonds – 12 000 eiro.

Žūrijā darbojas: arhitekti Dace Celmiņa, Marina Levina un Juris Poga, kā arī sertificēti arhitekti Uldis Balodis un Juris Mitenbergs.
Darbu iesniegšanas termiņš 2017. gada 8. decembris.
Konkursa nolikums un uzdevums
Papildus informācija: Velta Holcmane, tālr. 29423600, velta.holcmane@inbox.lv
Abrakadabra tīkls – profesionāļiem
 
ABRA Community ir Eiropas tīkls, kas, ieguldot līdzekļus ēku renovācijā un izmantojot jaunus risinājumus un atjaunojamos enerģijas avotus jeb AdoRES, finansē gandrīz nulles enerģijas ēkas un rada sinerģiju starp veco un jauno, vienlaikus domājot par arhitektūras kvalitāti. Tīkls tika izveidots saskaņā ar ES finansēto programmas Horizon 2020 ABRACADABRA projektu, un tas apvieno mājokļu kooperatīvus, politikas veidotājus un valsts sektoru, arhitektus, būvniecības uzņēmumus, ESCO, īpašumu īpašniekus, ēku apsaimniekotājus, pētniecības un finanšu iestādes, kā arī citus būvniecības speciālistus utt. 
Kā tīkla dalībnieki jūs varat uzlabot savus projektus, piekļūt projekta bezmaksas rīkiem, pārbaudīt tos savā darbā, saņemt informāciju par paraugēkām un kļūt par renovācijas paradigmas maiņas virzītāju uz nanZEB.
Vairāk informācijas
„Latvijas dizains 2020”

Kultūras ministrija laidusi klajā izzinošu un praktisku rokasgrāmatu „Latvijas dizains 2020”, kas balstīts mūsu valsts dizaina stratēģijā 2017–2020. Tā mērķis – palīdzēt izprast dizaina situāciju un procesus Latvijā starpdisciplinārā skatījumā. Tajā kritiski kartēta dizaina aina, kā arī definēta stratēģiskā vīzija un potenciāls. Grāmata iezīmē dizaina ekosistēmas dalībnieku uzdevumus, izaicinājumus un sasaisti ar citiem cilvēkiem, jo dizaina izpratne veido arī attieksmi un to, cik labi ikviens jūtas savā valstī.
„Latvijas dizains 2020”

Latvijas ekspozīcija Venēcijā – 100 gadi kopā un atsevišķi

Ir kļuvis zināms uzvarētājs metu konkursā „Latvijas ekspozīcijas idejas koncepcija un īstenošana Venēcijas biennāles 16. starptautiskajā arhitektūras izstādē”, un tā ir biedrība „Latvijas Jaunā teātra institūts”.

Ekspozīcija „100 gadi kopā un atsevišķi" apskatīs daudzdzīvokļu namu kā arhitektūras kategoriju, kas vienlaicīgi piedāvā dzīvi kopā un atsevišķi. Matīss Groskaufmanis skaidro: „Mūsu nolūks ir aktualizēt jautājumu par to, kā dzīvot līdzās aizvien sarežģītākā mūsdienu sabiedrībā un kā daudzdzīvokļu ēku arhitektūra to var nodrošināt. Ekspozīcijā vēlamies izcelt tās daudzdzīvokļu nama daļas, kas nav reducējamas uz privātu sfēru, kas arhitektūras teorijā un laikmetīgajā periodikā visbiežāk paliek analīzes otrajā plānā, taču uzskatāmi raksturo sabiedrības aktuālos ideālus un ietekmē kopīgu vērtību veidošanos."

Darba grupā strādā arhitekte un urbāniste Evelīna Ozola, arhitekts Matīss Groskaufmanis, scenogrāfe Anda Skrējāne un Latvijas Jaunā teātra institūta vadītāja Gundega Laiviņa. Biedrība „Latvijas Jaunā teātra institūts" nodrošinās ekspozīcijas producēšanu un tehnisko realizāciju.

Vairāk informācijas

Diskusijas par dizainu

“Mūsdienu pasaule paplašina un maina izpratni par dizainu. Kam un kāpēc tas ir nepieciešams? Kāda ir dizaina pievienotā vērtība? Kas ir dizaina virsuzdevums uzņēmējdarbībā, izglītībā, valsts pārvaldībā, īpaši valsts tēla veidošanā? Četrās diskusijās ar nozares profesionāļiem radīsim atbildes uz šiem un daudziem citiem jautājumiem,” saka kultūras ministre Dace Melbārde.

Sarunu ciklā paredzētas vēl divas diskusijas – „Dizains un izglītība” un „Dizains un valsts reputācijas veidošana”.
Pirmās cikla diskusijas "Dizains valsts pārvaldībā" video
Otrās cikla diskusijas "Dizains uzņēmēdarbībā" video
 

Radi! – Radošās darbības nedēļa

Šoruden jau 7. gadu norisinās Radošās darbības nedēļa "radi!".  Šogad valsts svētku atslēgas vārds ir GRIBA, kas simbolizē ikvienu Latvijas iedzīvotāju kā daļu valsts radīšanas procesa. Ikviens aicināts uz konferencēm, diskusijām, semināriem, darbnīcām, domnīcām, hakatoniem un citām kopā-domāšanas, strādāšanas un radīšanas aktivitātēm.

Kad: no 9. līdz 15. oktobrim, bet saistītie pasākumi pirms un pēc tam plānoti vairāk nekā mēneša garumā
Vairāk informācijas
Latvijas Arhitektu savienība
Torņa iela 11, Rīga, LV-1050
latarh@latarh.lv 
latarh.lv

facebook.com/latarh