Decembris 2019

 
Latvijas arhitektūras notikumu apkārtraksts
LAS BIROJA DARBA LAIKS DECEMBRĪ

Informējam, ka 2019. gada decembrī LAS birojs darbojas, iepriekš saskaņojot tikšanās laiku pa tel. 22457332.
Savukārt laikā no 23. decembra līdz 5. janvārim Arhitektu nams būs slēgts.
LAS PADOMES SĒDE

3. decembrī notika LAS padomes sēde, kuras dienas kārtībā bija šādi jautājumi: Starptautiskās arhitektūras dienas Rīgā (UIA tikšanās, AoM, BAUA balva) – ziņojums; Ženēvas konference “How to measure Baukultur” – ziņojums; EFAP konference Helsinkos – ziņojums; būvprojekta standarta projekts – balsojums par apstiprināšanu; LU AC Rakstu mājas iepirkums. Tāpat tika uzņemti 3 jauni biedri.
Nākamā LAS padomes sēde plānota 19. decembrī. Dienas kārtībā šādi jautājumi: jaunu biedru uzņemšana; LAS valdes ziņojums; Latvijas paviljons EXPO2020 – ziņojums; UIA+ACE konference Parīzē par arhitektūras konkursiem – ziņojums; konkursa komisijas aktualitātes – ziņojums; nolikuma projekts par darba grupas izveidi, kas izvirza kolēģus apbalvojumiem – balsojums par nolikuma atbalstīšanu.
Aicinām pieteikties vēl jaunos biedrus uzņemšanai 19. decembrī.
LAS TĀLĀKIZGLĪTĪBAS SEMINĀRI

13. decembrī – sadarbībā Latvijas Akustiķu apvienību seminārs “Konstrukciju un apdares materiālu īpašības būvakustikā”, lektors Jānis Tālbergs
17. decembrī – sadarbībā ar “DNS automātika” seminārs “Virsgaismas risinājumi, jumta materiāli un energoefektivitāte
 
Semināru gads sāksies 17. janvārī, taču LAS rīkotie profesionālās kvalifikācijas vērtīgākie semināri ir pieejami video formātā lapā PKPP.lv.
Jaunākie video semināri pkpp.lv

Informācijas saņemšanai par semināriem e-pastā, jautājumus un ierosinājumus citiem semināriem sūtiet uz e-pastu [email protected]. Jautājumu gadījumā zvaniet 20028097.
UIA TIKŠANĀS RĪGĀ UN KONFERENCE ARCHITECTURE OF MIGRATION

Novembrī Rīgā notika Starptautiskās Arhitektu savienības (UIA) I un II reģiona tikšanās par tēmu "UIA modernizācija – reģionālā decentralizācija un pārrobežu sadarbība". Pasākumā piedalījās UIA vadība, 21 valsts un 3 reģionālās apvienības. Tikšanās laikā notika vērtīgas sarunas par UIA pārstrukturizēšanu, savukārt darbs tās sekmēšanā tiks turpināts nākamajā tikšanās reizē 2020. gada martā Budapeštā un jūlijā Pasaules arhitektu kongresā un UIA ģenerālajā asamblejā Riodežaneiro.
Tradicionāli UIA reģionu tikšanos pavada konference – Rīgā tā bija konference “Architecture of Migration”, kas notika divas dienas un ko veidoja 4 tēmu bloki. Uzstājās 18 eksperti un 4 moderatori no 10 valstīm. 

LAS Youtube kanālā ir publicētas lektoru uzstāšanās, kuras drīzumā papildinās arī paneļdiskusiju video.
VIDEO
SENIORU ZIEMASSVĒTKI

Seniori tiek aicināti uz LAS Senioru klubiņa Ziemassvētkiem! Pasākums notiks trešdien, 18. decembrī, plkst. 15:00 Arhitektu nama lielajā zālē.
PASNIEGTAS BAUA ARHITEKTŪRAS SKOLU ABSOLVENTU BALVAS
 
Kopumā šogad uz arhitektūras skolu absolventu balvām pretendēja 16 izcilākie bakalaura un maģistra programmu studenti no septiņām skolām.
Maģistra darbu kategorijā:
- uzvarētāja – RISEBA absolvente Ruta Rinkule par maģistra darbu “Saulkrastu novada teritorijas “Silmala” lokālplānojums, mainot teritorijas lietošanas veidu no dārzkopības uz dzīvojamo”
- atzinība – RTU absolventam Matijam Babrim par darbu “Būves kokos dabas tūrisma veicināšanai, Strenču ūdens tūrisma centrs”
- atzinība – Igaunijas Mākslas akadēmijas absolventei Helmī Marijai Langsepai par darbu “On not-building. Mountain, Mountain Village and Visitors”
Bakalaura darbu kategorijā:
- uzvarētājs – Viļņas Ģedimina Tehniskās universitātes absolvents Povils Vincents Jankūns par darbu “Urban redevelopment in Šiaures miestelis, Vilnius. Technocultural megastructure”
- uzvarētājs – Kauņas Tehniskās universitātes absolvents Martīns Kiļus par darbu “Centre of Righteous among the Nations in Kaunas”
 
Visus nominētos darbus līdz janvāra vidum var apskatīt izstādē RISEBA Arhitektūras un dizaina fakultātē Durbes ielā 4.
LATVIJAS EKSPOZĪCIJU VENĒCIJAS BIENNĀLĒ VEIDOS NRJA

Venēcijas biennāles 17. starptautiskajā arhitektūras izstādē 2020. gadā Latviju pārstāvēs arhitektu birojs NRJA ar ekspozīciju “It’s not for you! It’s for the building”. Radošā komanda biennāles galveno tēmu “Kā mēs kopā sadzīvosim?” aplūko caur tehnoloģiju un indivīda mijiedarbību arhitektūras kontekstā. Sauklis “Tas nav domāts tev! Tas domāts ēkai” aicina kritiski paraudzīties uz situācijām, kad viedās ierīces sāk diktēt savu, arhitektūras lietotājiem nesaprotamu kārtību, kas nereti atsvešina cilvēkus no viņiem radītās telpas.
Venēcijas arhitektūras biennāle norisināsies no 2020. gada 23. maija līdz 29. novembrim.
Vairāk informācijas
ARŅA OZOLA PERSONĀLIZSTĀDE “DZĪVE IR SKAISTA!”

Līdz 20. decembrim Arhitektu namā apskatāma arhitekta Arņa Ozola pasteļu zīmējumu un gleznu izstāde “Dzīve ir skaista”. Izstāde ir veltījums autora 70. jubilejai.

Kur: Arhitektu namā Torņa ielā 11
Kad: līdz 20. decembrim
KONKURSS “BIROJU ĒKAS JAUNBŪVE RĪGĀ, MARIJAS IELĀ 2”

Izsludināts metu konkurss “Biroju ēkas jaunbūve Rīgā, Marijas ielā 2”. Mērķis – iegūt labāko un ekonomiski pamatotāko biroju ēkas jaunbūves ieceri ar kvalitatīvāko pilsētbūvniecisko un arhitektonisko risinājumu. Uzdevums – izveidot apbūves ieceri, kas atspoguļo labāko perspektīvās telpiskās attīstības koncepciju un arhitektonisko risinājumu. Konkursā iegūtais labākais priekšlikums tiks ņemts par pamatu būvniecības ieceres izstrādē.

NOLIKUMS
Darbu iesniegšana: līdz 2020. gada 10. februāra 17:00
Reģistrēties konkursa dokumentācijas saņemšanai
Vairāk informācijas

KONKURSS “OSKARA STROKA VASARAS KONCERTZĀLE DAUGAVPILĪ”

Daugavpils pilsētas dome izsludinājusi metu konkursu “Oskara Stroka vasaras koncertzāle Daugavpilī”. Mērķis – iegūt arhitektoniski un funkcionāli pārdomātu prasībām atbilstošu un ekonomiski pamatotu Oskara Stroka vasaras koncertzāles metu, ko izmantot par pamatu būvprojekta izstrādei. Vasaras koncertzāle veidojama kā brīvstāvošs objekts, kas apskatāms no visām pusēm. Tai jāatbilst plašam mūzikas žanru piedāvājumam, un ēkai jāparedz funkcijas, kuras var izmantot visu gadu (konferenču zāle, kafejnīca un tml.).

Nolikums un informatīvie materiāli
Darbu iesniegšana: līdz 2020. gada 6. marta 15:00

NOSLĒDZIES LATGALES ZOODĀRZA KONKURSS DAUGAVPILĪ

Noslēdzies konkurss “Tūrisma un dabas izziņas objektu izveide un teritorijas labiekārtojums Latgales zoodārza teritorijā Vienības ielā 27, Daugavpilī”, kas tika izsludināts šī gada aprīlī. Savus piedāvājumus bija iesnieguši 5 pretendenti, taču viens tika izslēgts no konkursa un viens – noraidīts. Tādējādi, izvērtējot trīs priekšlikumus, žūrija nolēma piešķirt:

1. vieta – apvienība “Trīs arhitektūra” un “Sudraba arhitektūra”
2. vieta – “DEPO projekts”
2. vieta – PS “zgt”
PROTOKOLS

KONKURSS “YOUNG EUROPEAN ARCHITECTS (YEA)"

Lai pārskatītu pilsētplānošanas un arhitektūras pieņēmumus, Venēcijā dislocētā arhitektūras studija CA’ASI uzņēmusies misiju veicināt dialogu starp mūsdienu arhitektūru un mākslu, kā arī starp dažādu paaudžu un tautību arhitektiem un māksliniekiem. 2020. gadā 17. arhitektūras biennāles laikā CA'ASI rīko starptautisku arhitektūras konkursu “Young European Architects (YEA)”. Tā mērķis ir izcelt jauno talantīgo Eiropas arhitektu paaudzi, kas ir gatava apliecināt savu apņēmību un prāta kustīgumu, pārstāvot jauno Eiropas arhitektūras ainu.

NOLIKUMS
Pieteikšanās termiņš: 2020. gada 14. februāris

CEĻOJOŠĀ IZSTĀDE “VIETAS, KO MAINA BŪVES”

Izstāde ir lieliska platforma, lai piesaistītu sabiedrības uzmanību un vairotu izpratni par sarežģītiem būvniecības procesiem un to ietekmi uz ikdienas dzīvi. Tās saturs ir izglītojošs, viegli uztverams, interesants un saprotams gan profesionāļiem, gan plašai sabiedrībai. Galvenais vēstījums ir par būvēm, kuras uzlabojušas vides kvalitāti vai pozitīvi ietekmējušas ekonomiskos procesus.

Izstāde ceļos pa Latviju un Rīgā pieturēs:
- no 15. novembra līdz 8. janvārim – LLU VBF
- no 8. janvāra līdz 9. februārim – TC “Sky&More”
- no 9. februāra līdz 9. martam – TC “mc2”
- no 9. līdz 20. martam – kultūras pilī Ziemeļblāzma
- no 20. marta līdz 30. aprīlim – RTU APF
Vairāk informācijas

Latvijas Arhitektu savienība
Torņa iela 11, Rīga, LV-1050
[email protected] 
latarh.lv

facebook.com/latarh