Oktobris 2018

 
Latvijas arhitektūras notikumu apkārtraksts

PASAULES ARHITEKTŪRAS DIENĀ

1. oktobrī visā pasaulē tika svinēta Arhitektūras diena. Šogad tā bija ievērojama arī ar to, ka sakrita ar UIA dibināšanas 70. gadadienu (izveidota Lozannā 1948. gadā). 

UIA uzsaukums: Arhitekti var mainīt uzvedības modeļus, kas iznīcina vēsturisko mantojumu, degradē vidi, noplicina resursus un veicina sociālo nevienlīdzību... Lasīt visu
Tomasa Vonjēra, UIA prezidenta, uzruna: Šajā dienā arhitektu organizācijām visā pasaulē ir iespēja rīkot arhitektūras popularizēšanas pasākumus... Lasīt visu
Kultūras ministres sveiciens: Kultūras ministrijas vārdā es sveicu Latvijas Arhitektu savienību un katru arhitektu viņa rodošajā darbā... Lasīt visu
Spānijas Arhitektu kolēģijas deklarācija: CSCAE Pasaules arhitektūras dienā ir pieņēmusi deklarāciju “Arhitektūra labākai pasaulei”... Lasīt visu 
Latvijas Arhitektu savienība pievienojas visiem sveicējiem!

SEMINĀRI DRĪZUMĀ

Latvijas Arhitektu savienība informē par tālākizglītības semināriem:
5. oktobrī – Pasaules arhitektūras diena Daugavpilī, tēma “Kultūrainava”, lektori: Mārtiņš Mintaurs, Ingūna Jekale un Artjoms Mahļins
Reģistrēties
10. oktobrī – sadarbībā ar “Schüco” un RTU APF seminārs par BIM (Semināra laikā tiks veikta fotofiksācija)
Reģistrēties
18. oktobri – sadarbībā ar “Ekobloki” seminārs “Pasīvo un energoefektīvo māju būvniecība”
19. oktobrī – sadarbībā ar “Reynaers Aluminium” seminārs par konstrukciju skaņu izolācijas problēmām

Plašāk – LAS mājaslapā. Informācijas saņemšanai par semināriem e-pastā, jautājumus un ierosinājumus citiem semināriem sūtiet uz e-pastu seminari@latarh.lv.
LAS rīkotie profesionālās kvalifikācijas vērtīgākie semināri ir pieejami video formātā lapā PKPP.lv.

SERTIFICĒTO ARHITEKTU KOPSAPULCES REZUMĒ

7. septembrī notika pirmā sertificēto arhitektu kopsapulce. Tās mērķis – izskaidrot situācijas izmaiņas saistībā ar sertificēšanu un noteikt turpmāko arhitekta prakses sertifikāta uzturēšanas modeli. Divās balsošanas kārtās tika izvēlēts diferencētas maksas modelis – atviegloti sertifikāta uzturēšanas nosacījumi tiem, kas strādā ar nelieliem objektiem. Tuvākajā laikā SC izstrādās kritērijus, kuriem arhitektiem piemērot atvieglotas prasības.
Vairāk informācijas

DISKUSIJA PAŠVALDĪBU ARHITEKTIEM VENTSPILĪ

12. oktobrī interesenti aicināti uz diskusiju pašvaldību arhitektiem “Arhitektūras pakalpojuma kvalitāte un arhitekta sertifikāts”. Pasākums veidots kā LAS padomes izbraukuma sēde, diskusija pašvaldību arhitektiem un ekskursija uz būvlaukumu kur top Ventspils Mūzikas vidusskola ar koncertzāles funkciju. Paredzēta diskusija par šādām tēmām:  arhitekts vai būvspeciālists; arhitektu birojs vai būvuzņēmums; arhitektūras pakalpojuma kvalitāte un sertifikāts; pašvaldību arhitekta loma, tiesības un pienākumi arhitektūras kvalitātes procesā. Apmeklējums dod 1 KPK neformālās izvēles pasākumu sadaļas tēmā.

Kad: 12. oktobrī
Kur: Ventspils Tehnikuma dienesta viesnīca “Venta” Jūras ielā 14
LAS organizē autobusu. Maksa: 20 EUR, LAS biedriem 15 EUR
Pieteikties
Vairāk informācijas

DISKUSIJA PAR JĒDZIENU “BAUKULTUR”

Šī gada sākumā Latvijas kultūras ministre līdz ar citiem Eiropas valstu kultūras ministriem parakstīja Davosas deklarāciju par Baukultur. Oficiālajā tās tulkojumā “Baukultur” latviešu valodā ir “būvkultūra”, taču daudzi izteikuši šaubas par tā precizitāti. Lai uzklausītu dažādos viedokļus 1. oktobrī Arhitektu namā notika diskusija par šo jēdzienu.
Diskusijas video
Drīzumā LAS mājaslapā būs lasāms arī Venta Vīnberga atskats uz diskusiju.

IZSTĀDE “BŪVKULTŪRA RESTAURĀCIJĀ”

Izstāde veidota, atsaucoties uz LAS organizēto Pasaules arhitektūras dienas iniciatīvu. Piecu autoru (Pēteris Blūms, Ēriks Cērpiņš, Reinis Liepiņš, Laimonis Šmits, Artūrs Lapiņš) un viņu biroju darbs apliecina, ka Davosas deklarācijā definētie aspekti skaidri izpaužas  profesionālā vēsturisko ēku atjaunošanā.
Kad: līdz 31. oktobrim
Kur: Arhitektu namā Torņa ielā 11

ARHITEKTIEM SVARĪGS TIESAS SPRIEDUMS

RD Īpašuma departaments 2014. gadā izsludināja atklātu konkursu par Angļu ģimnāzijas rekonstrukcijas būvprojekta izstrādi un autoruzraudzību. Iepirkuma, kura vienīgais vērtēšanas kritērijs bija zemākā cena, tehniskā piedāvājuma sastāvā bija prasība iesniegt arī metu (ģenplāns, plāni, fasādes, griezumi, vizualizācijas). Arhitektūras studija “1,618” apstrīdēja nolikumu tiesā, un nu šis process ir noslēdzies ar spriedumu.
Vairāk informācijas

E-PAMĀCĪBA PAR DOKUMENTU E-SASKAŅOŠANU BIS SISTĒMĀ

Kā zināms, šī gada 1. jūlijā stājās spēkā grozījumi Būvniecības informācijas sistēmas noteikumos. To mērķis – veicināt pāreju uz elektronisku būvniecības procesu, tai skaitā dokumentu iesniegšanu, lēmumu pieņemšanu un saskaņojumu veikšanu būvniecības informācijas sistēmā.
Grozījumi
Lai vieglāk būtu apgūt jaunās iespējas, Būvniecības valsts kontroles birojs ir sagatavojis e-pamācību BIS sistēmas izmantošanā dokumentu e-saskaņošanai.
BIS e-pamācība

NOSLĒDZIES 13. SKOLU PLENĒRS – MAZJUMPRAVAS MUIŽA

No 10. līdz 14. septembrim Rīgā aizvadīts 13. Latvijas arhitektūras skolu plenērs. Šī gada tēma bija Mazjumpravas muiža – parka kā dārzu mākslas objekta un restaurēto dzirnavu drupu kā interaktīva muzeja vietas ainavas izveide. Apkopojot septiņu darba grupu rezultātus, par relatīvi labākajām tika atzītas divas komandas, kas ar nesarežģītiem, tomēr pārdomātiem risinājumiem piedāvāja reālus scenārijus par vietu kā atpūtas punktu Daugavas promenādē un apkaimes kultūras centru.
Vairāk informācijas

BŪVINDUSTRIJAS LIELĀ BALVA

Būves projektē un būvē konkrēti speciālisti, tāpēc ir tik būtiski starp ēkām, inženierbūvēm, hidrobūvēm un elektrobūvēm, ceļiem un būvmateriāliem pamanīt cilvēku. Arī šogad tika pasniegtas Būvindustrijas lielās balvas, un apbalvoto vidū ir arī vairāki arhitekti. Apsveicam!

- Par mūža ieguldījums būvindustrijā – pensionēts arhitekts Teodors Nigulis
- šajā kategorijā – pensionētam arhitektam Imantam Žanim Krauklim un pensionētam arhitektam Ilgonim Alfam Stukmanim
- “Pamatakmens” kā Gada jaunajam arhitektam – Austrim Mailītim
- Atzinības raksts kā Gada inženierim/arhitektam – arhitektei Agnesei Lācei un arhitektei Ilzei Mekšai
Balvu ieguvēji

GADA BALVAS RĪGAS ARHITEKTŪRĀ

1. oktobrī 13. reizi tika pasniegta Gada balva Rīgas arhitektūrā. Svinīgā ceremonija simboliski notika pērn par labāko atzītajā būvē – viesnīcā “Pullman Riga Old Town”. Šogad lielo balvu ieguva “Grand Poet Hotel”, kā arī tika pasniegtas vairākas atzinības.

Žūrijas apbalvoto darbu vērtējums
Vairāk informācijas

KONKURSS HERCOGA JĒKABA LAUKUMA ATTĪSTĪBAI JELGAVĀ

Izsludināts metu konkurss "Hercoga Jēkaba laukuma telpiskās attīstības vīzija Krišjāņa Barona ielā 1, Jelgavā ”. Mērķis ir iegūt arhitektoniski un funkcionāli pārdomātas idejas, lai šo laukumu veidotu kā pilsētas centra arhitektoniski telpisko ansambli, kā komunicēšanas un sabiedrisko aktivitāšu vietu.

Nolikums
Iesniegšanas termiņš: 2018. gada 16. novembris
Vairāk informācijas

METU KONKURSS BĒRNUDĀRZA KOMPLEKSAM SKANSTES APKAIMĒ

Izsludināts metu konkurss „Pirmsskolas izglītības iestādes ēku komplekss Skanstes apkaimē, Rīgā”. Mērķis ir iegūt arhitektoniski augstvērtīgu, funkcionāli pārdomātu un ekonomiski pamatotu metu jaunai ēkai Grostonas ielā 6 un 6A, Vesetas 13, kas ir konstruktīvi savienota ar esošajām šī paša profila ēkām, kā arī iegūt labiekārtotu teritoriju, kurā iespējamas bērnu aktivitātes un kurā vienlaikus var atrasties 612 audzēkņi.

Nolikums
Iesniegšanas termiņš: 2018. gada 5. novembris
Vairāk informācijas

TAB 2019 VĪZIJU KONKURSS “NEW HABITATS, NEW BEAUTIES”

Tallinas Arhitektūras biennāle izsludina vīziju konkursu “New Habitats, New Beauties”. TAB galvenā tēma “Beauty Matters: the Resurgence of Beauty” tiks saistīta ar Kopli, kas ietilpst Tallinas ziemeļu rajonā Kalamajā. Kuratores komanda aicina izvairīties no standartizētiem piedāvājumiem un rast jaunas koncepcijas, kas atbilst šejienes iedzīvotāju alternatīvajam dzīvesveidam.

Nolikums
Konkursa materiāli
Iesniegšanas termiņš: 2019. gada 16. janvāris
Vairāk informācijas

“IEKĻAUJOŠS DIZAINS 2018: DOMĀ, PLĀNO, VEIDO IKVIENAM”

Labklājības ministrija aicina uz konferenci, kurā notiks diskusijas par iekļaujošā dizaina, pētniecības un politikas veidošanas nākotni. Tiks pārrunāta iekļaujošā dizaina kā stratēģijas vērtība un demonstrēti gan Latvijas, gan Ziemeļvalstu piemēri. Tāpat tiks pārspriests arī tas, kur attiecībā uz pieejamību Latvijā atrodamies šobrīd un kas būtu darāms tālāk. Piedalīšanās ir bez maksas.

Programma
Kad: 18. oktobrī
Kur: LNB (C, D konferenču zāle); tešraide Labklājības ministrijas vietnē un Facebook lapā
Reģistrēšanās līdz 8. oktobrim
Vairāk informācijas

Latvijas Arhitektu savienība
Torņa iela 11, Rīga, LV-1050
latarh@latarh.lv 
latarh.lv

facebook.com/latarh