Februāris 2019

 
Latvijas arhitektūras notikumu apkārtraksts

AICINA PIETEIKT DARBUS LATVIJAS ARHITEKTŪRAS GADA BALVAI

17. maijā jau 24. reizi tiks pasniegta Latvijas Arhitektūras gada balva, tāpēc Arhitektu savienība aicina izvērtēt, ko nozīmīgu, interesantu, lepošanās vērtu esat radījis pēdējos gados un pieteikt darbus prestižākajam apbalvojumam Latvijas arhitektūrā.

NOLIKUMS
Pieteikšanas termiņš:
1. marts

Atlases žūrija: arhitekte Ilze Mekša, arhitekte Agnese Lāce, arhitekte Gunta Grikmane un arhitekts Viktors Valgums jun., tēlniece Liene Mackus, rakstnieks Pauls Bankovskis un dizainers Artūrs Analts.
Vairāk par žūriju

Kategorijas:
• Kultūras būves (kultūras, izglītības, sakrālās ēkas)
• Sabiedriskas ēkas (viesnīcas, biroju ēkas, veselības un ārstniecības iestādes)
• Daudzdzīvokļu ēkas
• Tirdzniecības ēkas, ražošanas, sporta, inženiertehniskās būves
• Privātmājas
• Renovācija, rekonstrukcija, restaurācija
• Interjers
• Ainavu arhitektūra, vides labiekārtojums, vides objekti
• Procesi

STARPTAUTISKA KONFERENCE “MIGRĀCIJAS ARHITEKTŪRA”

LAS sadarbībā ar citiem BAUA pārstāvjiem (Igaunijas Arhitektu savienību un Lietuvas Arhitektu savienību) organizē starptautisku konferenci “Migrācijas arhitektūra” (Architecture of Migration) un Starptautiskās Arhitektu savienības (UIA) 1. un 2. reģiona dalībvalstu tikšanos.
UIA starptautiskie pasākumi (konferences, forumi, tikšanās, kongresi un ģenerālasamblejas), kas tās dalībvalstīs notiek regulāri, ir ievērojami notikumi, kas veicina domu apmaiņu un debates par profesionāliem jautājumiem arhitektūrā, plānošanā, būvniecībā un saistītajās nozarēs. UIA regulārie pasākumi ir domu apmaiņas un diskusiju platforma atšķirīgas kultūras pieredzes iegūšanai un sadarbības veicināšanai, kur pulcējas un tiekas dažādu valstu nozares eksperti, profesionāļi, ieinteresētās puses, kā arī plašāka sabiedrība.
Organizējot pasākumu, vēlamies iezīmēt Baltijas jūras reģionu (un, protams, arī Latviju) kā vitālu starptautisko sakaru un aktivitāšu centru, kas apzinās savu atbildību un piedalās kopējā diskursā par šobrīd nozīmīgajiem migrācijas jautājumiem, ar kuriem kā visaptverošu parādību saskaras visas UIA 1. un 2. reģiona valstis un pasaule kopumā. Kā konferences tēma izvēlēta migrācija kontekstā ar globāliem urbanizācijas un mobilitātes procesiem, starpvalstu reģionu plānošanu un attīstību, fizisko un netveramo datu infrastruktūru.

Kad: 2019. gada 6.–8. novembris
Kur: Rīgā

LAS TĀLĀKIZGLĪTĪBAS SEMINĀRI

- 15. februārī "Norobežoto konstrukciju siltuma caurlaidības koeficients”, lektors Dr.sc.ing. Anatolijs Borodiņecs
-  22. februārī “Būvprojekta pārvaldības sistēmas”, lektors Kristaps Kuzņecovs

Semināru informācijas saņemšanai e-pastā, jautājumus un ierosinājumus citiem semināriem sūtiet uz e-pastu seminari@latarh.lv.
LAS rīkotie profesionālās kvalifikācijas vērtīgākie semināri ir pieejami video formātā lapā PKPP.lv.

ROTKO CENTRĀ O. KRAUKĻA IZSTĀDE “ARHITEKTŪRA GLEZNIECĪBĀ”

Kur: Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā
Izstāde apskatāma: līdz 17. aprīlim

Būt daudzpusīgam un spēt sevi realizēt dažādos ampluā neizdodas katram. Arhitekts un gleznotājs Oļģerts Krauklis ir pieskaitāms pie tiem, kam izdevies izdarīt daudz, būt ar plašu redzesloku, saglabāt humora izjūtu, atcerēties dažādus notikumus un faktus un spēt tos dokumentēt unikālās gaisa un lineārās perspektīvas precizitātē ievītās urbānās un lauku ainavās. Veidojot šo izstādi, apzināti izraudzīta ainava, kuras dominante ir arhitektūra, tādējādi izceļot mākslinieka un arhitekta redzējumu.

RTU DIPLOMPROJEKTU IZSTĀDE "SINERĢIJA"

RTU Arhitektūras fakultātes diplomandu darbu izstāde “Sinerģija” nodevusi sabiedrības vērtējumam jauno arhitektu versijas par dažādu ēku, teritoriju un citu objektu izstrādi, attīstību un revitalizāciju.
Gandrīz puse darbu veltīta objektiem Rīgā, otra daļa – teritorijām citviet Latvijā, bet trīs – vietām ārpus Latvijas. Studenti izstrādājuši tematiski un arhitektoniski ļoti daudzveidīgus darbus. Piemēram, Rūdolfs Maurāns aplūkojis amfībijarhitektūru pilsētu apbūvē, piedāvājot savu skatījumu Ūdens ekosistēmu pētniecības centra izveidei Trīsciemā, savukārt Luīzi Martu Aizpurvu ieinteresējušas 60. gadu modernās kustības sabiedriskās ēdināšanas celtnes, un viņa izstrādājusi restorāna “Pilskalns” atjaunošanas plānu.

Kur: RTU Arhitektūras fakultātē Ķīpsalas ielā 6
Izstāde apskatāma: līdz 15. februārim
Vairāk informācijas

KONKURSS PAR DAUDZDZĪVOKĻU ĒKU KOMPLEKSU MĀRUPĒ

Turpinās metu konkurss “Mazstāvu daudzdzīvokļu dzīvojamo ēku komplekss Mārupē, Gaujas ielā 5, Gaujas ielā 5A, Gaujas ielā 5B, Gaujas ielā 5C”. Mērķis – iegūt sadarbības partneri tālākai, detalizētākai būvprojekta arhitektūras daļas izstrādei. Nolikums saskaņots LAS, žūrijā iekļauti sertificēti arhitekti.

NOLIKUMS
Darbu iesniegšanas termiņš: 28. februāra 14:00
Papildu informācija un materiāli – pie žūrijas atbildīgās sekretāres Renātas Kaupasas: tālr. 22011948, residential@eften.lv

1. PASAULES ARHITEKTŪRAS GALVASPILSĒTA RIODEŽANEIRO

Janvārī UNESCO ģenerāldirektore Odrija Azuleja paziņoja, ka Brazīlijas pilsēta Riodežaneiro kļūs par pirmo UNESCO-UIA pasaules arhitektūras galvaspilsētu, un tas notiks 2020. gadā.
Saskaņā ar partnerattiecību nolīgumu UNESCO nosaka pasaules arhitektūras galvaspilsētu – pilsētu, kurā tiek rīkots UIA Pasaules kongress. Tādējādi šī pilsēta kļūst par starptautisku forumu debatēm par aktuālām globālām problēmām kultūras, mantojuma, pilsētplānošanas un arhitektūras jomā. Riodežaneiro rīkos virkni pasākumu, īpašu uzmanību pievēršot starptautiski saskaņotās 2030. gada ilgtspējīgas attīstības programmai.

Vairāk informācijas

UIA STARPTAUTISKAIS ARHITEKTŪRAS FORUMS
Ikviens aicināts piedalīties jūnijā Starptautiskās Arhitektu savienības (UIA) un Azerbaidžānas Arhitektu savienības organizētajā Starptautiskajā Arhitektūras forumā „Masu tūrisms vēsturiskajās pilsētās”. Tā galvenā tēma: ilgtspējīgs tūrisms un mantojuma saglabāšana.

Kad: 7.–9. jūnijs
Kur: Baku, Heidara Alijeva centrs
Reģistrēties
Vairāk informācijas

BUKARESTES TRIENNĀLES KONKURSS

Rumānijas Arhitektu savienība izziņo 3. Bukarestes triennāli “East Centric Architecture”. Šīgada tēma – “HOME|any|more|?”. Triennāli veido divi galvenie notikumi: tematiskā izstāde un eseju konkurss “Critical Discourses”. Vēl ir iespēja pieteikties eseju konkursā. Tajā aicināti startēt tie, kas vēlas triennāles galveno tēmu analizēt no teorētiskā viedokļa. Darbiem jābūt koncentrētiem uz Centrāleiropas un Austrumeiropas reģionu.

Vairāk par konkursu
Vairāk informācijas

IESPĒJA PIEDALĪTIES TAB 2019 ARHITEKTŪRAS SKOLU IZSTĀDĒ

Starptautiskā arhitektūras skolu izstāde ir daļa TAB 2019 programmas, un tajā aicināti piedalīties visi, kas jebkad studējuši vai studē arhitektūru. Šī gada izstādes nosaukums “Terribly Beautiful”, un tā skatīs skolu kā iespēju pieļaut briesmīgas kļūdas, kas ir būtiska radošā procesa daļa.

Darbu iesniegšanas termiņš: 18. marts
Vairāk informācijas

AICINA PIETEIKTIES TAB 2019 SATELĪTPROGRAMMAI

Tallinas arhitektūras biennāles rīkotāji aicina arhitektus, māksliniekus, pilsētvides speciālistus un interesentus no citām jomām piedalīties TAB satelītprogrammā. Pieteikumā var būt idejas izstādei, instalācijai, darbnīcai, izrādei vai pat ekskursijai, tikai tai ir jābūt saistītai ar šī gada biennāles tēmu “Beauty Matters: the Resurgence of Beauty” jeb “Skaistuma jautājumi: skaistuma atdzimšana”.

Ideju iesniegšanas termiņš: 1. aprīlis
Vairāk informācijas

UIA UN CBC STARPTAUTISKĀ UNIVERSITĀŠU DARBNĪCA

2019. gadā notiks UIA un CBC jeb Ķīnas Būvniecības centra organizētā starptautiskā koledžu un universitāšu būvniecības darbnīca, kurā iesniegt savus projektus aicināti arhitektūras studenti no visas pasaules. Pasākuma tēma – „Pear Orchard Cabins”.
Darbnīca notiks Siyang provincē Ķīnā esošajā Guoyan ciematā. Mērķis ir atjaunot gadsimtu veco bumbieru dārzu un izpētīt iespējas uzlabot ciemata vizuālo tēlu ar dizaina paņēmieniem.

Reģistrēšanās: līdz 28. februārim
Projekta iesniegšana: līdz 31. martam
Vairāk informācijas

KONKURSS ČEHIJAS VĒSTNIECĪBAS ĒKAI ETIOPIJĀ

“Inspireli Awards” ir starptautisks studentu konkurss, kurā šoreiz kategorijā “Arhitektūra” studenti tiek aicināti iesniegt ideju pieteikumus Čehijas Republikas vēstniecības tēlam Etiopijā. Piedalīties var gan atsevišķi studenti, gan komandas. Uzvarētāja vārds un viņa augstskolas nosaukums būs redzams jaunās vēstniecības fasādē.

NOLIKUMS
Papildu materiāli
Darbu iesniegšanas termiņš: 2019. gada 12. jūnijs
Vairāk informācijas

ZVIEDRIJAS UZŅĒMUMS AICINA KOMANDĀ LATVIJAS ARHITEKTU

“Sommarnöjen” ir Zviedrijas uzņēmums, kas specializējas dabīga materiāla moduļu māju projektēšanā un piegādē. Ēkas projektē arhitekti Stokholmā, savukārt ražo un piegādā partneris Liepājā. Pašlaik uzņēmums paplašina savu darbību un aicina komandai pievienoties kvalificētu arhitektu Latvijā darbam uz pilnu vai nepilnu slodzi. Pienākumi – sadarbības nodrošināšana ar kolēģiem Stokholmā un rūpnīcā Latvijā. Arhitektam no Liepājas rajona tiek piedāvāti labi darba apstākļi Liepājas rūpnīcas birojā, arhitektam no citas vietas uzņēmums atradīs abām pusēm pieņemamus sadarbības noteikumus.

Vairāk informācijas

Latvijas Arhitektu savienība
Torņa iela 11, Rīga, LV-1050
latarh@latarh.lv 
latarh.lv

facebook.com/latarh