Jūnijs 2017

 
Latvijas arhitektūras notikumu apkārtraksts

ARHITEKTŪRAS NEDĒĻAS PASĀKUMI

Pārdomas par konkursu

Šogad Arhitektūras gada balvas konkursā tika pieteikti 36 darbi. Pēc pērnā gada, kad konkursā startēja iespaidīgs skaits valstiska mēroga objektu, šoreiz tādus pretendentus gaidīt nevarēja. Taču šajā sakarā radās jautājums – vai arhitektūra vispār mēdz būt liela un maza? Uz šo jautājumu konkursa rīkotāji lūdza atbildēt nacionālās žūrijas pārstāvjus.
Viņu viedokli varat uzzināt šeit.

Savukārt nacionālās žūrijas priekšsēdētājs Mārtiņš Jaunromāns par šī gada konkursu uzdod vairākus diskutējamus jautājumus: „Varbūt kvalitātes latiņa ir tikusi pacelta pārāk augstu? Vai gada balva – vienīgais šāda mēroga notikums Latvijā – ir paredzēta tikai vislabākajiem, vai tomēr tā ir diskusija par visu nozarē notiekošo?”
Visu viņa komentāru lasiet šeit.

Diskusija: Kas notiek Latvijas arhitektūrā?

Arhitektūras nedēļas laikā Latvijas Arhitektu savienība sadarbībā ar ikgadējo nekustamo īpašumu konferenci BREL Forum organizēja diskusiju par Latvijas arhitektūras izaicinājumiem. Sarunā piedalījās:
* LAS prezidente Gunta Grikmane 
* nacionālās žūrijas priekšsēdētājs Mārtiņš Jaunromāns 
* nacionālās žūrijas pārstāvis Andis Sīlis 
* Rīgas pilsētas arhitekts Gvido Princis 
* “MARK Arhitekti” vadošais arhitekts Aleksejs Birjukovs.
Diskusijas video var noskatīties šeit.

Vieslekcijas Dzintaru koncertzālē

19. maijā pirms Arhitektūras gada balvas ceremonijas ikviens varēja apmeklēt trīs lekcijas. To video var noskatīties šeit:
Andis Sīlis "Arhitektūra kā domāšanas process"
Jakob Kurek "Human Interaction Through Architecture"
Kengo Kuma "Driving Forces Behind Architecture of Smallness"

Latvijas Arhitektūras gada balvas sadalītas

19. maijā Dzintaru koncertzālē norisinājās Latvijas Arhitektūras gada balvas ceremonija, kurā tika paziņoti konkursa laureāti. Starptautiskā žūrija nolēma piešķirt vienu Lielo gada balvu jeb zelta ananasu un divas Gada balvas jeb sudraba ananasus.

Pasākuma video – šeit.

Lielā gada balva
* Šaoliņas lidojošo mūku teātris
Starptautiskā žūrija: “Lai gan projektu nebija iespējams novērtēt klātienē, tas ir iedvesmojošs mākslas, arhitektūras un ainavu projekts, kas darbojas pāri robežām un valstīm, savienojot dažādas kultūras, tradīcijas un tehnoloģijas skaistā pasakā, ko radījuši vizionāri prāti.”

Gada balvas
* Ludzas Lielā sinagoga
Starptautiskā žūrija: “Šis ir ievērojams piemērs, kā cienīt vietējo vēsturi, kultūru un vietas identitāti, parādot atdevi un centību profesijai un sabiedrībai. Tas ir ceļojums cauri vērtību atklāšanai zem ēkas vēstures slāņiem, ko saglabā ar rūpīgu darbu un godīgu attieksmi.”

* LNB pastāvīgā ekspozīcija “Grāmata Latvijā”
Starptautiskā žūrija: “Perfekts arhitekta, grafiskā dizainera un kuratora sadarbības piemērs, kurā redzama drukātās grāmatas kultūras vērtība un stāsts. Veids, kā pastiprināta izstādes ideja par spīti telpas ierobežojumiem, radīja mikro arhitektūras sajūtu telpā.”

Starptautiskās žūrijas īpašā atzinība
Baltijas paviljons 15. starptautiskajā arhitektūras biennālē
Starptautiskā žūrija: “Tas novērš mūsu uzmanību no mākslīgām cilvēka veidotām robežām un parāda Baltijas identitāti no globālās perspektīvas, ejot grūtāko ceļu, uzvarot konkursos trīs valstīs un izveidojot sadarbības rezultātu.”
 
Visi pieteiktie darbi šeit.

Jaunievedums – zelta un sudraba nozīmītes

Šogad Gada balvas konkursā tika ieviests patīkams jaunievedums. Lai izteiktu simbolisku atzinību pusfinālā iekļuvušajiem pretendentiem, visi 18 nominanti saņēma speciālas nozīmītes: 14 – sudraba, bet četri, kurus žūrija gribēja izcelt īpaši, – zelta. Nozīmīšu piešķiršana ir tikai nacionālās žūrijas pārziņā neatkarīgi no ārzemju kolēģu vērtējuma. 

Zelta nozīmītes saņēma:
* Ekziperī Internacionālā skola 
* Divas mājas Jūrmalā 
* Ludzas Lielā sinagoga 
* LNB pastāvīgā ekspozīcija “Grāmata Latvijā”

CITI NOTIKUMI

Pētījums par ēnu ekonomiku būvniecībā

18. maijā Nacionālajā teātrī notika konference "Ēnu ekonomika Latvijas būvniecībā", kurā tika prezentēts pētījums par šo problēmu, kā arī pieņemts nozares ētikas kodekss, pēc kura nozare apņēmusies pilnveidot savu darbību.

Pētījuma prezentācija – šeit.
Pilns ziņojums – šeit.
Ētikas kodekss – šeit.

Starptautisks pilsētplānošanas pasākums “Mad City”

Lai sekmīgi konkurētu ar pilsētām Eiropā un pārējā pasaulē, Latvijas pilsētām nepieciešams jauns redzējums. Tāpēc 1. un 2. jūnijā Rīgā pulcējās eksperti no 15 valstīm un divu dienu pasākumā „Mad City” diskusijās veidoja jaunus pilsētu attīstības modeļus. Nākotnes plānotājs – kādai nākotnei pilsētām sevi gatavot straujās tehnoloģiju attīstības laikā? Roboti-plānotāji? Kā izmantot tehnoloģiju iespējas? Mašīnas bez šoferiem un droni ielās – jau 2025. gadā? Vai nākotnē pilsētas pārvaldīs uzņēmumi un iedzīvotāju grupas, bet pašvaldības izzudīs?

Video versijā ir iespējams noskatīties:
* “Freedom of choice for traffic users – combining public transport and private mobility services”,
* “Game of Drones and need for spatial planning”

Ideju konkurss par dabas tūrisma centru un mežaparka labiekārtojumu

Jūrmalas dome izsludinājusi atklātu starptautisku metu konkursu par apbūves ieceri, kas attēlo kompleksu daudzfunkcionāla dabas tūrisma centra vīziju un meža parka labiekārtojumu Ķemeros.

Nolikums – šeit.
Iesniegšanas termiņš: 21. augusts

Projektēšanas programma un konkursa izejas materiāli – šeit.
Vairāk informācijas – šeit.
Informācija un materiāli: Deniss Piļkēvičs – tālr. 26191281; [email protected]

Atklāts metu konkurss ar uzaicinātiem dalībniekiem

”Merks” izsludinājis atklātu arhitektūras metu konkursu metam daudzdzīvokļu dzīvojamām ēkām ar autostāvvietām Rīgā, kvartālā starp Rūpniecības, Pētersalas un Katrīnas ielu.

Nolikums – šeit
Iesniegšanas termiņš: 30. jūnijs
Papildinformācija: Arnis Ivuškānd – tālr. 26557524 vai [email protected]

Konkurss par skolas un stadiona ēkas paplašināšanu Valgā

Maija vidū Valgas pašvaldība un Igaunijas Arhitektu biedrība izsludināja atklātu arhitektūras konkursu par pilsētas centrā esošās pamatskolas un tai blakus esošā stadiona ēkas paplašināšanu un apkārtējās teritorijas pielāgošanu atbalsta funkcijām.

Konkursa uzdevums – šeit.
Nolikums – šeit.
Darbu iesniegšanas termiņš: 17. jūlija 14:00
Vairāk informācijas šeit.

Konkurss par metu biroju ēku jaunbūvei Antonijas ielā

„Vastint Latvia" izsludinājis atklātu arhitektūras metu konkursu ar uzaicinātiem dalībniekiem Biroju ēku ar komercplatībām pirmajā stāvā jaunbūves Antonijas ielā 17 un 21, Rīgā”.
Žūriju veido gan vietējie, gan starptautiskie speciālisti.
 

Nolikums un programma – šeit
Darbu iesniegšanas termiņš 24. jūlijs.

Papildinformācija un tehniskie materiāli: Velta Holcmane – tālr. 29423600; [email protected]

Semināri

Latvijas Arhitektu savienība informē, ka jūnijā, jūlijā un augustā tālākizglītības semināri nav plānoti.

JAUKU VASARU!
Latvijas Arhitektu savienība
Torņa iela 11, Rīga, LV-1050
[email protected] 
latarh.lv

facebook.com/latarh