Aprīlis 2019

 
Latvijas arhitektūras notikumu apkārtraksts
TIKS NOSAUKTI ARHITEKTŪRAS GADA BALVAS NOMINANTI!
 
Jau ziņots, ka šogad uz prestižāko apbalvojumu Latvijas arhitektūrā pretendē 45 darbi. Atlases žūrija joprojām veic atsevišķu objektu apskati klātienē, ņemot vērā iesniegtos darbus un atlases žūrijas locekļu individuālos novērtējumus.
Gada balvas nominanti, kurus pēc tam vērtēs fināla žūrija, tiks paziņoti preses konferencē 10. aprīlī 11:00 Arhitektu nama lielajā zālē.
 
Konkursā tiks pasniegti trīs pakāpju apbalvojumi:
- atlases žūrijas balva savā kategorijā un diploms visiem atlases žūrijas izvirzītajiem nominantiem
- fināla žūrijas balvas – sudraba ananasi, kā arī zelta ananass jeb Grand Prix

Latvijas Arhitektūras gada balva tiks pasniegta ceremonijā 17. maijā Rīgas Cirkā.
NOTIKUŠAS DIVAS LAS PADOMES SĒDES
 
19. aprīļa sēdes darba kārtībā bija revīzijas komisijas ziņojums, LAS 2018. gada pārskata apstiprināšana un jaunu biedru uzņemšana. Tika uzņemti 4 jauni biedri.

26. aprīļa sēdes darba kārtības tēma bija Nacionālās koncertzāles novietne. Nolemts:
- respektējot visus leģitīmos pasākumus, kas ir veikti saistībā ar novietnes un projekta izvēli, LAS rekomendē turpināt iesākto procesu virzīšanu Nacionālās koncertzāles būvniecībai AB dambī.

LAS TĀLĀKIZGLĪTĪBAS SEMINĀRI

- 17. aprīlī sadarbībā ar LCĪVSO SUSTENTO seminārs “Vides pieejamība”
- 26. aprīlī seminārs “Energoefektīvu ēku dzesēšanas sistēmas”, lektors Arturs Lešinskis
- 1.–4. maijā izbraukuma seminārs uz Igauniju par renovāciju, vada Artis Zvirgzdiņš
- 10. maijā seminārs par BREEAM un LEED integrēšanu projektēšanā, letors Hadley Barrett (darba valoda: EN)
- 23. maijā sadarbībā ar "LuxControl" un "Warema International GmbH" seminārs par saules aizsardzību un telpu noēnošanu
- 24. maijā seminārs par BIS praktisko lietošanu, lektores Elīna Rožulapa un Elīna Kreice

Vairāk informācijas
Semināru informācijas saņemšanai e-pastā, jautājumus un ierosinājumus citiem semināriem sūtiet uz e-pastu seminari@latarh.lv.
LAS rīkotie profesionālās kvalifikācijas vērtīgākie semināri ir pieejami video formātā lapā PKPP.lv.

IZSTĀDE – “ARHITEKTŪRAS ZĪMĒJUMS. 18.–21. GADSIMTS”

Līdz maija vidum ir apskatāma izstāde “Arhitektūras zīmējums. 18.–21. gadsimts”. Tā ļauj hronoloģiski izsekot arhitektūras zīmējuma attīstībai no 18. gs. beigām līdz mūsu dienām un atklāj arī tā degradāciju 70.–80. gados. Kontrastam tiek demonstrēti arī virtuālie zīmējumi – pēdējos pāris gados konkursos uzvarējušie darbi un sabiedriski nozīmīgi objekti. Izstādes kuratore – Ilze Martinsone, ekspozīcijas autors – mākslinieks Egils Mednis.

Kad: līdz 14. maijam
Kur: Arhitektūras muzejā

IZSTĀDE – RĪGAS PANTOMĪMA “TIE SEŠDESMITIE”

Arhitektu namā skatāma interaktīva ceļojošā izstāde par “Rīgas pantomīmu” “tie sešdesmitie”. Tas ir stāsts fotogrāfijās, video materiālos un dokumentos (dienasgrāmatu fragmenti, izrāžu plakāti, programmas) par to, ka kultūrā eksistēja universālas likumsakarības, kas vienlaikus īstenojās dzelzs priekškara abās pusēs. Tāpat “tie sešdesmitie” ir apliecinājums tam, ka tolaik it kā nebūtiskās “pret-izpausmes” pantonīmas kustībā ir veidojušas augsni personībām, kas vēlāk spēcīgi ietekmēja Latvijas kultūras dzīvi.

Kad: līdz 15. aprīlim
Kur: Arhitektu namā

RĪGAS PLĀNOJUMA PUBLISKĀ APSPRIEŠANA

Turpinās jaunā Rīgas teritorijas plānojuma (RTP2030) pilnveidotās redakcijas publiskā apspriešana. Visi aicināti aktīvi iesaistīties apspriešanā, konsultēties ar Pilsētas attīstības departamenta speciālistiem un iesniegt savus priekšlikumus.

Apspriešanas beigu datums: 10. aprīlis
Vairāk informācijas

1. LATVIJAS AINAVU ARHITEKTŪRAS BALVA
 
Tā ir Latvijas ainavu arhitektūras profesionāļu labāko sniegumu skate, kas tiek veidota kā laikmetīgs, nozares daudzveidībai atvērts pasākumu kopums. Nominācijas – “Ārtelpa”, “Personības”, “Procesi”, un katrā no tām ir vairākas kategorijas. Svinīgā balvas pasniegšanas ceremonija notiks 13. septembrī brīvdabā Klīversalā, Turaidas ielā 1.
 
Nolikums
Iesniegšanas termiņš: 25. maijs
Vairāk informācijas
VIĻŅAS KONCERTZĀLES KONKURSS
 
Viļņa ir Lietuvas galvaspilsēta, taču tai nav savas simfoniskās mūzikas koncertzāles. Tāpēc ir izsludināts starptautisks konkurss, kura mērķis ir iegūt vietai, videi un nolikumam atbilstošus piedāvājumus.
 
Nolikums EN
Darbu iesniegšanas termiņš: 25. jūnijs
Vairāk informācijas

KOKA DIENAS – STARPTAUTISKĀ KONFERENCE

Maija sākumā notiks plaša koka arhitektūras un būvniecības zinātniskā konference ar Latvijas un ārvalstu ekspertu piedalīšanos. Uzmanība tiks pievērsta ne vien liela mēroga publiskajām un dzīvojamām koka būvēm, bet arī mācībām caur darīšanu, būvniecībai pašu rokām, izmantojot atgūtus koka materiālus, un tās praktiskajiem piemēriem. Konferences laikā notiks Dizaina un arhitektūras darbnīcā radīto produktu un Koka dienu sadarbības partneru izstāde.

Apmeklējums sertificētam arhitektam dod 3,6 KPK.
Reģistrācijas forma
Reģistrējoties līdz 10. aprīlim, dalības maksa LAS biedriem 54 EUR – sadaļas “Esmu” laukā “Citas” jāieraksta "LAS"

Kad: 2. maijā no 9:00 līdz 18:00
Kur: Vidzemes koncertzālē “Cēsis”
Jautājumu gadījumā sazināties ar Antru Viļumu pa tel. 29464411
Vairāk informācijas

SEMINĀRS MADONĀ – “DROŠI UN MŪSDIENĪGI PLAKANIE JUMTI”

Četras starptautiski pazīstamas kompānijas dažādos reģionos rīkoja seminārus “Droši un mūsdienīgi plakanie jumti”. Vēl ir iespēja to apmeklēt Madonā. Apmeklētājiem tiks izsniegts apliecinājums par prezentācijas noklausīšanos.

Programma
Kad: 12. aprīlī
Kur: Madonā, domes telpās Saieta laukumā 1
Pieteikšanās: līdz 10.04.2019. Vietu skaits ir ierobežots!
Vairāk informācijas: Kristaps Draudiņš 25524494

PASAULES ARHITEKTŪRAS GALVASPILSĒTAS LOGO KONKURSS

Pasaules arhitektūras galvaspilsēta ir jauna trīsgadu programma, pēc kuras UNESCO un UIA uz vienu gadu vienu pilsētu iecels pasaules arhitektūras galvaspilsētas godā, un tur notiks arī UIA pasaules arhitektu kongress. UIA izsludinājusi konkursu par pasaules arhitektūras galvaspilsētas logotipu. Uzvarējušais logotips tiks izmantots visā pasaulē izplatītos arhitektūras galvaspilsētas programmas materiālos un, mainoties galvaspilsētai, paliks nemainīgs. Var piedalīties ikviens, un startēt var gan individuāli, gan komandās.

Darbu iesniegšanas termiņš: 30. aprīļa 18:00
Vairāk informācijas

UIA STARPTAUTISKAIS ARHITEKTŪRAS FORUMS
Aicināti piedalīties jūnijā Starptautiskās Arhitektu savienības (UIA) un Azerbaidžānas Arhitektu savienības organizētajā Starptautiskajā Arhitektūras forumā „Masu tūrisms vēsturiskajās pilsētās”. Tā galvenā tēma: ilgtspējīgs tūrisms un mantojuma saglabāšana.

Kad: 7.–9. jūnijs
Kur: Baku, Heidara Alijeva centrs
Reģistrēties
Vairāk informācijas

KONKURSS ČEHIJAS VĒSTNIECĪBAS ĒKAI ETIOPIJĀ

“Inspireli Awards” ir starptautisks studentu konkurss, kurā šoreiz kategorijā “Arhitektūra” studenti tiek aicināti iesniegt ideju pieteikumus Čehijas Republikas vēstniecības tēlam Etiopijā. Piedalīties var gan atsevišķi studenti, gan komandas. Uzvarētāja vārds un viņa augstskolas nosaukums būs redzams jaunās vēstniecības fasādē.

NOLIKUMS
Papildu materiāli
Darbu iesniegšanas termiņš: 2019. gada 12. jūnijs
Vairāk informācijas

Latvijas Arhitektu savienība
Torņa iela 11, Rīga, LV-1050
latarh@latarh.lv 
latarh.lv

facebook.com/latarh