Septembris 2017

 
Latvijas arhitektūras notikumu apkārtraksts

Paldies!

Latvijas Arhitektu savienība saka lielu paldies arhitektūras studentiem un jauno arhitektu klubam "Atelpa" par palīdzību LAS bibiotēkas pārskatīšanā un sakārtošanā.

Semināri

Latvijas Arhitektu savienība informē par plānotajiem tālākizglītības semināriem:
 
-  8. septembrī seminārs „Ēku ugunsdrošība”, lektors Edvīns Grants
-  22. septembrī cikla „Koks – XXI gadsimta materiāls”
   izbraukuma seminārs uz Jelgavu
-  6. oktobrī Pasaules arhitektūras diena Krāslavā
   „Sakrālās arhitektūras mantojums”
-  13. oktobrī seminārs „Hidroizolācijas projektēšana un ierīkošana”,
   lektors Aleksandrs Kapusts

Plašāka informācija būs pieejama LAS mājaslapā. Informācijas saņemšanai par semināriem e-pastā varat pieteikties, rakstot [email protected].

LAS darbība normatīvo aktu sagatavošanā

Latvijas Arhitektu savienība aktīvi iesaistās diskusijās par nepilnībām normatīvajos aktos, kas attiecas uz mūsu nozari. Kā informē LAS viceprezidente un LAS Sertificēšanas centra vadītāja Elīna Rožulapa, patlaban aktuālākās diskusiju tēmas ir šādas:

1. LAS turpina iebilst pret Ekonomikas ministrijas ieceri iekasēt ikgadējo būvkomersanta nodevu arī no arhitektu birojiem. Turklāt paredzēts palielināt nodevas apmēru, kā arī aprēķināt to, ņemot vērā uzņēmuma kopējo apgrozījumu, nevis pašu spēkiem veiktos darbus, kā tas bija iepriekš.
LAS nepiekrīt, ka nodeva tiek izlietota Būvniecības valsts kontroles biroja finansēšanai, kā arī Ekonomikas ministrijas darbinieku atalgojumam.
Būvkomersanta ikgadējā nodeva savulaik tika ieviesta, kā vienu no izlietojuma mērķiem norādot nozares standartu un normatīvu izstrādi, taču iepriekšējos 2 gados šiem mērķiem paredzētā nauda nav izlietota un ir novirzīta citur. Tai pašā laikā LAS, kā arī citu nevalstisko organizāciju pārstāvji piedalās gan standartu un būvnormatīvu, gan arī citās darba grupās brīvprātīgā darba kārtībā. Valsts kancelejai iesniegti divi atzinumi par normatīvā akta projektu, kā arī kopīgi ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru un nozares nevalstiskajām organizācijām nosūtīta vēstule premjerministram, ekonomikas un finanšu ministram.

2. Ekonomikas ministrija izstrādājusi jaunus noteikumus būvniecības nozares speciālistu, tai skaitā arhitektu, sertificēšanai. Būtiski paredzēts mainīt ekspertu sertificēšanas kārtību, kā arī disciplinārsodu sadaļu. Paredzēts ieviest arī ieceres, kurām LAS kategoriski nepiekrīt, proti, pilna speciālistu darbu saraksta publiskošanu un pienākumu katru gadu maksāt zināmu summu biedrībai Latvijas Valsts standarts par standartu abonēšanu. Noteikumu galīgā redakcija vēl nav izstrādāta, un sarunas ar Ekonomikas ministriju turpinās.

Atklāts BAUA paviljons Seulā

4. septembrī Coex Convention Center Seulā tika atklāts Baltijas Arhitektu savienību asociācijas (BAUA) paviljons, un tas notiek saistībā ar šajā pilsētā no 3. līdz 7. septembrim notiekošo UIA kongresu. Konkursā par BAUA paviljona izveidi uzvarēja lietuviešu arhitekti Jonas Lideikis un Tomas Skripkiunas.

Paviljona atklāšana
FOTO: Matijs Babris

Latvijas Arhitektūras gada balvas nominantu izstāde Tallinā

No 13. līdz 29. septembrim Tallinas Telliskivi radošā kvartāla galvenajā laukumā apskatāma Latvijas Arhitektūras gada balvas nominantu izstāde, savukārt šī gada Lielās balvas ieguvēja arhitekta Austra Mailīša lekcija notiks 16. septembrī plkst.15.00 Tallinā, TAB-Club Pudel Baar telpās. Izstāde un lekcija ir TAB satelīpasākumu programmas daļa.

Vairāk informācijas

Gunāra Birkerta piemiņas pasākums LNB

Šī gada 15. augustā noslēdzās izcilā un pasaulē atzītā latviešu arhitekta Gunāra Birkerta šīs zemes gājums. Viņš bija viens no lielākajiem Latvijas kultūras vēstnešiem pasaulē un viens no ievērojamākajiem ASV pēckara arhitektiem – modernisma tradīciju kopējiem un attīstītājiem. 

Ikviens aicināts uz piemiņas pasākumu 6. septembrī Nacionālajā bibliotēkā, kur visas dienas garumā notiks dažādi pasākumi.

Vairāk informācijas

Paralēlās identitātes: Kā saglabāt Baltijas nākotnes ainavas?

Latvijas Arhitektūras muzejs ielūdz uz izstādi „Paralēlās identitātes: Kā saglabāt Baltijas nākotnes ainavas?”. Izstādē savu skatījumu uz Baltijas ainavas identitāti atklāj jaunie arhitekti Aiste Ambrazeviciute un Jurgis Gecys. Te apskatāmi arhitektūras modeļi gan no ģipša, gan koka, gan digitālu kolāžu veidā, gan kā pašzīmētas grafikas, gan videoinstalācijas. Šie darbi jau ir izpelnījušies atzinību starptautiskos arhitektūras konkursos. 
Izstāde apskatāma līdz 28. septembrim, ieeja bez maksas.

Astana EXPO 2017: Future Energy

No 10. jūnija līdz 10. septembrim Astanā Kazahstānā notiek starptautiska izstāde „Astana EXPO 2017: Future Energy”, kur ar savu paviljonu piedalās arī Latvija. Ikviens aicināts uz arhitektes Baibas Vērpes stāstījumu par EXPO 2017 arhitektūru, kā arī autores arhitektes Agneses Lāces stāstu par Latvijas paviljonu – 28. septembrī plkst. 18.00 Arhitektu namā Torņa ielā 11.

 Latvijas 12. arhitektūras skolu plenērs

Šogad plenērs notiek no 11. līdz 15. septembrim, un tā tēma ir „Cēsu iela visā garumā”. Vien 730 metru garā Cēsu iela Rīgā savulaik ir bijusi daļa no Smilšu ceļa. Diemžēl šībrīža iela ir zaudējusi lielu daļu kādreizējā spožuma un iela kļuvusi par transporta "kloāku" un daļu no Brīvības un Tallinas ielas transporta mezgla. Ne miņas no kādreizējās romantikas un burvības. Plenēra uzdevums ir piedāvāt idejas Cēsu ielas humanizācijai, atgriežot to pilnvērtīgā pilsētas apritē.

Vairāk informācijas

3D lāzerskenēšanas iespējas arhitektūrā

12. septembrī „GPS Partners” rīko semināru „3D lāzerskenēšanas iespējas arhitektūrā un būvniecībā”. Seminārs ir bezmaksas un dod 2 kredītpunktus formālās kompetences paaugstināšanas sadaļā. Seminārs notiek Rīgā, Brīvības ielā 199c, viesnīcas „Days Hotel Riga VEF” zālē.

Pieteikties var līdz 7. septembrim.
Reģistrācijas anketa
Programma

Seminārs par ēku atjaunošanas finansiālajām iespējām

SIA „Renesco” aicina 6. septembrī piedalīties pēc ABRACADABRA projekta organizētajā 4. nacionālā līmeņa seminārā „Esošo ēku paplašinātas un papildinošas atjaunošanas pieejas finansiālo iespēju ietvars un investīciju instrumenti’. Dalība – bez maksas. Pasākums notiek RTU Enerģētikas un elektrotehnikas fakultāte Rīgā, Āzenes ielā 12/k1, 607. telpā.
Pieteikšanās, rakstot uz e-pastu [email protected]
Vairāk informācijas

Noslēdzies konkurss par jaunbūvi Antonijas ielā

Noslēdzies atklātais metu konkurss ar uzaicinātiem dalībniekiem „Biroju ēku ar komercplatībām pirmajā stāvā jaunbūves Antonijas ielā 17 un 21, Rīgā”. Pavisam tika iesniegti 6 priekšlikumi. Izskatot tos, žūrija par pirmās vietas ieguvēju atzina darbu XXX000 (OUTOFBOX).

Visi darbi un protokols

Noslēdzies metu konkurss teritorijai Pētersalā

Konkursa priekšmets bija mets daudzdzīvokļu dzīvojamām ēkām ar autostāvvietām kvartālā starp Rūpniecības, Pētersalas un Katrīnas ielu. Pavisam tika iesniegti 6 darbi, un pēc to izvērtēšanas 1.vieta tika piešķirta darbam ar devīzi IR707 („RUUME arhitekti”).

Visi darbi un protokoli

Latvijas Arhitektu savienība
Torņa iela 11, Rīga, LV-1050
[email protected] 
latarh.lv

facebook.com/latarh