Septembris 2019

 
Latvijas arhitektūras notikumu apkārtraksts
LAS TĀLĀKIZGLĪTĪBAS SEMINĀRI

- 11. septembrī sadarbībā ar "Schomburg" seminārs par baseiniem un akvaparkiem
- 19. septembrī sadarbībā ar “Gamo Latvija” seminārs par pasīvajām ēkām
- 20. septembrī seminārs par BIS praktisko lietošanu arhitektiem,
lektore Elīna Rožulapa
- 27. septembrī “Kultūras pasākumu telpu projektēšanas aspekti”,
lektors Normunds Eilands
- 4. oktobrī “Vēsturiskas ēkas atjaunošanas projekta koncepcijas”,
lektors Ilmārs Dirveiks

Informācijas saņemšanai par semināriem e-pastā, jautājumus un ierosinājumus citiem semināriem sūtiet uz e-pastu [email protected]
LAS rīkotie profesionālās kvalifikācijas vērtīgākie semināri ir pieejami video formātā lapā PKPP.lv.

STARPTAUTISKA KONFERENCE “MIGRĀCIJAS ARHITEKTŪRA” RĪGĀ

Migrācija ir sena parādība, tomēr tieši pēdējos gados tā radījusi vislielākos izaicinājumus visā pasaulē. Nosakot konferences tēmu, Latvijas Arhitektu savienība vēlas iezīmēt Rīgu kā vitālu starptautisko sakaru centru globāli nozīmīgu tēmu risināšanā. Konferencē uzsvars tiks likts uz Baltijas jūras reģiona valstu kopējo ekosistēmu, kā arī tiks izcelta citu valstu unikālā pieredze izpratnes veidošanai par procesiem, ko iniciē mobilitāte – cilvēku, transporta, preču, pakalpojumu, datu un citas plūsmas.

Kad: 7. un 8. novembrī
Kur: Rīgā, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā
Pirkt biļeti
Vairāk informācijas

ARHITEKTA GUNĀRA MELBERGA “NOMAĻU BURVĪBA”

5. septembrī Arhitektu namā atklāta Gunāra Melberga darbu izstāde „Nomaļu burvība”. Tajā būs apskatāmi pazīstamā arhitekta, pilsētplānotāja, publicista, vēsturnieka un, protams, arī mākslinieka Gunāra Melberga akvareļi, kā arī nelieli vēsturiski ieskati dobelnieka bagātajā dzīves gājumā.

Kad: no 5. septembra
Kur: Arhitektu namā
Vairāk informācijas

RĪGAS MIKRORAJONU PLĀNIEM VELTĪTA IZSTĀDE

Vēl dažas dienas, tas ir – līdz 10. septembrim, var apskatīt izstādi “Mikrorajoni. Spožums un posts”. Tā analizē būvniecības procesus 60.–80. gados no mūsdienu skatupunkta, kad varam novērtēt ieguvumus un zaudējumus. Izstādē apskatāmi galvaspilsētas plānošanas dokumenti, kas to radīšanas laikā nebija publiski pieejami.

Kad: līdz 10. septembrim
Kur: Arhitektūras muzejā

KONFERENCE PAR DIZAINA KONKURSIEM

Izsludināta reģistrēšanās ACE-UIA starptautiskajai konferencei par dizaina konkursiem. Tā pulcēs arhitektus, pilsētplānotājus, publiskā sektora un starptautisko organizāciju pārstāvjus. Pasākums ļaus iedziļināties konkursu standartos dažādās valstīs, īpašu uzmanību pievēršot labai konkurences praksei.

Programma
Reģistrēties
Kad: 25. oktobris
Kur: Parīze, UNESCO galvenā mītne

14. LATVIJAS ARHITEKTŪRAS SKOLU PLENĒRS

Klāt kārtējais Latvijas arhitektūras skolu plenērs, šogad – jau 14. reizi. Šī gada tēma: “Rīgas Koncertu nama apstādījumi”. Aicināti piedalīties studenti no:
- RTU Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultātes
- Lauksaimniecības Universitātes Arhitektūras un būvniecības katedras
- Celtniecības koledžas Arhitektūras katedras
- RISEBA Arhitektūras un dizaina fakultātes
- Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļas
 
Kad: no 16. līdz 20. septembrim
Programma
Vairāk informācijas

SEPTEMBRĪ – KONFERENCE “RESTAURĀCIJA”

Atklājot 2019. gada Eiropas Kultūras mantojuma dienas, Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde rīko konferenci “Restaurācija”. Tajā notiks diskusija par autentiskumu kultūras mantojuma saglabāšanā un atjaunošanā, izpētes un sadarbības fenomenu, apmācību un zināšanu pārnesi, būvindustrijas ietekmi uz restaurāciju, kā arī tiks meklēta atbilde uz jautājumu – kam pieder restaurācijas tiesības. Dalībnieki tiks iepazīstināti arī ar vairākiem labās prakses piemēriem. Noslēgumā plānots pieņemt rezolūciju.

Kad: 12. septembrī 10:00–17:00
Kur: Nacionālās Kultūras mantojuma pārvalde Mazajā Pils ielā 17
Programma
Darba valoda: latviešu un angļu ar sinhrono tulkojumu
Tiks organizēta arī interneta tiešraide

SEPTEMBRĪ – KONFERENCE “RESTAURĀCIJA”

Atklājot 2019. gada Eiropas Kultūras mantojuma dienas, Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde septembrī rīko konferenci “Restaurācija”. Konferencē notiks diskusija par autentiskumu kultūras mantojuma saglabāšanā un atjaunošanā, izpētes un sadarbības fenomenu, apmācību un zināšanu pārnesi, būvindustrijas ietekmi restaurācijā, kā arī meklēt atbildi uz jautājumu – kam pieder restaurācijas tiesības. Dalībnieki tiks iepazīstināti arī ar vairākiem labās prakses piemēriem. Noslēgumā plānots pieņemt rezolūciju.

Kad: 12. septembrī 10:00–17:00
Kur: Nacionālās Kultūras mantojuma pārvalde Mazajā Pils ielā 17
Programma
Darba valoda: latviešu un angļu ar sinhrono tulkojumu
Tiks organizēta arī interneta tiešraide

LATVIJAS AINAVU ARHITEKTŪRAS BALVA

 
Latvijas Ainavu arhitektūras balva (LAABA), kas šogad tiks pasniegta pirmo reizi, aicina uz lekcijām un diskusiju “Landscape Shift (Ainavas maiņa)”. Uz pasākumiem aicināti visi plānošanas jomas profesionāļi, studenti un citi pilsētu attīstības interesenti.
Nobalsojiet par savu favorītu – līdz 10. septembrim
 
Lekcijas: 12. septembrī – par ainavu arhitektūru, mūsdienu pilsētvides izaicinājumiem un tendencēm, par gudru pārvaldību un vides kopradi
Diskusija “Landscape shift”: 13. septembrī – izpratne par arhitektūru, ainavu arhitektūru un vides dizainu neaprobežojas ar fiziskās telpas transformāciju. Aicināti visi interesenti. Ieeja – bez maksas, ar ielūgumiem vai reģistrējoties elektroniski. Valoda: latviešu un angļu.
"Dižbalvas" pasniegšanas ceremonija notiks 13. septembrī Klīversalā.

TALLINAS BIENNĀLE

Septembra ieskaņā sāksies jaunā Tallinas arhitektūras biennāle. Tās tēma – “Beauty Matters: The Resurgence of Beauty” (“Skaistuma jautājumi: skaistuma atgūšana”). Atkal svarīgs ir kļuvis skaistums, tikai tagad tajā jaušamas citādas tendences, un arvien vairāk šajā procesā tiek iesaistītas tehnoloģijas.

Kad: sākas 11. septembrī
Kur: Tallinā
Vairāk informācijas

ACE BUKLETĀ UN IZSTĀDĒ – BIROJU ĒKA DUNDAGĀ

Pērn Eiropas Arhitektu padome (ACE) izveidoja bukletu “20 European Architectural Projects Against Climate Change”. Tajā apkopoti 20 projekti, kuros daudz domāts par ilgtspējīgu un videi draudzīgu arhitektūru. Bukletā ir iekļauts arī Latvijas projekts – “Latvijas valsts mežu” biroju ēka Dundagā. Tagad buklets ir pārveidots par izstādi, kas oktobra sākumā būs apskatāma Eiropas Parlamenta ēkā Briselē.

Kad: no 30. septembra līdz 4. oktobrim
Kur: Eiropas Parlamenta ēkā Briselē
Buklets

STARPTAUTISKAIS SEMINĀRS – ARHITEKTŪRA VISPĀRĒJAM LABUMAM

Novembrī Helsinkos tiek rīkots starptautisks seminārs “Architecture for Common Good”, un tā pasākumi notiks 40. gadu somu modernisma ēkā Bio Rex. Seminārā aicināti piedalīties lēmumu pieņēmēji, eksperti un citi jomas pārstāvji. Galvenā tēma – arhitektūras potenciāls radīt vispārēju labumu, apvienojot kultūras, sociālos, ekonomiskos, vides un tehniskos aspektus ar apbūvēto vidi. Programmā ir arī arhitektūras ekskursija 13. novembrī.

Pirms semināra, 10.–11. novembrī, notiks starptautiska konference “Creating the Future III – Creative Education via Architecture”.

Kad: 12. novembrī; ekskursija – 13. novembrī
Kur: Bio Rex Helsinkos (Somija)
Reģistrēties
Vairāk informācijas

BEZMAKSAS PĒTĪJUMU PROGRAMMA “THE TERRAFORMING”

Maskavā dislocētais mediju, arhitektūras un dizaina institūts “Strelka” izsludinājis jaunu bezmaksas pētījumu programmu “The Terraforming”. Termins “terraforming” nozīmē planētu un pavadoņu ekosistēmu pārveidi, lai tie kļūtu piemēroti cilvēkiem. Programma ir secīga semināru, studijas darbu un tehniskās darbnīcas moduļu maiņa, un tā ilgs 5 mēnešus (no 2020. gada 25. janvāra līdz 5. jūlijam). Tā apvieno intensīvas studijas Maskavā ar praktiskiem braucieniem pa Krieviju un ārzemēm. Dalībnieki saņems ikmēneša stipendiju.
 
Vairāk informācijas

STARPTAUTISKA ARHITEKTŪRAS BIENNĀLE KRAKOVĀ
 
Oktobrī Polijas pilsētā Krakovā notiks starptautiskā arhitektūras biennāle par tēmu – “Savienojumi – pilsēta un upe”.
Kad: 8.–9. oktobrī
Kur: ICE Kongresu centrā Krakovā
Vairāk informācijas

STARPTAUTISKS IDEJU KONKURSS SOMIJĀ

Konkursa mērķis ir aptuveni 40 ha teritorijā radīt jaunu un ekoloģiski ilgtspējīgu pilsētas rajonu ar augstas kvalitātes arhitektūru, kas atbilst 21. gadsimta vajadzībām. Pašlaik tas ir unikāls rajons ar brīnišķīgiem skatiem uz ezeru pilsētas centrā, bet tur atrodas arī notekūdeņu attīrīšanas iekārta.

Nolikums
Kur: Tampere, Somija
Kad: 1. posms: 2019. gada 15. maijs – 27. septembris
Vairāk informācijas

Latvijas Arhitektu savienība
Torņa iela 11, Rīga, LV-1050
[email protected] 
latarh.lv

facebook.com/latarh