Apskatāmas Arch. Jāņa Krastiņa jubilejai veltītās izstādes. 14.10.2023

13.07.2023

Par godu Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Arhitektūras fakultātes profesora un arhitekta Jāņa Krastiņa 80. jubilejai, līdz 2023. gada 14. oktobrim RTU Arhitektūras fakultātes Tēlotājas mākslas katedras fakultātes 4. stāvā, skatāmas trīs izstādes, kurās var iepazīties ar profesora daudzpusīgo radošo veikumu.

Izstāde "20. gadsimta. Arhitektūra, skatoties ar Jāņa Krastiņa fotoobjektīvu", kas pirmo reizi tikusi eksponēta 2003. gadā Latvijas Arhitektūras muzejā ar nosaukumu "Rakursi. 20. gadsimta nogales arhitektūra", ir profesora Krastiņa ceļojumu iespaidu apkopojums. Profesors savos neskaitāmajos ceļojumos ir meistarīgi dokumentējis izcilu pasaules arhitektu jaunradi Parīzē, Vīnē, Kopenhāgenā, Toronto, Losandželosā, Ņujorkā, Singapūrā un citviet. Viņš pats savulaik par šo ceļojumu fotogrāfiju kolekciju ir teicis: "Fotoklāstā ir mēģināts attēlus grupēt tā, lai atklātos zināma formu harmonija, tas netveramais, kas saista vienu celtni ar otru, lai parādītu, kā visā pasaulē vairāk vai mazāk līdzīgas parādības, tendences izpaužas katrā atsevišķā zemē, katrā konkrētā vietā. Vietām ir arī zināmā mērā humoristisks skatījums uz lietām, piemēram, stendā, kur Ņujorkas Manhetena it kā sasaucas ar mūsu Anniņmuižas «manhetenu», un Viesītes Kultūras nama arhitektūra – ar to telpisko domāšanu, kas raksturo Igaunijas Nacionālās bibliotēkas ēku."

Profesora Jāņa Krastiņa nozīmīgākais mūža darbs ir Rīgas jūgendstila arhitektūras pētniecība. Pateicoties viņam, Rīgas jūgendstils ir iekļauts UNESCO kultūras mantojuma sarakstā. RTU šobrīd var apskatīt vēl vienu Jāņa Krastiņa pirmsdigitālās ēras mantojuma daļu un ielūkoties grāmatas "Rīga Jūgendstila metropole" manuskripta tapšanā un uzzināt, kāda ir arhitekta brīvrokas zīmējuma loma, veidojot tik plašu izziņas materiālu. Izstāde atspoguļo grāmatas tapšanu, manuskripta koncepcijas izveidi, materiālu atlasi, apkopošanu un strukturēšanu un to sakārtošanu vienotā grāmatas kompozīcijā. Ekspozīcija noteikti iepriecinās visus, kas interesējas par arhitekta brīvrokas zīmējumu un profesora Jāņa Krastiņa daiļradi.

Trešajā RTU Arhitektūras fakultātē skatāmajā izstādē ir eksponētas visas Jāņa Krastiņa izdotās grāmatas. Profesors ir vairāk nekā 180 zinātnisku un populārzinātnisku publikāciju autors. Viņa ievērojamākie darbi - "Jūgendstils Rīgas arhitektūrā" (Rīgā, 1980.) un "Eklektisms Rīgas arhitektūrā" (Rīgā, 1988.), izdoti izdevniecības "Zinātne" sērijā "Latvijas PSR arhitektūras un mākslas pieminekļi" – jau ir kļuvuši par bibliogrāfisku retumu. Pateicoties autora uzņēmībai, monogrāfija "Jūgendstils Rīgas arhitektūrā" ir izdota gan krievu (1988. gadā), gan vācu valodā (1992. gadā, bagātīgi papildināta ar faktiem un ilustratīvo materiālu).

Visas trīs izstādes ir veidotas sadarbībā ar RTU Arhitektūras fakultātes Tēlotājas mākslas katedras mācībspēkiem.

Partneri