Jūnijs

 
Latvijas arhitektūras notikumu apkārtraksts
DARBA LAIKS 

LAS birojs
LAS birojs darbojas attālināti un apmeklētājus klātienē pieņem tikai pēc iepriekšējas vienošanās. Kontakti: tel. 22457332 vai [email protected].

LAS Sertificēšanas centrs
LAS SC klātienē apmeklētājus nepieņem. Klātienes tikšanās iespējamas, ja objektīvi nav iespējams jautājumu atrisināt attālināti, un tikai ar iepriekšēju pierakstu. Kontakti: tel. 67221923, mob. 26007083, [email protected].

PIETEIKŠANĀS "LATVIJAS ARHITEKTŪRAS GADA BALVAI 2021"
Latvijas Arhitektu savienība aicina izvērtēt savus profesionālos sasniegumus un līdz 18. jūnijam pieteikt tos Latvijas Arhitektūras gada balvas 2021 konkursam. Šogad svinīgajā ceremonijā 27. augustā balva tiks pasniegta 26. reizi. Darbus iesniegt aicināti arhitekti un pasūtītāji, būvnieki, pašvaldības un sabiedriskās institūcijas.
Nolikums
Pieteikt darbu
Vairāk informācijas

CETURTDIEN – KONCERTZĀLES NOVIETŅU IZVĒRTĒŠANAS REZULTĀTI

8. jūnijā LAS padomes sēdē tika prezentēti novietņu salīdzinošā pētījuma veicēju “MASH Studio” (Lietuva) un fokusgrupas diskusiju veidotāju “Grupa93” (Latvija) darba rezultāti, pēc kuriem par piemērotākajām būvniecībai tika izvirzītas trīs vietas:
– Andrejsala Andrejostas ielā 17,
– Rīgas Kongresu nams Krišjāņa Valdemāra ielā 5,
– Rūpniecības preču tirgus teritorija starp Gaiziņa, Prāgas un Turgeņeva ielu.
Lai ar salīdzinošo izpēti varētu iepazīties plašāka sabiedrība, ceturtdien notiks publiska pētījuma prezentācija.

Kad: ceturtdien, 10. jūnijā, 10:00
Kur: KM un LAS Facebook profilā
Valoda: EN

ARHITEKTI PRIVĀTMĀJU ENERGOEFEKTIVITĀTES PROGRAMMĀ
 
2021. gada februārī tika izsludināta jauna energoefektivitātes paaugstināšanas programma, pēc kuras var saņemt aizdevuma garantijas un grantu viena dzīvokļa dzīvojamo ēku atjaunošanai un energoefektivitātes paaugstināšanai. Privātmāju dažādība, visticamāk, būs lielāka nekā daudzdzīvokļu māju programmā, katra ēka būs ar savu individualitāti un problēmām. Attiecīgi daudzi īpašnieki vēlēsies vienlaikus veikt arī citus uzlabojumus. LAS prognozē – lai kvalitatīvi apmierinātu pieprasījumu, būs nepieciešams daudz lielāks skaits pakalpojumu sniedzēju. Tāpēc arhitekti, jo īpaši tie, kas padziļināti apguvuši energoefektivitātes tēmu, aicināti pieteikties Altum pakalpojumu sniedzēju atlasei.

Pieteikumus pieņem: līdz katra mēneša 7. datumam
Atlases nosacījumi
Vairāk informācijas

LAS TĀLĀKIZGLĪTĪBAS SEMINĀRI

Jaunākās video lekcijas lapā pkpp.lv:
– "Saint-Gobain griestu un grīdu izbūves risinājumi", lektori: Andris Lujāns, Roberts Bombins un Māris Dembovskis, 1 KP neformālās izvēles pasākumu sadaļā
– "Problēma un risinājums" – projekta "Arhitekts un būvkultūra. Meistarklases" pirmais video. Arhitekti: Arnis Kleinbergs, Reinis Prēdelis un Liena Šiliņa. 0,5 KP formālās izvēles pasākumu sadaļā un 1 KP neformālās izvēles pasākumu sadaļā
līdz 12. jūnijam samazināta cena – "Ogres Centrālās bibliotēkas jaunbūve koka konstrukcijās", lektori: Valdis Onkelis un Rūdis Rubenis. 0,3 KP formālās obligātās pasākumu sadaļas tēmā "Ar būvju lietotāju drošību un veselību saistītie jautājumi (lietošanas drošība, darba drošība, vides pieejamība)" un 1 KP formālās izvēles pasākumu sadaļā
–  "Telpu pārkaršana. Problemātika, normatīvās prasības, risinājumi", lektors: Andris Vulāns. 0,5 KP formālās obligātās pasākumu sadaļas tēmā “Normatīvie akti” un 1,2 KP formālās obligātās pasākumu sadaļas tēmā “Ar būvju lietotāju drošību un veselību saistītie jautājumi (lietošanas drošība, darba drošība, vides pieejamība)”.

Drīzumā:
–  "Būvniecības procesa tiesiskā regulējuma aktuālie jautājumi", lektors Jānis Junkers
–  "Pasīvo ēku projektēšanas un būvniecības pamatprincipi", lektors Ervīns Krauklis
–  "Kā iegūt arhitekta prakses sertifikātu", lektore Elīna Rožulapa

Vēlmi semināru informāciju saņemt e-pastā, jautājumus un ierosinājumus citiem semināriem sūtiet uz e-pastu [email protected]. Neskaidrību gadījumā zvaniet 20028097.

KAS JŪS INTERESĒ?

Lai pilnveidotu semināru piedāvājumu ar arhitektūras nozarē aktuāliem un interesantiem tematiem, aicinām pārdomāt tos profesionālos jautājumus, kurus jūs vēlētos apgūt padziļināti, un aizpildīt anketu, lai mēs varētu tos īstenot.
Anketa

ARHITEKTU PRAKSES GRUPAS LAUNAGS

Ir jautājumi, kas praksē, normatīvos un sistēmā traucē ikdienas arhitekta darbā, tāpēc vēlamies radīt platformu, kurā šos jautājumus varētu apspriest profesionāļu vidū. Vienots nozares viedoklis ir lielāks spēks un iespēja ietekmēt savu normatīvo darba vidi un arhitektu praksi. Tikšanās tiek plānots rīkot visa gada garumā katra mēneša trešajā trešdienā plkst. 17:00 (mainīsies gan vadītāji, gan tēmas).
Pirmajā launagā piedalījās gandrīz 40 arhitekti un tika noteikts aktuālāko problēmu loks.  Turpmāk šie jautājumi tiks skatīti detalizēti.

2. laungs: 16. jūnijā 17:00
Vadītāja: Gunta Grikmane
Pieteikties

ENERGOEFEKTĪVĀKĀ ĒKA LATVIJĀ 2021

Vēl ir iespējams pieteikt savu energoefektīvo projektu konkursam “Energoefektīvākā ēka Latvijā 2021”. Objekts drīkst būt jaunbūve, atjaunota (renovēta) vai pārbūvēta (rekonstruēta) atsevišķi stāvošā būve (daudzdzīvokļu, publiskā, vienģimenes vai rūpnieciskā), kura ekspluatācijā nodota līdz 2020. gada 30. septembrim un ir ekspluatēta pilnu apkures sezonu. Apdzīvotības vai noslogojuma līmenis objektā nedrīkst būt zemāks par 75%.

Nolikums
Kad: līdz 2021. gada. 18. jūnijam
Konkursa mājaslapa

ATTĀLINĀTĀ PASĪVO ĒKU PROJEKTĒŠANAS MEISTARKLASE

Lai arhitektiem būtu iespēja gūt nepieciešamo zināšanu un prasmju kopumu A+ klases ēku projektēšanai, LAS un biedrība “Passive House Latvija” piedāvā attālinātu kursu ciklu: “Pasīvo ēku projektēšanas meistarklase “Drošākais ceļš uz jauno A+ klases ēku”. Vienlaikus tā sagatavo dalībniekus arī starptautiskā pasīvās ēkas projektētāja sertifikāta eksāmenam – dalībniekiem ir iespēja to iegūt bez papildu maksas.
Katrs dalībnieks bez maksas saņems pasīvo ēku projektēšanas programmatūru (PHPP).

Kad: no 2021. gada 2. un 3. septembra nedēļa
Kur: Zoom platformā
Kursa ilgums: 80 stundas
Pieteikties
Vairāk informācijas

VENĒCIJAS BIENNĀLĒ ATKLĀTS LATVIJAS PAVILJONS

21. maijā Venēcijas biennāles 17. starptautiskajā arhitektūras izstādē tika atklāts Latvijas paviljons “Tas nav domāts Tev! Tas ir domāts ēkai”. To veidojusi radošā komanda arhitektu biroja NRJA (No Rules Just Architecture) uzraudzībā.
Intervija ar Uldi Lukševicu un Evelīnu Ozolu
Vairāk informācijas par Latvijas ekspozīciju

KĀ KĻŪT UN BŪT PAR PAŠNODARBINĀTO

Ja līdz šim ir izmantots tāds nodokļu režīms kā, piemēram, autoratlīdzība, tad pēc to nosacījumu grozījumiem, iespējams, darbībai vairāk atbilstu saimnieciskās darbības veicēja statuss. Lai katrs varētu izsvērt sev izdevīgāko, VID rīko tiešsaistes semināru par šādām tēmām: 1) kā reģistrēt saimniecisko darbību; 2) kādi nodokļi jāmaksā; 3) kāda atšķirība starp vispārējo un mikrouzņēmuma režīmu; 4) kad un kā sniedzami pārskati un veicami maksājumi.
Kad: 11. jūnijs 11:00
Kur: tiešraide https://youtu.be/z9b7dKEQVOM
Reģistrēšanās nav nepieciešama, Youtube un Facebook tiešraide būs pieejama publiski, un ieraksts būs skatāms arī pēc tam.
Vairāk informācijas

"PILSĒTU KVARTĀLI – DZĪVESSTILS, RISINĀJUMI, TEHNOLOĢIJAS" 

2. jūnijā notika ikgadējā konference “Pilsētu kvartāli – dzīvesstils, risinājumi, tehnoloģijas”, un interesenti, kam nebija iespējas piedalīties tiešsaistē, var noskatīties konferences video, kurā par dažādām tēmām runā 10 lektori.
Video

ATTĀLINĀTĀ MĀKSLA: IESPĒJAS UN ŠĶĒRŠĻI

Mākslas nonākšana attālinātā režīmā raisa jautājumu, cik būtiski ir tas, kā māksla ir dota: galerijā, muzejā, pilsētvidē, grāmatā vai Facebook? Vai konkrētas mākslas formas attālinātā režīmā piedzīvo savu norietu, citas – plaukumu? Tāpēc Rīgas Fotomēneša laikā tiek rīkota tiešsaistes diskusija “Attālinātā māksla: iespējas un šķēršļi”. Piedalās Zuzeum izstāžu vadītāja Ieva Zībārte, mākslinieks Atis Jākobsons, multimediju māksliniece Santa France, moderē filozofs un žurnāla ‘Tvērums” redaktors Toms Babincevs.

Kad: 2021. gada 10. jūnijs 19:00– 20:45
Kur: Rīgas Fotomēneša Facebook lapā
Valoda: LV
Vairāk informācijas

SVĒTĀ PĒTERA BAZNĪCAS STĀSTI

Sv. Pētera baznīca ir pilsētas dominante un Rīgas augstākā smaile, ēka, kas savos mūros glabā daudzus interesantus, sen zināmus, bet varbūt piemirstus vai arī nezināmus faktus un stāstus. Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienība ir izveidojusi trīsminūšu video, kuros to visu varat izzināt.
Video

Latvijas Arhitektu savienība
Torņa iela 11, Rīga, LV-1050
[email protected] 
latarh.lv

facebook.com/latarh