Jūlijs

 
Latvijas arhitektūras notikumu apkārtraksts
DARBA LAIKS 

LAS birojs
LAS birojs darbojas attālināti un apmeklētājus klātienē pieņem tikai pēc iepriekšējas vienošanās. Kontakti: tel. 22457332 vai latarh@latarh.lv.

LAS Sertificēšanas centrs
LAS SC klātienē apmeklētājus nepieņem. Klātienes tikšanās iespējamas, ja objektīvi nav iespējams jautājumu atrisināt attālināti, un tikai ar iepriekšēju pierakstu. Kontakti: tel. 67221923, mob. 26007083, lietvedis@las-sc.lv.

ZINĀMI LATVIJAS ARHITEKTŪRAS GADA BALVAS PRETENDENTI
 
21. jūnijā noslēdzās pretendentu pieteikšana konkursam “Latvijas Arhitektūras gada balva”. Šobrīd darbu pie balvas kandidātu vērtēšanas ir sākusi atlases žūrija, kurā šogad strādā: arhitekti Andris Kronbergs, Ilze Liepiņa un Oskars Vāvere, arhitekte, urbāniste un publiciste Evelīna Ozola, rakstniece un dzejniece Inga Gaile, režisors un montāžas režisors Uģis Olte, mūsdienu fotogrāfijas un video mākslinieks Ēriks Božis.
Pieteiktie darbi
Vairāk informācijas

KONCERTZĀLES NOVIETŅU IZVĒRTĒŠANA NOSLĒGUSIES

10. jūnijā plašākai publikai tika prezentēti novietņu salīdzinošā pētījuma veicēju “MASH Studio” (Lietuva) un fokusgrupas diskusiju veidotāju “Grupa93” (Latvija) darba rezultāti, pēc kuriem par piemērotākajām būvniecībai tika izvirzītas trīs vietas:
– Andrejsala Andrejostas ielā 17,
– Rīgas Kongresu nams Krišjāņa Valdemāra ielā 5,
– Rūpniecības preču tirgus teritorija starp Gaiziņa, Prāgas un Turgeņeva ielu.
Prezentācija

LAS TĀLĀKIZGLĪTĪBAS SEMINĀRI

Jaunākās video lekcijas lapā pkpp.lv:
- "Apdares kvalitātes kritēriji", sadarbībā ar "Tikkurila", lektors Arnis Pastars, 0.2 KP formālās izvēles un 1 neformālās izvēles pasākumu sadaļā
- "Būvniecības procesa tiesiskā regulējuma aktuālie jautājumi", lektors Jānis Junkers, 1 KP formālās obligātās pasākumu sadaļas tēmā “Normatīvie akti”
- Projekta "Arhitekts un būvkultūra. Meistarklases" pirmais video "Problēma un risinājums", arhitekti: Arnis Kleinbergs, Reinis Prēdelis un Liena Šiliņa, 0,5 KP formālās izvēles pasākumu sadaļā un 1 KP neformālās izvēles pasākumu sadaļā
- "Ogres Centrālās bibliotēkas jaunbūve koka konstrukcijās", lektori Valdis Onkelis un Rūdis Rubenis, 0,3 KP formālās obligātās pasākumu sadaļas tēmā "Ar būvju lietotāju drošību un veselību saistītie jautājumi (lietošanas drošība, darba drošība, vides pieejamība)" un 1 KP formālās izvēles pasākumu sadaļā

Drīzumā:
– 19. jūlijā – "GROHE dizaina pamatprincipi mūsdienīgā mājoklī / GROHE design DNA role in the modern home perception", sadarbībā ar EVA-SAT, lektors Patriks Speks (Patrick Speck)
–  "Pasīvo ēku projektēšanas un būvniecības pamatprincipi", lektors Ervīns Krauklis
–  "Kā iegūt arhitekta prakses sertifikātu", lektore Elīna Rožulapa
–  "Būvprojektu ekspertīze. Teorija, prakse un padomi", lektors Andis Špaks

Vēlmi semināru informāciju saņemt e-pastā, jautājumus un ierosinājumus citiem semināriem sūtiet uz e-pastu seminari@latarh.lv. Neskaidrību gadījumā zvaniet 20028097.
Lai pilnveidotu semināru piedāvājumu ar aktuāliem un interesantiem tematiem, aicinām pārdomāt tos profesionālos jautājumus, kurus jūs vēlētos apgūt padziļināti, un aizpildīt anketu, lai mēs varētu tos īstenot. 
Anketa

LAS SC: 18. JŪNIJA TIESAS NOLĒMUMS
 
18. jūnijā tika saņemts tiesas nolēmums, ar kuru tika noraidīta arhitekta prasība atcelt LAS SC un Ekonomikas ministrijas lēmumus par sertifikāta apturēšanu. Tajā tiesa uzsver, ka arhitekta profesija kā reglamentēta profesija ir ar paaugstinātām prasībām un ka sertificēta arhitekta darbam jāatbilst normatīvajiem aktiem. Ņemot vērā tiesas viedokli, arhitektiem acīmredzot ir jārēķinās, ka arī no Ekonomikas ministrijas un tiesas nav gaidāma iecietība pret arhitektiem, kuri pilnvērtīgi neveic savus profesionālos pienākumus.
Nolēmuma atziņas
LAS SC: KĀ PĀRŅEMT KĀDA CITA DARBU, LAI NERISKĒTU PATS?
 
Jau iepriekš LAS SC ir vērsis uzmanību uz tā sauktās parakstu tirgošanas problemātiku. Likumsakarīgi, ka, apturot sertifikātus par arhitekta pienākumu nepildīšanu vai arhitektiem pašiem sākot pārdomāt savas darbošanās raksturu, parādās arī jautājums – bet ko darīt iesāktajiem projektiem? Vai un kā ir iespējams pārņemt kāda cita darbu (pat ja tikai parakstītu), lai neriskētu pašam tikt apvainotam paraksta tirgošanā?
LAS SC atbilde

ENERGOEFEKTĪVĀKĀ ĒKA LATVIJĀ 2021

Vēl ir iespējams pieteikt savu energoefektīvo projektu konkursam “Energoefektīvākā ēka Latvijā 2021”. Objekts drīkst būt jaunbūve, atjaunota (renovēta) vai pārbūvēta (rekonstruēta) atsevišķi stāvošā būve, kura ekspluatācijā nodota līdz 2020. gada 30. septembrim un ir ekspluatēta pilnu apkures sezonu. Apdzīvotības vai noslogojuma līmenis objektā nedrīkst būt zemāks par 75%.

Nolikums
Kad: līdz 2021. gada. 18. jūnijam
Konkursa mājaslapa

ATTĀLINĀTĀ PASĪVO ĒKU PROJEKTĒŠANAS MEISTARKLASE

LAS un biedrība “Passive House Latvija” rīko attālinātu kursu ciklu: “Pasīvo ēku projektēšanas meistarklase “Drošākais ceļš uz jauno A+ klases ēku”. Vienlaikus tā sagatavo dalībniekus arī starptautiskā pasīvās ēkas projektētāja sertifikāta eksāmenam – dalībniekiem ir iespēja to iegūt bez papildu maksas.
Katrs dalībnieks bez maksas saņems pasīvo ēku projektēšanas programmatūru (PHPP).

Kad: 2021. gada 2. un 3. septembra nedēļa
Kur: Zoom platformā
Kursa ilgums: 80 stundas
Pieteikties
Vairāk informācijas

ARHITEKTI PRIVĀTMĀJU ENERGOEFEKTIVITĀTES PROGRAMMĀ
 
2021. gada februārī tika izsludināta jauna energoefektivitātes paaugstināšanas programma, pēc kuras var saņemt aizdevuma garantijas un grantu viena dzīvokļa dzīvojamo ēku atjaunošanai un energoefektivitātes paaugstināšanai. LAS prognoze – būs nepieciešams liels skaits pakalpojumu sniedzēju. Tāpēc arhitekti, jo īpaši tie, kas energoefektivitātes tēmu apguvuši padziļināti, aicināti pieteikties Altum pakalpojumu sniedzēju atlasei.

Pieteikumus pieņem: līdz katra mēneša 7. datumam
Atlases nosacījumi
Vairāk informācijas

6. IZSTĀDE – “NO FABRIKĀM LĪDZ INDUSTRIĀLAJIEM PARKIEM”

Arhitektūras muzejs ir atsācis uzņemt apmeklētājus un piedāvā apskatīt cikla “Rīga, kuras nav. Kartes un plāni” 6. izstādi “No fabrikām līdz industriālajiem parkiem”, kas iepazīstina ar Rīgas industriālo attīstību 20. gadsimtā.
Kad: līdz 2021. gada 10. septembrim
Kur: Arhitektūras muzejā Mazajā Pils ielā 19

KONKURSS PAR CELTNIECĪBAS KOLEDŽAS ATTĪSTĪBAS VĪZIJU

Izsludināts metu konkurss “Rīgas celtniecības koledžas nākotnes attīstības vīzija”. Mērķis – iegūt arhitektoniski un funkcionāli pārdomātu, nolikumā un projektēšanas programmā ietvertajām prasībām atbilstošu un ekonomiski pamatotu metu. Konkursa priekšmets – Rīgas Celtniecības koledžas pārbūves un teritorijas apbūves un labiekārtojuma perspektīvās attīstības iecere.

Nolikums
Reģistrēties (papildmateriāli tiks nosūtīti pēc reģistrēšanās)
Vietas apskate: 2021. gada 16. jūlija 10:00 (pieteikties, sūtot e-pastu: rck@metukonkurss.lv) 
Piedāvājumu iesniegšana: līdz 2021. gada 20. septembrim
Konkursa mājaslapa

NOSLĒDZIES KONKURSS PAR KIMMEL KVARTĀLA ATTĪSTĪBAS VĪZIJU
 
Noslēdzies metu konkurss “Kimmel kvartāla Rīgā, Bruņinieku ielā 2, Stabu ielā 1, attīstības vīzija”. Tajā tika iesniegti 12 darbi, kurus izvērtējot žūrijas nolēma piešķirt:
1. vieta – darbam ar devīzi Revitalizing Kimmel Quarter ("White arkitekter" AB un “ARHIS Arhitekti”)
2. vieta – darbam ar devīzi Spaces&Places (“RUUME arhitekti, Dāvis Gasuls un “K-Forma”)
3. vieta – darbam ar devīzi STABU 1 (“Sarma&Norde”)
Veicināšanas balvas:
- darbam ar devīzi The Brewery Forest (Zaha Hadid Ltd., Ramboll Sweden AB, SIA “Zala Landscape Architecture“, SIA "Sudraba Arhitektūra“)
- darbam ar devīzi KEB485 (“a part” un “OZOLA&BULA, arhitektu birojs”)
Vairāk informācijas

NOSLĒDZIES KONKURSS PAR JAUNBŪVI DZIRNAVU IELĀ 64

Metu konkursā “Ēku jaunbūve Rīgā, Dzirnavu ielā 64” tika iesniegti 13 darbi, pēc kuru izvērtēšanas radošā sacensība tika turpināts ar trīs labāko piedāvājumu autoriem. Rezultātā vietas tika sadalītas šādi:
1. vieta un tiesības slēgt līgumu par būvprojekta izstrādi – darbam ar devīzi XIX919 (“Vincents”)
2. vieta – darbam ar devīzi AAA4 (“Sestais stils”)
3. vieta – darbam ar devīzi DZIZA2020 (“ARHIS Arhitekti”)
Veicināšanas balvas:
- darbam ar devīzi Gaismēnas (“Metric Architecture”)
- darbam ar devīzi ECHO (DR Arhitekti)
Konkursa mājaslapa

MONOGRĀFIJA PAR ARHITEKTU SERGEJU ANTONOVU

Izdevniecība “Neputns” laidusi klajā grāmatu par Sergeju Antonovu – veiksmīgu arhitektu, pedagogu un scenogrāfu, kas Rīgā bija dzimis un pavadījis lielāko daļu dzīves. Ludmilas Pestovas un Jāņa Lejnieka kopīgi veidotā monogrāfija ir pirmais pieteikums izvērstai Antonova snieguma analīzei visā plašajā viņa darbības spektrā, veltot atsevišķas nodaļas mākslinieka dzīvei un radošajai darbībai.
Vairāk informācijas

Latvijas Arhitektu savienība
Torņa iela 11, Rīga, LV-1050
latarh@latarh.lv 
latarh.lv

facebook.com/latarh