Novembris 2019

 
Latvijas arhitektūras notikumu apkārtraksts
LAS TĀLĀKIZGLĪTĪBAS SEMINĀRI

13. novembrī – sadarbībā ar "Abschliff Latvija" seminārs “Epoksīda dizaina grīdas”
15. novembrī – seminārs “Projektēšanas un autoruzraudzības līgums”, lektori Visvaldis Sarma, Jānis Junkers
20. novembrī – sardarbībā ar "Eternit" un "Ruuki" seminārs “Ilgtspējīgas un estētiskas ventilējamās fasādes”
27. novembrī – sadarbībā ar “Cewood” seminārs “Akustisko un dizaina plātņu interjera risinājumi”

LAS rīkotie profesionālās kvalifikācijas vērtīgākie semināri ir pieejami video formātā lapā PKPP.
Jaunākie video semināri
Informācijas saņemšanai par semināriem e-pastā, jautājumus un ierosinājumus citiem semināriem sūtiet uz e-pastu seminari@latarh.lv. Jautājumu gadījumā zvaniet 20028097.
ARHITEKTŪRAS DIENA LATVIJĀ

Oktobra sākumā visā pasaulē tika svinēta Arhitektūras diena, un saistībā ar to šajā laikā tika rīkoti dažādi pasākumi arī Latvijā.
 
- 7. oktobrī Arhitektu namā notika diskusija par aktuālu tēmu “Latvijas Arhitektūras gada balvas formāts nākotnē”. Tajā savu viedokli par šo jautājumu izteica Linda Leitāne, Māra Ābele, Kārlis Melzobs, Andris Kronbergs un dizainere Ingūna Elere. Diskusiju vadīja kritiķis Vents Vīnbergs.
Diskusijas video
Diskusijas pārskats
 
- 7. oktobrī Arhitektu namā notika brīvdomīgās izglītības projekta “Skolnieks Pētnieks Pilsētnieks” arhitektu performance “Arhitekti māk mājas”. Šoreiz SPP arhitekti paši kāpa skolēnu kurpēs un būvēja mājokļus katrs pats savam avataram.
Procesa video
 
- 11. oktobrī Dobelē notika pasākums dienas garumā par tēmu “Industriālā vide un mazpilsēta”, un to apmeklēja gandrīz 200 arhitekti. Visi noklausījās vairākas lekcijas un ražošanas uzņēmumu pārstāvju prezentācijas, kā arī devās ekskursijā uz Dobeles nozīmīgākajiem un jaunākajiem objektiem un ražotnēm.
Vairāk informācijas
Lekciju prezentācijas
ARCHITECTURE OF MIGRATION – KURATORU INTERVIJA

Kā zināms, 7. un 8. novembrī Rīgā, RISEBA Aisteres zālē, norisināsies starptautiska ar arhitektūru un plānošanu saistīta konference “Architecture of Migration”, kas apskatīs Baltijas pozīcijas pārmaiņu pasaules un globālo plūsmu kontekstā. Pirms tās piedāvājam izlasīt interviju ar konferences kuratorēm arhitektēm Dinu Suhanovu un Dagniju Smilgu.
Intervija
ARŅA OZOLA 70. JUBILEJAS PERSONĀLIZSTĀDE “DZĪVE IR SKAISTA!”

14. novembrī Arhitektu namā tiek atklāta arhitekta Arņa Ozola pasteļu zīmējumu un gleznu izstāde “Dzīve ir skaista”. Izstāde ir veltījums autora 70. jubilejai.

Kur: Arhitektu namā Torņa ielā 11
Kad: no 14. novembra līdz 20. decembrim
Tikšanās ar autoru: 14.11. 18:00
DIVAS GRĀMATAS PAR ARHITEKTŪRU LATVIJĀ

Izdevums “Latvijas arhitektūras politika 2020”
LAS darba grupā ir izveidots informatīvs materiāls “Latvijas arhitektūras politika 2020” (LV, papildināts EN), tā mērķis – apkopot un vizualizēt pašreizējo arhitektūras kultūrpolitiku Latvijā.
Informācija strukturēta 5 nodaļās: 1) kultūrpolitikas definīcijas un prioritārie virzieni; 2) nozares tiesiskais pamats; 3) institucionālās iestādes un nevaldības organizācijas; 4) izglītības ieguves iespējas; 5) notikumi arhitektūras vērtību komunikācijā ar sabiedrību.
Izdevumu bez maksas gan LV, gan EN var iegūt Arhitektu savienībā Torņa ielā 11.

Grāmata “Arhitektūras izglītībai Latvijā 150”
Iznākusi grāmata “Arhitektūras izglītībai Latvijā 150”. Autori: RTU Arhitektūras fakultātes dekāns Uģis Bratuškins, RTU Arhitektūras fakultātes dekāna vietniece zinātniskajā darbā Sandra Treija un RTU Arhitektūras vēstures un teorijas katedras vadītājs profesors Jānis Krastiņš.
Grāmata aptver četrus vēstures posmus un trīs galvenās fakultātes darbības jomas: mācību process, zinātniskā darbība un mācībspēku praktiskais devums; izmantots bagātīgs vizuālais materiāls. Beigās – personu rādītājs ar visiem RTU Arhitektūras fakultātes beidzēju vārdiem.
Vairāk informācijas
Iegādāties to var RTU Studentu servisa centrā Āzenes ielā 6 (dienesta viesnīcas ēkā) P., O., T., C., Pk. 8:00–20:00; Se. 10:00–16:00.
Cena – 15 eiro.

ARHITEKTU ZINĀTNISKO UN LITERĀRO GRĀMATU IZSTĀDE

Šogad aprit 150 gadi, kopš Latvijā var iegūt izglītību arhitektūras jomā, tāpēc RTU Arhitektūras fakultāte aicina piedalīties pasākumu cikla “Arhitektūras izglītībai Latvijā 150” notikumos un kopīgi svinēt šo dzimšanas dienu. Saistībā ar šī cikla pasākumiem oktobra nogalē atklāta arhitektu zinātnisko un literāro grāmatu izstāde “Raksti”.

Kad: līdz 17. novembrim
Kur: Rīgas Centrālajā bibliotēkā Brīvības ielā 49/53, 2. stāvā

MĀRTIŅŠ ĶIBILDS 23.07.1973–26.10.2019.

26. oktobrī pēkšņi aprāvās Mārtiņa Ķibilda mūžs. Daudzi no mums viņu iepazina no 2013. līdz 2015. gadam, kad Mārtiņš bija Latvijas Arhitektu savienības valdes priekšsēdētājs. Tas bija cilvēks ar milzīgām darbaspējām, atbildību un pedantismu, ar pārliecību par sava darba nepieciešamību, kā arī fantastisku spēju par to pārliecināt arī citus.

Atvadīšanās no Mārtiņa un piemiņas dievkalpojums notiks 8. novembrī 11:00 Torņakalna baznīcā Rīgā. Baznīcas durvis tiks atvērtas 10:30.

PASNIEGTAS GADA BALVAS RĪGAS ARHITEKTŪRĀ

7. oktobrī četrpadsmito reizi tika pasniegta Gada balva Rīgas arhitektūrā, un šogad “par līdzsvaru starp privāto un publisko ārtelpu ekskluzīvā un inovatīvā mājokļu projektā” galvenā balva tika piešķirta daudzdzīvokļu ēkai Kuģu ielā 28.

Atzinības saņēma:
- mazstāvu dzīvokļu ēka Altonavas 2
- dzīvojamā ēka Tallinas 65
- daudzdzīvokļu ēkas Čaka 134
- dzīvojamo un sabiedrisko ēku kompleksa Kupriču 1a
- daudzdzīvokļu ēku komplekss Jeruzalemes 5 un Dzirnavu 36
- daudzdzīvokļu ēku kvartāls ar tirdzniecības centru starp Bajāru, Tālivalža un Biķernieku ielu
- biroju ēka Pērnavas 83
- ražošanas ēkas ar biroja un noliktavas telpām Bukaišu 1
- antropogēno slodzi mazinoša infrastruktūra dabas parkā “Piejūra”
- vēja barjeras Rīgas brīvostā
Žūrijas vērtējums
Vairāk informācijas

MINSKĀ ATKAL AR UZVARĀM

Oktobra sākumā Minskā notika VIII starptautiskā jauno arhitektu biennāle “Leonardo”. Šajā reizē Leonardo balvai bija 152 pieteikumi no 18 valstīm. No Latvijas piedalījās: Ilze Mekša, Agnese Lāce, Ints Menģelis, Didzis Jaunzems, un Didzis Jaunzems un Ints Menģelis kļuva par uzvarētājiem savu projektu nominācijās. Apsveicam!
Lielo balvu ieguva Carlos Quevado Rojas un Karlos Peinado Madenjo par pašvaldības bibliotēkas projektu Dolarā Granādas provincē.
Vairāk informācijas

RĪGAS ARHITEKTA BIROJA MOBILĀ KONFERENCE

Rīgā ik gadu notiek starptautiska populārzinātniskā Rīgas pilsētas arhitekta biroja konference (iepriekš Šmēlinga konference). Šogad tās tēma ir “Ceļā uz pieejama un daudzveidīga mājokļa programmu Rīgai”, un tai būs jauns formāts 3 moduļos: pirmie divi ir pilsētvidē – paralēlas ekskursijas stāstījuma pavadījumā, otrais – diskusija ar prezentācijām un izvērstu sarunu par programmu “Pieejams un daudzveidīgs mājoklis Rīgai”.

Kad: 14. novembrī: ekskursijas, diskusija
Kur: ekskursijas sākas un diskusija notiek Latvijas Zinātņu akadēmijā
Visi pasākumi – bez maksas
Pieteikties
Papildu informācija: Kristaps Kaugurs, kristaps.kaugurs@riga.lv, tel. 28321777
Vairāk informācijas

LIELAIS ZIEMAS PASĀKUMS “BALTĀ DŪNA”

Ventspils turpina iesākto tradīciju, aizejot vecajam gadam, pulcināt kopā arhitektus no visas Latvijas, lai izvērtētu iepriekšējā gadā paveikto un pabūtu kopā svētku noskaņā. Pasākums notiks muzikālā gaisotnē visas dienas garumā ar noslēgumu koncertzālē “Latvija”. Jūs gaida lieliska atpūta, laba mūzika, neparastas izjūtas un, protams, šampanietis, augļi, uzkodas un Lielā loterija!

Kad: 7. decembrī
Kur: Ventspils mūzikas skola un koncertzāles “Latvija” komplekss Lielajā laukumā 1
Līdzmaksājums: 20 EUR + 20 EUR (par koncerta biļeti)
Programma
Vairāk informācijas

PĒTĪJUMS – VIDES PIEEJAMĪBAS RISINĀJUMI RĪGAS ARHITEKTŪRĀ

Arī Latvijā sabiedrības locekļi ar kustību un citādiem ierobežojumiem (piemēram, seniori un jaunie vecāki) dzīvo pilnvērtīgu dzīvi, apmeklē koncertus un teātrus, strādā algotu darbu, vienvārdsakot – spēj tikt ar sevi galā pašu spēkiem. Vai ir iespējams šo cilvēku ikdienu padarīt vieglāku, raugoties no vides pieejamības aspekta? Domājot par šo tēmu, Rīgas pilsētas arhitekta birojs ir pasūtījis pētījumu “Vides pieejamības risinājumi Rīgas arhitektūrā”, un oktobrī ar to tika iepazīstināta plašāka sabiedrība.
Pētījums

PLENĒRS PAR BĒRNU SLIMNĪCAS STRUKTŪRVIENĪBU IZVIETOJUMU

11.–13. novembrī notiks plenērs, kura mērķis ir iegūt pilsētbūvnieciski analītiskas un arhitektoniski augstvērtīgas apbūves ieceres idejas, ko izmantot jaunā BKUS būvapjoma arhitektoniskajā veidolā un funkcionālajai sasaistei ar esošajām daļām. Plenēra pasūtītājs: Bērnu klīniskā universitātes slimnīca, organizē – Latvijas Arhitektu savienība. Dalībnieki: 3 uzaicināto biroju pārstāvji (komandā 2 personas): SIA "Nams", apvienība "Mark&Alps" un SIA "Ozola & Bula arhitektu birojs".

IZMAIŅAS RADOŠO PERSONU ATBALSTA PROGRAMMAS NOLIKUMĀ

No 2019. gada 26. septembra Radošo personu atbalsta pasākumu programmas nolikumā veiktas izmaiņas saistībā ar stipendiju pensionāriem ārstniecības izdevumu, kā arī elektrības un apkures daļējai apmaksai.
Jaunais nolikums
Vairāk informācijas
Interesenti aicināti laikus gatavot pieteikumu 2020. gadam – to izskatīšana atsāksies jau decembrī.

KONFERENCE PAR TELPISKO SEGREGĀCIJU

Pētījumā atklāts, ka Tallinā segregācijas process ir ātrāks nekā citās Eiropas galvaspilsētās. Citiem vārdiem, turīgie un mazāk turīgie pārceļas uz dažādiem pilsētas rajoniem, un tādējādi plaisa starp viņiem palielinās arvien vairāk un vairāk. Konferences mērķis ir pievērst uzmanību šai pagaidām noklusētajai problēmai, kas var radīt nopietnus sociāli ekonomiskus sarežģījumus.

Kad: 14. novembris
Kur: Tallinā, Kumu mākslas muzejā A. Weizenbergi 34 (Kumu auditorijā)
Programma un runātāji
Konferences tiešraide
Vairāk informācijas

Latvijas Arhitektu savienība
Torņa iela 11, Rīga, LV-1050
latarh@latarh.lv 
latarh.lv

facebook.com/latarh