2021. gada 18. jūnija tiesas nolēmums

09.07.2021

18. jūnijā tika saņemts tiesas nolēmums, ar kuru tika noraidīta arhitekta prasība atcelt LAS SC un Ekonomikas ministrijas lēmumus par sertifikāta apturēšanu. Tajā tiesa uzsver, ka arhitekta profesija kā reglamentēta profesija ir ar paaugstinātām prasībām un ka sertificēta arhitekta darbam jāatbilst normatīvajiem aktiem. Piemērojot disciplinārsodu un nosakot sertifikāta darbības apturēšanas termiņu, jāņem vērā, ka pārkāpumi būvprojektu kontrolē un vadīšanā nākotnē var negatīvi ietekmēt būvniecības nozari ilgtermiņā (vairāku gadu garumā) un novest pie varbūtēja apdraudējuma cilvēka veselībai, dzīvībai un videi.

Disciplinārsods – sertifikāta apturēšana – ir nepieciešams, lai ilgtspējīgi nodrošinātu tiesisku, normatīvajiem aktiem atbilstošu būvniecības procesu un kvalitatīvāku profesionālo pienākumu veikšanu, normatīvo aktu ievērošanu, kā arī nodrošinātu, ka katrs būvspeciālists apzinās savu lomu un ieguldījumu kvalitatīvas un drošas būvniecības nodrošināšanā, nepieļaujot situācijas, kas ļauj apšaubīt sertificēta būvspeciālista (arhitekta) kompetenci. Formāla parakstīšana, kad pieteicējs projektu kā arhitekts nav pats izstrādājis, vadījis vai koordinējis, ir smags profesionālais pārkāpums.

Būvniecības nozares reglamentētajās profesijās, pat ievērojot atbilstošu profesionālu rūpību un rīkojoties atbilstoši vislabākajai praksei, ir salīdzinoši viegli pieļaut kādu kļūdu, palaist kaut ko garām, radot gan finansiālas sekas, gan arī apdraudējuma riskus personu veselībai un dzīvībai.

Neapšaubāmi, vislielākie riski ir gadījumos, kad netiek ievērota laba prakse un atbilstoša profesionālā rūpība, kuras pirmais priekšnoteikums ir profesionāļa tieša iesaiste visos projektēšanas procesos (arhitekta gadījumā), tai skaitā subordinēto (padoto) personu darbības uzraudzība.

Ņemot vērā tiesas viedokli, arhitektiem acīmredzot ir jārēķinās, ka arī Ekonomikas ministrijas un tiesas nav gaidāma iecietība pret arhitektiem, kuri pilnvērtīgi neveic savus profesionālos pienākumus.

 

09.07.2021.

Partneri