Jūlijs 2017

 
Latvijas arhitektūras notikumu apkārtraksts
Konkursu labas prakses vadlīnijas

Latvijas Arhitektu savienības valdes sēdē 11. aprīlī apstiprinātas LAS Konkursu labas prakses vadlīnijas. Tās precīzi definē dažādus konkursu veidus un to rīkošanas praksi, žūrijas komisijas rīcību un tās pienākumus, konkursu norisi, autortiesību un konkursa godalgu jautājumus. Vadlīniju pielikumi sastādīti kā konkursa rīkošanas secīguma un dokumentācijas pārbaudes (piemēram, konkursa nolikuma, programmas, plānošanas, priekšizpētes un citus izejas datu) saraksti. Tāpat ir skaidrota LAS iesaiste konkursu praksē, piemēram, rīkotāju konsultēšana, programmu un nolikumu izskatīšana, LAS biedru pilnvarošana žūrijās un ekspertu komisijās, kā arī konkursu publicitātes aspekti. Vadlīnijās tiek vērsta uzmanība uz labai praksei neatbilstošu konkursu parametriem un LAS rīcību, ja tiek konstatēti būtiski pārkāpumi.
 
Jaunās vadlīnijas
Jana Gēla izstāde „Mainot domāšanas veidus”
Var noskatīties lekcijas „Cities for People” video ierakstu
20. un 21. jūnijā Rīgā viesojās izcilais dāņu pilsētplānotājs Jans Gēls (Jan Gehl). Atzīmējot meistara 80 gadu jubileju, tika organizēti vairāki pasākumi ar viņa piedalīšanos. Galvenais notikums bija izstādes „Mainot domāšanas veidus” atklāšana Rīgas Dizaina un mākslas skolā, taču notika arī seminārdiskusijas gan plašākam interesentu, gan šaurākam profesionāļu lokam; kā arī kopā ar Rīgas pašvaldības pārstāvjiem un pilsētplānotājiem izstaigātas dažas pilsētplānojuma zīmīgākās un pretrunīgi vērtētākās vietas Rīgā.
Izstāde Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolā Lāčplēša 55 apskatāma līdz 11. jūlijam.
Raiņa muzejs Tadenavā saņēmis SEGD Global Design Award
 
Līdzās nozīmīgām un starptautiskām muzeju ekspozīcijām Ņujorkā, Londonā, Bordo un Sidnejā prestižo vides dizaina balvu SEGD 2017 ieguvis arī Raiņa bērnības muzejs Tadenavā. SEGD Global Design Award (ASV) ir ikgadējs konkurss, kas godina pasaules mērogā izcilākos risinājumus vides grafikas dizainā. Apbalvotā ekspozīcija ir unikāla ar to, ka tajā nav izmantots neviens digitāls medijs. Tā veidota kā rotaļa, rosinot ieraudzīt un saklausīt to, kas veidojis Raini kā personību.
RTU studenti uzvar starptautiskā konkursā Madridē

Šogad starptautiskā konkursa „Multi Comfort House” valstu nacionālajās atlasēs un tiešsaistē kopumā tika iesniegti gandrīz 1800 projekti un finālā Madridē iekļuva 57, un divas RTU Arhitektūras fakultātes studentu komandas guvušas vērā ņemamu atzinību. 
Aiva Dorbe un Lauma Kalniņa piedalījās ar projektu „Sun Shade”, kuru par labāko nosauca starptautiskā žūrija, savukārt Ineses Gustas un Lauras Dārtas Ivanes projekts „Formula for Living” atzīts par labāko pašu dalībnieku balsojumā. No RTU piedalījās arī Madara Šadrina un Rūdolfs Maurāns, kas prezentēja projektu ar devīzi „Outside-In” un saņēma no žūrijas atzinīgus vārdus. 

Vairāk informācijas
Konkurss par Latvijas ekspozīcijas ideju Venēcijas biennālei 2018
Kultūras ministrija ir izsludinājusi metu konkursu par Latvijas ekspozīcijas idejas koncepciju un īstenošanu Venēcijas biennāles 16. starptautiskajā arhitektūras izstādē, kas notiks no 2018. gada 26. maija līdz 25. novembrim. 
Konkursam būs divas kārtas – metu konkurss un sarunu procedūra. Žūrija izvērtēs metu idejas un to īstenošanas piedāvājumu, nosakot trīs visaugstāk novērtēto vietu ieguvējus. Dalībnieks, kas iegūs visaugstāko novērtējumu un atbildīs kvalifikācijas prasībām, tiks aicināts uz sarunām par iepirkuma līguma izpildi.
 
Par šī gada biennāles kuratorēm izvēlētas Yvonne Farrell un Shelley McNamara (Īrija, fotogrāfijā), kuras vada biroju "Grafton Architects" un 2012. gadā ieguvušas Venēcijas arhitektūras biennāles Sudraba lauvu, kā arī bijušas tādu prestižu konkursu kā Mīsa van der Roes balvas un Karaliskā Britu arhitektūras institūta "Stirling" balvas žūrijas locekles.

Viņu definētā biennāles tēma – „Freespace” (Brīvā telpa). Kuratores saka: „Freespace mudina pārskatīt domāšanas veidus, jaunus veidus, kā redzēt pasauli, kā rast risinājumus, kur arhitektūra rūpējas par katra šīs trauslās planētas iedzīvotāja labklājību un cieņu. Freespace ietver brīvību iztēloties, laika un atmiņu brīvo telpu, saistot kopā pagātni, tagadni un nākotni, ceļot uz mantotiem kultūras slāņiem, savienojot kopā arhaisko ar mūsdienīgo.”

Konkursa nolikums
Iesniegšanas termiņš: 2017. gada 31. augusts plkst.11:00
Iesniegšanas vieta: Rīgā, K. Valdemāra 11a, Kultūras ministrijas Dokumentu pārvaldības nodaļa (21. kab.)
 
Kontaktpersonas:
- Dzintra Purviņa – 67330249, 29129283, [email protected] 
- Iveta Jasinska – 67330208, [email protected]

Latvijas Arhitektūras gada balvas izstāde Viļņā

Lietuvas Arhitektu savienības namā Viļņā jūnija beigās, klātesot pērnā gada konkursa uzvarētājam Vītautam Biekšam un Latvijas pārstāvjiem, tika atklāta 2016. gada Latvijas Arhitektūras gada balvas pusfinālistu izstāde. Ikviens interesents to var apmeklēt līdz 28. jūlijam.

Noslēdzies konkurss par metu daudzdzīvokļu ēkai Pērses 2a

Ir noslēdzies konkurss par metu daudzdzīvokļu ēkai ar komercplatībām pirmajā stāvā Pērses ielā 2a. Tika iesniegti 7 darbi, un to vērtēšanā vienlīdz svarīgi bija inženiertehniskie, arhitektūras un pilsētvides risinājumi, kā arī tehniskie rādītāji.
Protokols

1. vieta UV22 – SIA „Sintarh” (Iļja Miļgroms) – attēlā
2. vieta BALSA – SIA „HUMA arhitektu studija” (Jānis Skanis)
3. vieta TKMV01 – SIA „Klasikinis Portikas + Planas B” (Martynas Valevicius, Tumas Kavaliauskas)
VISI DARBI

Noslēdzies ideju konkurss par jaunbūvi Krāsotāju ielā 8/10

Ir pasludināti uzvarētāji atklātajā ideju konkursā „Daudzstāvu daudzdzīvokļu dzīvojamās ēkas ar komerctelpām pirmajā stāvā jaunbūve Rīgā, Krāsotāju ielā 8/10”. Pavisam tika iesniegti 11 darbi.
Protokols

- 1. vieta darbam ar devīzi „A111A” – attēlā
  „Lauder Architects” (Rita Laudere, Kārlis Lauders, Valdis Linde, Harijs Vucens, Betija Balode
- 2. vieta priekšlikumam „KL010”
  „Avotiņš, Vincents un partneri” (Jānis Ielejs)
- 3. vieta darbam ar devīzi „MAR810”
  „MERU arhitekti” (Oskars Kotello, Marta Kotello, Anna Dārija Roze,
  Beāte Zavadska, Jānis Ceriņš, Didzis Jaudzems)
VISI DARBI

Konkurss par skolas un stadiona ēkas paplašināšanu Valgā

Vēl līdz 17. jūlijam iespējams pieteikties Valgas pašvaldības un Igaunijas Arhitektu biedrības izsludinātajā atklātajā arhitektūras konkursā par pilsētas centrā esošās pamatskolas un tai blakus esošā stadiona ēkas paplašināšanu un apkārtējās teritorijas pielāgošanu atbalsta funkcijām.

Konkursa uzdevums
Nolikums
Darbu iesniegšanas termiņš: 17. jūlija 14:00
Vairāk informācijas

Ideju konkurss par dabas tūrisma centru un mežaparka labiekārtojumu

Turpinās darbu iesniegšana Jūrmalas domes izsludinātajā atklātajā starptautiskajā metu konkursā par apbūves ieceri, kas attēlo kompleksu daudzfunkcionāla dabas tūrisma centra vīziju un meža parka labiekārtojumu Ķemeros.
Nolikums
Projektēšanas programma, materiāli

Iesniegšanas termiņš: 21. augusts
Vairāk informācijas
Informācija, materiāli: Deniss Piļkēvičs, 26191281; [email protected]

Latvijas Arhitektu savienība
Torņa iela 11, Rīga, LV-1050
[email protected] 
latarh.lv

facebook.com/latarh