Februāris 2020

 
Latvijas arhitektūras notikumu apkārtraksts

DRĪZUMĀ – LATVIJAS ARHITEKTŪRAS GADA BALVA 2020

Jau 25. reizi šogad notiks konkurss “Latvijas Arhitektūras gada balva”, taču šoreiz tas tiek rīkots nedaudz vēlāk kā citus gadus, un apbalvošanas ceremonija ir plānota 18. jūnijā, ceturtdienā. Informācija par darbu iesniegšanas termiņu tiks publiskota drīzumā.

SERTIFICĒTU ARHITEKTU IEVĒRĪBAI

Rēķins par sertifikātu
Februārī Būvniecības informācijas sistēmā (BIS) tiks sagatavoti sertifikātu uzturēšanas rēķini par 2020. gadu. Informāciju par rēķina izrakstīšanu jūs saņemsiet savā BIS norādītajā e-pastā.

Sertifikāta uzturēšanas maksa
Atgādinām, ka 2019. gada maijā tika apstiprināts cenrādis, nosakot, ka sertifikāta uzturēšanas gada maksa ir 214 EUR, bet arhitektiem, kuri sertifikātam pievieno A informatīvo piezīmi un kuriem atļauts uzturēt sertifikātu ar atvieglotām prasībām, – 100 EUR gadā.

Piekļuve Latvijas valsts standartiem
Pagājušajā gadā LAS visiem sertificētajiem arhitektiem apmaksāja piekļuvi Latvijas valsts standartiem, kas būs aktīva vēl līdz 1. aprīlim, tāpēc visi aicināti aktīvi izmantot standartu lasītavu. Par standartu abonēšanu 2020. gadā tiks izrakstīts atsevišķs rēķins – 30 EUR gadā, un arī šis rēķins tiks sagatavots BIS, un tas jāapmaksā pašiem.

BIS jāievada informācija par praksi un tālākizglītību
Aicinām neaizmirst, ka līdz 1. aprīlim BIS jāievada informācija par praksi un tālākizglītību 2019. gadā. Sevišķi svarīgi to izdarīt arhitektiem, kam pēc 2014. gada vēl nav pabeigta prakses pārbaude. Līdz šī gada 15. aprīlim plānots pabeigt visas pārbaudes, un arhitekti, kas ilgstoši nesniegs prakses pārbaudei nepieciešamo informāciju, tiks aicināti uz profesionālās pilnveides eksāmenu. Ja eksāmens netiks nokārtots 2 reizes vai arhitekts uz to neieradīsies, sertifikāts tiks apturēts līdz eksāmena nokārtošanai.

LAS TĀLĀKIZGLĪTĪBAS SEMINĀRI

14. februārī – sadarbībā ar Sadolin pārstāvniecību Akzo Nobel Baltics seminārs “Krāsu un toņu ietekme uz dzīves kvalitāti
21. februārī – seminārs “Labās prakses nosacījumi energoefektīvu ēku projektēšana”, lektors Andris Vulāns
28. februārī – sadarbībā ar PERI seminārs “Eksponētais betons”
6. martā – sadarbībā ar Finnfoam un Soudal seminārs par produktu aktualitātēm un risinājumiem
13. martā – sadarbībā ar REHAU seminārs “Logu sistēmas – drošība un raksturlielumi. REHAU interjera produkti”

LAS rīkotie profesionālās kvalifikācijas vērtīgākie semināri ir pieejami video formātā lapā PKPP.lv.

Informācijas saņemšanai par semināriem e-pastā, jautājumus un ierosinājumus citiem semināriem sūtiet uz e-pastu seminari@latarh.lv. Jautājumu gadījumā zvaniet 20028097.

IZBRAUKUMA SEMINĀRS UZ LIETUVU 28.04.–01.05.

Pērn Arhitektu savienība rīkoja braucienu uz Igauniju, un, turpinot iesākto, šī gada aprīļa beigās un maija sākumā gaidāms līdzīgs pasākums Lietuvā. Semināra fokuss būs uz arhitektūru kā pilsētas veidošanas mākslu, iepazīstoties ar pilsētbūvnieciska mēroga projektiem – ar interesantiem un aizraujošiem kvartālu, apbūves kompleksu un publiskās ārtelpas projektiem. Programmu veido un semināru vada Artis Zvirgzdiņš.

Reģistrējieties
Vairāk informācijas

LATVIJAS ARHITEKTI PIEVIENOJAS KLIMATA KUSTĪBAI

Kustība “Architects Declare” aizsākās 2019. gada maijā Lielbritānijā, arhitektiem definējot 11 principus, kurus dalībnieki apņemas īstenot, lai samazinātu kaitīgo būvniecības ietekmi uz vidi. 2020. gada 16. janvārī kustībai kā pirmā Baltijas valsts pievienojās Latvija, piedaloties sešiem arhitektu birojiem – “Arche”, “Gaiss”, “Arhitekts Krauklis”, “Made Arhitekti”, “Nomad Architects” un “Vincents”. Aicināti pievienoties arī citi, lai kopīgiem spēkiem labvēlīgi ietekmētu mūsu planētas nākotni.

Latvian Architects Declare mājaslapa
Starptautiskā kustības mājaslapa
Vairāk informācijas

IDEJU KONKURSS PAR BAUA STENDU RIO

Rio ir pasaules arhitektūras galvaspilsēta, kurā šī gada 19.–23. jūlijā notiks 27. pasaules arhitektu kongress, un tā laikā arī specializēta arhitektūras un pilsētvides izstāde. Saistībā ar to LAS kopā ar Lietuvas un Igaunijas Arhitektu savienību, kas kopā veido Baltijas Arhitektu savienību asociāciju jeb BAUA, izsludina konkursu par labāko ideju BAUA stendam. Tai jāinterpretē kongresa galvenā tēma “All the Worlds. Just One World. Architecture 21”, un tā jāizvērš divos virzienos: 1) stenda dizains un 2) suvenīri apmeklētājiem.

NOLIKUMS
Iesniegšanas termiņš: 27. marta 12:00
Vairāk par kongresu
Vairāk par izstādi

VALENTĪNAS VOLBRUGES IZSTĀDE “ARHITEKTŪRA UN AKVAREĻI”

12. februārī tiek atklāta arhitektes Valentīnas Volbruges personālizstāde “Arhitektūra un akvareļi”. Tajā apskatāmie darbi tapuši laikā no 2013. līdz 2020. gadam un atspoguļo ceļojumu iespaidus – Eiropas kultūras mantojuma arhitektūru. Valentīnas Volbruges akvareļi ir radīti reālistiskā manierē, un tiem raksturīga toņu saskaņa un niansēta gaismēnu spēle.

Atklāšana: 12. februārī 17:00
Izstāde apskatāma: no 12. februāra līdz 13. martam
Kur: Arhitektu namā

FOTOIZSTĀDE “SEŠDESMITIE: SKATS UZ PILSĒTU”

Arhitektūras muzejā ir apskatāma izstāde “Sešdesmitie: skats uz pilsētu”, kas piedāvā palūkoties uz tā laika pilsētu, galvenokārt Rīgu, caur fotogrāfijas prizmu, atklājot gan raksturīgas detaļas un būtiskāko, gan laikmeta stilu, zīmes un estētiskos priekšstatus.

Izstāde apskatāma: līdz 20. martam
Vairāk informācijas

RTU DIPLOMPROJEKTU IZSTĀDE

Janvāra beigās RTU Arhitektūras fakultātē notika jauno arhitektu izlaidums un tradicionāli tika atklāta diplomprojektu izstāde, šoreiz ar nosaukumu – “100% organiski arhitekti”. Diplomprojektos izvērtēti un līdzsvaroti dažādi, pat savstarpēji pretrunīgi vidi ietekmējoši faktori – atzītā un neērtā vēsturiskā mantojuma perspektīvas, dzīvojamās vides un urbānās publiskās telpas revitalizācija un pat dzīvestelpas paplašināšana ārpus Zemes.

Kur: RTU Arhitektūras fakultātē Ķīpsalas ielā 6
Izstāde apskatāma: līdz 29. februārim
Vairāk informācijas

SEMINĀRI PAR ĒKU ATJAUNOŠANU VALMIERĀ UN RĒZEKNĒ
 
Ekonomikas ministrija organizē tematiskus bezmaksas seminārus Valmierā un Rēzeknē. Tēma – pamatnosacījumi ēkas uzturēšanai pēc atjaunošanas, energoefektivitātes tālāka paaugstināšana un biežāk pieļautās kļūdas ēku atjaunošanas procesā.

Vairāk par semināriem
Semināru programmas
NOSLĒDZIES KONKURSS PAR SALASPILS KULTŪRAS NAMA PĀRBŪVI
 
Pērnā gada ieskaņā Salaspils novada pašvaldība izsludināja metu konkursu “Salaspils kultūras nama “Enerģētiķis” pārbūve, un tajā tika iesniegti seši meti. Žūrijai izvērtējot visus piedāvājumus, tika nolemts par 1. vietas ieguvēju atzīt "Levins Arhitekti", savukārt 2. vietu piešķirt “MARK Arhitekti".
Protokols
BIS – VIDEO PAMĀCĪBAS

No 2020. gada 1. janvāra BIS lietošana kļuvusi obligāta visiem būvniecības procesā iesaistītajiem. Lai palīdzētu tajā orientēties, Būvniecības valsts kontroles birojs ir izveidojis detalizētas video pamācības.

Vebināru ieraksti
BIS lietotāju atbalsta tel. 62004010
MEŽAPARKA ESTRĀDEI SPĀRU SVĒTKI
 
Mežaparka estrādes atdzimšana ir valstiski nozīmīgs notikums, un par svarīga posma noslēgšanos šajā projektā var uzskatīt spāru svētkus, kas notika 8. janvārī. Nākamais posms tiks pabeigts līdz Skolēnu dziesmu un deju svētkiem jūnijā. Savukārt pēdējo posmu – estrādes iekštelpu iekārtošanu – plānots pabeigt līdz 2023. gadam jeb līdz Dziesmu un deju svētku 150. gadadienai.
Intervija ar Austri Mailīti

KONKURSS “OSKARA STROKA VASARAS KONCERTZĀLE DAUGAVPILĪ”

Joprojām var iesniegt piedāvājumus metu konkursā “Oskara Stroka vasaras koncertzāle Daugavpilī”. Mērķis – iegūt arhitektoniski un funkcionāli pārdomātu, prasībām atbilstošu un ekonomiski pamatotu Oskara Stroka vasaras koncertzāles metu, ko izmantot par pamatu būvprojekta izstrādei.

Nolikums un informatīvie materiāli
Darbu iesniegšana: līdz 6. marta 15:00

KONKURSS SAISTĪBĀ TARTU GAISMAS FESTIVĀLU

TAVA2020 ir starptautisks starpdisciplinārs apgaismes dizaina un gaismas mākslas festivāls, kas notiek Tartu un šogad norisināsies no 28. līdz 31. oktobrim. Tā programmā ietilpst semināri, instalācijas, konference, gaismas gadatirgus, izstādes, publisks bezmaksas šovs un koncertu programma. Sakarā ar to ir izsludināts konkurss TAVA2020 apgaismes dizaina darbnīcu vadītājiem un gaismas māksliniekiem. Aicināti pieteikties visi, kurus fascinē gaisma, kā arī pilsēttelpas praktiskās vērtības.

Iesniegšanas termiņš: 15. februāris
Vairāk informācijas

GRĀMATA VISAI ĢIMENEI PAR VECRĪGAS ARHITEKTŪRU

“Vecpilsētas stāsti” ir asprātīgs ekskurss Rīgas vēsturē, kura autore ir arhitekte Marina Levina – ilggadēja kultūras mantojuma pētniece. Interesantu grāmatu veido humors, plašās zināšanas un daudzviet pasakainām leģendām tuvināts stāstījums, un tāpēc šo izdevumu, kopā var lasīt lielie un mazie, un katrs tajā atradīs kaut ko interesantu. Izdevusi "Zvaigzne ABC".
Latvijas Arhitektu savienība
Torņa iela 11, Rīga, LV-1050
latarh@latarh.lv 
latarh.lv

facebook.com/latarh