Februāris 2016

 
Latvijas arhitektūras notikumu apkārtraksts
Līdz ar februāri ir pienācis arī pirmais 2016. gada Latvijas arhitektūras notikumu apkārtraksts. Janvārī jau aizritējušas pirmās šī gada LAS valdes un padomes sēdes. 12. janvārī valdes sēdē tika apspriests LAS 2016. gada budžets un Latvijas Arhitektūras gada balva. Savukārt 19. janvāra LAS padomes sēdē tika apstiprināts 2016. gada budžets kā arī jaunais biedra naudas apmērs, kas turpmāk būs 90,00 EUR gadā, pensionētajiem biedriem – 9,00 EUR gadā.
Aktuāli                        
2016. gada Februārī plānotie semināri

05.02.2016. plkst. 14:45
Seminārs: Vides pieejamība
Norises vieta: Latvijas Arhitektu savienība, Torņa ielā 11, Rīgā
12.02.2016. plkst. 9:45 
Seminārs: Projektēšanas un būvniecības process, projekta vadība
Norises vieta: RTU Enerģētikas un elektrotehnikas fakultāte,  Āzenes iela 121/K1, Rīga, LV-104
(Papildus informācija un pieteikšanās semināram: šeit)
19.02.2016. plkst. 13:15
Seminārs: Būvakustika
Norises vieta: Latvijas Arhitektu savienība, Torņa ielā 11, Rīgā
26.02.2016.
Seminārs: Arhitekta atbildība
Norises vieta: Latvijas Arhitektu savienība, Torņa ielā 11, Rīgā
Pietekšanās semināriem tiek izziņota nedēļu pirms semināra norises datuma LAS mājaslapā: latarh.lv.
Atklāts arhitektūras un pilsētbūvniecības konkurss ar uzaicinātiem dalībniekiem
Izsludināts atklāts arhitektūras pilsētbūvniecības konkurss "Par labāko Zaķusalas teritorijas telpiskā plānojuma attīstības vīzijas koncepcijas izstrādi". 
Konkursa Pasūtītājs vēlas radīt Zaķusalas teritorijas telpiskā plānojuma attīstības vīzijas koncepciju pilnīgi jauna dzīvojamā rajona izveidei. Konkursa priekšmets ir vīzija, kas atspoguļo Zaķusalas teritorijas Rīgā telpiskās attīstības koncepciju. Konkursa priekšlikuma vīzijai ir jāietver Zaķusalas teritorijas kopējā ģenplāna koncepcijas izstrādi un arhitektoniskos risinājumus.
Atklātais konkurss ar uzaicinātajiem dalībniekiem ir brīvi pieejams visām fiziskajām un juridiskajām personām ar atbilstošu pieredzi konceptuālu arhitektonisko un pilsētplānošanas risinājumu izstrādē.
Reģistrācija Konkursam sākas 2016. gada 22.janvārī. Konkursa norise līdz 2016. gada 25.aprīlim.
Vairāk informācijas par konkursu un reģistrāciju šeit.

Kultūras ministrija izsludina konkursu par Latvijas ekspozīcijas veidošanu 57. Venēcijas mākslas biennālē
Kultūras ministrija (KM) izsludinājusi konkursu par Latvijas ekspozīcijas veidošanu 57. Venēcijas mākslas biennālē, kas norisināsies 2017. gadā. Veiksmīgai Latvijas dalībai mākslas biennālē konkursa pretendentu uzdevums ir piedāvāt Latvijas mākslinieciskās idejas ekspozīcijas koncepciju un realizāciju atbilstoši konkursa nolikuma un tehnisko specifikāciju prasībām.
Vairāk informācijas: šeit.  

 
Eiropas urbānās publiskās telpas balva
Barselonas laikmetīgās kultūras centrs jau 9. reizi izziņo konkursu Eiropas urbānās publiskās telpas balvu – iniciatīvu, ar mērķi veicināt un sniegt atzinību projektiem, kas rada, pārveido un uzlabo publisko telpu Eiropā. 
Balva tiek pasniegta reizi divos gados. 2014. gadā balvai tika pieteikti 274 projekti no 30 dažādām Eiropas valstīm.
Pieteikšanās 2016. gada balvai norisināsies no 2016. gada 13. janvāra līdz 22. februārim.
 Vairāk par balvu un pieteikšanos šeit.
BUILD UPON ekspertu grupas pirmās tikšanās 
2016. gada 28. janvārī Rīgā, notika pirmā Latvijas Ilgtspējīgas būvniecības padomes (LIBP) izveidotās ekspertu grupas sanāksme projekta BUILD UPON ietvaros. Sanāksmes mērķis bija izvērtēt Latvijas renovācijas veicināšanas iniciatīvās 4 kategorijās: politika un likumdošana; ekonomika un finanses; prasmes un kapacitāte; sabiedrības informētība, kā arī diskutēt par iespējamām inovācijām renovācijas veicināšanā un LIBP 2016. gadā plānoto BUILD UPON projekta semināru tēmām.
Vairāk informācijas: šeit.
Konkurss: "FEAR OF COLUMNS"

Šogad aprit  30 gadi kopš Mīsa van der Rohes paviljona rekonstrukcijas Barselonā. Par godu jubilejai tiek izsludināts, konkurss, kura mērķis ir no jauna radīt astoņas kolonnas un divus karogu mastu pjedestālus, kas kādreiz atradās Paviljona priekšpusē. Konkursa dalībnieki tiek aicināti nākt klajā ar brīvu gan formas, gan materiālu interpretāciju. 
Uzvarētāju priekšlikumi tiks prezentēti 2016. gada 1. jūnijā. 
Priekšlikumu iesniegšanas termiņš: 2016. gada 29. februāris.
Vairāk informācijas par konkursu un pieteikšanās kārtību: šeit
Apjomīgā pētījumā analizēs Rīgas mikrorajonu iedzīvotāju dzīves kvalitāti
Ar šā gada 28. janvāri Rīgas pilsētā tiek uzsākts apjomīgs pētījums, ar kura palīdzību dažādās Rīgas pilsētas apkaimēs tiks noskaidrota daudzdzīvokļu namu mikrorajonu iedzīvotāju pašsajūta kontekstā gan ar dzīvokļa, gan ēkas, gan apkārtējās vides mikroklimatu, domājot par klimata pārmaiņām pārskatāmā nākotnē. Vienlaikus pētījumā tiks noskaidrotas iedzīvotāju zināšanas par savas dzīvesvietas – dzīvokļa un nama inženierinfrastruktūru un tehnisko stāvokli, kā arī attieksme pret ēku siltināšanu. 
Vairāk informācijas par pētījumu šeit.
Rīgas Arhigrammas


Rīgas Arhigrammas ir konceptuāla pastkaršu sērija, kas atspoguļo mūsdienu pilsētu no unikāliem rakursiem, kuros Rīgas izcilākie arhitektūras piemēri atklājas kopsakarībās.
Pastkaršu sērijā iekļauti tādi pazīstami Rīgas arhitektūras un pilsētvides piemēri.
Šī pastkaršu sērija izdota saistībā ar ceļojošo arhitektūras izstādi „9 Rīgas stāvokļi: pilsētas atjaunošanās un transformācijas – Rīgas pilsētvide un arhitektūra”.
Vairāk informācijas: Oskars Redbergs / [email protected] / 29581841
 
"Vilens Kinapū, Māksla, Arhitektūra,  Revolūcija" – Igaunijas Arhitektūras muzejā
No 2016. gada 29. janvāra līdz 17. aprīlim Igaunijas Arhitektūras muzejā norisināsies izstāde "Vilens Kinapū, Māksla, Arhitektūra, Revolūcija".
Vilens  Kinapū (dz. 1948) ir Igaunijas arhitektūras ievērojams pārstāvis, bez kura nebūtu iedomājama Igaunijas lokālā arhitektūra un tās nesenā vēsture.
Izstādes uzsvars nav balstīts arhitektūrā, bet Kinapū zīmējumos, kolāžās un gleznās. Izstādes centrālais objekts būs instalācija Red Stupai.
Vairāk par izstādi: šeit.
Vladimira Volkova jubilejas personālizstāde–
gleznas un projekti

2016. gada 15. janvārī Latvijas Arhitektu savienībā tika atklāta arhitekta Vladimira Volkova jubilejas personālizstāde. Tā ne vien sniedz ieskatu arhitekta profesionālajā darbībā, bet caur akvareļu un portretu gleznojumiem demonstrē arī arhitekta patieso aizraušanos ar mākslu.
Izstāde būs atvērta apmeklētājiem līdz 2016. gada 12. februārim, darba dienās no plkst. 11:00 – 17:00, Latvijas Arhitektu savienības telpās, Torņa ielā 11, Rīgā. 
Vairāk par izstādi: šeit.  
Edītes Pauls – Vīgneres izstāde "Krāsu erotika"
No  2016. gada 21. janvāra līdz 11. martam Latvijas Arhitektūras muzejā iespējams apmeklēt Edītes Pauls – Vīgneres izstādi "Krāsu erotika".
Norises vieta:  Latvijas Arhitektūras muzejs, Mazā Pils iela 19, Rīga. 
Darba laiks: P. 9.00-18.00; O., T., C. 9.00.-17.00; Pt. 9.00-16.00; S., Sv. slēgts 
Ieeja bez maksas. 
Vairāk par izstādi: šeit.


 
Ikgadējais studentu un arhitektu turnīrs "ARHIKAUSS 2016"
20. februārī plkst. 10:00 Olainē norisināsies ilgi gaidītais turnīrs ARHIKAUSS 2016, kas ik gadu apvieno studentus, arhitektus un hokeja amatierus vienotā turnīrā.
Paralēli spēlēm uz laukuma, pasākuma organizētāji būs parūpējušies arī par aktivitātēm aiz borta. Turnīram iespējams pieteikties līdz 2016. gada 17. februārim. 
Seminārs "Koks arhitektūrā – Latvijas un Zviedrijas pieredze"
16. februārī no plkst. 12 līdz 14.30 RTU Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultātē, Ķīpsalas ielā 6, 1. stāvā notiks seminārs «Koks arhitektūrā – Latvijas un Zviedrijas pieredze».
Vairāk par semināru: šeit.
Plānošanas studiju konference
4. un 5. februārī LU 74. zinātniskās konferences ietvaros Zemes un vides zinātņu sekcijas ietvaros  Dabaszinātņu akadēmiskajā centrā Jelgavas ielā 1, Torņakalnā, norisinājās plānošanai veltīto apakšsekciju sēdes. 
Vairāk informācijas: šeit.

Hronika
Konkursa "Daudzstāvu dzīvojamās ēkas jaunbūve Strēlnieku ielā 4C, Rīgā" rezultāti


2015. gada 2. novembrī pasūtītāja "Vastint Latvia SIA" (reģ. Nr. 40003647511), un Latvijas Arhitektu savienības apstiprinātais un tajā pašā dienā izsludinātais  atklātais arhitektūras projekta idejas konkurss "Daudzstāvu dzīvojamās ēkas jaunbūve Strēlnieku ielā 4C, Rīgā" (papildus apstiprinājums no VKPAI 07.12.2015.) tika organizēts ar mērķi iegūt projekta partneri tālākai objekta tehniskā projekta un iepirkuma dokumentācijas risinājumu izstrādei zemes gabalam 0,2084 ha platībā Rīgas vēsturiskajā centrā.
2015.gada 22. decembrī konkursa žūrija atklātā balsojumā piešķīra vienu pirmo un divas otrās vietas. Trešo vietu tika nolemts nepiešķirt.
Pirmā vieta un prēmija 3000,- eiro apmērā pienākas darba STR 005 autoriem arhitektu birojam AB3D, ko pārstāv Juris Mitenbergs, Pēteris Spuriņš, Guna Priede un Marta Kulitāne.
Otrā vieta un prēmija 1500,- eiro apmērā (katram) pienākas darbu ZSV 016 autoriem "MADE arhitekti", ko pārstāv Miķelis Putrāms, Linda Krūmiņa, Liene Šiliņa, arh. studenti Reinis Pakulis un Betija Balode, un darba FPC 100 autoriem Jānim Zirnim un Kristīnei Ribai ("Insp. Arch").
 
 
5., 16. Gunta Boles balvas un Ivara Strautmaņa Latvijas reģionālās arhitektūras 2015. gada prēmijas laureāti
Dažas dienas pirms Ziemassvētkiem, pēc jauno arhitektu aizstāvētiem un novērtētiem diplomdarbiem, RTU Arhitektūras un pilsētprojektēšanas fakultātē notika gadskārtējā ASV dzīvojošā latviešu būvinženiera, Gunta Boles iedibinātās naudas balvas (3000.- USD) un atzinības diplomu pasniegšana vienam no labākajiem arhitektūras specializācijas studentiem un vienam no labākiem Būvniecības inženierzinātņu fakultātes studentiem.  
ASV dzīvojošā latviešu izcelsmes būvinženiera RTU Goda doktora Gunta Boles prēmija šoreiz tika pasniegta jau 24.reizi. Uzklausot un izvērtējot 6 jaunos arhitektus par atbilstošāko balvas nolikumam žūrija atzina Andru Odumani. Viņas diplomprojekts – „Cēsu alus darītavas revitalizācija”  saņēma arī Valsts pārbaudes komisijas augstāko novērtējumu.
Iepazīstoties ar Būvniecības inženierzinātņu fakultātes pretendentiem par labāko žūrija novērtēja Ģeomātikas studijas programmas studenti Innu Klasu.
Pasākuma ietvaros noritēja arī profesora Ivara Strautmaņa reģionālās arhitektūras prēmijas izvērtēšanas un pasniegšanas trešā gadskārta. Par šīs balvas īpašnieku kļuva arhitektūras studiju diplomands Valts Gūtmanis.
Latvijas Arhitektu savienība
Torņa iela 11, Rīga, LV-1050
[email protected] 
latarh.lv

facebook.com/latarh