Izbraukuma seminārs LIETUVĀ 28.04.-01.05.2020.

28.04.2020

Pagājušajā gadā Arhitektu savienība (LAS) rīkoja braucienu uz Igauniju, kas, ietverot arī semināru ar igauņu arhitektu un pētnieku piedalīšanos, bija veltīts plaša spektra renovāciju, pārbūvju un pārizmantošanas projektu arhitektūrai. Nepilnās četrās dienās izdevās īstenot pietiekami ietilpīgu un plašu programmu, daudz apskatīt un parādīt, iepazīstināt ne vien ar būvēm, bet arī pieskarties tam, kā par arhitektūru domā igauņu arhitekti.

Turpinot iesākto, šopavasar — aprīļa beigās un maija sākumā LAS rīko līdzīgu braucienu uz Lietuvu. Lai gan Lietuvas mūsdienu arhitektūrai, salīdzinot ar Igauniju, varbūt nav tik spēcīga konceptuālā puse, tomēr ir lietas, ko varam mācīties arī no dienvidu kaimiņiem. Brauciena un semināra fokuss būs uz arhitektūru kā pilsētas veidošanas mākslu, iepazīstoties ar pilsētbūvnieciska mēroga projektiem — ar interesantiem un aizraujošiem kvartālu, apbūves kompleksu un publiskās ārtelpas projektiem.

Brauciena programma arvien ir tapšanas stadijā un tiek precizēta, taču ceļojuma lielākā daļa būs veltīta galvaspilsētai Viļņai, kur Ģedimina tehniskās universitātes Arhitektūras fakultātē notiks tēmai veltīts seminārs. Tajā pārskatu par jomas situāciju Lietuvā sniegs teorētiķi, bet par saviem projektiem, problēmām un risinājumiem solījuši pastāstīt ievērojamākie Viļņā praktizējošie arhitekti — Audrius Ambrasas un Rolandas Palekas. Nepilna diena ir atvēlēta arī bijušajai galvaspilsētai Kauņai, iepazīstoties ne vien ar mūsdienu projektiem, bet arī ar interesantāko no starpkaru arhitektūras mantojuma. Atceļā uz neilgu brīdi plānots piestāt arī nozīmīgākajā Lietuvas svētvietā — Šiluvā ar tās iespaidīgo laukumu un ceturtajā lielākajā pilsētā — Šauļos, kas ir ievērojama ar vienu no vecākajām gājēju ielām mūsdienu Eiropā.

Programmu sastāda un izbraukuma semināru vada Artis Zvirgzdiņš.

Lūdzu interesentus reģistrēties šeit.

Partneri