Jūlijs

 
Latvijas arhitektūras notikumu apkārtraksts
DARBA LAIKS 

LAS birojs
LAS birojs ir atvērts otrdienās no 10:00 līdz 17:00. Pārējā laikā aicinām sazināties pa tel. 22457332 vai rakstot uz e-pastu latarh@latarh.lv.

LAS Sertificēšanas centrs
Sertificēšanas centrs apmeklētājus klātienē pieņem otrdienās un ceturtdienās no plkst. 10:00 līdz 15:00. Pieņemšana pie vadītājas notiek tikai ar iepriekšēju pierakstu.

PADOMES SĒDE UN JAUNU BIEDRU UZŅEMŠANA 16.07.

2020. gada 16. jūlijā 17:00 paredzēta LAS padomes sēde, kurā notiks jauno biedru uzņemšana. Kandidātus par vēlmi kļūt par LAS biedru lūdzam informēt līdz 13. jūlija 17:00. Dokumentu iesniegšana līdz 16. jūlija 15:00.
Vairāk informācijas – tel. 22457332, e-pastu latarh@latarh.lv

SĀKUSIES DARBU PIETEIKŠANA ARHITEKTŪRAS GADA BALVAI
 
Šogad 25. reizi Latvijas Arhitektu savienība aicina popularizēt Latvijas arhitektūras labākos sasniegumus un dalīties labākajos profesionālajos pasākumos ar citiem. Tāpēc visi aicināti pieteikt darbus konkursam “Latvijas Arhitektūras gada balva 2020”. Darbus iesniegt aicināti gan arhitekti un pasūtītāji, gan būvnieki, pašvaldības un sabiedriskās institūcijas.
Nolikums
Pieteikuma veidlapa
 
Atlases žūrijā šogad darbosies: arhitekte Brigita Bula (LAGB 2019 Grand Prix saņēmēja, Pāvilostas Sāls mājas autore), arhitekti Ināra Caunīte, Vita Škapare un Artūrs Lapiņš (LAGB 2019 godalgoto darbu autori), arhitektūras kritiķis Vents Vīnbergs, rakstnieks Pauls Bankovskis un dizainers Holgers Elers. Atlases žūrijas izvirzītos nominantus konkursa otrajā kārtā vērtēs fināla žūrija, ko tradicionāli veido pieredzējuši arhitekti no ārvalstīm, kā arī viens atlases žūrijas pārstāvis.
Vairāk informācijas
LAS TĀLĀKIZGLĪTĪBAS SEMINĀRI

LAS filmētie semināri ir pieejami video formātā pkpp.lv lapā. Semināru kolekcija tiek papildināta, un tos var izvēlēties gan pēc tēmas, kategorijas un punktu skaita, gan kolēģu vērtējuma. Sistēma ir viegli lietojama kā datorā, tā arī mobilajās ierīcēs.

Jaunākie publicētie semināri:

Semināru informācijas saņemšanai e-pastā, jautājumus un ierosinājumus citiem semināriem sūtiet uz e-pastu seminari@latarh.lv. Neskaidrību gadījumā zvaniet 20028097.

LAS SERTIFICĒŠANAS CENTRA ZIŅAS
 
Pēdējā gada laikā, izskatot dažāda veida sūdzības par arhitektiem, arvien biežāk izgaismojas divas problēmas.
1. Arhitekti formāli paraksta projektus, kurus izstrādā nezināmas kvalifikācijas cilvēki nezināmu personu biznesam
Šajos projektos skaidri ir saskatāmas pazīmes, ka arhitekta vārdā strādā kāda grupa, savukārt viņš pats reālu profesionālo pakalpojumu nesniedz, tikai parakstās kā būvprojekta vadītājs un/vai arhitektūras daļas vadītājs.
2. Būvprojektu “izstrādājumi”, kas izskatās pēc būvprojektu rasējumu kopuma, taču nekā projektēta tur nav
Tie ir būvprojekti, kas pēc izskata atbilst formālajām būvprojekta pazīmēm – ir rasējumi ar rakstlaukumiem, līnijām un piezīmēm, ir tehniskie apraksti specifikācijās, taču iedziļinoties ir redzams, ka nav meklēts labākais pasūtītāja problēmas risinājums.
LAS Sertificēšanas centrs atgādina – par visu, kas projektā sastrādāts, gan ar savu sertifikātu, gan krimināltiesiski atbild arhitekts un tikai arhitekts.

Vairāk informācijas
DISKUSIJA PAR NACIONĀLĀS KONCERTZĀLES NOVIETNI

Saistībā ar pēdējā laikā atsākušos diskusiju par piemērotāko novietni nacionālajai koncertzālei 30. jūnijā Arhitektu namā notika profesionāļu diskusija “Kultūras ministrijas ierosinātā Rīgas koncertzāles būvniecības vieta Elizabetes ielā 2”. Tajā uzstājās Juris Poga, Vilnis Šlars, Jānis Krastiņš, Indra Purs, Uldis Lukševics.
Diskusijas video
Šai tēmai veltīta tikšanās notika arī 8. jūlijā, un tajā par koncertzāles problemātiku diskutēja jaunie arhitekti.
Diskusijas video
Savukārt nākamajā nedēļā paredzēta diskusija par Elizabetes ielas 2 ēku no kultūrvēsturiskā mantojuma aspekta, kā arī LAS padomes diskusija par Rīgas koncertzāli.
ARHITEKTAM ANDREJAM HOLCMANIM ­– 100

Aicināti apmeklēt izstādi “Arhitektam Andrejam Holcmanim – 100”, kas stāsta par nenogurstošu Vecrīgas pētnieku un reģenerācijas projekta līdzautoru, arhitektu un publicistu Andreju Holcmani (18.07.1920.–30.04.2009.). Izstāde sniedz ieskatu arhitekta daiļradē, atklāj tās panākumus un kritumus, atspoguļo dzimtas vēsturi, personīgās dzīves peripetijas, izsūtījuma ikdienu, aizraušanos ar klasisko mūziku un tās pozitīvo ietekmi.
Kad: no 16. jūlija līdz 18. septembrim
Kur: Latvijas Arhitektūras muzejā
 
Pieminot Andreju Holcmani apaļajā jubilejā, viņam tika veltīts arī raidījums “Ielas garumā”. Tajā arhitekts tika pieminēts kā ilggadējs šī raidījuma autors (2003–2009), ar kuru kopā izstaigāts desmitiem ielu un kuram īpaši mīļa bija Vecrīga.
Raidījuma video
KONKURSS “KRASTA CITY TERITORIJAS ATTĪSTĪBAS VĪZIJA”
 
"Krasta City" SIA ir izsludinājusi konkursu “Krasta City teritorijas attīstības vīzija”, kura mērķis ir iegūt kvalitatīvus, arhitektoniski pārdomātus un ekonomiski pamatotus risinājumus “Krasta City” SIA teritorijas attīstībai un biroju ēkas jaunbūves iecerei Rīgā, Krasta ielā 1A.
 
Nolikums
Reģistrēties
Konkursa materiāli tiks nosūtīti automātiski pēc reģistrācijas
Piedāvājumu iesniegšana: līdz 2020. gada 17. augusta 17:00
Kur: Rīgā, Citadeles ielā 12
Konkursa mājaslapa

KONKURSS PAR DAUDZDZĪVOKĻU MĀJU MIERA IELĀ 30

SIA “Terra Sofia” izsludinājusi atklātu metu konkursu “Daudzdzīvokļu dzīvojamā māja Miera ielā 30, Rīgā”. Tā mērķis – iegūt pilsētbūvnieciski un arhitektoniski augstvērtīgu skiču priekšlikumu apbūves iecerei/metam atbilstoši prasībām, kas izriet no nolikuma, objekta novietnes un projektēšanas uzdevuma. Konkursa priekšmets ir arhitektūras mets, kas atspoguļo apbūves ieceri teritorijas kompleksai attīstībai.

Nolikums
Reģistrēties
Pēc reģistrēšanās tiks nosūtīta konkursa dokumentācija
Piedāvājumu iesniegšana: līdz 2020. gada 31. augustam

KONKURSS “ILGTSPĒJĪBA ARHITEKTŪRĀ, BŪVNIECĪBĀ, DIZAINĀ”
 
Biedrība "Building Design and Construction Council" aicina pieteikt kvalitatīvas un pārdomāti risinātas būves un projektus konkursam “Ilgtspējība arhitektūrā, būvniecībā, dizainā”. Ilgtspējas konkursu apkopotā informācija ir lielisks avots, no kā smelties zināšanas par vērtīgu ēku būvēšanu.
Nolikums
Pieteikumu iesniegšanas termiņš: 2020. gada 14.jūlijs
Vairāk informācijas
 
VASARAS SKOLA “FESTIVAL’AND 3.0” VALMIERĀ
 
Arī šogad Valmiera rīko īslaicīgās arhitektūras un pilsētvides vasaras skolu “FestivaL’and”, un šoreiz tā norisināsies trešo reizi. Vasaras skolas dalībnieki pētīs jaunos publiskās telpas saskarsmes un distancēšanās priekšnoteikumus, meklējot atbildes uz jautājumiem, kā veidot pilsētvidi drošai kopābūšanai un pasākumu norisei pēc-pandēmijas apstākļos, kā arī radot telpisku ietvaru vizuālam un audiālam piedzīvojumam teātra festivālā.

Kad: no 30. jūlija līdz 7. augustam
Kur: Valmierā, Dīvaliņa pļavās
Vairāk informācijas
GRĀMATA PAR RĪGAS JŪGENDSTILA INTERJERU
Laiks ir telpa, kurai cauri virzoties katrs laikmeta nogrieznis ievieš savas iezīmes. Savā ziņā tās ir apslēptās jaunrades kaislības, kuras mīt seno īres namu sienās, veidojot stāstījumu, un sniedz vēstījumu par to, kas bijis. Šis stāsts ir nedaudz noslēpumains un aizraujošs...
Izdevniecība "Jumava" izdevusi Vitas Bangas grāmatu “Rīgas jūgendstils. Interjers; Art Nouveau in Riga. The Interior”.
Vairāk informācijas
Latvijas Arhitektu savienība
Torņa iela 11, Rīga, LV-1050
latarh@latarh.lv 
latarh.lv

facebook.com/latarh