Jūnijs 2019

 
Latvijas arhitektūras notikumu apkārtraksts
LATVIJAS ARHITEKTŪRAS GADA BALVAS SADALĪTAS
 
Maija vidū noslēdzās konkurss par Latvijas Arhitektūras gada balvu, kura svinīgā ceremonija notika 17. maijā Rīgas cirkā. Tradicionāli Arhitektūras nedēļas laikā notika arī diskusija par aktuāliem nozares jautājumiem (šoreiz tās nosaukums bija "Līdzsvars: centra gravitācijas spēks") kā arī lekcijas lasīja žūrijas dalībnieki.
Diskusijas video
Lekciju video
Ceremonijas video

Latvijas Arhitektūras gada lielā balva jeb zelta ananass – Sāls mājai Pāvilostā (autore Brigita Bula)
Žūrija: “Vienkāršība, kas iederas, izceļas un ir pārdomāta katrā detaļā. Ekstravagance, kas sasniegta, izmantojot vienkāršus un dabiskus materiālus un gudru arhitektūras domāšanu. Lai gan objektā dominē dabas varenība, apjoms ir harmonijā ar ainavu un saplūst ar jūru.”

Latvijas Arhitektūras gada balva 2019 jeb sudraba ananasi:
- Lubānas kapliča
Žūrija: “Ēka lieliski nodod vēstījumu par to, ka tā kalpo kā portāls uz citu esību. Objekta noskaņa nomierina, pieklusina un sniedz rāmuma sajūtu. Iekštelpas vienmērīgi saplūst ar apkārtējo dabisko vidi. Lubānas kapličas jaunbūve ir ļoti smalks mūsdienu arhitektūras apvienojums ar tradicionālajiem arhetipiem.”
- Alūksnes bānīša stacija
Žūrija: “Šo ēku var lasīt kā stāstu. Tas ir stāsts par kustību, kas virza mūs. Līdzās pievilcīgajai un dinamiskajai funkcijai jāizceļ vēl kāds spēks — ciešās attiecības ar sabiedrību un vietējo iedzīvotāju iesaiste.”
- Mad City Riga 2018
Žūrija: “Idejas var būt daudz ietekmīgākas nekā ēkas, tāpēc ir svarīgi, lai būtu platforma, kur šīs idejas izplatīt. Mūsdienu pilsētā ir mūsdienu problēmas, un pasākums pierāda, ka runāšana, apspriešana un rīcība joprojām ir visefektīvākais veids, kā “iznīcināt burbuļus”, kurā sabiedrība dzīvo.”

Citi apbalvojumi:
Fināla žūrijas īpašā atzinība – Lielplatones vešūzis
Bērnu balva “Zirnis” – Alūksnes bānīša stacija
Sabiedrības balva – Alūksnes bānīša stacija
 
Visu finālistu video
Vairāk informācijas

LAS TĀLĀKIZGLĪTĪBAS SEMINĀRI

LAS rīkoto profesionālās kvalifikācijas pilnveides semināru sezona ir noslēgusies, taču vērtīgākie semināri būs pieejami video formātā lapā PKPP.lv. Semināru kolekcija tiek papildināta, un tos var izvēlēties gan pēc tēmas, gan kategorijas, gan punktu skaita, gan kolēģu vērtējuma. Sistēma ir viegli lietojama gan datorā, gan arī mobilajās ierīcēs.
Jaunākais publicētais seminārs – “Arhitektoniskā izpēte”, Ilmārs Driveiks (1 KP: 0,2 formālā obligātā un 0,8 formālā izvēles sadaļā).
Drīzumā tiks publicēti:
- “Koka būvizstrādājumi”, Antra Viļuma (1,2 KP formālās izvēles sadaļā)
- “Būvprojekta pārvaldības rīki”, Kristaps Kuzņecovs (1 KP formālās izvēles sadaļā)
- “Norobežoto konstrukciju siltuma caurlaidības koeficients”, Anatolijs Borodiņecs (1 KP: 0,5 formālā obligātā un 0,5 formālās izvēles sadaļā)

Semināru informācijas saņemšanai e-pastā, jautājumus un ierosinājumus citiem semināriem sūtiet uz e-pastu seminari@latarh.lv.

IZSTĀDE “PASTEĻU IMPRESIJAS”

Līdz 14. jūnijam Arhitektu nama zālē apskatāma arhitektu Birutas Burčikas, Daiņa Bērziņa un Oļģerta Kraukļa mākslas izstāde “Pasteļu impresijas”. Pasteļa tehnikā radītie darbi ļoti daudzpusīgi demonstrē šī glezniecības veida iespējas, kā arī atšķirīgu personību savpatno skatījumu klusās dabas, ainavu, aktu un portretu žanrā.

ARHITEKTA VAKANCE TUKUMA NOVADA DOMĒ

Tukuma novada dome izsludinājusi pieteikšanos uz arhitekta vakanci.

Prasības pretendentiem:
- augstākā izglītība arhitektūrā
- aktīvs arhitekta prakses sertifikāts
- vismaz 3 gadu pieredze projektēšanā, projektu vadīšanā
- būvniecības likuma, Teritorijas attīstības plānošanas likuma, ar būvniecības un teritorijas plānošanu saistītu reglamentējošo un citu normatīvo aktu pārzināšana
- teicamas valsts valodas zināšanas
- vēlamas angļu valodas zināšanas (par priekšrocību tiks uzskatīta citu valodu prasme)
- labas sadarbības veidošanas prasmes, spēja loģiski domāt un analizēt, strādāt intensīvi, patstāvīgi un uzņemties atbildību
- labas prasmes darbā ar MS Office, AutoCad vai MicroStation un biroja tehniku
Termiņš: 2019. gada 13. jūnija plkst. 17.00
Vairāk informācijas

GALVENĀ ARHITEKTA VAKANCE LIEPĀJĀ 

Liepājas Pilsētas būvvalde aicina uz nenoteiktu laiku pievienoties savam kolektīvam galveno arhitektu.

Prasības pretendentam:
- otrā līmeņa profesionālā augstākā izglītība arhitektūras nozarē
- darba pieredze arhitektūrā vai radniecīgā nozarē
- būvniecības, teritorijas plānošanas un saistīto nozaru normatīvo aktu pārzināšana
- augsta atbildības izjūta un precizitāte
- analītiska domāšana, precizitāte, uz rezultātu orientēta pieeja darbam
- informācijas izklāsta prasmes un argumentēšanas spējas
- vēlme un spēja pastāvīgi apgūt jaunas zināšanas un prasmes
- spēja darboties komandā un sastrādāties ar dažāda līmeņa darbiniekiem
Kā priekšrocība tiks uzskatīta:
- praktiskā darba pieredze arhitektūras un teritorijas attīstības plānošanas jomā
- B kategorijas autovadītāja apliecība
- izpratne par pašvaldības attīstību veicinošiem jautājumiem un attīstības plānošanas dokumentiem
Termiņš: 2019. gada 18. jūnijs
Vairāk informācijas

EIROPAS ARHITEKTŪRAS POLITIKAS KONFERENCES TIEŠRAIDE

12. jūnijā Bukarestē (Rumānijā) notiks Eiropas arhitektūras politikas konference “Nākotnes veidotāji” jeb ECAP RO2019, ko rīko Eiropas Savienības Padomes prezidentvalsts. Pasākumā pulcēsies 15 runātāji no 9 Eiropas, kā arī vairāk nekā 300 viesi no dažādām valstīm, un tam varēs sekot līdzi arī tiešraidē.

Kad: 2019. gada 12. jūnijs
Kur: Bukareste Rumānija
Tiešraide: plkst. 10:00 līdz 18:00 http://ecap.oar.archi/
Vairāk informācijas

BEIDZIES KONKURSS PAR DZĪVOJAMO KOMPLEKSU MĀRUPĒ

Noslēdzies konkurss “Par labāko mazstāvu daudzdzīvokļu dzīvojamo ēku kompleksa Mārupē, Gaujas ielā 5, Gaujas ielā 5a, Gaujas ielā 5b, Gaujas ielā 5c priekšlikumu”. Savu piedāvājumu tajā bija iesnieguši 15 pretendenti, un, žūrijai tos izvērtējot, tika piešķirtas divas 1. vietas un viena trešā.

PROTOKOLS
1. vieta – SIA “Ruume arhitekti” un SIA “Maaja”
3. vieta – SIA “Didrihsons un Didrihsons”
Vairāk informācijas

LATVIJAS ARHITEKTŪRAS IZSTĀDE KOREJĀ

Lielu interesi Korejā ir izpelnījusies Latvijas arhitektūrai veltītā izstāde “Latvia. Acrhitecture at Convergence”. Tā ir jau otrā izstāde un Korejas galvaspilsētā Seulā apskatāma līdz 12. jūnijam.
 
Šī izstāde ar lekciju sērijām ir viena no Latvijas valsts simtgades Ārlietu ministrijas koordinētās Publiskās diplomātijas programmas norisēm, lai popularizētu mūsu valsts arhitektūru un tēla atpazīstamību Korejā. Izstāde 10 moduļos ar 40 lielformāta fotogrāfijām mēģina rast atbildi uz jautājumu, kas ietverts izstādes nosaukumā: “Latvija. Arhitektūra tuvinājumā”.

Vairāk informācijas

“RADI!2019” RADOŠĀS MISIJAS REĢIONOS
 
Iepriekšējo gadu pieredze rāda, ka tieši reģionu iedzīvotāji ir īpaši ieinteresēti sagaidīt uzlabojumus savā vidē, tāpēc šogad šo komunikāciju plānots turpināt vēl aktīvāk. Aktualizējot radošo industriju potenciālu tūrisma attīstībā, to komanda jūnijā dosies radošās misijās uz Aizputi, Aknīsti, Staiceli un Līgatni, lai kopā ar pašvaldību un nevalstiskā sektora pārstāvjiem izstrādātu individuālus plānus tūrisma vides uzlabošanai.

Par atziņām jūnija beigās kopā ar LIAA pārstāvjiem plānots piedalīties sarunu festivālā LAMPA.
Kad: 29. jūnijā
Kur: Cēsu Pils parka LIAA teltī
Vairāk informācijas

ATKLĀTS STARPTAUTISKS IDEJU KONKURSS SOMIJĀ

Konkursa mērķis ir aptuveni 40 ha teritorijā radīt jaunu un ekoloģiski ilgtspējīgu pilsētas rajonu, kas lepojas ar augstas kvalitātes arhitektūru un atbilst 21. gadsimta vajadzībām. Pašlaik tas ir unikāls rajons ar brīnišķīgiem skatiem uz ezeru pilsētas centrā, bet tur atrodas arī notekūdeņu attīrīšanas iekārta.

Nolikums
Kur: Tampere, Somija
1. posms: 2019. gada 15. maijs – 27. septembris
2. posms: 2019. gada 15. novembris - 2020. gada 14. februāris
Balvu fonds: 165 000–345 000 eiro
Vairāk informācijas

BARBARAS KAPOKĪNAS STARPTAUTISKĀS BIENNĀLES BALVA
 
Šogad astoto reizi ir izsludināta Barbaras Kapokīnas starptautiskās biennāles arhitektūras konkurss, kas ir vērsts uz pilsētas perifēriju, ekoarhitektūru, energoefektivitāti un ilgtspējīgu pilsētu. Konkurss tiek rīkots ar UIA atbalstu.
Piedalīties var projekti, kas pabeigti no 2016. gada 1. jūlija līdz 2019. gada 30. jūnijam. Darbiem jāietver jauna ēku celtniecība, paplašināšana vai pārkvalificēšana vai ainavu arhitektūra, ko veic kvalificēti un reģistrēti arhitekti vai daudznozaru komandas.
Iesniegšanas termiņš: 2019. gada 30. jūnijs
Vairāk informācijas
Latvijas Arhitektu savienība
Torņa iela 11, Rīga, LV-1050
latarh@latarh.lv 
latarh.lv

facebook.com/latarh