Novembris 2018

 
Latvijas arhitektūras notikumu apkārtraksts

LAS PADOMES IZBRAUKUMA SĒDE VENTSPILĪ

12. oktobrī notika LAS padomes izbraukuma sēde Ventspilī. Tās laikā savienībā tika uzņemti trīs jauni biedri – Dagnija Smilga, Austris Mailītis un Niklāvs Paegle, uz trīs gadiem apstiprināta SC vadītāja – Elīna Rožulapa un SC padomes sastāvs: Ervīns Timofejevs, Visvaldis Sarma, Vilnis Šlars, Ģirts Vanags un Viktors Valgums jun.

PAŠVALDĪBU ARHITEKU DISKUSIJAS KOPSAVILKUMS

Latvijas Arhitektu savienība sadarbībā ar Ventspils pilsētas domes Arhitektūras un pilsētbūvniecības nodaļu 12. oktobrī bija sarīkojusi diskusiju pašvaldību arhitektiem “Arhitektūras pakalpojuma kvalitāte un arhitekta sertifikāts”. Lūk, neliels ieskats runātajā (pilns atšifrējums drīzumā būs izlasāms LAS mājaslapā).
 
Ingurds Lazdiņš: “Ir mainījusies arhitekta paradigma. Tas, kas bija pirms vairākiem gadsimtiem, tas bija viens statuss un loma; tas, kas bija pagājušā gadsimta 80.–90. gados, tas ir otrs stāvoklis. Bet pamazām arhitekts no estētiskas vērtības radītāja kļūst par funkcionāru tādā nozīmē, ka viņš integrē visus sabiedrībai, kaimiņiem, lietotājiem, attīstītājiem, finansētājiem un normām būtiskos aspektus. Faktiski arhitekts pārvēršas par mediju.”
 
Lolita Sarma: “Ar Būvniecības likuma grozījumiem būvvaldes kompetence tiek sašaurināta tikai attiecībā uz būvniecības principiem un tehniskajām prasībām. Savukārt Davosas deklarācija ietver visaptverošu būvvaldes pieeju kultūras pilsētvidei. Plus fakts, ka būvniecības nozari pārvalda Ekonomikas ministrija, arhitektūras – Kultūras ministrija, un vēl ir VARAM. Ar kādiem instrumentiem būvvaldes arhitekts var sasniegt šos mērķus?”
 
Ervīns Timofejevs: “Darbā arhitektam būtu jāvadās pēc tā, ka viņam ir attiecīga izglītība, tāpat viņam būtu jābūt praktiskai pieredzei, jāzina un jāvadās pēc normatīviem, un vēl arhitektiem būtu jāievēro arī ētikas kodekss. Taču – kam ir saistošs ētikas kodekss? Iznāk, ka tikai savienības biedriem un sertificētiem arhitektiem. Līdz ar to dažādu pušu diskusija mēdz sanākt šķība, jo izpratne un uzskati ir dažādi. Tajā brīdī mēs esam ne tikai divās galda pusēs, mēs pārstāvam it kā dažādas profesijas.
 
Elīna Rožulapa: “Ierēdņi nereti saka: “nekvalitatīvi projekti”. Uz to es vienmēr atbildu: lūdzu, nelietojiet šo terminu, jo jūs nezināt, ko tas nozīmē. Ierēdņi ar to saprot dokumentu noformējumu un atbilstību normatīviem. Bet manā uztverē tā ir nenozīmīga ņirboņa. Uz ko mēs ikdienā tērējam visvairāk laika – uz to, ka katrai detaļai, ir variantu varianti, un tie tiek apspriesti ar pasūtītāju, tiek analizētas iespējamās sekas. Es to nosaucu par “risinājuma atbilstību konkrētajai situācijai.”
 
Daiga Dzedone: “Ir divas puses: būvvaldes un praktizējošie arhitekti. Laipa starp tām nekad nebūs iespējama, ja būvvaldē strādās arhitekti, kam praktiskā darba pieredze būs mazāka par 10 gadiem."

7. DECEMBRĪ – PAŠVALDĪBAS ARHITEKTU DISKUSIJAS TURPINĀJUMS

Decembra sākumā tiek rīkota pašvaldību arhitektu kopsapulce. Tās 1. daļā Sertificēšanas centrs informēs par sertifikāta uzturēšanas iespējām pašvaldību arhitektiem un par savu sadarbību ar būvvaldēm saistībā ar sertificētu arhitektu uzraudzību. 2. daļā – diskusija pašvaldību arhitektiem.

Kad: 7. decembrī 12:00
Kur: Arhitektu namā
Plašāka informācija drīzumā tiks publicēta LAS mājaslapā www.latarh.lv.

SEMINĀRI DRĪZUMĀ

Latvijas Arhitektu savienība informē par tālākizglītības semināriem:
16. novembrī sadarbībā ar Latvijas Akustiķu apvienību seminārs par dažādiem būvakustikas aspektiem
23. novembrī sadarbībā ar "Ruukki" un "Cedral" seminārs "Fasāžu un jumtu risinājumi"
30. novembrī sadarbībā ar “Artiva” seminārs “Energoefektīvi un inovatīvi risinājumi veselīgam iekštelpu klimatam”
4. decembrī seminārs sadarbībā ar “Velux” par dienas gaismu

Plašāk – LAS mājaslapā. Informācijas saņemšanai par semināriem e-pastā, jautājumus un ierosinājumus citiem semināriem sūtiet uz seminari@latarh.lv.
LAS rīkotie profesionālās kvalifikācijas vērtīgākie semināri ir pieejami video formātā lapā PKPP.lv.

SEMINĀRS “BIEŽĀK UZDOTIE JAUTĀJUMI BŪVOBJEKTĀ”

Būvniecības valsts kontroles birojs aicina nozares komersantus uz bezmaksas semināru par praktisko būvdarbu kontroli “Biežāk uzdotie jautājumi būvobjektā”

Kad: 16. novembrī 10:00–14:00
Kur: Ekonomikas ministrijā Rīgā, Brīvības ielā 55, 224. telpā 
Pieteikties. Vietu skaits ir ierobežots
Vairāk informācijas

ŠMĒLINGA KONFERENCE

Oktobra sākumā notika gadskārtējā Reinholda Šmēlinga konference, kas šoreiz bija veltīta tēmai “Rīdzinieks un osta. Mentālās un telpiskās pārmaiņas 100 gados”. Tai bija 4 daļas: 1. – Rīgas pilsētas un ostas saistītā vēsture, 2. – Pilsēta, osta un ražošana, 3. – Sabiedrības iesaiste pilsētas, ostas un uzņēmējdarbības veidošanā, 4. – Rīga + Osta = Love /// rīdzinieku, uzņēmēju un ostas ideju ātrais randiņš.
 
Vairāk informācijas

ATKLĀTĀ VĒSTULE PAR RAIL BALTICA
 
Vairākas sabiedriskās organizācijas Valsts prezidentam, Satiksmes ministrijai, VARAM, Rīgas domei, kā arī Saeimā iekļuvušajām partijām uzrakstījušas atklātu vēstuli “Par ātrāku RailBaltica projekta realizāciju un Latvijas interesēm”. tajā ir aicināts:

  • iekļaut Rail Baltica topošās valdības prioritāro darbu sarakstā (valdības deklarācijā) un Ministru prezidentam uzņemties tiešu atbildību par Rīgas centrālās dzelzceļa stacijas pārbūves projekta pārraudzību;
  • nodrošināt Latvijas valsts un Rīgas domes līdzfinansējumu nākamajā plānošanas periodā (no 2020. gada) Rail Baltica un ar to saistīto publiskās infrastruktūras un labiekārtojuma projektu realizācijai;
  • piesaistīt privāto līdzfinansējumu Rīgas centrālās stacijas apkārtnes pārveidei, neaprobežojoties tikai ar jauna sliežu savienojuma un daļēju stacijas pārbūves risinājumu;
  • iesaistīt lēmumu pieņemšanā profesionālās un nevalstiskās organizācijas un to deleģētos pārstāvjus, izmantojot teritorijas lokālplānojumu kā vienošanās platformu.

Vēstuli parakstījušas vairākas sabiedriskās organizācijas, tostarp Latvijas Arhitektu savienības prezidents Juris Poga.

Viss teksts

KONFERENCE PAR TELPISKO DOMĀŠANU

Decembra sākumā VARAM rīko konferenci “Telpiskā plānošana”. Plānošana nav viena aktiera teātris, tajā vienmēr ir iesaistītas vismaz trīs vai vairāk puses – pats plānotājs, adresāts (sabiedrība, uzņēmēji, mākslinieki, arhitekti, mākleri, seniori, nākamās paaudzes utt.) un, protams, lēmumu pieņēmēji – deputāti, politiķi. Katram ir sava unikālā pieredze, stāsts un lietu uztvere, un tajā ir vērts dalīties ar citiem.

Kad: 6. decembrī
Kur: “People Work” telpās Rīgā, E. Birznieka-Upīša ielā 21
Programma un reģistrēšanās

RUDENS SEMINĀRI GIDIEM

Jau 7. sezonu norisinās Rīgas Pilsētas arhitekta biroja un pilsētvides producentu apvienības MANTRA organizētie bezmaksas semināri gidiem un citiem interesentiem. Novembrī uzmanības centrā – ziemeļapkaimes: Sarkandaugava, Čiekurkalns un Mežaparks.
 
Vairāk informācijas

NOMINANTU PIETEIKŠANA KONKURSAM “SIEVIETES ARHITEKTŪRĀ”

2019. gadā jau astoto reizi tiks pasniegtas starptautiskās balvas konkursā “Sievietes arhitektūrā”. Šogad savas nominantes var pieteikt kategorijā “Gada arhitekte” un Moiras Gemmill balvai (pieteikt var arī pati sevi).

Nominantu pieteikšana
Termiņš: 3. decembris
Vairāk informācijas

THE INTERNATIONAL ARCHITECTURE AWARDS
 
Kopš 2004. gada Chicago Athenaeum kopā ar Eiropas Arhitektūras mākslas dizaina un pilsētu studiju centru un “Metropolitan Arts Press” organizē The International Architecture Awards. Tas ir veids, kā godināt labākās, nozīmīgās jaunās ēkas, ainavu arhitektūras un plānošanas projektus, kurus veidojuši arhitekti, ainavu arhitekti un pilsētplānotāji, kas praktizē gan nacionālā, gan starptautiskā mērogā.
Pieteikt var komerciālu, korporatīvu, institucionālu un dzīvojamo ēku, kā arī pilsētplānošanas projektu (veidots no 2015. gada 1. janvāra).

Darbu iesniegšana: līdz 2018. gada 1. decembrim
Pieteikties
Vairāk informācijas

TAB 2019 VĪZIJU KONKURSS “NEW HABITATS, NEW BEAUTIES”

Turpinās darbu pieteikšana Tallinas Arhitektūras biennāles izsludinātajā vīziju konkursā “New Habitats, New Beauties”. TAB galvenā tēma “Beauty Matters: the Resurgence of Beauty” tiks saistīta ar Kopli, kas ietilpst Tallinas ziemeļu rajonā Kalamajā. Kuratores komanda aicina neveidot standartizētus piedāvājumus un rast jaunas koncepcijas, kas atbilst šejienes iedzīvotāju alternatīvajam dzīvesveidam.

Nolikums
Konkursa materiāli
Iesniegšanas termiņš: 2019. gada 16. janvāris
Vairāk informācijas

Latvijas Arhitektu savienība
Torņa iela 11, Rīga, LV-1050
latarh@latarh.lv 
latarh.lv

facebook.com/latarh