Februāris

 
Latvijas arhitektūras notikumu apkārtraksts
DARBA LAIKS 

LAS birojs
LAS birojs darbojas attālināti un apmeklētājus klātienē pieņem tikai pēc iepriekšējas vienošanās. Kontakti: tel. 22457332 vai latarh@latarh.lv.

LAS Sertificēšanas centrs
LAS SC klātienē apmeklētājus nepieņem. Klātienes tikšanās iespējamas, ja objektīvi nav iespējams jautājumu atrisināt attālināti, un tikai ar iepriekšēju pierakstu. Kontakti: tel. 67221923, mob. 26007083, lietvedis@las-sc.lv.

LAS PAR NACIONĀLĀS KONCERTZĀLES NOVIETNES IZVĒLI

Latvijas Arhitektu savienība, atsaucoties uz 2020. gada 11. decembra LR kultūras ministra aicinājumu sniegt LAS viedokli par nacionālās koncertzāles novietni, nosūtījusi vēstuli Kultūras ministrijai, aicinot kopīgi izstrādāt sabiedrībai saprotamu, labiem pārvaldības principiem atbilstošu stratēģiju nacionālās koncertzāles īstenošanai, veicot profesionālu potenciālo novietņu analīzi sadarbībā ar nozares un iesaistīto institūciju speciālistiem.
Pilns teksts

Šonedēļ tiks apkopotas un publicētas visas novietnes, kuras ir iesūtījušas dažādas gan fiziskas, gan juridiskas personas.

LAS TĀLĀKIZGLĪTĪBAS SEMINĀRI

Jaunākās video lekcijas lapā pkpp.lv:
‒  Lekcija par Salaspils bērnudārzu, lektors: Miķelis Putrāms, 0,4 KP formālās obligātās pasākumu sadaļas tēmā "Ugunsdrošība" un 1 KP formālās izvēles pasākumu sadaļā
‒  LAGB 2020 atvērtās lekcijas
  - "Neparedzamās sekas – skolu arhitektūra" (EN). Andro Mands, Igaunija
  - "Jaunu identitāšu meklējumi UNESCO aizsargājamām teritorijām (Neringa)" (EN). Guste Kančaite, Lietuva 
  - "Vēsturisko ēku atjaunošana, jaunas iespējas jaunai pilsētai" (EN). Oktavio Mestre, Spānija
0,3 KP formālās izvēles pasākumu sadaļā un 1 KP neformālās izvēles pasākumu sadaļā

Drīzumā:
- “Izaicinājumi un risinājumi koka konstrukciju projektēšanā”, lektors būvinženieris Pēteris Supe
- 12. februārī sāksies kurss “Gandrīz nulles enerģijas ēkas. PHPP un energoefektivitāte”

Vēlmi semināru informāciju saņemt e-pastā, jautājumus un ierosinājumus citiem semināriem sūtiet uz e-pastu seminari@latarh.lv. Neskaidrību gadījumā zvaniet 20028097.

KURSS: PHPP UN GANDRĪZ NULLES ENERĢIJAS ĒKAS
 
No 2021. gada 1. janvāra Latvijā visām jaunbūvējamām ēkām jāatbilst “gandrīz nulles enerģijas” ēkas definīcijai. Ko tas nozīmē arhitektiem, un kā tādas projektēt? Lai atbildētu uz daudzajiem jautājumiem, LAS sadarbībā ar “Passive House Latvija” un “Viedā izaugsme” organizē attālināto apmācību pirmo kursu, kas sāksies 12. februārī. Interesentus aicinām sazināties par pieteikšanos uz nākamo kursu.
Reģistrēties
Vairāk informācijas

SERTIFICĒŠANAS CENTRS – PAR SERTIFIKĀTA UZTURĒŠANU

Rēķini par 2021. gada sertifikāta uzturēšanas maksu tiks sagatavoti un izsūtīti marta pirmajās dienās. Tāpēc aicinām līdz 20. februārim arhitektus, kuri strādā tikai ar nelieliem objektiem, kas atbilst A informatīvās piezīmes apjomam (1–2 dzīvokļu dzīvojamās ēkas, atsevišķu dzīvokļu daudzdzīvokļu ēkās atjaunošana un pārbūve, 1. un 2. grupas ražošanas un lauksaimniecības būvju projektēšana) iesniegt SC iesniegumu informatīvās piezīmes un atvieglotu sertifikāta uzturēšanas prasību piešķiršanai.

Iesnieguma veidlapa
Iesniegumu var sūtīt:
1) aizpildītu, parakstītu, ieskenētu vai fotografētu – uz lietvedis@las-sc.lv, dokumenta oriģinālu nosūtot pa pastu: LAS SC, Torņa iela 11, Rīga, LV 1050
2) parakstītu ar drošu e-parakstu – uz lietvedis@las-sc.lv
3) izmantojot BIS – Būvspeciālista paneļa iesniegumu sadaļā izvēloties jaunu iesniegumu: “Iesniegums būvspeciālista sertifikāta darbības sfēras informatīvo piezīmju izmaiņām”

SERTIFICĒŠANAS CENTRS – ARHITEKTIEM AR APTURĒTU SERTIFIKĀTU

Ziņa arhitektiem, kuri divas reizes nav ieradušies uz profesionālās pilnveides eksāmenu un kuru sertifikāts tāpēc ir ticis apturēts. Ārkārtas situācijas laikā sertifikātu SC atjaunos, ja tiks izpildītas tālākizglītības prasības, attālināti noklausoties trūkstošo semināru apjomu.

Savukārt tie, kam sertifikāts apturēts, jo eksāmenā iegūts nepietiekams vērtējums, var pieteikties atkārtotam eksāmenam, kam SC radījis īpašu, epidemioloģiskajai situācijai atbilstošu kārtību.

ARHITEKTŪRAS GADA BALVAS 2020 NOMINANTU VIDEO 

Latvijas mūsdienu arhitektūras filmu kolekcija ir papildināta ar LAGB 2020 nominantu video. Tos var noskatīties LAS Youtube kanālā un arī FB. Nelielajās filmās balvas nominanti stāsta par saviem objektiem, iecerēm un realizēto.
Video

BAUA BALVAS KATALOGS

Oktobrī notika BAUA balvas pretendentu vērtēšana, kur žūrija nolēma par labāko maģistru grupā atzīt Keiti Ligi no Igaunijas Mākslas akadēmijas, savukārt bakalaura darbu grupā – Kseniu Sapegu no RISEBA. Tagad visus darbus ir iespējams apskatīties katalogā.
Katalogs

REORGANIZĒS RĪGAS PILSĒTAS ARHITEKTA BIROJU UN BŪVVALDI
 
Šī gada janvārī RD deputāti pieņēma lēmumu Rīgas pilsētas būvvaldi un Pilsētas arhitekta biroju pievienot Pilsētas attīstības departamentam. Pārmaiņas plānotas, lai efektīvāk vadītu un kontrolētu pilsētas attīstības, būvniecības procesus, kas iepriekš tika pārraudzīti un apspriesti trīs atsevišķās institūcijās.
Vairāk informācijas
Vairāk informācijas
KONKURSS PAR KIMMEL KVARTĀLA ATTĪSTĪBAS VĪZIJU
 
Turpinās darbu iesniegšana starptautiskajā metu konkursā “Kimmel’ kvartāla Rīgā, Bruņinieku ielā 2, Stabu ielā 1, attīstības vīzija”. Konkursa objekts – projekta teritorijas telpiskās attīstības vīzija ar kopējā ģenerālplāna koncepciju, arhitektoniskajiem risinājumiem biroju ēku jaunbūvēm un vēsturisko ēku rekonstrukcijai.
 
Nolikums
Reģistrēties
Darbu iesniegšana: līdz 2021. gada 1. martam
Konkursa mājaslapa

RTU MAĢISTRA DARBU IZSTĀDE

No 1. līdz 3. februārim RTU Arhitektūras fakultātes maģistrantūras studenti aizstāvēja savus maģistra darbus ar integrētu diplomprojektu. Tagad šie darbi ir pieejami apskatei RTU Arhitektūras fakultātes 3. un 4. stāvā, ievērojot visus drošības pasākumus.

RD PROJEKTU FINANSĒŠANAS KONKURSI
 
RD Izglītības, kultūras un sporta departaments izsludinājis divus konkursus. Pirmais – Rīgas radošo kvartālu un teritoriju atbalsta finansēšanas konkurss. Finansējums paredzēts kultūras projektiem, kas tiks īstenoti radošajos kvartālos un teritorijās.
Pieteikšanās: līdz 2021. gada 12. februārim
Vairāk informācijas
 
Otrais – kultūras projektu finansēšanas konkurss. Tā mērķis ir atbalstīt Rīgai nozīmīgu kultūras projektu īstenošanu, kā arī muzeju darbības un starpdisciplinārus projektus.
Pieteikšanās: līdz 2021. gada 16. februārim
Vairāk informācijas
 
I-PORTUNUS DOTĀCIJAS ARHITEKTU MOBILITĀTEI
 
i-Portunus ir programma, kas ar dotācijām atbalsta dažādu mākslas virzienu profesionāļu pārvietošanos starp valstīm. 15. janvārī tika izsludināta pieteikšanās arhitektu mobilitātei. Mobilitātes galvenie mērķi: 1) starptautiskā sadarbība, 2) uz radīšanu orientētas rezidences, 3) profesionālā pilnveide (darbnīcas, meistarklases u.c.).
 
Realizācija: līdz 2021. gada 30. novembrim
Ilgums: 7–60 dienas
Pieteikšanās: līdz 2021. gada 14. martam
Vairāk informācijas

5. STARPTAUTISKĀ BAKU ARHITEKTŪRAS BALVA

Baku starptautiskā arhitektūras balva tiek pasniegta reizi divos gados, un šogad konkurss notiek 5. reizi. Katrs dalībnieks var iesniegt vienu projektu katrai no 7 kategorijām. Dalība ir bez maksas. Šajā gadā konkurss notiks tiešsaistē. Apbalvotie projekti tiks publicēti katalogā.

Pieteikumu iesniegšana: līdz 2021. gada 1. septembrim
Darba valodas: azerbaidžāņu, krievu, angļu
Balvu fonds: ap 25 000 EUR
Vairāk informācijas

LATVIJAS DIZAINA GADA BALVA

Turpinās darbu iesniegšana konkursā Latvijas Dizaina gada balva. Darbus var pieteikt piecās kategorijās: 1) vides un interjera dizains, 2) produktu dizains, 3) grafikas dizains, 4) digitālais dizains, 5) pakalpojumu, politiku, stratēģiju dizains. Pieteiktajiem darbiem jābūt realizētiem pēdējo 3 gadu laikā. Apbalvošanas ceremonija iecerēta 28. maijā

Nolikums
Pieteikumu iesniegšana: līdz 28. februāra plkst. 12:00
Vairāk informācijas

GRĀMATA PAR PILSĒTU ZAĻO ZONU PLĀNOŠANU
Ziemeļvalstu vides telpiskās attīstības centrs “Nordregio” laidis klajā grāmatu “Green Visions: Greenspace Planning and Design in Nordic Cities” (“Zaļās vīzijas: Ārtelpas zaļās zonas plānošana un dizains Ziemeļvalstu pilsētās”). Tajā tiek analizēta Ziemeļvalstu publiskās ārtelpas zaļās zonas vēsture, attīstība un perspektīva gan plānošanā, gan projektēšanā, gan politikas veidošanā.
Vairāk informācijas
Latvijas Arhitektu savienība
Torņa iela 11, Rīga, LV-1050
latarh@latarh.lv 
latarh.lv

facebook.com/latarh