Industriālā mantojuma dienas 05.10.2022.

29.09.2022

Industriālā mantojuma dienu ietvaros Arhitektūras nedēļas laikā, radošajā kvartālā “Provodņiks”, Ganību dambī 63, 5. oktobrī plkst. 19:00 norisināsies paneļdiskusija ar arhitektiem un Industriālā mantojuma dienu lektoriem Pēteri Bajāru (Outofbox), Lieni Jākobsoni (Sampling), Kristiānu Ertu (Progresa arheoloģija), Reini Liepiņu (Sudraba arhitektūra), Uldi Lukševicu (NRJA) un Andi Sīli (SZK un partneri). Paneļdiskusiju “Mantinieki” vadīs arhitekts Vents Vīnbergs. Pirms lekcijas ir iespēja apmeklēt ekskursiju – dalībnieku skaits nav ierobežots.

17:30 ekskursija pa Provodņika ēku gida Mārtiņa Zvīdriņa vadībā
18:30 ierašanās uz paneļdiskusiju Provodņika 2. stāvā
19:00 paneļdiskusija “Mantinieki”

Pieteikšanās šeit.

“Laiks nav vispārpieņemtā bezgalīgā līnija ar ērto tagadnes punktu tai vienmēr tieši vidū. Laiks ir savs katram laikmetam, kas kā loks jeb arka sākas ar savu arhaisko pagātni, sasniedz nosacītu tagadni arkas zenītā un tad noriet pats savā galīgajā nākotnē. Tam seko jau pavisam cits laikmets ar savu, no iepriekšējās neatkarīgu pagātni un ar savas gaidāmās nākotnes beigām. Jeb pavisam cita pasaule pati par sevi. Jā, tā notiek tajā pašā teritorijā, kurā reiz bija notikušas un beigušās iepriekšējās pasaules, bet ar citiem noteikumiem, citu sevis un pasaules apzināšanos un citu laika skaitīšanu. Veco pasauļu vraki jaunajām ir noderīgi tikai kā atkritumi, kuros sirot vai ko varbūt pārstrādāt jaunās nozīmēs. Visbiežāk gan jaunajai pasaulei par vecās vērtībām nav nekādas intereses. Katrs laikmets sarunājas pats ar sevi; tas ir autonoms, sevī noslēgts naratīvs. Tas sevi piesaka, iekaro sev telpu rītausmā, reflektē pats par sevi spožajā dienas vidū, un tikai pats sevi apraud norietā. Kā grāmata vai kā skaņdarbs, kas ir “par to pašu tēmu” gan sākumā, gan vidū, gan beigās."
Federiko Kampaņja

Postindustriālajā laikmetā ir vērts sev uzdot jautājumu, — kāda veida mantinieki mēs esam, kad mūsu rīcībā nonāk zudušu laiku materiālās liecības? To dedzīgi aizbildņi un sargātāji? Apraudātāji? Jaunu nozīmju radītāji sava laika valodā? Vai varbūt jauna laika vēstneši, kam aizejošais jānoliek pie vietas?

Dalība diskusijā sertificētiem arhitektiem dod 1 kompetences paaugstināšanas kredītpunktu formālās izvēles pasākumu sadaļā.
Dalība ekskursijā sertificētiem arhitektiem dod 1 kompetences paaugstināšanas kredītpunktu neformālās izvēles pasākumu sadaļā.

Piekļūšana Provodņika ēkai, ganību dambī 63 ir no Tvaika ielas, ziemeļu puses.

Pasākuma laikā uzkodas un dzērienus piedāvās bārs Auss.

Ieeja pasākumā par ziedojumiem.

Autostāvvietas bezmaksas.


Pasākuma rīkotāji: Radošais kvartāls “Provodņiks”, Latvijas Arhitektu savienība
Pasākuma atbalstītāji: nekustamo īpašumu attīstītājs “Realto”, biedrība “Attīstībai un nākotnei”, biedrība “Plēšas”, Latvijas Nacionālā bibliotēka Skatīt mazāk

Partneri