Aprīlis 2016

 
Latvijas arhitektūras notikumu apkārtraksts
Aktuāli                        
LAS plānotie semināri
29.04.2016. Hidroizolācija un zaļie jumti. Lektors Armands Liede. Plašāka informācija šeit.
06.05.2016. Vides pieejamība - Neierobežota starpstāvu pārvietošanās nodrošināšana
13.05.2016. Energoefektīvas ēkas projektēšana. Lektors Andris Vulāns
27.05.2016. Ugunsdrošība. Lektors Igors Ponomarjovs 

 

Latvijas Arhitektūras gada balva
Šī gada 24. februārī tika izsludināta Latvijas Arhitektūras gada balva 2016. Šogad konkursam tika pieteikts 51 darbs.
15. aprīlī tika paziņoti nacionālās žūrijas nominētie gada balvas pusfinālisti – kopumā 16 darbu. Izvēlēto darbu vērtēšana tiks nodota starptautiskās žūrijas rokās. Apbalvošanas ceremonija norisināsies 2016. gada 19. maijā. 
Vasaras plenērs Preiļos
15.-21. augustā norisināsies jau piektais RTU APF SP vasaras plenērs. 
Šajā vasarā dalībnieki viesosies Preiļos, pašā Latgales sirdī. 
Sadarbībā ar pilsētas pašvaldību tiek organizēts 7 dienu vasaras skola - plenērs ar mērķi kopīgiem spēkiem izstrādāt tālāko pilsētas attīstības plānu. 
Labākajiem priekšlikumiem gaidāma pateicība no pilsētas un iespēja realizēt savu ideju. 
Reģistrēties plenēram.
"Tree House Durbē"
No 27. jūnija līdz 5. jūlijam RTU APF organizētā plenēra dalībnieki realizēs teju ikviena bērnības sapni – projektēs un būvēs dabai draudzīgā manierē, eksperimentēs un pārbaudīs jau zināmas metodes koka konstrukciju projektēšanā. 
Projektam piesaistīti iekārtu koka konstrukciju projektēšanas speciālisti no Nīderlandes. 
Organizatori parūpēsies par ēdināšanu un dzīvošanu. 
Dalības maksa 50 eur. 
Reģistrēties plenēram

 

Konkursi                       
"Jauna skolas ēka Ādažos"
Ādažu novada dome izsludinājusi atklātu metu konkursu jaunas skolas ēkas arhitektūras projekta izsrādei. Darbu iesniegšanas termiņš - līdz 2016. gada 17. maijam. 
Konkursa nolikums un darba uzdevums ar pielikumiem: šeit.
 
"Daudzfunkcionālā inovāciju centra jaunbūve, revitalizējot degradēto teritoriju Rūpniecības ielā 2, Ventspilī"
2016. gada 23. martā tika apstiprināti grozījumi metu konkursa nolikumā metu 
Ar nolikuma grozījumiem iespējams iepazīties: šeit.
 
Arhitektūras ideju skiču konkurss "Intermodālā satiksmes mezgla Turgeņeva ielā 4, Turgeņeva ielā 6, Gaiziņa ielā 5k-1, Rīgā izveide"
Konkursa darbu iesniegšanas termiņš ticis pagarināts līdz 2016.gada 16.maijam. Vairāk informācijas Latvijas Arhitektu savienības mājaslapas konkursu sadaļā.
 
Elering augstsprieguma tīkla torņa dizaina konkursu
Igaunijas elektrības un gāzes piegādes kompānija Elering sadarbībā ar Igaunijas Arhitektu Savienību ir izsludinājusi konkursu Harku-Lihula-Sindi augstsprieguma līnijas torņa dizainam. Vairāk informācijas: šeit.



Hronika

Build Upon 2016
2016. gada 1. martā  tika oficiāli uzsākts pasaulē lielākais 13 Eiropas zaļo un ilgtspējīgo būvniecības padomju sadarbības projekta semināru cikls ēku renovāciju  veicināšanai. Projekta mērķis ir risināt Eiropas esošo ēku saglabāšanu un atjaunošanu.
Pēc vairāk nekā gada intensīvas sagatavošanās, BUILD UPON projekta ietvaros tiek uzsākts vairāk nekā 80 semināru un pasākumu cikls visā Eiropā, lai sadarbībā ar vairāk nekā 1000 dažādām organizācijām meklētu iespējas, kā samazināt ēku sektora emisijas un paātrinātu ēku renovāciju norisi. Latvijā izvēršamo pasākumu un semināru programma ir pieejama: šeit.

 

16 būvniecības profesionālās nevalstiskās organizācijas paziņo gada labākās būves Latvijā
Noslēgusies Latvijas Būvnieku asociācijas, Latvijas Būvinženieru savienības, Latvijas Būvuzņēmēju partnerības un 13 būvniecības nozares profesionālo nevalstisko organizāciju organizētā valsts mēroga skate „Gada labākā būve Latvijā 2015”. Prominenta žūrija, kuras sastāvā ir būvniecības nozares profesionālo nevalstisko organizāciju izvirzīti 39 profesionāļi, pēc skates trīs kārtām – iesniegto dokumentu skrupulozas izpētes, objektu novērtēšanas dabā un finālistu prezentācijām ir nosaukuši 2015. gada labākās būves Latvijā.
Vairāk par konkursu un tā finālistiem: šeit.
Lekcija: Dziesmu svētku estrādes pārbūve
RISEBA Arhitektūras un Dizaina fakultātes rīkotā  atklāto lekciju cikla "Slice of Architecture" ietvaros 31. martā arhitekts Austris Mailītis dalījās ar stāstu par Mežaparka Lielās estrādes pārbūves projektu, kas aktualizējies līdz ar šī gada sākumā klajā nākušo LR Kultūras ministrijas un Rīgas Domes panākto vienošanos ar Finanšu ministriju un Izglītības un zinātnes ministriju par līdzekļu aizņēmumu projekta īstenošanai. Mežaparka Lielās estrādes pārbūvi paredzēts īstenot divās kārtās, lai līdz Dziesmu svētku 150. gadadienai estrāde būtu pilnībā rekonstruēta. Starptautisks metu konkurss par estrādes rekonstrukciju un pārbūvi notika 2007. gadā; tajā pirmo vietu ieguva autoru kolektīvs - arhitektu birojs "Mailītis A.I.I.M." sadarbībā ar "Arhitekta J. Pogas biroju".
ARCHI TECH RIGA
No 30.marta līdz 6.aprīlim Rīgā norisinājās arhitektūras un jauno tehnoloģiju nedēļa ARCHI TECH RIGA, kuras mērķis bija iepazīstināt ar praktisku jauno tehnoloģiju pielietojumu, lai inovācijas no "laboratorijas nokļūtu līdz projektētājam". Nedēļas ietvaros norisinājās divas praktiskas apmācības arhitektūras un būvniecības industrijas pārstāvjiem.
ARCHI TECH RIGA nedēļas manifestācijā 30.martā tika atklāts arī līdz šim unikāls projekts sadarbībā ar koncertzāli Lielais Dzintars. Lielais Dzintars ir pirmā koncertzāle pasaulē, kuru iespējams pilnībā izstaigāt neatkarīgi no atrašānās vietas. Tiem, kas vēl nav bijuši jaunajā koncertzālē, bija iespēja to apmeklēt virtuāli un izbaudīt pilnīgu klātbūtnes sajūtu.
ARCHI TECH RIGA mājaslapa.
Latvijas Arhitektu savienība
Torņa iela 11, Rīga, LV-1050
latarh@latarh.lv 
latarh.lv

facebook.com/latarh