Maijs

 
Latvijas arhitektūras notikumu apkārtraksts
DARBA LAIKS 

LAS birojs
LAS birojs darbojas attālināti un apmeklētājus klātienē pieņem tikai pēc iepriekšējas vienošanās. Kontakti: tel. 22457332 vai [email protected].

LAS Sertificēšanas centrs
LAS SC klātienē apmeklētājus nepieņem. Klātienes tikšanās iespējamas, ja objektīvi nav iespējams jautājumu atrisināt attālināti, un tikai ar iepriekšēju pierakstu. Kontakti: tel. 67221923, mob. 26007083, [email protected].

SĀKAS KONKURSS "LATVIJAS ARHITEKTŪRAS GADA BALVA 2021"
Tā kā Latvijas Arhitektūras gada balva ir nacionālas nozīmes notikums un prestižākais arhitektūras nozares apbalvojums, Latvijas Arhitektu savienība arī šogad aicina pieteikt darbus jaunajam konkursam – līdz 18. jūnijam. Šogad konkurss notiks 26. reizi.
Iespējams iesniegt darbus, kas tapuši arī agrāk par 2019. gadu, ja vien tie nav bijuši pieteikti iepriekš, un to var darīt arhitekti un pasūtītāji, būvnieki, sabiedriskās institūcijas un pašvaldības.
Atlases žūrijā šogad strādās:
- Andris Kronbergs (ARHIS arhitekti) – LAGB 2020 Grand Prix ieguvējs
- Oskars Vāvere (RUUME arhitekti) – 2020. gadā godalgota objekta autors
- Ilze Liepiņa (Sudraba Arhitektūra) – 2020. gadā godalgota objekta autors
- Evelīna Ozola, arhitekte un urbāniste
- Ēriks Božis, mākslinieks
- Inga Gaile, rakstniece un dzejniece
- Uģis Olte, režisors

Nolikums
Pieteikt darbu
Vairāk informācijas

LAS IZSLUDINA JAUNU BIEDRU UZŅEMŠANU

Latvijas Arhitektu savienība izsludina jaunu biedru uzņemšanu, aicinot arhitektus kļūt par tās biedriem un iesaistīties LAS darbībā.
Kad: 2021. gada 13. maijā 17:00
Kur: platformā Zoom LAS padomes sēdes laikā

Pieteikumus līdz 12. maija 12:00 sūtiet uz e-pastu [email protected]. Dokumentus lūdzam iesniegt gan elektroniski, gan papīra formātā.
Pieteikumā iekļaujama šāda informācija: CV, portfolio, anketa
Jautājumu gadījumā sazinieties ar LAS biroju, zvanot pa tālr. nr. 22457332 vai rakstot uz e-pastu [email protected].

3 ARHITEKTI – TRIJU ZVAIGŽŅU ORDEŅA VIRSNIEKI

Valsts prezidents Egils Levits un Ordeņu kapituls nolēmis par sevišķiem nopelniem Latvijas valsts labā iecelt par Triju Zvaigžņu ordeņa virsniekiem trīs arhitektus.
- Edgaru Bērziņu “Arhitekta Edgara Bērziņa biroja” valdes locekli un Latvijas Arhitektu savienības padomes locekli
- Dr. arch. Uģi Bratuškinu – RTU Arhitektūras fakultātes dekānu, Arhitektūras projektēšanas katedras vadītāju, profesoru, vadošo pētnieku, Latvijas Arhitektu savienības padomes locekli
- Viktoru Valgumu – “Zenico projekts” valdes priekšsēdētāju, Latvijas Arhitektu savienības padomes locekli, bijušo Latvijas Arhitektu savienības prezidentu

No sirds sveicam ar apbalvojumu!

Tāpat sveicam Andri Kronbergu ar Kultūras ministrijas piešķirto atzinības rakstu par valstiski nozīmīgu ieguldījumu Latvijas arhitektūrā un valsts kultūrvides veidošanā, kā arī ilggadēju sabiedrisku darbu arhitekta profesijā.

SERTIFICĒŠANAS CENTRA INFORMĀCIJA

Jau iepriekš ziņots, ka 2020. gadā ir pieņemti lēmumi par sertifikātu apturēšanu vairākiem arhitektiem. Pēc tam, kad Ekonomikas ministrija atbalstīja LAS SC lēmumus, šie arhitekti vērsās tiesā ar pārsūdzību.
Tiesas atziņas vienā no lietām
 
LAS SC atgādina, ka viens no smagākajiem arhitekta prakses pārkāpumiem, kas rada augstu risku sabiedrības drošībai un cilvēku veselībai un dzīvībai un ir par pamatu sertifikāta darbības apturēšanai no 3 mēnešiem līdz 10 gadiem, ir gadījums, ja arhitekta darbībā nav konstatējami pierādījumi, ka viņš pats ir kontrolējis, vadījis vai tieši izpildījis darbus, par kuriem ir parakstījies kā atbildīgais būvspeciālists. Citiem vārdiem – arhitekts ir tikai formāli parakstījies par darbu izpildi. Ne no LAS SC, ne arī no citām atbildīgajām iestādēm pret šādu praksi nekāda iecietība nav gaidāma.

LAS TĀLĀKIZGLĪTĪBAS SEMINĀRI

Jaunākās video lekcijas lapā pkpp.lv:
– "Problēma un risinājums" – projekta "Arhitekts un būvkultūra. Meistarklases" pirmais video. Arhitekti: Arnis Kleinbergs, Reinis Prēdelis un Liena Šiliņa
– "Ogres Centrālās bibliotēkas jaunbūve koka konstrukcijās", lektori: Valdis Onkelis un Rūdis Rubenis
–  "Telpu pārkaršana. Problemātika, normatīvās prasības, risinājumi", lektors: Andris Vulāns, 1,7 KP
– "Izaicinājumi un risinājumi koka konstrukciju projektēšanā", lektors: būvinženieris Pēteris Supe 
Lekcija dod 0,2 KP formālās obligātās pasākumu sadaļas tēmā "Ugunsdrošība" un 1 KP formālās izvēles pasākumu sadaļā

Drīzumā:
– 19. maijā vebinārs par aktualitātēm likumdošanā, lektors: Jānis Junkers
– 26. maijā vebinārs par "Saint-Gobain" aktualitātēm: efektīvi "Gyproc" griestu un pārseguma grīdas risinājumi un "Weber" plānkārtas cementu saturošās grīdas sistēmas
– “Šķiedrcementa jumti un ventilējamās fasādes”, lektors: Elviss Siliņš, “ETERNIT Baltic” tirdzniecības vadītājs Latvijā

Vēlmi semināru informāciju saņemt e-pastā, jautājumus un ierosinājumus citiem semināriem sūtiet uz e-pastu [email protected]. Neskaidrību gadījumā zvaniet 20028097.

ARHITEKTS UN BŪVKULTŪRA. PIRMĀ MEISTARKLASE
 
Ar VKKF atbalstu, Arhitektu savienībā top saturs unikālam tālākizglītības projektam “Arhitekts un būvkultūra. Meistarklases” (A&Bm). Projekta mērķis – izgaismot profesionālās darba vides aspektus, skatot ikdienas prasmes kā rūpīgi kopjamu instrumentu koferīti. Īslekciju sērijās soli pa solim tiks atklāta ikdienā praktizējošu arhitektu pieredze un meklēta atbilde uz jautājumu – vai šajā izcilības tēmā uzkrāto kompetenci, kļūdas un noslēpumus ir iespējams pārizmantot paaudzēs.

Pirmais modulis "Problēma un risinājums"
Tas sniedz priekšstatu par “problēmas” ideju, minot reālus piemērus no prakses. Pieredzē dalās arhitekti: Arnis Kleinbergs, Reinis Prēdelis un Liena Šiliņa. Seminārs sertificētiem arhitektiem dod 1,5 KP: 0,5 KP formālās izvēles pasākumu sadaļā un 1 KP neformālās izvēles pasākumu sadaļā. To var noskatīties tālākizglītības platformā PKPP.lv bez maksas.
Video

VEBINĀRS “JUMTA KONSTRUKCIJU PROJEKTĒŠANA AR REVIT”

SIA “InfoEra” rīko bezmaksas vebināru “Jumta konstrukciju projektēšana ar Revit” un aicina piedalīties ikvienu interesentu. Tajā tiks pārrunāts, kā vispārīgi projektēt jumtus ar Revit, kādi ir TECHNONICOL Revit spraudņa risinājumi un kā var noderēt TECHNONICOL Revit bibliotēka. Vebināru vadīs “InfoEra” tehniskais speciālists Roberts Krīgers, kā arī uzstāsies “Technonicol” tehniskais speciālists Ainārs Dudars.
 
Kad: 13. maijā 10:00–11:00
Kur: Zoom platformā (Meeting ID: 891 4210 4477; Passcode: 373202)
Kontaktpersona: Matīss Rasims
tel.nr. 26108735, e-pasts: [email protected]

KURSU CIKLS: PASĪVO ĒKU PROJEKTĒŠANAS MEISTARKLASE

Lai saistībā ar jauno ēku energosertifikācijas kārtību arhitektiem būtu iespēja gūt nepieciešamās zināšanas un prasmes A+ klases ēku projektēšanai, LAS un biedrība “Passive House Latvija” piedāvā attālinātu kursu ciklu: “Pasīvo ēku projektēšanas meistarklase “Drošākais ceļš uz jauno A+ klases ēku”.

Meistarklase:
- sniegs nepieciešamās zināšanas
- sagatavos starptautiskā pasīvās ēkas projektētāja sertifikāta eksāmenam (dalībniekiem eksāmens bez papildu maksas)
- bez papildu maksas ļaus saņemt pasīvo ēku projektēšanas programmatūru (PHPP)
- par dalību varēs saņemt tālākizglītības kredītpunktus
- pēc pārbaudījuma nokārtošanas varēs saņemt prakses sertifikāta B informatīvo piezīmi “Ēkas plānotās energoefektivitātes noteikšana un pagaidu energosertifikāta izsniegšana”

Kad: no 2021. gada 28. maija līdz 7. jūlijam
Kur: Zoom platformā
Vairāk informācijas informācija (cena, saturs, lektori)
Pieteikšanās: līdz  2021. gada 10. maijam
Pieteikties

PASAULES ARHITEKTU KONGRESS NOTIKS VIRTUĀLI

Sakarā ar aizliegumu rīkot klātienes sanāksmes 27. pasaules arhitektu kongresa izpildkomiteja ir spiesta pārveidot šo pasākumu tiešsaistes formātā. Tāpēc nedēļā no 18. līdz 22. jūlijam tiks piedāvāta sākotnēji plānotā programma, tikai virtuālā platformā. Lai lielākam skaitam cilvēku būtu iespēja piedalīties un lai bagātinātu programmu, visu aprīli, maiju un jūniju saistībā ar dažādām kongresa tēmām tiks piedāvāti dažādi pasākumi un aktivitātes.
 
Vairāk informācijas
Kongresa mājaslapa

STARPTAUTISKA VIRTUĀLA SARUNA PAR JAUNO EIROPAS BAUHAUS

Mīsa van der Roes fonds un Eiropas Komisija aicina uz Barselonas arhitektūras nedēļas pasākumu – starptautiska līmeņa sarunu par Jauno Eiropas Bauhaus. Jaunais Eiropas Bauhaus ir radoša starpdisciplināra iniciatīva, kas atrodas krustpunktā starp mākslu, kultūru, sociālo iekļaušanu, zinātni un tehnoloģiju. Kā mēs varam īstenībai tuvināt sapni par jaunu skaistu, ilgtspējīgu, vienotu pasauli? Ko jūs ieteiktu, lai Jaunais Bauhaus kļūtu reāls? Aicināti piedalīties visi interesenti!
 
Kad: 7. maijā 11:30–14:30 (pēc Latvijas laika)
Kur: YouTube kanālā: https://www.youtube.com/watch?v=hJYmYqVikJo
Sinhronais tulkojums angļu, katalāņu un spāņu valodā
Jautājumus par NEB sūtiet uz e-pastu [email protected]
Vairāk informācijas
 
VAR PIETEIKTIES JAUNĀ EIROPAS BAUHAUS BALVAI
 
Projekta “Jaunais Eiropas Bauhaus” virzītāji izsludinājuši pieteikšanos diviem konkursiem. Rīkotāji vēlas izcelt tās skaistās, ilgtspējīgās un iekļaujošās idejas dažādās Eiropas vietās, kas ir virzītājspēks uz citādu nākotni. Tāpēc apbalvotie projekti ne tikai demonstrēs jau pastāvošus sasniegumus, bet arī kalpos par iedvesmas avotu jaunajai paaudzei pilnveidot šo konceptu.
Pieteikumi tiek pieņemti desmit kategorijās. Pirmajā konkursā “New European Bauhaus Awards” tiek gaidīti pieteikumi par rīkiem, metodēm, idejām un risinājumiem, kas jau ir īstenoti. Savukārt otrais jeb “New European Bauhaus Rising Stars” paredzēts profesionāļiem līdz 30 gadu vecumam, un tam var pieteikt jebkurā attīstības posmā esošu projektu.
 
Pieteikumu iesniegšana: līdz 2021. gada 31. maijam
Nolikums
Vairāk informācijas
PODKĀSTS PAR BŪVNIECĪBAS ZAĻO KORIDORU

Lai stimulētu uzņēmējdarbības vidi un veicinātu investīciju piesaisti galvaspilsētai, Rīgas pilsētas būvvaldē ieviesta jauna kārtība, kādā tiek izskatīta un saskaņota būvniecības dokumentācija atsevišķu kategoriju būvniecības iecerēm. Lai skaidrotu vairāk, būvvalde izveidojusi podkāstu, kurā tiek runāts par šādām tēmām:
1) kā Covid-19 ietekmējis būvniecības tempus Latvijā
2) administratīvo aktu izdošanas termiņa pagarināšana – cik tas ir aktuāli 2021. gadā
3) trūkumu iekļaušana būvatļaujas nosacījumos – ko tas nozīmē
4) kas ir būvniecības zaļais koridors
5) vai uz atvieglotu būvniecības dokumentācijas saskaņošanas kārtību var pretendēt tikai lielo objektu attīstītāji
 
Klausīties
Vairāk par zaļo koridoru
JAUNA ENERGOSERTIFIKĀCIJAS KĀRTĪBA
 
Lai mazinātu birokrātiju un izmaksas par jaunbūvju, kā arī pārbūves un atjaunošanas gadījumu energosertifikāciju, 8. aprīlī MK apstiprināja jaunus noteikumus. Tie attiecas uz energosertifikācijas kārtību un energoefektivitātes klasifikāciju, prasībām gandrīz nulles enerģijas ēkām un augstas efektivitātes sistēmu izmantošanai, energosertifikāta formu, apkures un gaisa kondicionēšanas sistēmu pārbaudi un termiņiem, kā arī uz references līmeņiem jaunbūvju un ekspluatējamu ēku energoefektivitātes salīdzinošo skalu.
Jaunie noteikumi

STARPTAUTISKS DIGITĀLO LEKCIJU CIKLS

Studentiem tiek piedāvāts digitālo lekciju cikls “Entangled Modernities: Perspectives of a Global History of Architecture”. Tajā tiks uzsvērta globalizācijas un lokalizācijas procesu nozīme, kā arī dots to vērtējums vietējā, reģionālajā un nacionālajā attīstībā. Ģeogrāfiski digitālais ceļojums vedīs no Osmaņu impērijas uz Dienvidaustrumāziju un Japānu un no Āfrikas uz Kaliforniju. Ir piesaistīti starptautiski eksperti, kas strādājuši pie globālām un starpkultūru attiecībām, mijiedarbības arhitektūras un urbānisma jomā. Viņu prezentācijas ilgs 45 minūtes, un tām sekos jautājumu un atbilžu sesija.

Kad: piektdienu pēcpusdienā
Programma
Vairāk informācijas

ŽŪRIJAS ZIŅOJUMS PAR JAUNBŪVES KONKURSU DZIRNAVU IELĀ 64

Pērn tika izsludināts atklāts metu konkurss “Ēkas jaunbūve Rīgā, Dzirnavu ielā 64”, un tajā tika iesniegti 13 darbi. Pēc žūrija domām, gandrīz visos ir interesanti risinājumi un oriģinālas idejas, taču tikai daļa tuvināti izpilda projektēšanas programmas prasības un novērtē zemesgabala apgrūtinājumus. Tāpēc tā pieņēma neordināru lēmumu – turpināt radošo sacensību, aicinot trīs labāko piedāvājumu autorus pilnveidot savus risinājumus.
Žūrijas ziņojums
Konkursa mājaslapa

KONKURSS PAR APARTAMENTU VIESNĪCU ZAĶUSALAS KRASTMALĀ

Turpinās darbu iesniegšana ideju konkursā "Apartamentu viesnīcas jaunbūve Zaķusalas krastmalā 21, Rīga". Uzdevums – radīt augstbūves veidola ideju un tās vizualizāciju pilsētvidē, balstoties uz objekta novietnes specifiku, kā arī pasūtītāja darba uzdevumu. Būtisks faktors augstas kvalitātes sasniegšanā ir vienota un unikāla Zaķusalas arhitektoniskā tēla izveide.

Konkursa noteikumi
Pielikumi
Piedāvājumu iesniegšana: līdz 2021. gada 28. maijam
Vairāk informācijas

PAZIŅOTI LATVIJAS DIZAINA GADA BALVAS 2021 NOMINANTI 

Šogad konkursā “Latvijas Dizaina gada balva” darbi pirmo reizi dalīti kategorijās: produktu dizains, grafikas dizains, vides un interjera dizains, digitālais dizains, pakalpojumu politiku un stratēģiju dizains. Pavisam tika iesniegti 150 darbi, savukārt no tiem izvēlēti 30, kas turpina sacensību par galveno balvu. 

Visi darbi
Nominanti
Vairāk informācijas

DIVI PASĀKUMI CITĀDAI PERSPEKTĪVAI

Konference "Prototips – solis nākotnē"
Viss mainās, un arvien skaidrāk iezīmējas sapratne, ka pēc pandēmijas viss būs mazliet citādi. Ko vēl gaidīt un ko darīt tagad, lai būtu gatavi nākotnei? Daudz dzirdēts, ka veiksmei vajadzīga dizaina domāšana. Bet kas tā ir? Konferencē uzstāsies Latvijas un ārvalstu eksperti, kas parādīs, kā sistematizēti paņēmieni ļauj organizācijām ieraudzīt redzamo, taustāmo, inovatīvo, lai ar savu preci, procesu vai pakalpojumu kļūtu pieejamāki un saprotamāki saviem klientiem.
Vairāk informācijas

Jaunu ieradumu biznesa forums "Ilgbūtība"
Kāds būs jūsu bizness 2030. gadā? Pastāv mīts, ka būt ilgtspējīgam ir dārgi un garlaicīgi. Taču realitātē tas mums palīdz gan ietaupīt, gan kļūt efektīvākiem – rodot alternatīvus risinājumus, iesaistot cilvēkus ideju radīšanā, aizvietojot dārgus un dabai nedraudzīgus materiālus, digitalizējot ikdienas darbības un, galu galā, novēršot pat organizācijas izdegšanas draudus.
Vairāk informācijas

Latvijas Arhitektu savienība
Torņa iela 11, Rīga, LV-1050
[email protected] 
latarh.lv

facebook.com/latarh