Jūnijs 2018

 
Latvijas arhitektūras notikumu apkārtraksts
NOSKAIDROTI LATVIJAS ARHITEKTŪRAS GADA BALVU IEGUVĒJI
18. maija vakarā fon Stricka villas dārzā norisinājās Arhitektūras nedēļas noslēguma pasākumi. Sākumā interesenti varēja noklausīties žūrijas locekļu lekcijas.
Īvs Moro “Arhaiskā modernitāte”
Lins Lapinsks “Spoguļu zāle”
Dagnija Smilga "Ekstra(ordinārs)"
Gundega Laiviņa “Gaistošā telpa”

 
Šīs pašas dienas vakarā villas dārzā svinīgi tika paziņoti Latvijas Arhitektūras gada balvas 2018 laureāti. Jau otro gadu atzinību nozīmīšu formā saņēma visi atlases žūrijas izvēlētie 9 nominanti.
Ceremonijas video
Ceremonijas foto

 
Lielā gada balva jeb zelta ananass – Liepājas Valsts 1. ģimnāzija

Gada balvas jeb sudraba ananasi:
- Stradiņa slimnīcas rekonstrukcija un A korpusa 1.kārta
- bērnu laukums “Labirints”
-­ daudzdzīvokļu ēkas Ģertrūdes ielā 121

Speciālbalvas 
Izglītības projekta "Skolnieks. Pētnieks. Pilsētnieks" bērnu žūrijas balva “Zirnis” – Stradiņa slimnīcai
Sabiedrības balva portālā “Delfi” – Liepājas Valsts 1. ģimnāzijai
Interjera salona "Krassky" īpašā balva – Rižskij samogon

Vairāk informācijas

Savukārt 16. maijā notika publiska diskusija “Vai laba arhitektūra ir nepieciešamība?”, kurā tika apspriests, kāda ir laba, kvalitatīva un kultūrvidei atbilstoša arhitektūra un kāda ir ikviena cilvēka nozīme apkārtējās vides veidošanā.

Diskusijas video

ARHITEKTU SAVIENĪBAI – JAUNS PREZIDENTS
29. maijā notika Latvijas Arhitektu savienības padomes sēde, kurā viens no apspriežamajiem tematiem bija jauna LAS prezidenta ievēlēšana. Rezultātā par jauno prezidentu tika ievēlēts Juris Poga. Apsveicam!

Līdz ar to pienākumus šajā amatā ir beigusi pildīt Gunta Grikmane. Liels paldies viņai par ieguldījumu un darbu vairāku gadu garumā. Lai veicas!

VASARAS SEZONĀ SEMINĀRI INTERNETĀ

LAS rīkoto profesionālās kvalifikācijas pilnveides semināru sezona ir noslēgusies, taču vērtīgākie semināri turpmāk vienmēr būs pieejami video formātā lapā PKPP.lv. Semināru kolekcija tiek regulāri papildināta, un tos var izvēlēties gan pēc tēmas, kategorijas un punktu skaita, gan pēc kolēģu novērtējuma. Sistēma ir viegli lietojama gan datorā, gan arī mobilajās ierīcēs.
 
Jaunākie lapā pieejamie semināri:
-  Artūrs Lešinskis – Iekštelpu gaisa kvalitāte (2KP formālā izvēles sadaļa)
-  Ilze Oša un Andris Lazarevs – Principu piemērošana būvniecības procesā (2KP formālā obligātā sadaļa)
-  Edvīns Grants – Ēku ugunsdrošība (1KP formālā obligātā sadaļa)
-  Ilma Valdmane un Ineta Muižniece – Normatīvais regulējums par nosacījumiem, kas jāievēro būvprojektu izstrādē (1KP formālā obligātā sadaļa)
-  Juris Dambis un Vivita Vīksna – Kultūras pieminekļu aizsardzības sistēma Latvijā (1KP formālā obligātā sadaļa)
 
Komentārus un ieteikumus, kā arī jautājumus palīdzības nepieciešamības gadījumā aicinām rakstīt lapas saziņas rīkā vai e-pastā [email protected].
NB Informācija par šādi apgūtajiem semināriem arhitektam pašam jāievada BIS sistēmā, pievienojot izsniegto apliecinājumu.

IZBRAUKUMA SEMINĀRS ZVIEDRIJĀ
 
LAS aicina pieteikties izbraukuma semināram Zviedrijā par mūsdienu koka arhitektūru. Tajā plānots iepazīties ar izteiksmīgākajiem Stokholmas un Vekšes mūsdienu koka arhitektūras piemēriem un noklausīties Linneja universitātes profesoru Marie Johansson un Ambrose Dooda lekciju par pētījumiem un koka izmantošanu. Apskates plānā iekļauti nozīmīgi arhitektūras objekti.
 
Kad: 12.–16. septembrī
Kur: Stokholma un Vekše (Växjö) Zviedrijā
Piedalīšanās dod 8 kompetences paaugstināšanas kredītpunktus (7 formālās un 1 neformālās izvēles pasākumu sadaļā)

Pieteikšanās
Vairāk informācijas

VENĒCIJĀ ATKLĀTS LATVIJAS PAVILJONS

25. maijā Venēcijas Arsenālā tika atklāts 16. starptautiskās arhitektūras izstādes Latvijas paviljons “Together and Apart” (“Kopā un atsevišķi”). Izstādes koncepcija un iekārtojums balstīts uz četrām tēmām: 
- “Distance” (“Attālums”), kas apskata daudzdzīvokļu namu arhitektūras pielāgošanos demogrāfiskām pārmaiņām;
- “Promise” (“Solījums”), kurā tiek aplūkoti daudzdzīvokļu nami kā politisks un ekonomisks projekts;
- “Warmth” (“Siltums”), kas atklāj saiknes starp enerģijas patēriņu, ģeopolitiku un kolektīvu rīcību;
- “Self” (“Pats”), kas pievēršas personīgās telpas un privātīpašuma attiecībām ar kopienu un kopīpašumu.

Ekspozīciju bagātina arī arhīvu materiāli, kas ilustrē zīmīgus pagriezienus daudzdzīvokļu namu vēsturē, un fotogrāfa Reiņa Hofmaņa fotogrāfiju sērija, kas atklāj šo namu daudzveidību.

Paviljona atklāšanas laikā prezentēta arī grāmata “The Architecture of Together and Apart: An Inquiry into Apartment Buildings”, kas radīta ekspozīcijas izpētes rezultātā.

Vairāk informācijas

PIEDALIETIES VĒSTURISKĀ CENTRA PLĀNOŠANAS PROCESĀ

2017. gada nogalē Rīgas dome pieņēma lēmumu par vēsturiskā centra un tā aizsardzības zonas Publiskās ārtelpas, Mājokļu attīstības un Kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanas un attīstības tematiskā plānojuma izstrādi. Sabiedrības iesaistīšanās pasākumi plānošanas procesā notiks jūnija vidū, un tie tiks organizēti trīs analogos diskusiju raundos trīs apkaimēs. 

Kad: 12., 13. un 14. jūnijā pēc darba laika
Kur: dažādās vēsturiskā centra apkaimēs (KARTE)
Lai gūtu precīzāku informāciju par turpmāko plānošanas procesu, iespējams pieteikties uz Rīgas vēsturiskā centra sabiedrības iesaistes pasākumu jaunumiem, rakstot uz: [email protected].

Vairāk informācijas

IZDEVUMS PAR RĪGAS VĒSTURISKO CENTRU

2017. gada nogalē apritēja 20 gadi kopš Rīgas vēsturiskā centra iekļaušanas UNESCO pasaules mantojuma sarakstā. Tam par godu klajā laists izdevums “Rīgas vēsturiskais centrs – UNESCO pasaules mantojuma vieta”. Mērķis – sniegt kvalitatīvu informāciju par saglabājamām un aizsargājamām kultūrvēsturiskajām vērtībām. Redaktors – arhitektūras doktors Jānis Lejnieks.

Vairāk informācijas 

PUBLISKS SEMINĀRS AR TIEŠRAIDI PAR VIEDO ARHITEKTŪRU

Ēku veiktspējas datu vākšana un izmantošana joprojām ir bērna autiņos, bet tā varētu palīdzēt būtiski samazināt ekspluatācijas izmaksas, uzlabot ēku veiktspēju un palielināt iemītnieku komforta līmeni. Architects' Council of Europe (ACE) piedāvā publisku semināru ar tiešraidi “Smart and Smart-er: Architecture and Building Performance”.

Kad: 7. jūnijā 14:00–17:00
Valoda: sinhronā tulkošana angliski un franciski
Tiešraide ACE Youtube kanālā

Vairāk informācijas

UZŅĒMĒJU TIKŠANĀS NĪCĀ

8. jūnijā Nīcas kultūras namā novada dome sadarbībā ar novada uzņēmēju grupu organizē uzņēmēju tikšanos, kurā piedalīsies: EM Būvniecības departamenta direktora vietnieks A.Lazarevs, LAS pārstāve G.Grikmane, Nīcas novada domes būvinspektors O.Dejus un arhitekts U.Vecvagars.

Kad: 8. jūnijā 16:00
Kur: Nīcas novada kultūras nama Pelēkajā zālē

Tēmas:
- meliorācija; valsts ceļi; novada uzņēmējdarbības atbalsta stratēģija un rīcības plāns; arhitekts / pasūtītājs / būvvalde; atvērtā diskusija par būvniecību, iesaistīto pušu kompetencēm, problēmām un iespējamiem risinājumiem

STARPTAUTISKA VASARAS SKOLA KAUŅĀ

Tā kā 2022. gadā Kauņa kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu, pilsēta organizē vasaras skolu arhitektūras un kultūras mantojuma saglabāšanas studentiem, kā arī saistīto jomu speciālistiem. Tās dalībnieki pēc vēsturisko daļu Žaliakalni un Naujamiesti iepazīšanas veidos šīs teritorijas arhitektūras attīstības scenārijus. 

Kad: 25.–29. jūnijā
Kur: Kauņas Tehnoloģiskajā universitātē
Valoda: angļu
Dalībniekiem tiks izsniegts sertifikāts, studenti saņems 2 ECTS
Vairāk informācijas

KONFERENCE – MODERNISMS, MODERNIZĀCIJA UN LAUKU AINAVA

Pētījumu projekts “Modscapes” aicina uz starptautisku konferenci “Modernism, Modernisation and the Rural Landscape”, kas veltīta modernai lauku ainavas atjaunošanai. 

Kad: 2018. gada 11.–13. jūnijā
Kur: Tartu, Eesti Maaülikool Asamblejas zālē un Eesti Rahva Muuseum
Programma
Vairāk informācijas

TAB 2019: "SKAISTUMA JAUTĀJUMI: SKAISTUMA ATGŪŠANA"

Noslēdzies TAB 2019 kuratoru konkurss, un par nākamā gada biennāles tēmu apstiprināta “Beauty Matters: The Resurgence of Beauty” (“Skaistuma jautājumi: skaistuma atgūšana”). Par galveno kuratori kļuva Jela Reisnere (Yael Reisner). Viņas priekšlikums pievēršas tam, ka atkal svarīgs ir kļuvis skaistums, kas atspoguļo kultūras maiņu gandrīz pēc 80 gadu perioda.
Nākamā gada Tallinas biennāle notiks 2019. gada septembrī un oktobrī.

Vairāk informācijas

NOSLĒDZIES KONKURSS PAR JAUNBŪVI RĪGĀ, KUNGU IELĀ 30

“Putnu dziesma” SIA 2017. gada decembra beigās izsludināja atklātu arhitektūras ideju konkursu daudzstāvu daudzdzīvokļu dzīvojamās ēkas būvprojekta izstrādei. Tika iesniegti 5 darbi, un, izskatot tos, žūrija piešķīra:

- 1. vieta darbam KUR 007 (“Veisbergs”, autori: Raivo Veisbergs, Līva Vilciņa, Krišjānis Kopštāls, Undīne Ģemze, Andris Rūtenbergs)

- 2. vieta darbam KU30 (“U-R-A Studio”, autori: Aleksandrs Borodkins, Ingurds Lazdiņš, Jevgenijs Leonovs, Maija Ezergaile)

- 3. vieta darbam MNM000 (“Jupka”, autori: Linda Balode, Renāte Pablaka, Ivars Veinbergs)

Protokols

Latvijas Arhitektu savienība
Torņa iela 11, Rīga, LV-1050
[email protected] 
latarh.lv

facebook.com/latarh