Maijs 2019

 
Latvijas arhitektūras notikumu apkārtraksts
ARHITEKTŪRAS GADA BALVA – DARBU SĀK STARPTAUTISKĀ ŽŪRIJA

Turpinās konkurss "Latvijas Arhitektūras gada balva". Atlases žūrija, objektus apskatot klātienē vai noklausoties prezentācijas, finālam izvirzīja 11 darbus, un šajā nedēļā nominēto konkursantu vērtēšanu sāka starptautiskā žūrija. Tajā šogad darbojas: Anabela Varona no Spānjas, Indreks Neks no Igaunijas, Igns Ogints no Lietuvas un Agnese Lāce no Latvijas (atlases žūrijas pārstāve).
11 nominanti
Vairāk par fināla žūriju
ARHITEKTŪRAS NEDĒĻA
 
Kā katru gadu arī šogad tiek rīkota Arhitektūras nedēļa. Šoreiz tā notiks no 13. līdz 17. maijam.
 
Pirmdien, 13. maijā
Tiks atklāta Latvijas Arhitektūras gada balvas 2019 finālam nominēto darbu izstāde.
Vieta – Jaņa Rozentāla laukums pie Nacionālā mākslas muzeja
Atklāšana – 12.00
Izstāde apskatāma – līdz 19. maijam
 
Otrdien, 14. maijā
Kinolektorijs “Pilsēta un telpa Aloiza Brenča filmās”. Vada – LKA Filmu skolas vadītājs, režisors Jānis Putniņš.
Vieta – kinoteātris “K.Suns”
Sākums – 19.00
Biļetes – internetā un “K.Suns” kasēs
Vairāk informācijas

Trešdien, 15. maijā
Diskusija “Līdzsvars: centra gravitācijas spēks”
Vieta – Ziemeļvalstu Ministru padomes birojs Rīgā, Marijas ielā 13/3
Sākums – 16:00
 
Ceturtdien, 16. maijā
Brīvdomīgās izglītības projekta “Skolnieks Pētnieks Pilsētnieks” bērnu žūrijas tikšanās un 2019. gada bērnu balvas “Zirnis” laureāta izvēle. 
 
Piektdien, 17. maijā
Reģistrēšanās uz ceremoniju un lekcijām līdz trešdienai, 15. maijam
REĢISTRĒTIES

Lekcijas
Vieta – kinoteātris “K.Suns”
Sākums – 14.30
Dalība – bez maksas
Lekciju saraksts: 
* 14.35–15.15 Igns Ogints – “Ogmia City – veiksmīga teritorijas pārtapšana no izolētas teritorijas līdz iemīļotai pilsētas daļai” (EN, tulkojums netiek nodrošināts)
* 15.30–16.10 Anabela Varona – “Arhitektūra, tās vērotājs, un kā par to runāt” (EN, tulkojums netiek nodrošināts)
* 16.25–17.05 Indreks Neks – “Arhitektūras eksports: līdzsvars starp vietējo un starptautisko tirgu” (EN, tulkojums netiek nodrošināts)
* 17.20–18.00 “Krassky” gaismas seminārs (LV)

Noslēguma ceremonija
Vieta – Rīgas cirks
19.00–20.30 – Latvijas Arhitektūras gada balvas 2019 apbalvošanas ceremonija
21.00–00.30 – "Out of Balance" vakars Zirgu stallī ar dīdžeju Miku Pētersonu

LAS TĀLĀKIZGLĪTĪBAS SEMINĀRI

! Seminārs par BREEAM un LEED. 10.05.2019. nenotiks
 
– 22. maijā – seminārs par "Saint-Gobain" risinājumu un materiālu aktualitātēm
– 23. maijā – seminārs "Funkcionāli risinājumi dienas gaismas kontrolei" – sadarbībā ar "Luxcontrol" un "Warema International GmbH"
– 24. maijā – seminārs par BIS praktisko lietošanu arhitektiem – lektore Elīna Rožulapa
– 29. maijā – seminārs "Jumta drošības sistēmas un to pielietojums dažāda tipa ēkām” – sadarbībā ar ražotāju “Orima"
– 31. maijā – seminārs "Dūmu novadīšana – principi, iespējas un koncepti" – sadarbībā ar "Reynaers" un "DNS Automātika"

Vairāk informācijas
Semināru informācijas saņemšanai e-pastā, jautājumus un ierosinājumus citiem semināriem sūtiet uz e-pastu seminari@latarh.lv.
LAS rīkotie profesionālās kvalifikācijas vērtīgākie semināri ir pieejami video formātā lapā PKPP.lv.

IZSTĀDE “PASTEĻU IMPRESIJAS”

14. maijā Arhitektu namā tiks atklāta arhitektu Birutas Burčikas, Daiņa Bērziņa un Oļģerta Kraukļa izstāde “Pasteļu impresijas”.
Atklāšana: 14. maijā 17:00
Kur: Arhitektu nama zālē
Izstāde apskatāma: līdz 14. jūnijam

IZSTĀDE – “ARHITEKTŪRAS ZĪMĒJUMS. 18.–21. GADSIMTS”

Līdz maija vidum ir apskatāma izstāde “Arhitektūras zīmējums. 18.–21. gadsimts”. Tā ļauj hronoloģiski izsekot arhitektūras zīmējuma attīstībai no 18. gs. beigām līdz mūsu dienām un atklāj arī tā degradāciju 70.–80. gados. Kontrastam tiek demonstrēti arī virtuālie zīmējumi – pēdējos pāris gados konkursos uzvarējušie darbi un sabiedriski nozīmīgi objekti.
Kad: līdz 14. maijam
Kur: Arhitektūras muzejā

LAAA VĒSTULE PAR LAS KONCERTZĀLES DISKUSIJU

Saistībā ar nesen atkārtoti aktualizējušos jautājumu par Nacionālo koncertzāli Latvijas Ainavu arhitektu asociācija atklātā vēstulē plašāk skaidrojusi savu iepriekš pausto viedokli attiecībā uz tās novietni.

Vēstules teksts

BEIGUSIES RĪGAS PLĀNOJUMA PUBLISKĀ APSPRIEŠANA

Aprīlī beidzās jaunā Rīgas teritorijas plānojuma (RTP2030) pilnveidotās redakcijas publiskā apspriešana, kurā visiem interesentiem bija iespēja iesaistīties, konsultēties ar Pilsētas attīstības departamenta speciālistiem un iesniegt savus priekšlikumus.

KONKURSS TŪRISMA UN DABAS IZZIŅAS OBJEKTIEM DAUGAVPILĪ

Daugavpils pilsētas dome izsludinājusi metu konkursu "Tūrisma un dabas izziņas objektu izveide un teritorijas labiekārtojums Latgales zoodārza teritorijā Vienības ielā 27, Daugavpilī”. Mērķis: iegūt arhitektoniski augstvērtīgu un funkcionāli pārdomātu, tehniskajai specifikācijai un nolikumam atbilstošu un ekonomiski pamatotu tūrisma un dabas izziņas objektu izveides un teritorijas labiekārtojuma metu attiecīgajā teritorijā. Kopējā godalgu vērtība 8500 eiro.

Objekta apskate: 27. maijā plkst. 11:00 Daugavpilī, Vienības ielā 27. Kontaktpersona: “Latgales zoodārza” vadītājs Mihails Pupiņš (tālr. 65426789, e-pasts: latgales.zoo@gmail.com)

Nolikums un papildmateriāli

1. LATVIJAS AINAVU ARHITEKTŪRAS BALVA
 
Tā ir Latvijas ainavu arhitektūras profesionāļu labāko sniegumu skate, kas tiek veidota kā laikmetīgs, nozares daudzveidībai atvērts pasākumu kopums. Nominācijas – “Ārtelpa”, “Personības”, “Procesi”, un katrā no tām ir vairākas kategorijas. Svinīgā balvas pasniegšanas ceremonija notiks 13. septembrī brīvdabā Klīversalā, Turaidas ielā 1.
 
Nolikums
Iesniegšanas termiņš: 25. maijs
Vairāk informācijas
VIĻŅAS KONCERTZĀLES KONKURSS
 
Viļņa ir Lietuvas galvaspilsēta, taču tai nav savas simfoniskās mūzikas koncertzāles. Tāpēc ir izsludināts starptautisks konkurss, kura mērķis ir iegūt vietai, videi un nolikumam atbilstošus piedāvājumus.
 
Nolikums EN
Darbu iesniegšanas termiņš: 25. jūnijs
Vairāk informācijas

“RADI!2019” AKTUALIZĒS RADOŠO INDUSTRIJU PIENESUMU TŪRISMĀ

Šogad Radošās darbības nedēļa “radi!2019” tiks veltīta radošo industriju un tūrisma nozaru mijiedarbībai. Tās laikā jūnijā profesionāļu komanda dosies īpašās Radošā tūrisma misijās uz piecām mazpilsētām, lai kopā ar pašvaldību un nevalstiskā sektora pārstāvjiem meklētu labākos risinājumus tūrisma vides uzlabošanai un izstrādātu individuālus plānus tūrisma attīstībai.
Piesakoties konkursā un aizpildot pieteikuma anketu LIAA mājaslapā, ikviena mazpilsēta var kļūt par vienu no šīm piecām pilsētām.

Nolikums
Pieteikšanās: līdz 10. maijam
Pieteikt
Vairāk informācijas

MĪSA VAN DER ROES BALVAS IEGUVĒJI 2019

Aprīlī tika izziņoti šī gada Mīsa van der Roes balvas ieguvēji. Šogad uz to pretendēja 383 darbi no 38 Eiropas valstīm. Pēc pirmās atlases tika izvēlēti 40 projekti, bet pēc tam – pieci finālisti.
 
Galveno balvu šogad ieguva: Bordo blokmāju pārveidošanas projekts, autori – “Lacaton & Vassal” architectes, “Frédéric Druot Architecture” un “Christophe Hutin Architecture”. Tā ir novatoriska trīs lielu Bordo pilsētas mājokļu bloku atjaunošana (530 mājokļi), kas būtiski uzlabo iedzīvotāju dzīves telpu un kvalitāti un optimizē dažādas izmaksas.
Vairāk informācijas

PROJEKTS – MODERNO EIROPAS MĀJU ATDZĪVINĀŠANA
 
Ir sākusies projekta realizēšana “Artists in Architecture. Re–activating Modern European Houses” (“Mākslinieki arhitektūrā. Moderno Eiropas māju atdzīvināšana”). “Mākslinieki arhitektūrā” ir starpdisciplinārs projekts, kas balstās uz ideju, ka pagaidu izmantošana, pieļaujot mākslinieku iejaukšanos kultūras mantojuma ēkās, ir labs veids, kā novērtēt turpmāko saglabāšanu un atjaunošanu un definēt turpmāko izmantošanu, lai atdzīvinātu būtisku Eiropas kultūras mantojumu. Ar sešu unikālu ēku piemēru projekts vēlas rosināt debates par materiālajām un nemateriālajām vērtībām modernajā arhitektūrā, kuru veidojuši sava laika avangardisti.
 
Projekta prezentācija un diskusija
Kad: 15. maijā plkst. 18:00
Kur: Mies van der Rohe paviljonā Barselonā
 
Vairāk informācijas
Latvijas Arhitektu savienība
Torņa iela 11, Rīga, LV-1050
latarh@latarh.lv 
latarh.lv

facebook.com/latarh