Izbraukuma seminārs Lietuvā 04.-07.05.2022.

04.05.2022

KVARTĀLI un PILSĒTVIDE

Vada Artis Zvirgzdiņš

Pirms trijiem gadiem, 2019. gadā, Arhitektu savienība rīkoja braucienu uz Igauniju, kas, ietverot arī semināru ar igauņu arhitektu un pētnieku piedalīšanos, bija veltīts plaša spektra renovāciju, pārbūvju un pārizmantošanas projektu arhitektūrai. Nepilnās četrās dienās izdevās īstenot ietilpīgu un plašu programmu, daudz parādīt, iepazīstināt ne vien ar būvēm, bet arī pieskarties tam, kā par arhitektūru domā igauņu arhitekti. 

Turpinot toreiz iesākto, nākošajā, 2020. gadā tika plānots līdzīgs brauciens uz Lietuvu. Taču pandēmija šo plānu neļāva īstenot ne tajā, ne nākamajā gadā. Situācija pasaulē ir nestabila — pandēmija vairs nešķiet drauds, taču ikdienā sajūtam Ukrainas kara klātbūtni. Ar divu gadu nobīdi atkal esam atgriezušies pie iepriekšējā plāna, to vēl pieslīpējot. 

Lai gan lietuviešiem, salīdzinot ar igauņiem, mūsdienu arhitektūrā varbūt nav tik spēcīga konceptuālā puse, tomēr ir lietas, ko varam mācīties arī no dienvidu kaimiņiem. Brauciena un semināra fokuss būs arhitektūra kā pilsētvides veidošanas mākslu, iepazīstot pilsētbūvnieciska mēroga projektus — interesantus un aizraujošus kvartālu, apbūves kompleksu un publiskās ārtelpas projektus. 

Brauciena programma vēl ir tapšanas stadijā un tiek precizēta, taču ceļojuma lielākā daļa būs veltīta galvaspilsētai Viļņai, kur Ģedimina Tehniskās universitātes Arhitektūras fakultātē notiks tēmai veltīts seminārs. Tajā pārskatu par Lietuvas arhitektūras sasniegumiem sniegs teorētiķi, bet par saviem projektiem, problēmām un risinājumiem solījuši pastāstīt ievērojamākie Lietuvas mūsdienu praktiķi — arhitekti Audrius Ambrasas un Rolandas Palekas. Viens no vērienīgākajiem un spilgtākajiem apmeklējuma galamērķiem būs šobrīd nozīmīgais Paupys kvartāls. Seminārā ar to iepazīstinās projekta idejas autors, Viļņas galvenais arhitekts Mindaugas Pakalnis. 

Nepilna diena ir atvēlēta bijušajai Lietuvas galvaspilsētai Kauņai, kas šogad ir Eiropas kultūras galvaspilsēta, ļaujot iepazīties ne vien ar mūsdienu projektiem, bet arī ar starpkaru arhitektūras mantojumu. Atceļā uz neilgu brīdi plānots piestāt arī nozīmīgākajā Lietuvas svētvietā Šiluvā ar tās iespaidīgo laukumu, kā arī ceturtajā lielākajā pilsētā — Šauļos, kas ir ievērojama ar vienu no vecākajām gājēju ielām mūsdienu Eiropā. 

Artis Zvirgzdiņš

Izbraukuma seminārs Lietuvā 04.-07.05.2022.

PIETEIKŠANĀS līdz 11. aprīlim ŠEIT (šobrīd brīvu vietu vairs nav, bet ir iespējams pieteikties rezerves sarakstā un tiklīdz kāda vieta atbrīvosies, mēs Jūs par to informēsim).
Maksa par izbraukuma semināru 360 EUR (+PVN 75,60 EUR, kopā 435,60 EUR).
Cenā ietilpst seminārs, izglītojošas ekskursijas, naktsmītnes ar brokastīm divvietīgā numurā 4-zvaigžņu viesnīcās, ceļa izdevumi un veselības apdrošināšana uz izbraukuma laiku. Par papildus piemaksu (75 EUR+PVN) iespējams rezervēt 1-vietīgu numuru viesnīcā.

Paredzēts, ka dalība arhitektiem dos 10 kompetences paaugstināšanas kredītpunktus formālās izvēles pasākumu sadaļā (KP skaits vēl tiks precizēts). 
Vairāk informācijas saņemsiet pēc pieteikšanās.

Ja ir kādi jautājumi, ierosinājumi, rakstiet uz [email protected].

Partneri