Augusts

 
Latvijas arhitektūras notikumu apkārtraksts
DARBA LAIKS 

LAS birojs
LAS birojs darbojas attālināti un apmeklētājus klātienē pieņem tikai pēc iepriekšējas vienošanās. Kontakti: tel. 22457332 vai latarh@latarh.lv.

LAS Sertificēšanas centrs
LAS SC klātienē apmeklētājus nepieņem. Klātienes tikšanās iespējamas, ja objektīvi nav iespējams jautājumu atrisināt attālināti, un tikai ar iepriekšēju pierakstu. Kontakti: tel. 67221923, mob. 26007083, lietvedis@las-sc.lv.

ZINĀMI LATVIJAS ARHITEKTŪRAS GADA BALVAS NOMINANTI
 
28. jūlijā notika neklātienes preses konference, kurā tika izziņoti darbi, kas turpina cīņu par Latvijas Arhitektūras gada balvu, un pavisam to ir 11:
Biroja ēkas pārbūve Miera ielā
Dziesmu svētku estrādes pārbūve Mežaparkā
Ekspozīcija “Tas nav domāts tev! Tas domāts ēkai” arhitektūras biennālei
Lindenholma, dzīvojamās apbūves 1. kārta
MAD Arhitektūras telpa
Ogres Centrālā bibliotēka
Privātmāja Jūrmalā “House 61”
Rūmenes kūts pārbūve – izstāžu telpas un apartamentu izbūve
Stūķu kūts
Trīs plātņu māja
Villa Dālija
Visi pieteiktie darbi
Atlases žūrija
Preses konferences video
 
Gada tēma ir “Kopā būt”, kas atbalsojas nominantu sarakstā. Tajā ir gan Dziesmu svētku estrāde, kurā var pulcēties vairāk nekā 40 tūkstoši cilvēku, gan četras individuālās mājas, kurās sanāk ģimenes, radi un draugi, gan MAD Arhitektūras telpa, kas saliedēja arhitektu kopienu, gan Lindenholmas kvartāls ar zaļiem, no auto brīviem pagalmiem, kur satikties kaimiņiem.

Turpmākie pasākumi
LAGB pasākumi būs skatāmi tiešraidē, savukārt klātienē varēs piedalīties visi interesenti ar derīgu Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu.
- 23. augustā – tiks atklāta nominantu izstāde "JCDecaux" reklāmas stendos Rīgas pilsētvidē, un tā būs skatāma nedēļas garumā
- 25. augustā – diskusija par mūsdienu arhitektūras procesiem
- 27. augustā: pa dienu – profesionāļu lekcijas Arhitektu namā, bet vakarā – svinīgā apbalvošanas ceremonija, kas notiks Hanzas peronā

UIA IEVĒLĒTA JAUNA PADOME

Pašā jūlija izskaņā notika UIA jeb Starptautiskā arhitektu savienības padomes vēlēšanas, kas pirmo reizi tika rīkotas tiešsaistes režīmā. Par jauno UIA prezidentu tika ievēlēts Hosē Luiss Kortess (Meksika), savukārt par UIA padomes locekli kļuva arī Baltijas Arhitektu savienību asociācijas pārstāve no Lietuvas Rūta Leitanaite, kuras vietnieks būs LAS prezidents Juris Poga. 
30. jūlijā jaunie deputāti tikās savā pirmajā sesijā. Par vienu no svarīgākajiem jaunās padomes darba uzdevumiem tika noteikts tas, ka nepieciešams stiprināt savienības lomu un padarīt to pieejamāku jaunajiem arhitektiem.
Vairāk informācijas

LAS TĀLĀKIZGLĪTĪBAS SEMINĀRI

Jaunākās video lekcijas lapā pkpp.lv:
–  "Pasīvo ēku projektēšanas un būvniecības pamatprincipi", lektors Ervīns Krauklis
- "Būvniecības procesa tiesiskā regulējuma aktuālie jautājumi", lektors Jānis Junkers, 1 KP formālās obligātās pasākumu sadaļas tēmā “Normatīvie akti”
- Projekta "Arhitekts un būvkultūra. Meistarklases" pirmais video "Problēma un risinājums", arhitekti: Arnis Kleinbergs, Reinis Prēdelis un Liena Šiliņa, 0,5 KP formālās izvēles pasākumu sadaļā un 1 KP neformālās izvēles pasākumu sadaļā
- "Ogres Centrālās bibliotēkas jaunbūve koka konstrukcijās", lektori Valdis Onkelis un Rūdis Rubenis, 0,3 KP formālās obligātās pasākumu sadaļas tēmā "Ar būvju lietotāju drošību un veselību saistītie jautājumi (lietošanas drošība, darba drošība, vides pieejamība)" un 1 KP formālās izvēles pasākumu sadaļā

Drīzumā:
–  "Kā iegūt arhitekta prakses sertifikātu", lektore Elīna Rožulapa
–  "Būvprojektu ekspertīze. Teorija, prakse un padomi", lektors Andis Špaks

Vēlmi semināru informāciju saņemt e-pastā, jautājumus un ierosinājumus citiem semināriem sūtiet uz e-pastu seminari@latarh.lv. Neskaidrību gadījumā zvaniet 20028097.
Lai pilnveidotu semināru piedāvājumu ar aktuāliem un interesantiem tematiem, aicinām pārdomāt tos profesionālos jautājumus, kurus jūs vēlētos apgūt padziļināti, un aizpildīt anketu, lai mēs varētu tos īstenot. 
Anketa

VIDEO LEKCIJA PAR PASĪVO ĒKU PROJEKTĒŠANU
 

Sadarbībā ar “Passive House Latvija” un “Viedā izaugsme” tapusi video lekcija “Pasīvo ēku projektēšanas un būvniecības pamatprincipi”, kuru var noskatīties tālākizglītības vietnē PKPP.lv. Lektors – Ervīns Krauklis, arhitekts, pasīvo ēku projektētājs ar vairāk nekā 10 gadu praktisko pieredzi.
Līdz 31. augustam – tikai 10 EUR! (no septembra – 25 EUR)
Seminārs dod 0,7 KPK formālās obligātās pasākumu sadaļas tēmā “Ar būvju lietotāju drošību un veselību saistītie jautājumi (lietošanas drošība, darba drošība, vides pieejamība)”.
Vairāk informācijas

ARHITEKTU PRAKSES LAUNAGS

Ir jautājumi, kas praksē, normatīvos un sistēmā traucē ikdienas arhitekta darbā, tāpēc, iestājoties rudens sezonai, arhitekti atkal varēs tikties prakses launagā, kurā apspriest dažādus prakses jautājumus. Nākamā tikšanās plānota septembra trešajā trešdienā (15.09.) plkst. 17:00. Par tēmu un vadītāju informācija tiks izziņota vēlāk.

LAS SERTIFICĒŠANAS CENTRS: PAR PRAKSES PĀRBAUDĒM

LAS Sertificēšanas centrs ir sācis nākamo prakses pārbaužu ciklu. Pirmie punkti ir saskaitīti, un pieņemti arī pirmie pozitīvie lēmumi par veiksmīgi pabeigtu pārbaudi. Taču, sazinoties ar arhitektiem, bieži nākas dzirdēt: kā tad tā, kopš iepriekšējās pārbaudes vēl nav pagājuši pieci gadi! Lai kliedētu neizpratni, piedāvājam plašāku skaidrojumu par šo tēmu.
Vairāk informācijas

CEĻŠ UZ IZCILĪBU DIZAINĀ, IZMANTOJOT ARHITEKTŪRAS KONKURSUS

Gatavojoties Pasaules arhitektu kongresam Riodežaneiro, UIA sagatavojusi īpašu tiešsaistes izdevumu par tēmu "Ceļš uz izcilību dizainā, izmantojot starptautiskos arhitektūras konkursus". Tajā iekļautas arhitektu, konkursu organizatoru, žūrijas locekļu un uzvarētāju pārdomas par konkursu lomu izcilības veicināšanā arhitektūrā, ilgtspējā un kultūras daudzveidībā.
Izdevums

ARHITEKTŪRAS SKOLU PLENĒRS “IMANTA+ZOLITŪDE: VIENOTI KOPĀ”

Imantas–Zolitūdes apkaimes apbūve plānota un arī uztverama kā vienots pilsētbūvniecisks ansamblis. Tā centrā atrodas Anniņmuižas parks, ap kuru izvietoti pārsvarā lielpaneļu dzīvojamo māju kvartāli. Mūsu interesi par šīs teritorijas turpmāko likteni veicinājusi uzsāktā pilsētas administratīvā iedalījuma pārskatīšana un Rail Baltica megaprojekts, kas tiešā veidā ietekmēs abu apkaimju iedzīvotāju sadzīvi.

Plenēra uzdevums: piedāvāt savu vīziju Anniņmuižas un Zolitūdes apkaimes attīstībai, integrējot tajās dzelzceļu kā pilsētas un Pierīgas pasažieru pārvadājumu mugurkaulu.
Kad: 13.–18. septembrī
Kur: attālināti
Vairāk informācijas

ATTĀLINĀTĀ PASĪVO ĒKU PROJEKTĒŠANAS MEISTARKLASE

LAS un biedrība “Passive House Latvija” rīko attālinātu kursu ciklu: “Pasīvo ēku projektēšanas meistarklase “Drošākais ceļš uz jauno A+ klases ēku”. Vienlaikus tā sagatavo dalībniekus arī starptautiskā pasīvās ēkas projektētāja sertifikāta eksāmenam – dalībniekiem ir iespēja to iegūt bez papildu maksas.
Katrs dalībnieks bez maksas saņems pasīvo ēku projektēšanas programmatūru (PHPP).

Kad: 2021. gada 2. un 3. septembra nedēļa
Kur: Zoom platformā
Kursa ilgums: 80 stundas
Pieteikties
Vairāk informācijas

ARHITEKTI PRIVĀTMĀJU ENERGOEFEKTIVITĀTES PROGRAMMĀ
 
2021. gada februārī tika izsludināta jauna energoefektivitātes paaugstināšanas programma, pēc kuras var saņemt aizdevuma garantijas un grantu viena dzīvokļa dzīvojamo ēku atjaunošanai un energoefektivitātes paaugstināšanai. LAS prognoze – būs nepieciešams liels skaits pakalpojumu sniedzēju. Tāpēc arhitekti, jo īpaši tie, kas energoefektivitātes tēmu apguvuši padziļināti, aicināti pieteikties Altum pakalpojumu sniedzēju atlasei.

Pieteikumus pieņem: līdz katra mēneša 7. datumam
Atlases nosacījumi
Vairāk informācijas

6. IZSTĀDE – “NO FABRIKĀM LĪDZ INDUSTRIĀLAJIEM PARKIEM”

Arhitektūras muzejā vēl var pagūt apskatīties cikla “Rīga, kuras nav. Kartes un plāni” 6. izstādi “No fabrikām līdz industriālajiem parkiem”, kas iepazīstina ar Rīgas industriālo attīstību 20. gadsimtā.
Kad: līdz 2021. gada 10. septembrim
Kur: Arhitektūras muzejā Mazajā Pils ielā 19

KONKURSS PAR CELTNIECĪBAS KOLEDŽAS ATTĪSTĪBAS VĪZIJU

Izsludināts metu konkurss “Rīgas celtniecības koledžas nākotnes attīstības vīzija”. Mērķis – iegūt arhitektoniski un funkcionāli pārdomātu, nolikumā un projektēšanas programmā ietvertajām prasībām atbilstošu un ekonomiski pamatotu metu. Konkursa priekšmets – Rīgas Celtniecības koledžas pārbūves un teritorijas apbūves un labiekārtojuma perspektīvās attīstības iecere.

Nolikums
Reģistrēties
Piedāvājumu iesniegšana: līdz 2021. gada 20. septembrim
Konkursa mājaslapa

KONKURSS PAR LU AKADĒMISKĀ CENTRA TERITORIJAS PLĀNOJUMU

Izsludināts metu konkurss “Latvijas Universitātes Akadēmiskā centra teritorijas plānojuma attīstība”. Konkursa priekšmets – būvniecības iecere teritorijas funkcionālajam zonējumam, Sporta mājas jaunbūvei un kompleksai Akadēmiskā centra teritorijas plānojuma vīzijai. Konkursa objekts un izpētes teritorija atrodas Rīgā, starp Jelgavas ielu, Vienības gatvi un Vilkaines ielu (96 960,43 m²), robežojas ar RVC aizsardzības zonu un plānoto Rail Baltica infrastruktūras koridoru. Tāpat, izstrādājot piedāvājumus, jāņem vērā gan saistītie pašvaldības projekti, gan nozīmīgie objekti apkārtnē.

Nolikums
Papildu materiāli
Piedāvājumi jāiesniedz: 2021. gada 11. oktobrī 10:00–17:00
Konkursa mājaslapa

KONKURSS PAR “LINSTOW BALTIC” BIROJU ĒKU KOMPLEKSU

Izsludināts metu konkurss “Biroju ēku kompleksa izveide Rīgā, kvartālā starp Elizabetes, Ernesta Birznieka-Upīša, Dzirnavu un Satekles ielu”. Konkursa priekšmets – “Linstow Baltic” biroju ēku kompleksa apbūves iecere. Tai jāietver arhitektoniskie risinājumi un teritorijas kopējais ģenerālplāns biroju ēku kompleksa izveidei trijos savstarpēji saistītos zemesgabalos.

Nolikums
Pieteikumu iesniegšana: 2021. gada 18. oktobrī 10:00–16:00
Konkursa mājaslapa

NOSLĒDZIES KONKURSS PAR VIESNĪCU ZAĶUSALAS KRASTMALĀ

Noslēdzies apbūves ieceres arhitektūras risinājumu ideju konkurss “Apartamentu viesnīcas jaunbūve Zaķusalas krastmalā 21, Rīga”. Savus piedāvājumus bija iesnieguši 4 pretendenti, taču viens tika noraidīts. Izvērtējot trīs konkursa darbus, žūrija nolēma piešķirt:
1. vieta – darbam ar devīzi AD111 (“VVV Architecture”)
2. vieta – darbam ar devīzi ZK140 (arhitekts Jānis Atelbauers)
3. vieta – darbam ar devīzi UV777 (“A+SH”)
Protokols

TIPVEIDA PROJEKTS DAUDZDZĪVOKĻU ĒKĀM

Pēc Ekonomikas ministrijas uzdevuma ar mērķi veicināt zemu izmaksu, tostarp ekspluatācijas izmaksu, ergonomisku, ērti lietojamu un energoefektīvu mājokļu pieejamību, izstrādāts būvniecības tipveida projekts daudzdzīvokļu ēkai. Tas paredzēts gan pašvaldībām, gan citiem nekustamā īpašuma attīstītājiem. Papildus jāveido tikai tās projekta sadaļas, kas saistītas ar ēkas novietojumu un inženiersistēmu ārējiem pieslēgumiem un kas jāizstrādā, lai izpildītu projektēšanas nosacījumus pirms būvdarbu uzsākšanas.

Vairāk par projektu
Gata Didrihsona veiktā projekta analīze

RĪGAS ĻERPATAS HRONIKA

“Rīgas ļerpatas hronika” ir staigājama klausāmizrāde ar 7 pieturām (no kurām viena ir Arhitektu nams). Tajā cieši savijas dažādas teikas un nostāsti par Rīgas izcelšanos un potenciālo bojāeju. Tas ir neparedzams piedzīvojums, kurā vienlīdz lielu lomu spēlē mitoloģija, modernās tehnoloģijas, Rīgas arhitektūra un dažādas piedzīvojumu literatūras un detektīvromānu žanra klišejas.

Kad: līdz 2021. gada 30. augustam
Kur: sākums pie “Arsenāla” ieejas Torņa ielā 1, kur atrodas informatīvs plakāts. Katra no izrādē iekļautajām septiņām pieturām tiek atklāta iepriekšējā punktā
Ilgums: 2,5 h (atkarīgs no iešanas ātruma)
Bezmaksas
Vairāk informācijas

Latvijas Arhitektu savienība
Torņa iela 11, Rīga, LV-1050
latarh@latarh.lv 
latarh.lv

facebook.com/latarh