Septembris

 
Latvijas arhitektūras notikumu apkārtraksts
DARBA LAIKS 

LAS birojs
LAS birojs darbojas attālināti un apmeklētājus klātienē pieņem tikai pēc iepriekšējas vienošanās. Kontakti: tel. 22457332 vai latarh@latarh.lv.

LAS Sertificēšanas centrs 
LAS SC klātienē apmeklētājus nepieņem. Klātienes tikšanās iespējamas, ja objektīvi nav iespējams jautājumu atrisināt attālināti, un tikai ar iepriekšēju pierakstu. Kontakti: tel. 67221923, mob. 26007083, lietvedis@las-sc.lv.

ATSKATS UZ ARHITEKTŪRAS NEDĒĻAS PASĀKUMIEM
 
Arī šogad ar dažādu notikumu sēriju Rīgā tika atzīmēta Arhitektūras nedēļa. Tās mērķis ir izcelt pēdējā gada sasniegumus arhitektūrā un rosināt diskusiju par nozares aktualitātēm.

- Radio “Klasika” aicināja viesos arhitektu Andri Kronbergu, lai runātu gan par Arhitektūras gada balvu, gan to, kas šobrīd nepieciešams sabiedrībai.
Sarunas ieraksts
- Uz darbu Gada balvas žūrijā atskatījās Uģis Olte un Oskars Vāvere, viņi runāja arī par vērtīgo, īpašo publisko ēku risinājumos un par arhitekta profesijas specifiku.
Sarunas ieraksts
- 23. augustā – balvas nominantu darbu izstādes atklāšana. Tāpat kā pērn izstāde bija sadalīta vairākos punktos, un katrs veltīts vienam nominantam.
- 25. augustā – diskusija “Vai kopā būšana ir labas arhitektūras pamatvērtība?”. Jaunais Eiropas Bauhaus kopā būšanu izvirza par būtisku mūsdienu vērtību, un to ir akcentējusi arī pandēmija. Tāpēc arī arhitektiem vēl vairāk nekā iepriekš ir jādomā par to, kā viņu darbs veicina cilvēku un sabiedrības kopā būšanu.
Sarunas ieraksts
- “Kā arhitektūra var veicināt cilvēku kopā būšanu?" – uz šo jautājumu Delfos atbildēja arī Arhitektūras gada balvas Atlases un Fināla žūrijas pārstāvji
Atbildes
- 27. augustā – atvērtās lekcijas, kur Fināla žūrijas pārstāvji Fensanta Nieto un Stīns Enriko, kā arī arhitekte un žurnāliste Ieva Zībarte stāstīja par dažādām mūsdienu arhitektūrai svarīgām tēmām.
Lekciju video
- 27. augustā – svinīgā apbalvošanas ceremonija.
Pasākuma ieraksts

NOSLĒDZIES LATVIJAS ARHITEKTŪRAS GADA BALVAS KONKURSS
FOTO: Inese Kalniņa

Augusta noslēgumā Latvijas Arhitektūras gada balvas nominantu vērtēšanā iesaistījās Fināla žūrija, kurā šogad strādāja Fensanta Nieto, Laurīns Avīžus, Ots Alvers, Stīns Enriko Andersens, kā arī Andris Kronbergs, un 27. augustā Hanzas peronā svinīgajā ceremonijā tika paziņoti 2021. gada Latvijas Arhitektūras gada balvas ieguvēji.
Fināla žūrija

Šogad Latvijas Arhitektūras Lielo gada balvu jeb Grand Prix saņēma – Dziesmu svētku estrādes pārbūve Mežaparkā. Tāpat balvas saņēma – Stūķu kūts, biroja ēkas pārbūve Miera ielā un MAD Arhitektūras telpa.
Speciālbalvas:
- Sabiedrības balsojumā Delfos lielāko balsu skaitu ieguva Stūķu kūts 
- “VELUX Latvia” savu balvu pasniedza biroja ēkas pārbūvei Miera ielā

Pasākuma video
Intervija ar uzvarētāju pārstāvi Austri Mailīti

PASAULES ARHITEKTŪRAS DIENAS PASĀKUMI
 
Katru gadu oktobra pirmajā pirmdienā Starptautiskā Arhitektu savienība (UIA) svin Pasaules arhitektūras dienu, un šajā laikā notiek ar arhitektūru saistītas aktivitātes. Šogad visi interesenti tiek aicināti uz šādiem pasākumiem (detalizēta informācija tiks izziņota vēlāk):
- 4. oktobrī – Anda Kursiša prezentēs LAS Prakses pētījuma rezultātus par 2019.–2020. gadu
- 6. oktobrī – Džona Hejduka "Projekts Rīga" grāmatas prezentācija
- 8. oktobrī – pasākums “Reģiona atraktivitātes kods – vēsturisko ēku restaurācija – lauku teritorijas piesaistes atslēga!” Jelgavas novadā
LAS TĀLĀKIZGLĪTĪBAS SEMINĀRI

Jaunākās video lekcijas lapā pkpp.lv:
- "Būvprojektu ekspertīze. Teorija, prakse un padomi", lektors Andis Špaks, 1,3 KP formālās obligātās pasākumu sadaļas tēmā “Normatīvie akti”
-  "Pasīvo ēku projektēšanas un būvniecības pamatprincipi", lektors Ervīns Krauklis
- "Būvniecības procesa tiesiskā regulējuma aktuālie jautājumi", lektors Jānis Junkers, 1 KP formālās obligātās pasākumu sadaļas tēmā “Normatīvie akti”
Konference "Pilsētas kvartālu attīstība – dzīvesstils, plānošana un tehnoloģijas", lektori gan arhitekti, gan citu jomu pārstāvji, 1,7 KP formālās izvēles pasākumu sadaļā
- "Ogres Centrālās bibliotēkas jaunbūve koka konstrukcijās", lektori Valdis Onkelis un Rūdis Rubenis, 0,3 KP formālās obligātās pasākumu sadaļas tēmā "Ar būvju lietotāju drošību un veselību saistītie jautājumi (lietošanas drošība, darba drošība, vides pieejamība)" un 1 KP formālās izvēles pasākumu sadaļā

Drīzumā:
- 13. septembrī sadarbībā ar EVA-SAT lekcija "GROHE dizaina pamatprincipi mūsdienīgā mājoklī / GROHE design DNA role in the modern home perception"
- 20. septembrī sadarbībā ar SIA "Artiva" lekcija "Profesionāli risinājumu ēku snieguma, veselības un gaisa apmaiņas jautājumos"
- "Kā iegūt arhitekta prakses sertifikātu", lektore Elīna Rožulapa

Vēlmi semināru informāciju saņemt e-pastā, jautājumus un ierosinājumus citiem semināriem sūtiet uz e-pastu seminari@latarh.lv. Neskaidrību gadījumā zvaniet 20028097.
Lai pilnveidotu semināru piedāvājumu ar aktuāliem un interesantiem tematiem, aicinām pārdomāt tos profesionālos jautājumus, kurus jūs vēlētos apgūt padziļināti, un aizpildīt anketu, lai mēs varētu tos īstenot. 
Anketa

SKOLU PLENĒRS “IMANTA + ZOLITŪDE: VIENOTI KOPĀ”

Imantas–Zolitūdes apkaimes apbūve plānota un uztverama kā vienots pilsētbūvniecisks ansamblis. Plenēra rīkotāju interesi par teritorijas likteni veicinājusi pilsētas administratīvā iedalījuma pārskatīšana un Rail Baltica megaprojekts, kas tiešā veidā ietekmēs abas apkaimes. Plenēra uzdevums: piedāvāt savu vīziju Anniņmuižas un Zolitūdes apkaimes attīstībai, integrējot tajās dzelzceļu kā pilsētas un Pierīgas pasažieru pārvadājumu mugurkaulu.

Kad: 13.–17. septembrī
Kur: attālināti
Vairāk informācijas

5. STARPTAUTISKĀ BAKU ARHITEKTŪRAS BALVA

Baku Starptautiskā arhitektūras balva tiek pasniegta reizi divos gados, un to organizē Azerbaidžānas Kultūras ministrija un Arhitektu savienība ar UIA atbalstu. Dalībnieks katrai kategorijai var iesniegt vienu projektu. Dalība ir bez maksas. Žūrijā darbosies UIA ieteikti profesionāļi. Šajā gadā konkurss notiks tiešsaistē. Apbalvotie projekti tiks publicēti katalogā.

Pieteikumu iesniegšanas termiņš: 2021. gada 15. septembris
Darba valodas: azerbaidžāņu, krievu, angļu
Balvu fonds: ap 25 000 EUR
Vairāk informācijas

NOSKAIDROTI RĪGAS GADA BALVAS IEGUVĒJI

Noslēdzies konkurss “Gada balva Rīgas arhitektūrā”. Finālā bija iekļuvuši 11 objekti: Viesturdārza kvartāls, Lidojošo koku māja, Z-Towers, Roche birojs Miera ielā, BIOR biroja jaunbūve, Švarcmuižas pārbūve, Origo, aptieka Dzirciema ielā, TC “Aleja” Vienības gatvē, RSU Anatomijas muzejs Kronvalda bulvārī un Zuzeum.
Galveno balvu ieguva – jaunais Origo tirdzniecības un biroju komplekss. Tāpat Rīgas pilsētas arhitekta birojs piešķīra 12 atzinības.

Finālisti un žūrijas recenzijas
Video
Vairāk informācijas

ARHITEKTI PRIVĀTMĀJU ENERGOEFEKTIVITĀTES PROGRAMMĀ
 
2021. gada februārī tika izsludināta jauna energoefektivitātes paaugstināšanas programma, pēc kuras var saņemt aizdevuma garantijas un grantu viena dzīvokļa dzīvojamo ēku atjaunošanai un energoefektivitātes paaugstināšanai. LAS prognoze – būs nepieciešams liels skaits pakalpojumu sniedzēju. Tāpēc arhitekti, jo īpaši tie, kas energoefektivitātes tēmu apguvuši padziļināti, aicināti pieteikties Altum pakalpojumu sniedzēju atlasei.

Pieteikumus pieņem: līdz katra mēneša 7. datumam
Atlases nosacījumi
Vairāk informācijas

KONKURSS PAR LU AKADĒMISKĀ CENTRA TERITORIJAS PLĀNOJUMU

Turpinās metu konkurss “Latvijas Universitātes Akadēmiskā centra teritorijas plānojuma attīstība”. Konkursa priekšmets – būvniecības iecere teritorijas funkcionālajam zonējumam, Sporta mājas jaunbūvei un kompleksai Akadēmiskā centra teritorijas plānojuma vīzijai. Konkursa objekts un izpētes teritorija atrodas Rīgā, starp Jelgavas ielu, Vienības gatvi un Vilkaines ielu (96 960,43 m²), robežojas ar RVC aizsardzības zonu un plānoto Rail Baltica infrastruktūras koridoru. Tāpat, izstrādājot piedāvājumus, jāņem vērā gan saistītie pašvaldības projekti, gan nozīmīgie objekti apkārtnē.

Nolikums
Papildu materiāli
Piedāvājumi jāiesniedz: 2021. gada 11. oktobrī 10:00–17:00
Konkursa mājaslapa

KONKURSS PAR “LINSTOW BALTIC” BIROJU ĒKU KOMPLEKSU

Turpinās metu konkurss “Biroju ēku kompleksa izveide Rīgā, kvartālā starp Elizabetes, Ernesta Birznieka-Upīša, Dzirnavu un Satekles ielu”. Konkursa priekšmets – “Linstow Baltic” biroju ēku kompleksa apbūves iecere. Tai jāietver arhitektoniskie risinājumi un teritorijas kopējais ģenerālplāns biroju ēku kompleksa izveidei trijos savstarpēji saistītos zemesgabalos.

Nolikums
Pieteikumu iesniegšana: 2021. gada 18. oktobrī 10:00–16:00
Konkursa mājaslapa

“ILGTSPĒJĪBA ARHITEKTŪRĀ, BŪVNIECĪBĀ, DIZAINĀ 2021”
 
Šogad 9 gadu notika konkurss “Ilgtspējība arhitektūrā, būvniecībā, dizainā”, un tajā par uzvarētājiem atzīti šādi objekti:
- Ilgtspējīgākā ēka Latvijā: “Origo” un “Origo One”; projekts – PS “Arcade”
- Ilgtspējīgākais projekts Latvijā: Latvijas Valsts mežu Zemgales reģiona klientu centrs; projekts – “5. iela”
- Ilgtspējīgākais labiekārtojums: Ogres centrālais skvērs; projekts – ainavu projektēšanas darbnīca “ALPS”
- Ilgtspējīgākā studentu ideja: Guntars Gailītis, Supotāju nams
Vairāk informācijas

OVENA HETERLIJA “BALTIJAS ATKLĀTNES”
 
Ovens Heterlijs ir viens no labākajiem arhitektūras kritiķiem un esejistiem mūsdienu Lielbritānijā, un “Baltijas atklātnes” ir pirmais viņa latviski izdotais darbs. Tajā apkopotas pēdējo gadu Baltijas reģionam – kā postpadomju telpai, tā Eiropas sociāldemokrātijas pasaulei – veltītās esejas, un Latvijas aprakstīšanai Heterlijs izvēlējies Kuldīgu un Ventspili.

Vairāk informācijas
Latvijas Arhitektu savienība
Torņa iela 11, Rīga, LV-1050
latarh@latarh.lv 
latarh.lv

facebook.com/latarh